Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaARDMOREZnaleziono: 5 whisky
zdj臋cie produktu ARDMORE TRADITION PEATED 40% 1LARDMORE TRADITION PEATED 40% 1LARDMORE | 40 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu ARDMORE LEGACY 40% 0,7LARDMORE LEGACY 40% 0,7LARDMORE | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | Dymne i torfowe129.00 z艂 |
zdj臋cie produktu ARDMORE TRADITION PEAT 46% 1LARDMORE TRADITION PEAT 46% 1LARDMORE | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe0.00 z艂 |
zdj臋cie produktu ARDMORE TRIPLE WOOD 46% 1LARDMORE TRIPLE WOOD 46% 1LARDMORE | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe289.00 z艂 |
zdj臋cie produktu ARDMORE 12Y PORT WOOD FINISH 46% 0,7LARDMORE 12Y PORT WOOD FINISH 46% 0,7LARDMORE | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe254.00 z艂 |

Whisky Ardmore

Za budow臋 gorzelni Ardmore odpowiedzialny jest Adam Teacher, kt贸ry odkry艂 idealne miejsce na przysz艂y zak艂ad podczas wizyty u pu艂kownika Leith-Hay'ego. Destylarnia powsta艂a w roku 1898 niedaleko rzeki River Bogie. Okolica ta znana jest z zasob贸w j臋czmienia i kr贸w rasy Aberdeen Angus. W pobli偶u gorzelni znajduje si臋 wspania艂y szkocki dw贸r hrabiowski z XVII wieku, kt贸ry zachwyca wie偶yczkami i ogrodami. Ardmore jest miejscem, w kt贸rym produkuje si臋 whisky s艂odow膮, kt贸ra wchodzi w sk艂ad trunk贸w mieszanych Teachera. Do dzisiejszego wysoko ponad gorzelni膮, dostrzec mo偶na z艂ocistego or艂a, kt贸rego wizerunek jest uwiecznianym elementem ka偶dej butelki single malta. Symbolizuje on obro艅c臋 i protagonist臋 gorzelni, kt贸ra sw贸j sukces zawdzi臋cza ziemi, ludziom i dzikiej naturze, po艂膮czonej w oparach dymu ze spalanego torfu.

Pocz膮tki budowy destylarni

Adam Teacher syn Williama ze swoim przedsi臋wzi臋ciem idealnie wstrzeli艂 si臋 w okres o偶ywienia na rynku whisky. Budowa gorzelni co prawda doprowadzi艂a go na skraj bankructwa, ale nie pozbawi艂a optymizmu. Destylacja rozpocz臋艂a si臋 ju偶 w rok od momentu rozpocz臋cia budowy, co by艂o du偶ym osi膮gni臋ciem. Ojciec William niestety nie doczeka艂 momentu otwarcia gorzelni, zmar艂 na kilka miesi臋cy przed uko艅czeniem jej budowy. Pocz膮tkowo gorzelnia mia艂a produkowa膰 destylat s艂odowy potrzebny do produkcji blend贸w. W roku 1955 i 1974 Ardmore zosta艂o rozbudowane.

Wyposa偶enie gorzelni

殴r贸d艂em wody w gorzelni jest Knockandy Hill. J臋czmie艅 dostarczany jest do zak艂adu na zam贸wienie. Niekt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e jest on najbardziej torfowy w okolicy Speyside. Na terenie destylarni pracuje mi臋dzy innymi m艂yn Boby, kad藕 zacierna, czterna艣cie kadzi fermentacyjnych, wykonanych z sosny orego艅skiej, a tak偶e cztery alembiki pierwszej destylacji i cztery ko艅cowej destylacji. Ilo艣膰 alembik贸w w destylarni Ardmore ros艂a stopniowo 鈥 na pocz膮tku by艂y dwa, w 1958 roku ju偶 cztery, a w 1975 gorzelnia mia艂a osiem alembik贸w. W 1976 Ardmore zosta艂 wykupiony przez Allied Distillers Ltd. Obecnie destylarnia produkuje oko艂o 3 milion贸w litr贸w alkoholu i praktycznie wszystko jest wykorzystywane do zestawiania blend贸w.

Produkcja

Obecnie praca w gorzelni Ardmore, trwa nieprzerwanie w systemie 24/7. Proces fermentacji odbywa si臋 w 14 kadziach, wykonanych z sosny i trwa przez 54 godziny, a u偶ywa si臋 do niego a偶 trzech rodzaj贸w dro偶d偶y. Alembiki podgrzewa si臋 par膮, co podwy偶sza moce produkcyjne do mniej wi臋cej 70 000 litr贸w destylatu na tydzie艅. Destyluje si臋 tutaj trunki o dw贸ch profilach smakowych - jeden z u偶yciem torfu do suszenia j臋czmienia, a drugi bez dodatku torfu. Ten pierwszy j臋czmie艅 osi膮ga poziom od 12 do 14 ppm i s艂u偶y g艂贸wnie do tworzenia edycji single matl. Drugi z kolei b臋d膮c ca艂kowicie pozbawionym torfu wykorzystywany jest do zestawienia trunk贸w mieszanych. Trunki w destylarni Ardmore dojrzewaj膮 w beczkach z ameryka艅skiego d臋bu po bourbonie.

Trunki

Wi臋kszo艣膰 tego, co wyprodukuje Ardmore wykorzystywane jest do wytwarzania Teacher's Highland Cream, kt贸ra jest whisky mieszan膮 o du偶ej zawarto艣ci trunk贸w s艂odowych. W 1999 roku z okazji 100 lecia gorzelni zabutelkowano 12-letni膮 Ardmore Single Highland Malt. Jest to trunek o wyj膮tkowo aksamitnym i s艂odowym, harmonijnym smaku. Od 2007 roku pod rz膮dami ameryka艅skiego giganta bran偶y, gorzelnia doczeka艂a si臋 oficjalnej edycji Ardmore Traditional Cask, a w rok p贸藕niej pojawi艂y si臋 wiekowe trunki - 25 i 30 lat. Po japo艅sko-ameryka艅skiej fuzji, w roku 2015 portfolio poszerzy艂o si臋 o kolejne edycje legacy, tradition, triple wood oraz port wood finish.

Ciekawostki

Ardmore nie jest jedyn膮 gorzelni膮, kt贸ra w Szkocji funkcjonowa艂a pod t膮 nazw膮. W latach od 1817 do 1835 na s艂ynnej wyspie Isle of Islay, dzia艂a艂a gorzelnia pod t膮 sam膮 nazw膮. Za艂o偶yciel popularnej gorzelni Lagavulin - John Johnston kupi艂 obiekt, by nast臋pnie go zamkn膮膰 i po艂膮czy膰 ze swoj膮 destylarni膮. Cho膰 whisky Ardmore nie jest tak popularna jak inne szkockie single malty, to podczas 鈥炁沴epej degustacji鈥 odbywaj膮cej si臋 w 2000 roku, kt贸ra zosta艂a zorganizowana przez De-canter Magazine, zdoby艂a ona status wysoce polecanego trunku.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas