Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaWILD TURKEYZnaleziono: 4 whisky
zdj臋cie produktu BN WILD TURKEY 8Y 101 PROOF 50,5% 0,7LBN WILD TURKEY 8Y 101 PROOF 50,5% 0,7LWILD TURKEY | 50.5 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey99.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WILD TURKEY RARE BREED BARREL 56,4% 0,7LBN WILD TURKEY RARE BREED BARREL 56,4% 0,7LWILD TURKEY | 46.4 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey169.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WILD TURKEY 8Y 101 PROOF 50,5% 1LBN WILD TURKEY 8Y 101 PROOF 50,5% 1LWILD TURKEY | 50.5 | 1L | USA | Bourbon Whiskey339.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WILD TURKEY LONGBRANCH 43% 1LWILD TURKEY LONGBRANCH 43% 1LWILD TURKEY | 43 | 1L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram219.00 z艂 |

Wild Turkey Distillery

Wild Turkey Whiskey to stosunkowo m艂ody trunek, ale destylarnia, w kt贸rej powstaje, istnieje od ponad 170 lat. W 1855 roku w zak艂adzie tym destylowa艂a irlandzka rodzina Ripy. Wspomniana destylarnia znajduje si臋 w miasteczku Lawrenceburg.

Trunek, kt贸ry zyska艂 aprobat臋 podczas polowania

Austin Nichols 鈥 nowojorska firma zajmuj膮ca si臋 importem artyku艂贸w spo偶ywczych, po uchyleniu prohibicji obowi膮zuj膮cej na terenie Stan贸w Zjednoczonych, postanowi艂a zaj膮膰 si臋 handlem spirytualiami. Prezes firmy 鈥 Thomas McCarthy produkowa艂 mi臋dzy innymi gin i blended whisky, a opr贸cz tego skupowa艂 wyselekcjonowane beczki bourbon贸w. Pierwsze wzmianki dotycz膮ce trunku, kt贸ry w p贸藕niejszym okresie zaistnia艂 jako Wild Turkey Whiskey, datowane s膮 na rok 1940, kiedy to Thomas McCarthy zaprosi艂 grup臋 biznesmen贸w na polowanie, kt贸re odbywa艂o si臋 na terenach P贸艂nocnej Karoliny. M臋偶czy藕ni polowali na dzikie indyki i degustowali mi臋dzy innymi bourbona. Oko艂o dwa lata p贸藕niej na rynku pojawi艂 si臋 trunek Wild Turkey Straight Bourbon, kt贸ry podczas polowania zachwyci艂 biznesmen贸w.

Boulevard Distillery

W 1970 roku firma Austin Nichols zakupi艂a Boulevard Distillery, kt贸r膮 obecnie nazywa si臋 potoczenie Wild Turkey Distillery. W 1980 roku wspomniana firma wesz艂a w sk艂ad francuskiego koncernu Pernod Ricard. Kilka lat p贸藕niej 鈥 w 2009 roku koncern sprzeda艂 Wild Turkey firmie Campari. Pomimo gigantycznego potencja艂u i historii marki, francuzi nie byli wstanie wykorzysta膰 si艂y i mo偶liwo艣ci drzemi膮cych w produkcie. Pocz膮tki lat 80 nie nastraja艂y optymistycznie, a trendy rynkowe i popularno艣膰 whiskey dopiero nabiera艂a t臋pa. Pernod posiadaj膮c siln膮 reprezentacj臋 w asortymencie szkockich trunk贸w, nie pok艂ada艂 du偶ych wysi艂k贸w w promocje czy sprzeda偶 bourbonu. Przej臋cie przez w艂oski koncern, kt贸rego portfolio puch艂o od nowych marek, przynios艂o podmuch 艣wie偶o艣ci i pozwoli艂o nabra膰 wiatru w 偶agle. Czerpi膮c do艣wiadczenie ze sprzeda偶y r贸偶nych trunk贸w, takich jak rumy, tequile czy szkockie whisky Wild Turkey dociera do serc i gust贸w mieszka艅c贸w r贸偶nych zak膮tk贸w 艣wiata.

