W języku gaelickim „Caol Ila” oznacza „Cieślina Islay”. Owa Cieślina oddziela dwie wyspy – Jura i Islay. Gorzelnia Caol Ila została założona w roku 1846 przez Hectora Hendersona. Zakład powstał na brzegu małej zatoki, nieopodal Port Askaig. Hector był wcześniej współwłaścicielem gorzelni Littlemill, więc posiadał swego rodzaju doświadczenie w produkcji i handlu mocnymi trunkami. Nie przełożyło się to jednak na sukces – wręcz przeciwnie, po 10 latach funkcjonowania zbankrutował. Destylarnia Caol Ila kilkukrotnie była przebudowywana i zmieniała właścicieli – jej historia jest niezwykle ciekawa, a trunki które w niej powstają intrygują.
Kilka lat po powstaniu – dokładnie w 1879 roku, gorzelnia została rozbudowana, a w latach 1972-1974 unowocześniona. Przed tym wydarzeniem, jęczmień był dostarczany do destylarni przez mały parowiec, który należał do firmy (nazywał się on „Pibroch”). Oprócz jęczmienia, parowiec zaopatrywał zakład w puste beczki i węgiel. W trasę powrotną wracał on załadowany beczkami z mocnym trunkiem. Obecnie logistyka poprzez drogę morską, została całkowicie zastąpiona poprzez tradycyjne przesyłanie towarów drogą lądową.
Destylarnia Caol Ila położona jest w malowniczej okolicy – dzikiej i dziewiczej. Wbrew pozorom logistyka w tym miejscu od zawsze funkcjonowała nienagannie. Alfred Barnard, który w 1886 opisywał gorzelnię, wspomniał, że pracownikom i ich rodzinom zostały zapewnione wszelkie wygody, w tym kapliczka, gdzie odbywały się niedzielne nabożeństwa. Współcześnie oryginalne budynki, z kamienia i kominy wentylacyjne w kształcie pagody zastąpiono nowoczesnymi zabudowaniami. Budynek gorzelni jest w większości przeszklony co w szczególności wieczorem daje spektakularny efekt.
Podstawowy składnik do produkcji whisky – wodę, pobiera gorzelnia ze źródła Loch nam Ban. Jęczmień zaś dostarczany jest do zakładu na specjalne zamówienie z wytwórni Port Ellen. Zaletą jęczmienia jest różny stopień torfowości.
Na wyposażeniu gorzelni Caol Ila znajduje się między innymi kadź zacierna wykonana ze stali nierdzewnej z miedzianą pokrywą, osiem kadzi fermentacyjnych z sosny kanadyjskiej, a także sześć dużych alembików. Chłodnica obniża temperaturę wody z alembików za pomocą wody morskiej.
Caol Ila jest jednym ze składników whisky mieszanych Johnnie Walker i Bell's. W ofercie destylarni znajduje się między innymi edycja 12-letnia Caol Ila Hidden Malts, którą wyróżnia dymno-korzenny bukiet i wyjątkowy smak, oraz wersja 18-letnia. Obok podstawowych edycji wypuszczane są również roczniki specjalne – Caol Ila 1975, 23-letnia whisky z serii Rare Malts. Powiększeniem portfolio są trunki nie deklarowane wiekowo, finiszowane w beczkach po winie oraz powstające z jęczmienia nie suszonego dymem torfowym.
Na terenie destylarni otwarte jest nowoczesne Centrum, dostępne dla zwiedzających – należy jednak wcześniej zarezerwować termin wizyty. Wycieczka do Centrum Caol Ila to wspaniała gratka dla miłośników mocnych szkockich trunków.
Chociaż na terenie gorzelni znajduje się trzypiętrowy magazyn, obecnie cała produkcja jest wysyłana na kontynent za pomocą cystern. Jest to największa gorzelnia znajdująca się na wyspie. Pomimo wysokiego uznania dla smaku trunku powstającego w Caol Ila, tamtejszy destylat jest mało znany w grupie koneserów mocnych alkoholi.