Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaMONKEY SHOULDERZnaleziono: 2 whisky
zdjęcie produktu MONKEY SHOULDER 40% 0,7LMONKEY SHOULDER 40% 0,7LMONKEY SHOULDER | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram135.00 zł |
zdjęcie produktu MONKEY SHOULDER SMOKEY MONKEY BATCH 9 40% 0,7LMONKEY SHOULDER SMOKEY MONKEY BATCH 9 40% 0,7LMONKEY SHOULDER | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended Malt | Everyday dram199.00 zł |

Monkey Shoulder – szkocki blended malt

Szkocka whisky single malt jest pożądana na całym świecie i prawdopodobnie zostanie tak na długo. Johnnie Walker natomiast jest liderem sprzedaży szkockiej mieszanej. Szkockie blended malt nie są jednak tak popularne, jak single malt czy blended scotch. Jednak Monkey Shoulder to szkocka whisky typu blended malt, która przyciąga uwagę fanów bursztynowych trunków na całym świecie. Szkocka blended malt to połączenie dwóch lub więcej szkockich whisky single malt. Monkey Shoulder ma wystarczającą głębię i charakter dla tych, którzy lubią dobrą szkocką, zachowując jednocześnie łatwy i gładki finisz, idealny dla początkujących pijących. Klasyczne wydanie Monkey Shoulder lub nieco bardziej dymna, torfowa ekspresja z katalogu – każdy znajdzie coś dla siebie.

W stylu klasycznej gwiazdy rocka, Monkey Shoulder wyruszył w trasę, objeżdżając kraj, aby dać ludziom to, czego chcą: dużo alkoholu. W 2018 roku marka zatrudniła ciężarówkę z gigantycznym shakerem — zwanym „Monkey Mixer” — do jazdy po 50 stanach z misją ponownego zdefiniowania roli szkockiej w branży koktajlowej. Marka chciała pokazać pijącym, że można trochę pobawić się ich alkoholem.

Tajemna receptura

Trzy komponenty słodowe, które tworzą gładki, słodowy i owocowy charakter Monkey Shoulder, pochodziły kiedyś z trzech destylarni Williama Granta w Speyside: Balvenie, Glenfiddich i Kininvie – liczba trzy znajduje odzwierciedlenie w ilości małp na każdej butelce whisky. Obecnie receptura jest ściśle strzeżoną tajemnicą i zawiera nieujawnioną kombinację „różnych” single maltów ze Speyside, a w przypadku ekspresji Monkey Soulder Smokey Monkey nawet z regionu Highland.

Skąd nazwa Monkey Shoulder?

Długi proces ręcznego obracania jęczmienia nieuchronnie odcisnął swoje piętno na szkockich pracowniach destylarni. Po długich zmianach pełnych ciągłego, ręcznego przewracania ziarna byli podatni na stan, który powodował, że jedno ramię zwisało niżej niż drugie, co przypominało ramiona szympansa. Dzisiaj, gdy ten niefortunny efekt uboczny należy do przeszłości dzięki unowocześnieniu technik produkcji, pamięć o nim zachowała się w zawadiackiej nazwie marki. Pierwotnie Monkey Shoulder miał nosić nazwę Batch 27.

Partia 27

Kiedyś Monkey Shoulder była produkowana wyłącznie z mieszanki trzech szanowanych whisky single malt: Balvenie, Kininvie i Glenfiddich. Wraz ze wzrostem popytu marka wprowadziła do mieszanki inne whisky, z trzema single maltami nadal składającymi się na mieszankę dla każdej partii. Mieszanka wykorzystuje dziewięć beczek dla każdego single malta. Dlatego mieszanka jest oznaczona jako „Batch 27”.

Na rynku od 2005 roku

Historia marki Monkey Shoulder zaczyna się od niejakiego Williama Granta, który w 1886 roku zainwestował wszystjie swoje życiowe oszczędności w wysokości 755 funtów w budowę destylarni Glenfiddich. Pięć lat później Balvenie zostało otwarte w tym samym miejscu co Glenfiddich, a prawie sto lat później dołączył do nich Kininvie. Kiedy szkocka whisky zaczęła zyskiwać na popularności na początku 2000 roku, William Grant & Sons połączył whisky słodową z trzech destylarni, aby stworzyć nowy blended malt – jeden z nielicznych dostępnych wówczas na rynku. Wprowadzony na rynek w 2005 roku Monkey Shoulder wypełnił lukę w swojej kategorii. Powstała zabawna marka premium, która łączy zarówno konsumentów, jak i barmanów.

Najmodniejsza szkocka marka

Na początku 2016 roku Monkey Shoulder została uznana za „najmodniejszą” markę szkockiej whisky na świecie w plebiscycie organizowanym przez firmę Drinks International. Do 2018 roku ta sama ankieta uznała również Monkey Shoulder za najlepiej sprzedającą się szkocką whisky wśród wiodących barów na świecie, wypierając wieloletniego lidera, Johnniego Walkera, z pierwszego miejsca.

Szkocka mieszanka w koktajlach

Myślisz, że zawodowcy piją tylko single malt? Jeśli chodzi o szkocką whisky, barmani konsekwentnie wyróżniają Monkey Shoulder jako ulubioną, wszechstronną i wysokiej jakości. W przeciwieństwie do wielu marek whisky, które są przeznaczone do picia w czystej postaci lub na lodzie, Monkey Shoulder został zaprojektowany jako alkohol mieszany. Można go przekształcić w pyszną imbirową whisky lub „leniwego” Old Fashioned, a marka twierdzi również że jest świetnym zamiennikiem rumu! Monkey Shoulder pod każdą postacią smakuje doskonale. Byłoby niedbalstwem nie rozmawiać o napojach mieszanych. Jeśli Monkey Shoulder na lodzie to dla Ciebie za mało, prezentujemy listę koktajli, które świetnie sprawdzą się z tym bursztynowym dodatkiem:

Monkey Old Fashioned - dodaj trochę słodkiego syropu i odrobinę goryczki w postaci bittersa do Monkey Shoulder. Udekoruj twistem z pomarańczy. Odrobina goryczki wspaniale zrównoważy cytrusową słodycz Monkey Shoulder i tworzy świetny, staromodny koktajl.

Ginger Monkey Shoulder – połącz whisky z bittersem, sokiem z cytrusów i piwem imbirowym. Wszystkie te składniki są łatwo dostępne, a koktajl nietrudny do przygotowania. Podobnie jak w przypadku Old Fashioned słodycz cytrusów i imbiru dobrze łączy się z goryczką.

Monkey Colada - uzyskać bardziej owocowy napój, wymieszaj Monkey Shoulder z sokiem kokosowym (lub likierem kokosowym), sokiem ananasowym i odrobiną bittersa. Właśnie tak powstaje wspaniały, letni koktajl. Nie zapominaj o lodzie.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas