Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaGLENCADAMZnaleziono: 13 whisky
zdjęcie produktu GLENCADAM 13Y 46% 0,7L GBGLENCADAM 13Y 46% 0,7L GBGLENCADAM | 13Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram299.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 19Y SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM 19Y SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM | 19Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera549.99 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 18Y 46% 0,7LGLENCADAM 18Y 46% 0,7LGLENCADAM | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt489.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 17Y 46% 0,7LGLENCADAM 17Y 46% 0,7LGLENCADAM | 17Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera635.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 10Y 46% 0,7LGLENCADAM 10Y 46% 0,7LGLENCADAM | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent209.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 21Y 46% 0,7LGLENCADAM 21Y 46% 0,7LGLENCADAM | 21Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera569.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM 15Y 46% 0,7LGLENCADAM | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 14YO SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM 14YO SHERRY 46% 0,7LGLENCADAM | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM ORIGIN 1825 40% 0,7LGLENCADAM ORIGIN 1825 40% 0,7LGLENCADAM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt165.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM RESERVA ANDALUCIA OLOROSO SHERRY CASK 46% 0,7LGLENCADAM RESERVA ANDALUCIA OLOROSO SHERRY CASK 46% 0,7LGLENCADAM | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram199.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM 10Y 46% 1L GBGLENCADAM 10Y 46% 1L GBGLENCADAM | 10Y | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM AMERICAN OAK RESERVE 40% 0.7LGLENCADAM AMERICAN OAK RESERVE 40% 0.7LGLENCADAM | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram179.00 zł |
zdjęcie produktu GLENCADAM COGNAC CASK 46% 0.7LGLENCADAM COGNAC CASK 46% 0.7LGLENCADAM | 14Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram399.00 zł |

Whisky Glencadam - z hrabstwa Angus

Zlokalizowana w Brechin destylarnia Glencadam jest jedyną destylarnią hrabstwa Angus. Jest to również jedna z najstarszych gorzelni w Szkocji i jedna z ostatnich w regionie Eastern Highlands. Założona w 1825 roku, produkuje szereg whisky single malt.

Jak smakuje whisky Glencadam? Podczas gdy kremowe nuty przewijają się przez wszystkie pozycje marki, istnieją również różnice w zależności od tego, ile lat leżakuje dany destylat.15-letnia whisky jest słodowa, zbożowa i owocowa, podczas gdy 32-letnia butelka prezentuje bardziej dębowe smaki z nutami drzewnymi i elementem czarnej porzeczki. Oferta marki jest niezwykle bogata i różnorodna, a wśród single maltów z obszernego katalogu, każdy znajdzie coś dla siebie.

Od pokoleń whisky Glencadam jest wytwarzana w tradycyjny sposób. Jedynymi składnikami szkockich single maltów jest jęczmień, drożdże i najczystsza góralska woda źródlana prosto ze źródeł The Moorans, oddalonych od zakładu o około 8,7 mil. Destylarnia ma również prawa do pobierania wody od Barry Burn w celach chłodniczych. Gorzelnia produkuje około 1,5 miliona litrów trunku rocznie, a jej alembiki pracują na pełnych obrotach przez 24 godziny, 7 dni w tygodniu. Nazwa „Glencadam” pochodzi od obszaru znanego jako „The Tenements of Caldhame”. Były to tereny działek przekazane miastu pod produkcję żywności.

Whisky z regionów Highlands

Highlands to największy z regionów szkockiej whisky. Geograficznie teren ten definiuje się jako obszary leżące na północ od wyimaginowanej linii między Dundee i Greenock. Whisky single malt z regionu Highlands oferuje dużą różnorodność smakową. Znajdziesz tu wszystko, od wędzonych akordów po lekkie i eleganckie whisky kwiatowo-owocowe. 32 gorzelnie w regionie Highlands, w tym Glencadam, razem produkują prawie jedną czwartą szkockiej whisky słodowej. Highlands to góry, wzgórza, doliny, jeziora, rzeki i przybrzeżne zatoki. I to właśnie ta różnorodność geograficzna odpowiada za wiele różnorodnych stylów whisky z tamtych rejonów. Style trunków mogą wahać się od bogatych, teksturowanych whisky po te, które są delikatniejsze, bardziej pachnące i kwiatowe. Region Highlands zostały podzielone na pięć różnych podregionów: Eastern Highlands, Western Highlands, Northern Highlands, Southern Highlands i Central Highlands.

W przeszłości istniały dwa różne style whisky Highlands. Starszy, który zaczął zanikać w XIX wieku, wykorzystywał małe alembiki i odmianę jęczmienia, znaną jako bere. Ziarno zapewniało odważną, mocną i torfową whisky. Styl ten szybko ustąpił miejsca nowej formie trunków – bardziej kremowej, owocowej, słodkiej i umiarkowanie torfowej. Ze względu na unikalną geografię regionu, każda gorzelnia proponuje własny, niepowtarzalny smak swoich destylatów. Zależny jest on od rodzaju gleby i źródeł wody.

Z rąk do rąk, czyli historia marki Glencadam

Chociaż istnieje pewien sceptycyzm co do tego, kiedy powstała destylarnia, powszechnie przyjmuje się, że oficjalnym rokiem jej założenia był 1825. Jej założycielem był George Cooper, chociaż już dwa lata po rozpoczęciu produkcji, kierownictwo zakładu przejął David. Scott. W 1837 roku Scott wystawił zakład na sprzedaż, jednak chętni nie pojawili się od razu, toteż produkcja whisky została wstrzymana do 1852 roku. Wtedy gorzelnia trafiła w ręce Alexandera Milna Thompsona. W 1857 roku powstała Glencadam Distillery Company, zaś w 1891 roku firma Gilmour, Thompson & Company przejęła destylarnię i firmę. W porównaniu do XIX wieku, wiek XX był stosunkowo spokojny, jeśli chodzi o zmiany w zarządzie. W 1954 roku spółka Hiram Walker & Sons nabyła destylarnię Glencadam. Firma zmodernizowali zakład i zaopatrzyła go dwa zupełnie nowe destylatory. W 1987 roku Allied Lyons, który następnie przejął kontrolę nad destylarnią, kupił Hiram Walker & Sons. To zapoczątkowało użycie Glencadam w mieszankach Stewarta i Ballantine'a. W 1994 roku Allied Lyons przekształciło się w Allied Domecq, a następnie w 2000 roku destylarnia została chwilo zamknięta z powodu nadprodukcji whisky. Po trzech latach Allied Domecq sprzedał destylarnię firmie Angus Dundee Distllers. Nowi właściciele zaczęli wypuszczać 15-letni single malt, a następnie w 2008 roku marka przeszła zmiany w designie i komunikacji z klientem z zamiarem uczynienia Glendcadam bardziej widoczną firmą. Skupiono się na jakości, a nie na ilości. Obecnie gorzelnia używa rzemieślniczych technik destylacji i przyjmuje tradycyjne podejście, aby móc dostarczać światu fantastyczną whisky o fantastycznym smaku.

Diabelski oddech

Dekady temu, kiedy jeszcze większość dróg w Szkocji wyłożona była kamieniami, po których zwykły jeździć dorożki, ciągnięte przez konie, okolice destylarni Glensadam były miejscem, gdzie dzieci z miasteczka Brechin bały się zapuścić. Dlaczego? W rurze, która biegła od destylarni, poprzez mieszczący się obok cmentarz, aż na trawę zaraz przy wejściu do bramy cmentarnej, mieścił się otwór wentylacyjny. W zimniejsze dni, kiedy opróżniano destylatory, z otworu wydobywała się gęsta para o mocnym zapachu spirytusu. Rozbawieni rodzice, opowiadali swoim dzieciom, że to oddech diabła! Parolatki, ciekawskie i przerażone jednocześnie, w drodze do szkoły wypatrywały nikczemnego dymu.

Inna historia sprzed lat opowiada o tym, że aż do lat 90. XX wieku na teren gorzelni mógł wejść właściwie każdy. Dlaczego? Przez obszar należący do destylarni przechodziła droga, będąca częścią trasy poganiaczy bydła, którzy prowadzili tamtędy krowy i owce prosto na targ w Brechin lub w Forfar. Zanim zakład postawił ogrodzenie, czasami można było być zaskoczonym przez miejscowego wędrującego krążącego pod osłoną nocy w poszukiwaniu beczki trunku.

Tradycja od pokoleń i nietypowe alembiki

Destylarnia Glencadam to opoka tradycjonalizmu. Gorzelnia do dzisiaj mieli jęczmień w swoim oryginalnym młynie wiktoriańskim z 1825, natomiast kształty alembików pozostały takie, jakie były w 1825 roku. Kształt alembików w Glencadam odgrywa dużą rolę w formowaniu ostatecznego charakteru smaku whisky. Niezwykłą cechą w branży jest to, że rury alembików biegną w górę pod kątem 15 stopni, a nie w dół. Pomaga to w uzyskaniu szczególnie delikatnego i łagodnego alkoholu.

Beczki z prawdziwego dębu

Glencadam pozwala dojrzeć swoim trunkom w beczkach wykonanych z białego dębu amerykańskiego. Dąb jest perfekcyjnym do tego rodzajem drewna, używanym ze względu na swoje porowate, elastyczne i oddychające właściwości. Podczas leżakowania w beczkach, spirytus przyjmuje smak różnych warstw drewna. Dębowa beczka używana do dojrzewania jest przepuszczalna, co pozwala ulotnić się pewnemu procentowi alkoholu ze środka. Zakłada się, że jest to około 2% w skali roku.

Drewniana beczka to małe arcydzieło rzemiosła. Chociaż coraz więcej maszyn jest dziś używanych przez bednarzy, faktyczna produkcja nadal odbywa się ręcznie. Należy wziąć pod uwagę kierunek słojów drewna, aby żaden nie przechodził przez ścianę beczki. W przeciwnym razie wyparuje zbyt dużo alkoholu lub beczka zacznie przeciekać. Do produkcji beczek nadaje się tylko drewno dębowe. Drewno iglaste zawiera żywicę, która zapobiega oddychaniu beczki. Inne rodzaje drewna wydzielają natomiast nieprzyjemne aromaty. Idealne jest drewno dębowe z pni w wieku od 70 do 200 lat. Dojrzewanie w dębowych beczkach dodaje złożonej warstwy smaków, aromatów, kolorów i faktur. Beczki po burbonie sprawiają, że whisky jest bardziej słodka i kremowa z nutami karmelu i wanilii; natomiast beczki po sherry Oloroso, dodają głębokiego, orzechowego i ciemnego smaku dojrzałych owoców.

Katalog produktów – destylaty w różnym wieku

Wszystkie single malty Glencadam z deklaracją wieku są butelkowane z mocą 46% alkoholu. Oferta marki jest niezwykle bogata i zróżnicowana, a design butelek spójny i jednolity. Najmłodszy destylat ma 10 lat, następne kolejno: 13, 15, 17, 18, 19, 21, 25 i 30. Niektóre z pozycji leżakują w klasycznych beczkach z dębu, inne natomiast finiszują w beczkach po Sherry lub Porto.

Marka prezentuje głównie destylaty z określeniem wieku, jednak w swoim katalogu posiada jeszcze dwie ciekawe pozycje: Glencadam Reserva Andalucia oraz Glencadam Origin 1825.

Wielokrotnie nagradzana whisky

Whisky single malt z gorzelni Glencadam była wielokrotnie nagradzana na międzynarodowych konkursach. Szczególnie docenione zostały destylaty w wieku 10, 15 i 21 lat, a także 12-letni Glencadam Old Portwood oraz 14-latek leżakujący w beczkach po Sherry Oloroso. Uwagę sędziów zwrócił również 30-letni destylat Glencadam Single Cask. Do najświeższych nagród należy medal w konkursie World Whisky Awards – dla dziesięcioletniego wypustu oraz medal w Masters Award dla destylatu w wieku 17 lat.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas