Gorzelnia Tamdhu powstała w czasie wielkiego boomu szkockiej whisky w roku 1897. Za budowę destylarni odpowiedzialny był William Grant – dyrektor firmy Highland Distillers. Domem zakładu jest wieś Knockando – bogata w zasoby czystej wody źródlanej i sąsiedztwo linii kolejowej (Great North of Scotland).
„Tamdhu” to nie nazwa miejscowości - jak to zazwyczaj ma miejsce w przypadku nazw gorzelni, lecz nazwa strumienia. Otoczenie, w którym została zbudowana destylarnia, miejscowi nazywają „the smugglers'glen” z uwagi na fakt, stosunkowo ożywionej nielegalnej działalności bimbrowniczej, która była tam dawniej prowadzona.
Oficjalnie założycielami gorzelni Tamdhu było konsorcjum miejscowych finansistów – Tamdhu Distillery Company, jednak destylarnia nie powstałaby, gdyby nie William Grant, który był prawdziwym motorem wszelkich działań. W 1927 roku zakład zaprzestał destylacji na prawie 20 lat. W latach 70 XX wieku produkcja ponownie wkroczyła w najbardziej intensywny okres, związany z sukcesem popularnego blenda – Famous Grouse. Po krótkim okresie zawieszenia produkcji, w roku 2009 zakład został przejęty przez firmę Ian Macleod Distillers.
Tamdhu to jedyna gorzelnia w Speyside, w której wytwarzany jest słód z jęczmienia. Produkcja słodu jest tak duża, że w zupełności wystarcza na potrzeby destylarni, a także pozostałych zakładów z jej grupy kapitałowej i potrzeby innych gorzelni w Speyside. W słodowni Tamdhu wykorzystuje się długie betonowe rowy (saladin boxes), w których kiełkujący jęczmień jest mechanicznie obracany mniej więcej co 9 do 12 godzin, przez okres 5 dni. Co ciekawe – podłoże rowu jest perforowane, a przez jęczmień przepuszczane jest wilgotne powietrze, utrzymujące temperaturę na poziomie 66 stopni Celsjusza. Wspomniane procesy są sterowane komputerowo, co znacznie ułatwia wszystkie czynności. Wykiełkowany jęczmień jest suszony gorącym powietrzem, nasyconym odpowiednią ilością dymu torfowego.
Źródłem wody spożywczej w destylarni Tamdhu jest studnia, znajdująca się poniżej budynków, do chodzenia zaś woda czerpana jest z potoku Tamdhu Burn.
W zakładzie pracuje między innymi kadź zacierna wykonana ze stali nierdzewnej, dziewięć kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej oraz sześć alembików kotłowych, o typowym kształcie i rozmiarze. Obecnie całość produkcji jest w pełni zautomatyzowana.
Trunki w Tamdhu dojrzewają częściowo w amerykańskich beczkach po bourbonie, a częściowo w europejskich beczkach po sherry i w beczkach wielokrotnie napełnianych.
W portfolio gorzelni znajdowała się niegdyś jedynie whisky Tamdhu Single Malt o owocowo- kwiatowym bukiecie i lekkim smaku. Rocznikowe edycje sprzedawane były za pośrednictwem firm Gordon & MacPhail, Cadenhead i Signatory. Destylat produkowany w zakładzie wykorzystywany był do wytwarzania whisky mieszanych np. Famous Grouse, Famous Grouse Vintage Malt, Alfreda Dunhilla. Aktualna oferta gorzelni ukazuje liczne edycje niedeklarowane wiekowo, leżakowane w beczkach po bourbonie i sherry. Portfolio poszerzają edycje limitowane, poświęcone różnym osobom oraz miejscom. Najważniejszą jednak częścią są trunki deklarowane wiekowo w przedziale 10, 12, 15 oraz 50 lat, przy okazji których warto również wspomnieć o seriach single cask.
Kiedy w latach 60 XX wieku zamknięto stację kolejową Great North of Scotland, została ona przekształcona w Centrum dla zwiedzających Alfreda Dunhilla, w którym promowano whisky mieszane.