Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaGLENCADAMZnaleziono: 13 whisky
zdj臋cie produktu GLENCADAM 10Y 46% 0,7LGLENCADAM 10Y 46% 0,7LGLENCADAM | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent209.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 13Y 46% 0,7L GBGLENCADAM 13Y 46% 0,7L GBGLENCADAM | 13Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 19Y SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM 19Y SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM | 19Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera549.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 18Y 46% 0,7LGLENCADAM 18Y 46% 0,7LGLENCADAM | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt489.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 17Y 46% 0,7LGLENCADAM 17Y 46% 0,7LGLENCADAM | 17Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera635.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 21Y 46% 0,7LGLENCADAM 21Y 46% 0,7LGLENCADAM | 21Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera569.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 14YO SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM 14YO SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM ORIGIN 1825 40% 0,7LGLENCADAM ORIGIN 1825 40% 0,7LGLENCADAM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt165.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM RESERVA ANDALUCIA OLOROSO SHERRY CASK 46% 0,7LGLENCADAM RESERVA ANDALUCIA OLOROSO SHERRY CASK 46% 0,7LGLENCADAM | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM 10Y 46% 1L GBGLENCADAM 10Y 46% 1L GBGLENCADAM | 10Y | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram269.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM AMERICAN OAK RESERVE 40% 0.7LGLENCADAM AMERICAN OAK RESERVE 40% 0.7LGLENCADAM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram179.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENCADAM COGNAC CASK 46% 0.7LGLENCADAM COGNAC CASK 46% 0.7LGLENCADAM | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram399.00 z艂 |

Whisky Glencadam - z hrabstwa Angus

Zlokalizowana w Brechin destylarnia Glencadam jest jedyn膮 destylarni膮 hrabstwa Angus. Jest to r贸wnie偶 jedna z najstarszych gorzelni w Szkocji i jedna z ostatnich w regionie Eastern Highlands. Za艂o偶ona w 1825 roku, produkuje szereg whisky single malt.

Jak smakuje whisky Glencadam? Podczas gdy kremowe nuty przewijaj膮 si臋 przez wszystkie pozycje marki, istniej膮 r贸wnie偶 r贸偶nice w zale偶no艣ci od tego, ile lat le偶akuje dany destylat.15-letnia whisky jest s艂odowa, zbo偶owa i owocowa, podczas gdy 32-letnia butelka prezentuje bardziej d臋bowe smaki z nutami drzewnymi i elementem czarnej porzeczki. Oferta marki jest niezwykle bogata i r贸偶norodna, a w艣r贸d single malt贸w z obszernego katalogu, ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie.

Od pokole艅 whisky Glencadam jest wytwarzana w tradycyjny spos贸b. Jedynymi sk艂adnikami szkockich single malt贸w jest j臋czmie艅, dro偶d偶e i najczystsza g贸ralska woda 藕r贸dlana prosto ze 藕r贸de艂 The Moorans, oddalonych od zak艂adu o oko艂o 8,7 mil. Destylarnia ma r贸wnie偶 prawa do pobierania wody od Barry Burn w celach ch艂odniczych. Gorzelnia produkuje oko艂o 1,5 miliona litr贸w trunku rocznie, a jej alembiki pracuj膮 na pe艂nych obrotach przez 24 godziny, 7 dni w tygodniu. Nazwa 鈥濭lencadam鈥 pochodzi od obszaru znanego jako 鈥濼he Tenements of Caldhame鈥. By艂y to tereny dzia艂ek przekazane miastu pod produkcj臋 偶ywno艣ci.

Whisky z region贸w Highlands

Highlands to najwi臋kszy z region贸w szkockiej whisky. Geograficznie teren ten definiuje si臋 jako obszary le偶膮ce na p贸艂noc od wyimaginowanej linii mi臋dzy Dundee i Greenock. Whisky single malt z regionu Highlands oferuje du偶膮 r贸偶norodno艣膰 smakow膮. Znajdziesz tu wszystko, od w臋dzonych akord贸w po lekkie i eleganckie whisky kwiatowo-owocowe. 32 gorzelnie w regionie Highlands, w tym Glencadam, razem produkuj膮 prawie jedn膮 czwart膮 szkockiej whisky s艂odowej. Highlands to g贸ry, wzg贸rza, doliny, jeziora, rzeki i przybrze偶ne zatoki. I to w艂a艣nie ta r贸偶norodno艣膰 geograficzna odpowiada za wiele r贸偶norodnych styl贸w whisky z tamtych rejon贸w. Style trunk贸w mog膮 waha膰 si臋 od bogatych, teksturowanych whisky po te, kt贸re s膮 delikatniejsze, bardziej pachn膮ce i kwiatowe. Region Highlands zosta艂y podzielone na pi臋膰 r贸偶nych podregion贸w: Eastern Highlands, Western Highlands, Northern Highlands, Southern Highlands i Central Highlands.

W przesz艂o艣ci istnia艂y dwa r贸偶ne style whisky Highlands. Starszy, kt贸ry zacz膮艂 zanika膰 w XIX wieku, wykorzystywa艂 ma艂e alembiki i odmian臋 j臋czmienia, znan膮 jako bere. Ziarno zapewnia艂o odwa偶n膮, mocn膮 i torfow膮 whisky. Styl ten szybko ust膮pi艂 miejsca nowej formie trunk贸w 鈥 bardziej kremowej, owocowej, s艂odkiej i umiarkowanie torfowej. Ze wzgl臋du na unikaln膮 geografi臋 regionu, ka偶da gorzelnia proponuje w艂asny, niepowtarzalny smak swoich destylat贸w. Zale偶ny jest on od rodzaju gleby i 藕r贸de艂 wody.

Z r膮k do r膮k, czyli historia marki Glencadam

Chocia偶 istnieje pewien sceptycyzm co do tego, kiedy powsta艂a destylarnia, powszechnie przyjmuje si臋, 偶e oficjalnym rokiem jej za艂o偶enia by艂 1825. Jej za艂o偶ycielem by艂 George Cooper, chocia偶 ju偶 dwa lata po rozpocz臋ciu produkcji, kierownictwo zak艂adu przej膮艂 David. Scott. W 1837 roku Scott wystawi艂 zak艂ad na sprzeda偶, jednak ch臋tni nie pojawili si臋 od razu, tote偶 produkcja whisky zosta艂a wstrzymana do 1852 roku. Wtedy gorzelnia trafi艂a w r臋ce Alexandera Milna Thompsona. W 1857 roku powsta艂a Glencadam Distillery Company, za艣 w 1891 roku firma Gilmour, Thompson & Company przej臋艂a destylarni臋 i firm臋. W por贸wnaniu do XIX wieku, wiek XX by艂 stosunkowo spokojny, je艣li chodzi o zmiany w zarz膮dzie. W 1954 roku sp贸艂ka Hiram Walker & Sons naby艂a destylarni臋 Glencadam. Firma zmodernizowali zak艂ad i zaopatrzy艂a go dwa zupe艂nie nowe destylatory. W 1987 roku Allied Lyons, kt贸ry nast臋pnie przej膮艂 kontrol臋 nad destylarni膮, kupi艂 Hiram Walker & Sons. To zapocz膮tkowa艂o u偶ycie Glencadam w mieszankach Stewarta i Ballantine'a. W 1994 roku Allied Lyons przekszta艂ci艂o si臋 w Allied Domecq, a nast臋pnie w 2000 roku destylarnia zosta艂a chwilo zamkni臋ta z powodu nadprodukcji whisky. Po trzech latach Allied Domecq sprzeda艂 destylarni臋 firmie Angus Dundee Distllers. Nowi w艂a艣ciciele zacz臋li wypuszcza膰 15-letni single malt, a nast臋pnie w 2008 roku marka przesz艂a zmiany w designie i komunikacji z klientem z zamiarem uczynienia Glendcadam bardziej widoczn膮 firm膮. Skupiono si臋 na jako艣ci, a nie na ilo艣ci. Obecnie gorzelnia u偶ywa rzemie艣lniczych technik destylacji i przyjmuje tradycyjne podej艣cie, aby m贸c dostarcza膰 艣wiatu fantastyczn膮 whisky o fantastycznym smaku.

Diabelski oddech

Dekady temu, kiedy jeszcze wi臋kszo艣膰 dr贸g w Szkocji wy艂o偶ona by艂a kamieniami, po kt贸rych zwyk艂y je藕dzi膰 doro偶ki, ci膮gni臋te przez konie, okolice destylarni Glensadam by艂y miejscem, gdzie dzieci z miasteczka Brechin ba艂y si臋 zapu艣ci膰. Dlaczego? W rurze, kt贸ra bieg艂a od destylarni, poprzez mieszcz膮cy si臋 obok cmentarz, a偶 na traw臋 zaraz przy wej艣ciu do bramy cmentarnej, mie艣ci艂 si臋 otw贸r wentylacyjny. W zimniejsze dni, kiedy opr贸偶niano destylatory, z otworu wydobywa艂a si臋 g臋sta para o mocnym zapachu spirytusu. Rozbawieni rodzice, opowiadali swoim dzieciom, 偶e to oddech diab艂a! Parolatki, ciekawskie i przera偶one jednocze艣nie, w drodze do szko艂y wypatrywa艂y nikczemnego dymu.

Inna historia sprzed lat opowiada o tym, 偶e a偶 do lat 90. XX wieku na teren gorzelni m贸g艂 wej艣膰 w艂a艣ciwie ka偶dy. Dlaczego? Przez obszar nale偶膮cy do destylarni przechodzi艂a droga, b臋d膮ca cz臋艣ci膮 trasy poganiaczy byd艂a, kt贸rzy prowadzili tamt臋dy krowy i owce prosto na targ w Brechin lub w Forfar. Zanim zak艂ad postawi艂 ogrodzenie, czasami mo偶na by艂o by膰 zaskoczonym przez miejscowego w臋druj膮cego kr膮偶膮cego pod os艂on膮 nocy w poszukiwaniu beczki trunku.

Tradycja od pokole艅 i nietypowe alembiki

Destylarnia Glencadam to opoka tradycjonalizmu. Gorzelnia do dzisiaj mieli j臋czmie艅 w swoim oryginalnym m艂ynie wiktoria艅skim z 1825, natomiast kszta艂ty alembik贸w pozosta艂y takie, jakie by艂y w 1825 roku. Kszta艂t alembik贸w w Glencadam odgrywa du偶膮 rol臋 w formowaniu ostatecznego charakteru smaku whisky. Niezwyk艂膮 cech膮 w bran偶y jest to, 偶e rury alembik贸w biegn膮 w g贸r臋 pod k膮tem 15 stopni, a nie w d贸艂. Pomaga to w uzyskaniu szczeg贸lnie delikatnego i 艂agodnego alkoholu.

Beczki z prawdziwego d臋bu

Glencadam pozwala dojrze膰 swoim trunkom w beczkach wykonanych z bia艂ego d臋bu ameryka艅skiego. D膮b jest perfekcyjnym do tego rodzajem drewna, u偶ywanym ze wzgl臋du na swoje porowate, elastyczne i oddychaj膮ce w艂a艣ciwo艣ci. Podczas le偶akowania w beczkach, spirytus przyjmuje smak r贸偶nych warstw drewna. D臋bowa beczka u偶ywana do dojrzewania jest przepuszczalna, co pozwala ulotni膰 si臋 pewnemu procentowi alkoholu ze 艣rodka. Zak艂ada si臋, 偶e jest to oko艂o 2% w skali roku.

Drewniana beczka to ma艂e arcydzie艂o rzemios艂a. Chocia偶 coraz wi臋cej maszyn jest dzi艣 u偶ywanych przez bednarzy, faktyczna produkcja nadal odbywa si臋 r臋cznie. Nale偶y wzi膮膰 pod uwag臋 kierunek s艂oj贸w drewna, aby 偶aden nie przechodzi艂 przez 艣cian臋 beczki. W przeciwnym razie wyparuje zbyt du偶o alkoholu lub beczka zacznie przecieka膰. Do produkcji beczek nadaje si臋 tylko drewno d臋bowe. Drewno iglaste zawiera 偶ywic臋, kt贸ra zapobiega oddychaniu beczki. Inne rodzaje drewna wydzielaj膮 natomiast nieprzyjemne aromaty. Idealne jest drewno d臋bowe z pni w wieku od 70 do 200 lat. Dojrzewanie w d臋bowych beczkach dodaje z艂o偶onej warstwy smak贸w, aromat贸w, kolor贸w i faktur. Beczki po burbonie sprawiaj膮, 偶e whisky jest bardziej s艂odka i kremowa z nutami karmelu i wanilii; natomiast beczki po sherry Oloroso, dodaj膮 g艂臋bokiego, orzechowego i ciemnego smaku dojrza艂ych owoc贸w.

Katalog produkt贸w 鈥 destylaty w r贸偶nym wieku

Wszystkie single malty Glencadam z deklaracj膮 wieku s膮 butelkowane z moc膮 46% alkoholu. Oferta marki jest niezwykle bogata i zr贸偶nicowana, a design butelek sp贸jny i jednolity. Najm艂odszy destylat ma 10 lat, nast臋pne kolejno: 13, 15, 17, 18, 19, 21, 25 i 30. Niekt贸re z pozycji le偶akuj膮 w klasycznych beczkach z d臋bu, inne natomiast finiszuj膮 w beczkach po Sherry lub Porto.

Marka prezentuje g艂贸wnie destylaty z okre艣leniem wieku, jednak w swoim katalogu posiada jeszcze dwie ciekawe pozycje: Glencadam Reserva Andalucia oraz Glencadam Origin 1825.

Wielokrotnie nagradzana whisky

Whisky single malt z gorzelni Glencadam by艂a wielokrotnie nagradzana na mi臋dzynarodowych konkursach. Szczeg贸lnie docenione zosta艂y destylaty w wieku 10, 15 i 21 lat, a tak偶e 12-letni Glencadam Old Portwood oraz 14-latek le偶akuj膮cy w beczkach po Sherry Oloroso. Uwag臋 s臋dzi贸w zwr贸ci艂 r贸wnie偶 30-letni destylat Glencadam Single Cask. Do naj艣wie偶szych nagr贸d nale偶y medal w konkursie World Whisky Awards 鈥 dla dziesi臋cioletniego wypustu oraz medal w Masters Award dla destylatu w wieku 17 lat.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas