Jesteś tutaj:COOPERS CHOICECała ofertaZnaleziono: 39 whisky
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAGGAN MILL 53,5% 0,7LCOOPERS CHOICE LAGGAN MILL 53,5% 0,7LCOOPERS CHOICE | 53.5 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Single Cask209.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLEN ELGIN 1995 46% 0,7LCOOPERS CHOICE GLEN ELGIN 1995 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 17Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations329.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAPHROAIG 05 46% 0,7LCOOPERS CHOICE LAPHROAIG 05 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera329.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE AUCHROISK 1996 46% 0,7LCOOPERS CHOICE AUCHROISK 1996 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations339.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAGGAN MILL 46% 0,7LCOOPERS CHOICE LAGGAN MILL 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations189.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE CROFTENGEA 10Y 2006 46 07COOPERS CHOICE CROFTENGEA 10Y 2006 46 07COOPERS CHOICE | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations279.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE MILTONDUFF 6Y 2009 55% 07COOPERS CHOICE MILTONDUFF 6Y 2009 55% 07COOPERS CHOICE | 55 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations279.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE SPEYBURN 2009 46% 0,7LCOOPERS CHOICE SPEYBURN 2009 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations269.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BUNNAHABHAI 14Y 01 46 0,7COOPERS CHOICE BUNNAHABHAI 14Y 01 46 0,7COOPERS CHOICE | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations409.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAGGAN MILL 2009 46% 0,7COOPERS CHOICE LAGGAN MILL 2009 46% 0,7COOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt309.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE PORT CHARLOTTE 46% 0,7LCOOPERS CHOICE PORT CHARLOTTE 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations369.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE TOBERMORY 2008 46% 0,7LCOOPERS CHOICE TOBERMORY 2008 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations299.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE ARDMORE NAS HP 46% 0,7LCOOPERS CHOICE ARDMORE NAS HP 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt249.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BRUICHLADDICH 46% 0,7LCOOPERS CHOICE BRUICHLADDICH 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations359.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE DUFFTOWN 2008 8Y 46% 07COOPERS CHOICE DUFFTOWN 2008 8Y 46% 07COOPERS CHOICE | 8Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations279.00 zł |
zdjęcie produktu SG COOPERS CHOICE INVERGORDON 1984 57% 0,7LSG COOPERS CHOICE INVERGORDON 1984 57% 0,7LCOOPERS CHOICE | 57 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations459.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE HIGHLAND PARK 95 46%COOPERS CHOICE HIGHLAND PARK 95 46%COOPERS CHOICE | 46 | Szkocja | Single Malt | Dla konesera0.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLENTAUCHERS 2009 46% 07COOPERS CHOICE GLENTAUCHERS 2009 46% 07COOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations249.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BENRINNES 95 46% 0,7LCOOPERS CHOICE BENRINNES 95 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations399.00 zł |
zdjęcie produktu SG COOPERS CHOICE GARNHEATH 1986 48,5% 0,7LSG COOPERS CHOICE GARNHEATH 1986 48,5% 0,7LCOOPERS CHOICE | 28Y | 48.5 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Dla konesera898.99 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LONGMORN 1996 46% 0,7L MADEIRACOOPERS CHOICE LONGMORN 1996 46% 0,7L MADEIRACOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera579.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE ROYAL BRACKLA 1997 46%COOPERS CHOICE ROYAL BRACKLA 1997 46%COOPERS CHOICE | 46 | Szkocja | Single Malt | Dla konesera489.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BEN NEVIS 1996 46% 0,7LCOOPERS CHOICE BEN NEVIS 1996 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera499.00 zł |
zdjęcie produktu SG COOPERS CHOICE PORT DUNDAS 17Y 99 46% 07SG COOPERS CHOICE PORT DUNDAS 17Y 99 46% 07COOPERS CHOICE | 17Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations349.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BALMENACH 2003 12Y 46% 07COOPERS CHOICE BALMENACH 2003 12Y 46% 07COOPERS CHOICE | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations329.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE CAOL ILA 91 46% 0,7LCOOPERS CHOICE CAOL ILA 91 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 25Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera549.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLEN KEITH 1996 46% 07COOPERS CHOICE GLEN KEITH 1996 46% 07COOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations449.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLEN GARIOCH 46% 0,7LCOOPERS CHOICE GLEN GARIOCH 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations439.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE TULLIBARDINE 1989 53%COOPERS CHOICE TULLIBARDINE 1989 53%COOPERS CHOICE | 53 | Szkocja | Single Malt | Dla konesera739.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE BUNNAHABHAIN 2001 46% 0,7COOPERS CHOICE BUNNAHABHAIN 2001 46% 0,7COOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations399.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE HIGHLAND PARK 1995 53%COOPERS CHOICE HIGHLAND PARK 1995 53%COOPERS CHOICE | 53 | Szkocja | Single Malt669.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAPHROAIG 1994 46% 0,7LCOOPERS CHOICE LAPHROAIG 1994 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera679.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE TULLIBARDINE PORT 54% 0,7COOPERS CHOICE TULLIBARDINE PORT 54% 0,7COOPERS CHOICE | 54 | 0.7L | Szkocja | Single Malt299.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE SKARA BRAE 1999 52% 0,7LCOOPERS CHOICE SKARA BRAE 1999 52% 0,7LCOOPERS CHOICE | 52 | 0.7L | Szkocja | Single Malt499.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE SKARA BRAE 2005 46% 0,7LCOOPERS CHOICE SKARA BRAE 2005 46% 0,7LCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt360.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE LAGGAN MILL 46% 0,7L GBCOOPERS CHOICE LAGGAN MILL 46% 0,7L GBCOOPERS CHOICE | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt249.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLENTAUCHER PORT 55,5% 07COOPERS CHOICE GLENTAUCHER PORT 55,5% 07COOPERS CHOICE | 55 | 0.7L | Szkocja | Single Malt349.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE GLENCADAM 2011 6Y 46% 0,7COOPERS CHOICE GLENCADAM 2011 6Y 46% 0,7COOPERS CHOICE | 6Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu COOPERS CHOICE FETTERCAIRN 2008 55% 0,7LCOOPERS CHOICE FETTERCAIRN 2008 55% 0,7LCOOPERS CHOICE | 55 | 0.7L | Szkocja | Single Malt319.00 zł |

Cooper's Choice – wszystko zależy od beczek

Kiedy mówimy o wszystkich czynnikach wpływających na smak whisky, mamy do czynienia z wieloma zmiennymi: odmiana ziarna jęczmienia, zastosowanie torfu, szczep drożdży użytych do fermentacji, czas trwania i styl tej fermentacji, kształt i wielkość destylatorów, rodzaj użytego kondensatora, ilość kontaktu z miedzią, środowisko i tak dalej. Niuanse, kombinacje i permutacje tego wszystkiego są prawie nieskończone. Niezależnie od tego, przyjęta mądrość jest taka, że ​​ostateczny smak whisky, którym cieszymy się w naszej szklance, można przypisać wpływowi dębowej beczki.

Zgodnie z zasadami produkcji szkockiej, każda destylowana whisky powinna dojrzewać przez co najmniej 3 lata w dębowych beczkach, zanim zostanie zabutelkowana. Tylko alkohole przygotowane według tej zasady zyskają miano „szkockiej whisky”. Kolekcja Cooper's Choice skupia się właśnie na beczkach – w przypadku każdej pozycji z serii możemy liczyć na specjalistyczny dobór odpowiednich dębowych beczek różnego rodzaju. Gama whisky to hołd dla znakomitych rzemieślników, specjalistów w dziedzinie bednarstwa i ich ważnej roli w przemyśle szkockiej whisky.

Kolekcja Cooper's Choice zwraca uwagę na istotę procesu dojrzewania. Od beczek dobranych przy etapie maturacji destylatu wiele zależy. To, jaką beczka ma wielkość oraz to, jaki alkohol mieścił się w niej wcześniej, finalnie klaruje charakter whisky. Również czas spędzony w beczce ma ogromny wpływ, ponieważ nie tylko pozwala whisky zmiękczyć i dojrzeć, ale też nabrać niektórych cech drewna.

Ostatnie lata przyniosły popularność praktyce „wykańczania” dojrzałych słodów, czyli przenoszenie ich do jeszcze innych beczek na krótki czas. Dzięki temu na rynku alkoholi pojawiły się pozycje finiszujące w beczkach po różnego rodzaju sherry i winach, a nawet po piwie. Kolekcja Cooper's Choice oręduje różnorodności z każdej strony, współpracując z najlepszymi destylarniami.

Zapomniane destylarnie, poszukiwane roczniki i drugie dojrzewanie

Gama Cooper's Choice butelkowana jest przez firmę The Vintage Malt Whiskey Company Ltd, założoną w Glasgow w 1992 roku. W latach 90-tych Cooper's Choice kontynuował wypuszczanie szerokiej gamy dobrze przyjmowanych butelek, często z zamkniętych destylarni, w tym Glenury Royal, Convalmore i Millburn oraz rzadko butelkowanych destylarni typu blue chip, takich jak Dalmore, Glenlivet i Highland Park. We wczesnych latach tego stulecia firma wypuściła wysoko oceniane roczniki sherried z Longmorn, Macallan, Highland Park i Strathisla, które wciąż są bardzo poszukiwane. W miarę zbliżania się do 30. rocznicy seria Cooper's Choice nadal imponuje wydawnictwami z zaginionych destylarni, takich jak Littlemill i nieodkrytych perełek, takich jak Glen Elgin i Tormore. W ostatnich latach firma w pełni zajęła się sztuką wykańczania beczek po winie, a duża część niedawnych whisky single malt z firmy doświadczyła drugiego dojrzewania.

Legenda maturacji

Dojrzewanie whisky to zarówno prosty, jak i niezwykle złożony proces. Jednym z typowych obrazów kojarzonych z whisky w dzisiejszych czasach jest klasyczne „ujęcie akcji” wewnątrz magazynu. Pomyśl o tych staromodnych, słabo oświetlonych magazynach w stylu sztauerskim, z ziemskimi podłogami i beczkami ułożonymi na wysokości zaledwie dwóch lub trzech pięter. To sugestywny obraz, pokazujący majestatyczne dębowe beczki cicho drzemiące, przyczyniając się do dojrzewania ducha, który pewnego dnia da nam pyszną whisky. Ale nie zawsze tak było. Whisky – uisge beatha, czyli woda życia – była pierwotnie niestarzonym alkoholem, wyjętym z destylatora i doprawionym dodatkami, takimi jak miód lub wrzos, aby stłumić agresywny charakter napoju i uczynić go smaczniejszym. Historia mówi nam, że dojrzewanie i starzenie się whisky było szczęśliwym przypadkiem. Istnieje wiele wariacji na temat tej historii, ale sednem tego jest to, że pewna osoba miała więcej whisky, niż mogła skonsumować, więc wlała ją do dębowej beczki, o której następnie zapomniała. Jakże miłym odkryciem musiało być rozpieczętowanie beczki po latach i odkrycie, że whisky złagodniała, ale i nabrała niuansów smakowych i aromatycznych.

Tak właśnie narodziło się dojrzewanie, jakie znamy dzisiaj. Oczywiście rzeczywistość – z pewnością w dzisiejszej branży handlowej – jest taka, że ​​produkcja whisky to coś więcej niż wlewanie alkoholu do dębowych beczek na kilka lat i czekanie, aż będzie gotowy. Dzisiejsi producenci wykuwają i kształtują ostateczny charakter i smak swojej whisky, celowo i strategicznie manipulując kilkoma różnymi parametrami dojrzewania. Te parametry obejmują: czas, rodzaj dębu, świeżość dębu, wielkość beczki, klimat oraz wykańczanie.

Finiszowanie, wykańczanie – czyli kiedy whisky zmienia beczkę

Wykańczanie whisky w innej beczce niż ta, do której była pierwotnie napełniona to konik kolekcji Cooper's Choice. Wykończeniowa beczka dodaje whisky nowego niuansu lub tekstury, idealnie dodając również jej złożoności. Odmianą wykańczania jest „przepakowywanie” – nierzadka praktyka polegająca na tym, że whisky odpoczywająca w zmęczonych, starych beczkach jest odmładzana poprzez przenoszenie jej do nowych beczek, aby odświeżyć i ożywić ducha.

Moc dębu

To nie przypadek, że do produkcji beczek używa się dębu. Naturalne drewno jest mocne, trwałe i dobrze nadaje się do przechowywania płynów. Specjalista z pewnością mógłby wytwarzać beczki i beczki z różnych gatunków drewna, ale zarówno w przemyśle amerykańskim, jak i szkockim, dąb musi być używany zgodnie z prawem.

Kiedy obecny boom na single malt miał swoją genezę na początku lat 90-tych, sytuacja w przemyśle szkockiej whisky – a tym samym tradycja, która została zapisana w książkach z tamtej epoki – była taka, że ​​whisky dojrzewała w jednej z beczek z amerykańskiego dębu, które wcześniej zawierały bourbon lub beczkach z europejskiego dębu, które wcześniej zawierały sherry. Dąb francuski (quercus petraea) jest mniej gęsty niż jego odpowiednik z dębu amerykańskiego i jest preferowany w przemyśle winiarskim ze względu na subtelniejszy smak, jaki może nadać winu. Biorąc to pod uwagę, nadaje również winu mocniejsze taniny. Dzisiaj sposobów, kolejności i udziału konkretnych beczek jest tyle, ilu gorzelników. Doskonale widać to, kiedy spojrzymy w katalog gamy Cooper's Choice.

Jak można się spodziewać, różne dęby nadają winom i alkoholom, które dojrzewają, różne cechy i smaki. Amerykański dąb, który jest bogaty w wanilinę, zwykle nadaje słodsze nuty, ze smakami należącymi do rodziny wanilii, kokosa i owoców tropikalnych. Dąb europejski (często określany jako dąb hiszpański w kręgach szkockiej whisky) nadaje charakterystyczne cechy, które są zazwyczaj bardziej suche i bardziej pikantne, w tym suszone owoce, cynamon i cytrusy. Dąb francuski łączy w sobie niezwykłą mieszankę pikantnych i słodkich nut z elementami takimi jak tytoń, cedr, orzechy, kawa i czekolada.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas