Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaGLENGLASSAUGHZnaleziono: 7 whisky
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH EVOLUTION 50% 0,7LGLENGLASSAUGH EVOLUTION 50% 0,7LGLENGLASSAUGH | 50 | 0.7L | Szkocja | Single Malt179.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH TORFA 50% 0,7LGLENGLASSAUGH TORFA 50% 0,7LGLENGLASSAUGH | 50 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH REVIVAL 46% 0,7LGLENGLASSAUGH REVIVAL 46% 0,7LGLENGLASSAUGH | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt189.90 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH OCTAVE BATCH 2 44% 0,7LGLENGLASSAUGH OCTAVE BATCH 2 44% 0,7LGLENGLASSAUGH | 44 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations429.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH PEATED VIRGIN OAK 46% 0,7L GBGLENGLASSAUGH PEATED VIRGIN OAK 46% 0,7L GBGLENGLASSAUGH | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations329.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH 9Y 2012 PEDRO XIIMENEZ PUNCHEON 58,3% 0,7LGLENGLASSAUGH 9Y 2012 PEDRO XIIMENEZ PUNCHEON 58,3% 0,7LGLENGLASSAUGH | 58.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera479.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENGLASSAUGH OCTAVES CLASSIC 44% 0,7LGLENGLASSAUGH OCTAVES CLASSIC 44% 0,7LGLENGLASSAUGH | 44 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations389.00 z艂 |

Whisky Glenglassaugh

Lubimy upraszcza膰 rzeczy otaczaj膮ce nas, definiowa膰, aby ostatecznie wszelkie byty zhierarchizowa膰, 偶eby mie膰 jasny obraz, co z czego wynika i kt贸re sk艂adniki, jak膮 rol臋 odgrywaj膮. Szukaj膮c zale偶no艣ci, staramy si臋 przewidywa膰 i kszta艂towa膰 otaczaj膮c膮 nas rzeczywisto艣膰 na podstawie odkrywanych zale偶no艣ci i podobie艅stw. Skutki takiego post臋powania bywaj膮 r贸偶ne i nie zawsze przynosz膮 po偶膮dany efekt czy wnioski. Wiele teorii i obserwacji silnie uzale偶nionych jest od czynnik贸w zewn臋trznych, na kt贸re nie ma si臋 wp艂ywu albo nie zdaje si臋 sprawy z ich oddzia艂ywania. W warunkach laboratoryjnych jeste艣my w stanie okre艣li膰 oddzia艂ywanie poszczeg贸lnych element贸w na siebie, w kontrolowanym 艣rodowisku niezak艂贸canym innymi elementami, kt贸re w warunkach naturalnych mog艂yby oddzia艂ywa膰. Pocz膮tkowo po艣r贸d szkockich trunk贸w doszukiwano si臋 analogi wynikaj膮cej z regionu pochodzenia. Nast臋pnie z metod produkcji, rodzaju u偶ytych beczek czy osoby odpowiedzialnej za produkcje lub zestawianie destylat贸w. B臋d膮c gorzelni膮 ze Speyside zapewne korzystaj膮c膮 ze 藕r贸dlanej wody, s艂odu suszonego gor膮cym powietrzem bez torfu, twoje trunki dojrzewaj膮 w relatywnie sta艂ej temperaturze, a beczki to drewno po bourbonie lub sherry. Z kolei pochodzenie z p贸艂nocy lub z wysp, determinuje korzystanie z w贸d gruntowych, suszenie s艂odu dymem z palonego torfu, zmienne warunki dojrzewania uzale偶nione od wilgotno艣ci oraz temperatury, a beczki to g艂贸wnie ponownie nape艂niane skorupy po innych whisky. Taki obraz funkcjonowa艂 przez pierwsze lata rozwoju gatunku, lecz obecnie strefy wp艂yw贸w s膮 bardzo p艂ynne, a technologie pozwalaj膮 na kontrolowanie wielu aspekt贸w, takich jak temperatura czy wilgotno艣膰.

Po艂o偶enie

Gorzelnia Glenglassaugh kategoryzowana jest jako obiekt z regionu Highland - co ciekawe region ten obejmuje ca艂膮 wy偶ynn膮 cz臋艣膰 Szkocji. Rozci膮ga si臋 od umownej linii mi臋dzy Glasgow a Edynburgiem, a偶 po John o'Groats b臋d膮cym najdalej wysuni臋t膮 na p贸艂noc wiosk膮 w Szkocji. Odleg艂o艣膰 ta w du偶ym przybli偶eniu wynosi ponad 400 km. W jej 艣rodkowo-p贸艂nocnej cz臋艣ci mieni si臋 jak per艂a obszar zwany Speyside. Umowna granica tego regionu s艂yn膮cego z miodowo-owocowych destylat贸w, ko艅czy si臋 niespe艂na 5 km od Glenglassaugh. Highland i Speyside cz臋sto uto偶samia si臋 ze 艣rodkow膮 cz臋艣ci膮 Szkocji - t膮 cieplejsz膮, oddalon膮 od morza. Morski wp艂yw to domena wyspiarskich gorzelni, czyli tych na s艂ynnej Isle of Islay. Ciekawostk臋 stanowi fakt, 偶e omawiana gorzelnia po艂o偶ona jest w odleg艂o艣ci kilkuset metr贸w od wybrze偶a, a z jej dachu wyra藕nie wida膰 majestat bezkresu morza p贸艂nocnego nad zatok膮 Sandend. Obecnie w gorzelni produkuje si臋 zar贸wno destylat ze s艂odu suszonego gor膮cym powietrzem, jak i dymem torfowym, a do le偶akowania wykorzystuje si臋 beczki po ameryka艅skich whiskey i europejskich winach. Ca艂y ten kocio艂 miesza i zespala ze sob膮 sk艂adniki odrobin臋 przeciwstawne, a niekiedy nawet sprzeczne, nie pozwalaj膮c si臋 podda膰 偶adnej kategoryzacji.

Gorzelnia

Pocz膮tek wyznaczy艂o morze i l膮d, co odczyta膰 mo偶na z motta gorzelni brzmi膮cego 鈥濸er Mare Per Terras鈥 - czyli przez morze i przez l膮d. Budowa destylarni Glenglassaugh rozpocz臋艂a si臋 w 1873 roku na farmie Craig Mills, a zako艅czy艂a w 1875 roku. Wybudowa艂a j膮 firma Glenglassaugh Distillery Company, kt贸rej w艂a艣cicielem by艂 pu艂kownik James Moir 鈥 lokalny przedsi臋biorca, handlarz winem i alkoholami oraz niegdy艣 nielegalny bimbrownik. Nawi膮za艂 on wsp贸艂prac臋 w zakresie produkcji whisky z lokalnym ludwisarz Thomasem Wilsonem. Pomoc膮 przy pracy nad gorzelni膮 i zapewne du偶ym wsparciem byli siostrze艅cy pu艂kownika - Alexander i William Morrisonowie. Wszystkim od pocz膮tku przy艣wieca艂a idea produkcji trunku pod w艂asnym brandem 鈥濲ames Moir & Alexander Morrison鈥. Jednak wi臋kszo艣膰 wyprodukowanej przez nich whisky zosta艂a sprzedana jako sk艂adnik whisky William Teacher & Sons z Glasgow. Po 艣mierci Moira, Wilson i Alexander Morrison postanowili ponownie wyposa偶y膰 destylarni臋 w zupe艂nie nowe destylatory i kadzie zacierne, co mia艂o miejsce w latach 1887-1892. Jednak kiedy William Morrison zmar艂 w 1892 roku, Alexander podj膮艂 decyzj臋 o sprzeda偶y destylarni Glenglassaugh firmie Robertson & Baxter, kt贸ra nast臋pnie sprzeda艂a j膮 jeszcze w tym samym roku korporacji Highland Distilleries Co. Ltd. Po przej臋ciu nowych w艂a艣cicieli produkcja wzros艂a do 110 000 galon贸w w 1898 roku.

P贸藕niejsze dzieje

Na przek贸r idea艂om zmar艂ych za艂o偶ycieli, kolejni w艂a艣ciciele nie byli wstanie dostrzec, potencja艂u drzemi膮cego w gorzelni. Rok 1908 przyni贸s艂 zaprzestanie produkcji na kolejne d艂ugie lata, kt贸re trwa艂y a偶 do okresu po II Wojnie 艢wiatowej. Niekiedy wspomina si臋 o pewnej pr贸bie podj臋tej na kr贸tko przed jej wybuchem, podczas to kt贸rej destylarnia mia艂a wznowi膰 produkcje, ale nie ma na to przypuszczenie pewnych dowod贸w. Przez lata niebytu, niekt贸re z budynk贸w by艂y nadal u偶ywane, ale sprz臋t do destylacji pozostawa艂 nieu偶ywany. W czasie II wojny 艣wiatowej kilka budynk贸w by艂o u偶ytkowanych przez wojskowy personel pomocniczy, a dawne s艂odownie zamieniono na piekarni臋. Wraz z hoss膮 na rynku whisky w po艂owie XX wieku, gorzelnia zosta艂a ca艂kowicie odrestaurowana i wznowi艂a produkcje destylatu, kt贸ry mia艂 spe艂nia膰 oczekiwania blender贸w. Trunek produkowany by艂 w du偶ej mierze jako sk艂adnik popularnych w tamtych czasach mieszanek Cutty Sark i Famous Grouse. Niestety charakter Glenglassaugh pomimo wysi艂k贸w pozosta艂 wyczuwalny i nie poddawa艂 si臋 dostosowaniu do oczekiwa艅 mistrz贸w kupa偶u. I tak pod koniec lat 80 przemys艂 po raz kolejny popad艂 w kryzys, kt贸ry doprowadzi艂 do zamkni臋cia wielu zak艂ad贸w w tym gorzelni znad zatoki Sandend Bay.

Wsp贸艂cze艣nie

Wskrzeszenie nast膮pi艂o w pierwszym dziesi臋cioleciu XXI wieku i przejawi艂o do艣膰 charakterystyczn膮 dla obecnych czas贸w dynamik臋 zdarze艅. Grupa niezale偶nych inwestor贸w w 2008 roku wyda艂a na rynek pierwsze od lat edycje zestawiane z dost臋pnych w magazynach zapas贸w. Produkcja ruszy艂a na nowo, nape艂niaj膮c beczki, a te z kolei zape艂ni艂y magazyny, cierpliwie czekaj膮c granicy wieku dopuszczaj膮cego destylat do tytu艂u whisky. Rok 2012 przyni贸s艂 inauguracj臋 otwarcia centrum dla zwiedzaj膮cych oraz pierwszej edycji wskrzeszonego zak艂adu z Portsoy. W kolejnych trzyletnich interwa艂ach - gorzelnia trafi艂a pod skrzyd艂a rycerza bran偶y Billa Walker, w kt贸rego kolekcji znajdowa艂y si臋 BenRiach i GlenDronach, aby ostatecznie w ca艂o艣膰 trzy wspomniane gorzelnie trafi艂y do giganta bran偶y ameryka艅skiego koncernu Brown-Forman, w艂a艣ciciela Jack Danielsa. Pi臋kno Glenglassaugh le偶y w nie oczywisto艣ci, kt贸r膮 wy艣nili lub zaplanowani jej pierwsi tw贸rcy. Jej po艂o偶enie i duch, nie poddaje si臋 偶adnemu zaszufladkowaniu.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas