Jesteś tutaj:AMRUTCała ofertaZnaleziono: 11 whisky
zdjęcie produktu AMRUT PORTONOVA 62,1% 0,7LAMRUT PORTONOVA 62,1% 0,7LAMRUT | 0.7L | Indie | Single Malt | Higher expectations349.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT INDIAN CASK STRENGTH 61,8% 0,7LAMRUT INDIAN CASK STRENGTH 61,8% 0,7LAMRUT | 0.7L | Indie | Single Malt | Higher expectations | Cask Strength359.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT PEATED INDIAN MALT CS 62,8% 0,7LAMRUT PEATED INDIAN MALT CS 62,8% 0,7LAMRUT | 0.7L | Indie | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | Cask Strength369.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT INDIAN 46,0% 0,7LAMRUT INDIAN 46,0% 0,7LAMRUT | 46 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram169.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT INTERMEDIATE SHERRY 57,1% 0,7LAMRUT INTERMEDIATE SHERRY 57,1% 0,7LAMRUT | 57.1 | 0.7L | Indie | Single Malt | Higher expectations329.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT KADHAMBAM 50% 0,7LAMRUT KADHAMBAM 50% 0,7LAMRUT | 50 | 0.7L | Indie | Single Malt | Higher expectations379.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT PEATED INDIAN MALT 46% 0,7LAMRUT PEATED INDIAN MALT 46% 0,7LAMRUT | 46 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe239.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT RAJ IGALA 40% 0,7LAMRUT RAJ IGALA 40% 0,7LAMRUT | 40 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe190.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT INDIAN FUSION SINGLE 50,0% 0,7LAMRUT INDIAN FUSION SINGLE 50,0% 0,7LAMRUT | 50 | 0.7L | Indie | Single Malt | Everyday dram215.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT NAARANGI 50% 0,7LAMRUT NAARANGI 50% 0,7LAMRUT | 50 | 0.7L | Indie | Single Malt475.00 zł |
zdjęcie produktu AMRUT RYE 50% 0,7LAMRUT RYE 50% 0,7LAMRUT | 50 | 0.7L | Indie | Single Malt | Dla konesera760.00 zł |

Whisky Amrut - Szkocka whisky w Indiach

Wiele osób może nie myśleć o Indiach jako o światowym producencie whisky, ale tak właśnie jest! Jak się okazuje, wielowymiarowe i różnorodne ekspresje złocistego płynu wytwarzane są nie tylko w Szkocji, Irlandii, USA i Japonii. Pod koniec XIX wieku Brytyjczycy skolonizowali Indie i byli gotowi przedstawić kraj swojemu ulubionemu alkoholowi. Ale natknęli się na przeszkodę. Miejscowi byli przyzwyczajeni do lokalnych napojów. Powołano więc komisję do badania szkockiej whisky, która miała przekonać lokalną ludność, że szkocka jest nieszkodliwa i odznacza się wyjątkową jakością. Szkocka whisky szybko stała się ulubionym alkoholem mieszkańców Indii i zaczęła być często wykorzystywana do wznoszenia toastów podczas szczególnych wydarzeń.

Na początku szkocka cieszyli się tylko brytyjski radż i indyjska elita, co niosło ze sobą poczucie królewskiego charakteru złocistego alkoholu. Gdy szkocka stała się napojem dostępnym dla większej liczby mieszkańców Indii wciąż utrzymywała swoją aurę ekskluzywności. Nic dziwnego, że Indie, z własną bogatą i królewską historią, chętnie podeszły do alkoholu, który odzwierciedlał te same aspekty. Szkocka odgrywa szczególną rolę w indyjskiej kuchni – stwierdzono, że to idealny napój do degustacji po ciężkich, pikantnych posiłkach.

Chociaż większość whisky spożywanych w Indiach to dramy o specyficznym, indywidualnym stylu, pragnienie i aspiracja stworzenia whisky na wzór szkockiej, zawsze były wysokie. Do początków XX wieku, indyjska whisky nie była nawet klasyfikowana jako whisky, ponieważ podstawową bazą trunku była melasa. Czy indyjską „whisky” można sprzedawać w Europie? Tak, ale nie pod nazwą „whisky”. Aby móc sprzedawać je jako whisky, indyjskie single malty są wytwarzane w taki sam sposób jak szkocka – ze słodowanego jęczmienia w alembikach i leżakowane w dębie. Z biegiem lat sytuacja się zmieniła: zaczęto wykorzystywać więcej ziarna i lepszej jakości płyny. Punkt zwrotny nastąpił wraz z uruchomieniem destylarni Amrut. Jim Murray w swojej Whisky Bible nagrodził Amrut Fusion 97 puntami oraz tytułem trzeciej najlepszej whisky na świecie, co zwróciło uwagę świata na indyjskie dramy.

Nektar życia

Nazwa Amrut pochodzi z mitologii indyjskiej, a w sanskrycie znaczenie tego słowa to „nektar życia”. Według mitologii indyjskiej, kiedy siły zła i dobra walczyły ze sobą w przeciąganiu liny, używając mitycznego węża uwiązanego wokół złotej góry pośrodku oceanu, powstał garnek zawierający boski płyn. Jeden łyk magicznego płynu sprawiał, ze człowiek stawał się nieśmiertelny. Ten płyn w sanskrycie nazwany został „Amrut”. Mitologia mówi, że w walce między dobrem a złem w końcu udało się przejąć w posiadanie boski płyn i wypić go, zwyciężając zło.

Krótka historia sukcesu

Amrut Distillers została założona w roku 1948 przez nieżyjącego już Shri Radhakrishna N Jagdale, absolwenta nauk ścisłych i zapalonego studenta chemii. Produkcją whisky gorzelnia zajęła się dopiero w 1982 roku – wcześniej skupiano się na innych alkoholach. Jagdale miał ambicję stworzenia alkoholu klasy premium na bazie jęczmienia w połączeniu ze słodem. Marka wykorzystała zbiory z lokalnych upraw, połączyła je z melasą i zaprezentowała pierwszą na rynku, indyjską Prestige Blended Malt Whisky.Single malty nie były wówczas popularne, więc alkohol wykorzystano do tworzenia blendów. Marka posiada obecnie jedną destylarnię w Indiach i dwie rozlewnie, odpowiednio w stanie Karnataka i Kerala, i jest w trakcie budowy rozlewni w Pendżabie. Od 2004 marka prowadzi swoją własną destylarnię w Glasgow w Szkocji, gdzie powstaje zróżnicowana gama single maltów.

Inne warunki – szybsza produkcja

Produkcja whisky w latach 80. w Indiach była niemałym wyzwaniem. Przez pierwsze lata, mieszanka Amrut dojrzewała przez około rok, zanim alkohol poddano butelkowaniu. Firma odkryła, że ​​upały sprawiają, że whisky dojrzewa szybciej w Indiach niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Co jeszcze ciekawsze, tak zwany „udział aniołów”, czyli frakcja alkoholu utracona w płynie podczas parowania w procesie starzenia, również jest wyższa w Indiach! Master Blender indyjskiej marki oszacował, że jeden rok dojrzewania whisky w Indiach jest równy trzyletniej maturacji na terenie Szkocji.

Single malt to nie przelewki

Wypuszczenie na rynek whisky słodowej z Indii poprzedziło 20 lat bardzo dokładnych badań nad jej produkcją. Indyjskim gorzelnikom zależało na tym, żeby rodzimy produkt odpowiadał światowym standardom. Single malty marki Amrut wytwarzane są z wyselekcjonowanego jęczmienia uprawianego w Pendżabie i Radżastanie, północno-zachodnich stanach granicznych Indii. W Pendżabie wody z Himalajów przepływają przez rzekę Sutlej i nawadniają ziemię. Mroźne zimy i ogniste lata tworzą niepowtarzalną jakość ziarna i fundują bogate smaki. Samo słodowanie ziarna odbywa się w słodowniach w Jaipur i Delhi – to właśnie tam jest ono namaczane do momentu zakiełkowania. Gotowe ziarno transportowane jest do Bangalore, na południe kraju. Na miejscu ma miejsce zacieranie ziarna i destylacja. Wszystko odbywa się w małych partiach, aby zachować jak najwięcej smaków i aromatów. Dojrzewanie ma miejsce w dębowych beczkach i odbywa się w tropikalnych warunkach na wysokości 3000 stóp nad poziomem morza!

Świetlana przyszłość i zróżnicowany katalog marki Amrut

Jaka przyszłość czeka indyjski single malt? Sprzedaż rośnie o około 10% rocznie. Przewiduje się, że konsumpcja single maltów w Indiach będzie „wybuchowa” w niedalekiej przyszłości i że więcej na rynku pojawi się więcej destylarni dedykowanych whisky słodowym. Sporym wyróżnikiem dla indyjskiej whisky jest jej bezkompromisowa jakość i innowacyjny charakter, a także klimat, jaki whisky zyskuje dzięki tropikalnemu klimatowi produkcji i dojrzewania. Warto pamiętać o tym, w jaki sposób przemysł szkockiej whisky utorował drogę whisky indyjskiej. Amrut oferuje słody o charakterystycznych owocowo-czekoladowych akcentach. Producenci, chcąc zachować naturalny charakter dramów, nie filtrują alkoholu na zimno.

Jak w pełni cieszyć się smakiem i aromatem indyjskiej whisky? Traktuj ją tak samo, jak szkocką.

Z wodą lub lodem lub bez, zmieszaną lub czystą - najlepiej tak, jak lubisz. Obszerny asortyment marki sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie! Dla nowicjuszy polecamy Amrut Indian – wyjątkowo bogatą pozycję, pełną mocnej słodyczy dębu i jęczmiennych akcentów. Amrut Kadhambam to z kolei propozycja dla wielbicieli lekko torfowego, owocowego charakteru. A jeżeli macie ochotę na jeszcze wyraźniejszego kopa dymu, sięgnijcie po Amrut Peated Indian. Soczystą wariację owoców i przypraw znajdziecie w Amrut Intermediate Sherry, a dębowe smaki podbite nutami wanilii w single malcie Amrut Raj Igala. Poddany dość skomplikowanemu procesowi maturacji Amrut Portonova daje od siebie jeszcze więcej sensorycznych wrażeń, podczas gdy Amrut Peated Indian Cask Strength swoją torfową nutę osiąga dzięki słodom sprowadzanym z ojczyzny whisky, czyli ze Szkocji.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas