Szkocja jest praktycznie synonimem single malta na świecie, jednak okazuje się, że świetna whisky słodowa może pochodzić również z południa granicy. Destylarnia Cotswolds, jedna z niewielu angielskich gorzelni, bierze nazwę od swojej lokalizacji. The Cotswolds to jeden z najpiękniejszych obszarów Anglii. Ten niezwykły krajobraz w południowo-środkowej części kraju jest usiany historycznymi, brukowanymi wioskami i łagodnie pofałdowanymi wzgórzami – po prostu sielanka! Chociaż angielska whisky jest dziś względną rzadkością – w Anglii działa tylko kilka destylarni whisky, w porównaniu do około 120 w Szkocji – nie zawsze tak było. Dekady temu na tych obszarach istniało wiele wartych uwagi zakładów produkujących whisky, jednak zmiany polityczne, podatkowe i kulturowe doprowadziły od ich zamknięcia. Przez prawie sto lat whisky w ogóle nie była destylowana w Anglii. Szkoci są niezabitymi goliatami whisky, ale Anglia też ma własną historię. Istnieją zapisy o wytwarzaniu whisky w Anglii sięgające co najmniej połowy XVIII wieku. Kiedy ostatnia destylarnia w kraju, londyńska Lea Valley, została zamknięta w 1903 roku, była to dzwonek dla angielskiej whisky – aż do teraz. Po suszy trwającej ponad sto lat, ostatnia dekada przyniosła rekordową liczbę gorzelników rzemieślniczych, którzy chętnie łączą łączy tradycję i innowację, aby nie tylko wskrzesić angielską whisky, ale także wprowadzić ją w nowy, odważny i pełen energii świat. Dzisiaj wydaje się, że sytuacja się odwraca. Ten sam zapał rzemieślniczy, który ogarnął Stany Zjednoczone, wydaje się budować w Anglii, z dziesiątkami nowych gorzelni specjalizujących się w ginie i innych alkoholach, a także wieloma nowymi producentami whisky. Jeśli pyszna whisky z destylarni Cotswolds jest jakimkolwiek wskaźnikiem jakości tego odrodzenia to świat czeka wielka uczta.
Cotswolds to naprawdę wyjątkowa część kraju. Założyciel matki, Dan Szor pracował wcześniej w finansach w Londynie, zanim zdecydował się na zmianę kierunku i przeniesienie się wraz z rodziną na wieś. W końcu dotarło do niego, że potrafi połączyć swoją miłość do whisky z chęcią rozpoczęcia nowego biznesu i doświadczeniem w finansach. Po znalezieniu opuszczonego miejsca w pobliżu swojego nowego domu przystąpił do budowy destylarni. Otwarcie zakładu miało miejsce w 2014 roku.
Destylarnia Cotswolds wykorzystuje wyłącznie lokalne uprawy jęczmienia. Taka praktyka wzięła się z pragnienia odzwierciedlenia naturalnego piękna północnego Cotswolds i uhonorowania dziedzictwa tych terenów. Zakład używa lokalnych surowców, tradycyjnego sprzętu i technik, a także chętnie współpracuje z innymi niezależnymi producentami z okolicy. Marka chętnie wspiera lokalną społeczność, zobowiązując się do używania lokalnie uprawianych zbóż.
Flagowy single malt angielskiej destylarni jest bogaty, owocowy i łatwy do popijania, z mocnymi nutami bogatego w garbniki słodu, olejów i ciemnego cukru z dużą ilością przypraw i karmelizowanej marmolady z pomarańczy sewilskiej. Whisky z asortymentu doskonale sprawdzają się również w alkoholowych koktajlach lub w zestawie z piwem imbirowym.
Flagowy single malt destylarni Cotswold został poddany dojrzewaniu w połączeniu najwyższej jakości 200-litrowych beczek po bourbonie z Kentucky oraz 225-litrowych beczek po czerwonym winie, które wcześniej zostały przypieczone i ponownie zwęglone.
W przypadku pozycji Cotswold Founder’s Choice Whiskey wykorzystywane są wyłącznie beczki po czerwonym winie, które zostały zaprojektowane tak, aby wydobyć z drewna to, co najlepsze i zapewnić idealne warunki do dojrzewania whisky. Proces Dr. Swana, specjalisty zaangażowanego w produkcję whisky Cotswold, otwiera drewno, pozwalając na wydobycie dużej ilości smaku i koloru. To także buduje doskonałe smaki w dębie – wystarczający wpływ oryginalnego czerwonego wina, bez przytłaczania nowego ducha, dużo kokosa i wanilii z amerykańskiego dębu oraz głębokie nuty toffi i karmelu z powolnego opiekania i intensywnego zwęglania. Jest to niezwykle aktywne dojrzewanie, które zapewnia równowagę, głębię smaku i bogaty kolor, które zwykle kojarzą się ze znacznie starszymi whisky.
Angielska marka chętnie wykorzystuje również beczki po sherry – jak w przypadku dramu Cotswold Sherry Cask – które zapewniają mocny i wyrazisty owocowy profil. Na uwagę zasługują również beczki wykorzystane w single malcie Cotswold Peated Cask, czyli dębowe beczki po torfowym single malcie. W tym przypadku, dymny klimat whisky nie pochodzi z procesu suszenia ziarna przy użyciu torfu, a z maturacji w odpowiednim drewnie.