Produkcja

Receptura Wild Turkey to mieszanka trzech zb贸偶, a za ich sukces odpowiada w艂a艣ciwa proporcja poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w. Kukurydza daj膮ca s艂odycz i g臋sto艣膰, 偶yto przydaj膮ce intensywno艣ci i wyrazisto艣ci, a pe艂nie owocowych aromat贸w przynosi s艂odowany j臋czmie艅. W gorzelni bardzo restrykcyjnie podchodzi si臋 do kwestii jako艣ci produkt贸w, przy ich wyborze wielokrotnie poddaje si臋 je kontroli. Nie dopuszcza si臋 zb贸偶 pochodz膮cych z upraw modyfikowanych genetycznie. S艂odka i mi臋kka woda naturalnie filtrowana przez ska艂y wapienne, sp艂ywa rzek膮 Kentucky niemal wprost do kadzi zaciernych i bierze sw贸j wa偶ny udzia艂 w procesie fermentacji. Dro偶d偶e, dzi臋ki kt贸rym powstaje alkohol, s膮 bardzo wa偶ne w procesie powstawania aromatycznych zwi膮zk贸w organoleptycznych. W gorzelni funkcjonuj膮 niezmiennie od lat 50 i pozwalaj膮 zachowa膰 powtarzalno艣膰 produkcji zar贸wno pod wzgl臋dem produkcyjnym, jak i smakowym. Destylacja odbywa si臋 klasycznie dla ameryka艅skich trunk贸w w wysokich i strzelistych kolumnach pracuj膮cych w systemie ci膮g艂ym. Powsta艂y w nich destylat trafia do beczek nowych z bia艂ego d臋bu ameryka艅skiego, mocno wypalanych od 艣rodka. W skali 4-stopniowej, w kt贸rej pierwsza jest najl偶ejsza, beczki dla Wild Turkey trafiaj膮 do tych z numerem 4 okre艣lanych jako aligator. Jest to wynik intensywnego wypalania, kt贸re wywo艂uje p臋kanie struktury drewna w beczce.

Oferta

Aktualne portfolio gorzelni podzielone zosta艂o na cztery segmenty, w sk艂adzie kt贸rych ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie. Klasyczne portfolio to bourbon i 偶ytnia whiskey, butelkowana w dw贸ch zawarto艣ciach procentowych. Ka偶da zachwyca w szklaneczce z lodem oraz jako sk艂adnik drink贸w czy ambitnych cocktaili. Seria small batch zestawiana jest z wyselekcjonowanych beczek, w kt贸rych destylat dojrzewa艂 przez okres 6, 8 i 12 lat. W taki spos贸b powstaj膮 trunki, opatrzone nazw膮 rare breed butelkowane jako klasyczny bourbon oraz Rye Whiskey. Wyj膮tkiem w tej linii jest Wild Turkey rozlewany z jednej wyselekcjonowanej beczki. Intryguj膮c膮 kolekcj臋 tworz膮 trunki opatrzone zwrotem master鈥檚 keep. W ich sk艂ad wchodz膮 butelki z p艂ynem w wieku 17 lat, mieszank膮 destylat贸w od 10 do 20 lat, edycj膮 bottled in bond oraz najstarsze dost臋pne trunki 偶ytnie. Wisienk膮 na torcie jest trunek blisko 20-letni finiszowany w beczkach po hiszpa艅skim sherry oloroso. Mi艂o艣nicy delikatniejszych trunk贸w na pewno odnajd膮 si臋 w likierach zestawionych zpo艂膮czenia whiskey oraz miod贸w. Receptura tego napoju si臋ga 1970 roku, kiedy to pracowa艂 nad ni膮 sam Jimmy Russell.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas