Domem gorzelni Strathisla jest średniowieczne miasteczko Keith. Destylarnia położona jest nad brzegiem rzeki Isla i uchodzi za najstarszy zakład w regionie Highlands. Strathisla została założona w 1786 roku przez Georga Taylora i Alexandra Milne i pierwotnie nazywała się „Milton Distillery”. Słowo „strathisla” składa się z dwóch wyrazów - „strath” oznaczającego „dolinę” i „isla” wskazującego na nazwę przepływającej nieopodal gorzelni rzeki.
Kiedy George Taylor, wycofał się z branży alkoholowej, co było bezpośrednim następstwem wypadku konnego, którego doznał, kolejnym właścicielem Strathisla został William Longmore. Po wybuchu drugiej wojny światowej gorzelnię przejął londyński finansista – Jay Pomeroy. Po tym, jak dopuścił się on oszustwa podatkowego, destylarnia ogłosiła upadłość. W 1950 zakład znalazł kolejnego nabywcę – był nim producent blended whisky, spółka Chivas Bros.
Zabudowania destylarni Starthisla wyróżniają się w malowniczym otoczeniu – dwa kominy w kształcie pagody, brukowany dziedziniec, koło wodne, a także tradycyjne granitowe budynki. Ten piękny budynek z pewnością wart jest odwiedzenia, ponieważ uchodzi za prawdziwą perłę wśród szkockich gorzelni.
Źródłem wody w gorzelni jest strumień Broomhill, który został odnotowany już w XII wieku przez dominikańskich mnichów. Woda przydaje produkowanym w zakładzie trunkom, wyjątkowego charakteru, który wyróżnia destylaty Starthisla spośród innych.
W zakładzie pracuje między innymi kadź zacierna ze stali nierdzewnej, a także dziesięć kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i cztery niewielkich rozmiarów miedziane alembiki kotłowe. Te ostatnie są stłoczone w klimatycznej destylarni, wykonanej z belek dębowych. Na wyposażeniu gorzelni znajdują się również dwie oryginalne skrzynki kontrolne. Co ciekawe – alembiki mają nachylone pod różnymi kątami, łączniki destylacyjne, które w połączeniu z ich dużym rozmiarem determinują, powstawanie złożonego i bogatego destylatu.
Whisky w Strathisla dojrzewa częściowo w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, a częściowo w beczkach z dębu europejskiego po sherry. Beczki przechowywane są w składach piwnicznych, w których podłogi są ubite z ziemi.
W portfolio destylarni znajduje się od zawsze 12-letnia słodowa Strathisla oraz edycje, które zostały już wycofane - 15, 25, i 35-letnia nierozcieńczana i niefiltrowana na zimno. Pozostałe wydania dostępne są w ofercie firm Gordon & MacPhail i Signatory. Destylat powstający w Strathisla wykorzystywany jest do produkcji whisky mieszanych np. Chivas Regal 12/18/21 i 30-letniej, Royal Salute 100 Cask Selection, 100 Pipers, Passport, Chivas Revolve 1801.
Strathisla ma własne Centrum dostępne dla zwiedzających przez cały rok. W ofercie znajduje się między innymi prezentacja wideo oraz degustacja, której mocnymi punktami jest między innymi 12-letnia Strathisla i 18-letnia Chivas Regal.