Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaGLEN BRETONZnaleziono: 5 whisky
zdjęcie produktu GLEN BRETON BATTLE OF GLEN 15Y 43% 0,7LGLEN BRETON BATTLE OF GLEN 15Y 43% 0,7LGLEN BRETON | 15Y | 43 | 0.7L | Kanada | Single Malt380.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN BRETON FIDDLERS CHOICE 43% 0,7LGLEN BRETON FIDDLERS CHOICE 43% 0,7LGLEN BRETON | 43 | 0.7L | Kanada | Single Malt189.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN BRETON ICE WINE BARRELS 10Y 40% 0,7LGLEN BRETON ICE WINE BARRELS 10Y 40% 0,7LGLEN BRETON | 10Y | 40 | 0.7L | Kanada | Single Malt | Higher expectations229.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN BRETON RARE 10Y 43% 0,7LGLEN BRETON RARE 10Y 43% 0,7LGLEN BRETON | 10Y | 43 | 0.7L | Kanada | Single Malt | Higher expectations189.00 zł |
zdjęcie produktu GLEN BRETON RARE 14Y 43% 0,7LGLEN BRETON RARE 14Y 43% 0,7LGLEN BRETON | 14Y | 43 | 0.7L | Kanada | Single Malt289.00 zł |

Glen Breton ÔÇô kanadyjska whisky z destylarni Glenora

Glenora by┼éa pierwsz─ů destylarni─ů whisky s┼éodowej w Kanadzie ÔÇô wcze┼Ťniej w tej cz─Ö┼Ťci Ameryki P├│┼énocnej istnia┼éy jednie zak┼éady specjalizuj─ůce si─Ö w produkcji whisky do whisky blended. Bruce Jardin by┼é tym, kt├│ry pomy┼Ťla┼é, ┼╝e nadszed┼é czas na kanadyjski single malt w szkockim stylu: uda┼é si─Ö do Szkocji w poszukiwaniu informacji i sprz─Ötu, aby zrealizowa─ç swoje plany dotycz─ůce budowy nowej gorzelni. Powsta┼éa ona finalnie w Cape Breton, na wy┼╝ynach Nowej Szkocji. Budowa gorzelni obejmowa┼éa nowy magazyn i pi─Ökny pub. Produkcja ruszy┼éa w 1990 roku, ale Jardin wkr├│tce stan─ů┼é w obliczu problem├│w finansowych. Po odbudowie Glenora by┼éa zarz─ůdzana przez Gary'ego Widmeyera przez trzy lata, ale wkr├│tce potem to si─Ö zmieni┼éo. Destylarnia jest w┼éasno┼Ťci─ů Lauchie MacLean z Bedford od 1994 roku.

Pierwsza premiera miała miejsce w 2000 roku

Pierwsza oficjalne butelkowanie zosta┼éo wydane w 2000 roku. Nosi┼éo nazw─Ö ÔÇ×Glen Breton RareÔÇŁ i by┼éo w├│wczas 8-letni─ů whisky flagow─ů kanadyjskiej marki. Z czasem ekspresja zosta┼éa zast─ůpiona przez o rok d┼éu┼╝ej dojrzewaj─ůc─ů whisky, a dzisiaj reprezentant destylarni Glenora dojrzewa dekad─Ö w d─Öbowych beczkach zanim trafi do butelek. Dojrzewaj─ůce w ameryka┼äskim d─Öbie aromaty Glen Greton Rare 10YO, kt├│re mo┼╝na odkry─ç to wanilia, orzeszki pinii, mi├│d, s┼é├│d i zielone jab┼éko.

Styl whisky Glenory cz─Östo nazywany jest stylem nizinnym. 15-letnia wersja Glen Breton Rare zosta┼éa wydana w 2010 roku i nazwana ÔÇ×Battle of the GlenÔÇŁ. To ho┼éd dla zwyci─Östwa nad Szkockim Stowarzyszeniem Whisky SWA, kt├│re walczy┼éo o zakaz u┼╝ywania okre┼Ťlenia ÔÇ×GlenÔÇŁ w nazwie destylarni. Stowarzyszenie nie by┼éo zadowolone z faktu, ┼╝e kanadyjska whisky na┼Ťladuje nazw─Ö zarezerwowan─ů dla szkockich dram├│w. SWA przegra┼éo batali─Ö s─ůdow─ů, a na cze┼Ť─ç zwyci─Östwa marka Glen Breton wypu┼Ťci┼éa specjalnego 15-latka.

Pozosta┼éymi, wartymi uwagi wydaniami jest 14-letnia ekspresja, Glen Breton Ice 10 years old (wydany w 2006 roku, by┼é pierwsz─ů whisky, kt├│ra dojrzewa┼éa w beczkach po lodowym winie) oraz single malt stworzony na cze┼Ť─ç skrzypka Johna MacDugalla - Glen Breton Fiddlers Choice.

Produkcja na wz├│r szkockiej

J─Öczmie┼ä u┼╝ywany w destylarni Glenora jest wysy┼éany ze Szkocji do Kanady po s┼éodowaniu i w─Ödzeniu. Wykorzystywana podczas wielu etap├│w produkcji woda pochodzi z potoku MacLellans, kt├│ry przep┼éywa przez tereny gorzelni. Do zacierania u┼╝ywa si─Ö kadzi Lauter Mash Tun. Fermentacja trwa tutaj oko┼éo 60 godzin. Proces destylacji, s┼é├│d i styl Glenory s─ů szkockie w duchu, podobnie jak magazyny: na miejscu znajduj─ů si─Ö magazyny z ziemi─ů i drewnianymi rega┼éami. Powolne dojrzewanie gwarantuje kanadyjski klimat, w kt├│rym panuj─ů niskie temperatury, a magazyny nie s─ů specjalnie ogrzewane.

Troch─Ö historii kanadyjskiego gorzelnictwa

Wed┼éug Canadian Distillers Association, Kanada od ponad dw├│ch stuleci produkuje alkohol destylowany. Pomys┼éowi pionierzy zapewnili whisky z Kanady pe┼én─ů sukces├│w histori─Ö. Pierwsze wzmianki o kanadyjskiej whisky pojawi┼éy si─Ö pod koniec XVIII wieku. W okolicach Wielkich Jezior w Quebecu i Ontario powsta┼éy pierwsze destylarnie whisky. Niekt├│rzy twierdz─ů, ┼╝e William Henry otworzy┼é pierwsz─ů destylarni─Ö w Manitobie w 1796 roku, ale whisky najwyra┼║niej by┼éa destylowana w Quebecu kilka lat wcze┼Ťniej. Oczywi┼Ťcie opr├│cz niego byli inni pionierzy whisky, tacy jak Henry Corby, William Gooderham, Joseph E. Seagram i Hiram Walker.

Produkcja whisky rozpocz─Ö┼éa si─Ö na dobre wraz ze wzrostem imigracji Szkot├│w i Irlandczyk├│w do pi─Öknej, szerokiej krainy wolno┼Ťci. Szkoci i Irlandczycy wprowadzaj─ů whisky do nowego ┼Ťwiata Kanada by┼éa krain─ů traper├│w, osadnik├│w i my┼Ťliwych, bogatych zasob├│w zwierzyny ┼éownej, ┼╝yznej ziemi i nietkni─Ötej przyrody, w kt├│rej nadal mo┼╝na naprawd─Ö cieszy─ç si─Ö ┼╝yciem w rustykalnym stylu. W XVIII wieku Szkoci i Irlandczycy, wstrz─ů┼Ťni─Öci ci─Ö┼╝kimi wojnami i dominuj─ůcymi kr├│lami Europy, wyruszyli w ten nowy ┼Ťwiat. Szybko odkryli, ┼╝e Kanada, podobnie jak stara ojczyzna, oferuje bogactwa idealne do odzyskania w nowym domu najdro┼╝szej rzeczy, jak─ů pozostawi┼ée┼Ť w domu - whisky. Wkr├│tce z nadwy┼╝ek zbo┼╝a wydestylowali sw├│j narodowy nap├│j, kt├│ry rozgrza┼é ich dusze i wype┼éni┼é portfele.

W latach 40. XIX wieku w Kanadzie istnia┼éo ponad 200 gorzelni. Kanada te┼╝ mia┼éa swoj─ů w┼éasn─ů prohibicj─Ö od 1916 do 1917. Podczas prohibicji produkcja alkoholu by┼éa ograniczona tylko do cel├│w wojskowych, medycznych, naukowych, mechanicznych i przemys┼éowych. Kiedy ameryka┼äska prohibicja zosta┼éa uchylona w 1933 roku, kanadyjska whisky zn├│w sta┼éa si─Ö popularna, tym razem legalnie, zar├│wno w Kanadzie, jak i w Stanach Zjednoczonych. Na pocz─ůtku produkcji whisky w Kanadzie szkoccy imigranci robili swoj─ů whisky w bardzo podobny spos├│b, jak w domu. Whisky kanadyjska jest dzi┼Ť nadal pisana na szkocki spos├│b, bez ÔÇ×eÔÇŁ.

Zasady kanadyjskiej destylacji

Co sprawia, ┼╝e kanadyjska whisky jest odr─Öbnym gatunkiem alkoholu? W por├│wnaniu z innymi whisky, takimi jak bourbon czy szkocka, kanadyjska whisky nie ma a┼╝ tylu wymog├│w prawnych. Czy wiesz, ┼╝e w Kanadzie whisky ┼╝ytnia i whisky kanadyjska s─ů u┼╝ywane niemal zamiennie? Historia m├│wi, ┼╝e kilkaset lat temu kanadyjscy destylatorzy whisky zacz─Öli dorzuca─ç do swoich alkoholi odrobin─Ö ziarna ┼╝yta, kt├│re doda┼éo mocnego ┼╝ytniego smaku. Ameryka┼äska whisky ┼╝ytnia wymaga co najmniej 51% ┼╝yta w rachunku zacieru, ale nie ma prawnego wymogu procentowego udzia┼éu ┼╝yta w kanadyjskiej whisky. Kukurydza jest zwykle wi─Ökszo┼Ťci─ů ziarna. Podczas gdy wi─Ökszo┼Ť─ç ludzi uwa┼╝a kanadyjsk─ů whisky za l┼╝ejsz─ů od ameryka┼äskiej, w rzeczywisto┼Ťci pod parasolem kryje si─Ö do┼Ť─ç szeroka gama. Podobnie jak whisky szkocka i irlandzka, whisky kanadyjska musi by─ç le┼╝akowana przez co najmniej trzy lata w swoim ojczystym kraju w drewnianych beczkach nie wi─Ökszych ni┼╝ 700 litr├│w ÔÇô nowa, stara, zw─Öglona lub niezw─Öglona, ÔÇőÔÇőto nie ma znaczenia. W Kanadzie spirytus musi by─ç r├│wnie┼╝ t┼éuczony i destylowany. Zawarto┼Ť─ç alkoholu w u┼╝ywanych alkoholach mo┼╝e przekracza─ç 90%, wi─Öc zwykle jest on mieszany do poziom├│w bardziej zdatnych do picia. Ale kiedy w ko┼äcu zostanie zabutelkowany, musi wynosi─ç co najmniej 40% ABV.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas