Destylarnia Dufftown została zaaranżowana w budynku po dawnym młynie. Owej transformacji w roku 1896 dokonał Peter MacKenzie i Richard Stackpole. Dufftown to wyjątkowa kamienna gorzelnia w stylu wiktoriańskim, która stoi pośród wzgórz i lasów, nad rzeką Dullan, będącej dopływem rzeki Spey. Znakiem charakterystycznym gorzelni, widniejącym na etykietach trunków jest zimorodek, który pojawia się w okolicy destylarni podczas połowów pstrąga.
Sama nazwa gorzelni pochodzi od nazwy miasta, które zostało założone przez Jamesa Duffa – hrabiego Fife, w roku 1817. Miasto to jest domem aż siedmiu gorzelni. Zaletą tego obszaru jest wyjątkowy mikroklimat, który bardzo korzystnie wpływa na jakość produkowanych tam trunków. W Dufftown znajduje się zegar na miejskiej wieży, który został przywieziony z Banff. Według legendy to właśnie na tym zegarze powieszono szkockiego Robin Hooda – McPhersona.
Źródłem wody w gorzelni jest studnia Highland John's Well. Czysta woda wypływająca ze wzgórz Conval Hills sprawdza się idealnie do produkcji wyśmienitych trunków. Wspomniana studnia znajduje się cztery mile od destylarni i co najważniejsze – nigdy nie wysycha, nawet podczas wyjątkowo suchych pór roku.
Gorzelnię Dufftown rozbudowywano trzykrotnie – pierwszy raz w roku 1968, kolejny w 1980 i ostatni raz w 1999. Współczesny wygląd zakładu pozostaje niezmienny od ponad 20 lat.
W destylarni Dufftown pracuje między innymi duża kadź zacierna wykonana ze stali nierdzewnej, dwanaście kadzi fermentacyjnych (również ze stali nierdzewnej), sześć alembików. Gorzelnia produkuje około 4 mln litrów trunków rocznie.
Trunki w Dufftown dojrzewają w hiszpańskich beczkach po sherry i w amerykańskich beczkach po bourbonie. Destylat, który przeznaczony jest do produkcji trunków mieszanych, dojrzewa w beczkach wielokrotnie napełnianych.
Większość produkcji w gorzelni wykorzystywana jest do zestawiania trunków mieszanych – Bell's. Whisky słodowa dostępna była w serii Flora and Fauna, firmy Diageo – 15-letnia, a także w serii Rare Malts jako rocznik 1975. Aktualnie destylaty z gorzelni Dufftown butelkowana są oficjalnie w ramach linii Singleton of Dufftown. Dostępne roczniki trafiają do butelek w wieku 12, 15 i 18 lat.
Dufftown nie ma Centrum dla zwiedzających, nie organizuje również wycieczek. To urokliwie miejsce można podziwiać wyłącznie z zewnątrz. Sama degustacja trunków Dufftown jest wspaniałą przygodą.
Prawa własności do studni, zaopatrującej zakład Dufftown w wodę, były zarzewiem licznych sporów – ich efektem było to, że okoliczne gorzelnie wielokrotnie zmieniały bieg wody. W XX wieku zadecydowano, że studnia - a co za tym idzie woda, należy do destylarni Dufftown.