Dlaczego warto kupić whisky Aberlour 12 years old Double Cask zestaw z 2 szklankami?
- Gorzelnię Aberlour w obecnym kształcie założył w 1879 roku James Fleming
- Podstawowa wersja 12-letnia (jeszcze nie Double Cask) debiutowała w latach 60-tych XX wieku
- Miękka, krągła, delikatna, czekolada, toffi, karmel, miód, czerwone jabłka, gruszki, śliwki, do tego rodzynki, orzechy, migdały, kawa, dąb, skóra i lekko pikantne przyprawy (goździki, cynamon)
- Stworzona z destylatów starzonych przez 12 lat w beczkach po Bourbonie i sherry Oloroso
- Doskonała na początek przygody z whisky
- Złotym medal na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku
- Zestaw ze szklankami - idealny na prezent
Fantastyczny i uwielbiany Aberlour 12 Year Old to single malt dojrzewający zarówno w tradycyjnych dębowych beczkach, jak i beczkach po sherry. Specjalnie wyselekcjonowane beczki stają się domem dla wspaniałych destylatów na okres 12 lat, a po tym czasie są one ze sobą łączone. Drewno dębu wzmacnia subtelny charakter whisky Aberlour, podczas gdy beczki po sherry nadają trunkowi rubinowy kolor oraz głęboki i bogaty smak. To doskonale zbalansowany single malt z nutami owoców i przypraw. Wypust szkockiej destylarni jest butelkowany z mocą 40% alkoholu.
Destylarnia Aberlour posiada w swojej ofercie zróżnicowane whisky. Zawsze są one jednak bardziej owocowe niż pikantne. 12-letni Aberlour Double Cask to część opracowanej gamy, w której znajdziemy również single malty w wieku 18, 16 i 10 lat. Smaki i aromaty szkockiej whisky docenią przede wszystkim wielbiciele wyrazistych owocowych nut i przypraw.
Aberlour produkowany jest w jednym z głównych regionów whisky – regionie Speyside. Single malty z tych terenów uznawane są za najbardziej delikatne ze wszystkich. Whisky Aberlour stanowi idealną reprezentację regionu znanego z najsłodszych słodów w całej Szkocji. Roczne zdolności produkcyjne destylarni to około 3,5 miliona litrów whisky rocznie. W wielu etapach produkcji marka wykorzystuje wodę z rzeki płynącej w pobliżu gorzelni. Istniejący od 1879 roku zakład zakończył samodzielne suszenie ziarna metodą podłogową w 1962 roku. Od tego czasu czerpie ziarno jęczmienia ze słodowni z całego kraju. Dziś marka Aberlour jest zarządzana przez francuskie przedsiębiorstwo Pernod Ricard.
Bazą produkcji single malt whisky jest słodowy zacier z ziarna jęczmienia. Później dochodzi do fermentacji, podczas której wytwarzany jest alkohol. Następnie przychodzi pora na podwójną destylację w miedzianych alembikach. W końcu whisky ląduje w dobranych beczkach. Przez okres 12 lat leżakuje w mieszance beczek z dębu oraz beczek po sherry. W odpowiednim czasie destylatu z obydwu tylu beczek są ze sobą łączone przez mistrza gorzelni, znanego jako Master Distiller. Charakter beczek stanowi o późniejszym charakterze whisky. Beczki dębowe nadają trunkowi delikatności i waniliowych akordów. Beczki po sherry natomiast sprawiają, że single malt emanuje akcenty wyrazistych przypraw i owoców. Aberlour Double Cask trafia do dystrybucji z mocą 40% alkoholu.
12-letni single malt świetnie reprezentuje region, w którym jest produkowany. Za sprawą owocowych akcentów w towarzystwie miodu, wanilii i prażonego dębu oddaje prawdziwy charakter Speyside.
Kolor: złocisty bursztyn, rubin;
Nos:: kompot, miód, karmel, owocowe, marcepan i goździki;
Smak: miodowy, owocowy, dżem malinowy, prażony dąb, wanilia i karmel;
Finisz: wyrazisty, długi, suszone owoce i miód;
Dróg degustacji szkockiej, rubinowej whisky jest wiele. Podstawową z nich będzie raczenie się single maltem bez dodatków, za to w odpowiedniej szklance, znanej jako tumbler. Kiedy zapoznamy nasze zmysły z tą wyjątkową pozycją, warto dodać do niskiej szklanki o grubym dnie parę kropli wody. Krystalicznie czysta woda mineralna sprawi, że na wierzch wyjdą ukryte wcześniej akcenty smakowe i aromatyczne. Jeżeli masz ochotę testować whisky w drinku, szczególnie polecamy koktajl Manhattan.
12-letni Aberlour Double Cask zwraca uwagę elegancką formą butelki. Szkło single malta jest obłe i pękate, a sama szyjka niedługa i zakończona rubinową zakrętką. Na białej, niewielkiej etykiecie z użyciem bursztynowej czcionki opisano zawartość butelki. Znajdziemy tam oznaczenie wieku single malta oraz podpis Master Distillera, czuwającego nad etapami produkcji trunku. Whisky sprzedawana jest w podłużnej tubie w kolorze bordowym. W samym jego centrum znajdziemy emblemat marki, który prezentuje drzewo dębu i wypływającą z niego wodę. Drzewa symbolizować ma dębowe beczki, w których odbywa się proces maturacji.
Owocowy single malt ze Speyside zjednał sobie podniebienia krytyków branżowych oraz smakoszy whisky. Trunek został doceniony złotym medalem w konkursie The Scotch Whisky Masters w 2018 i 2015 roku, złotym medalem w International Wine & Spirit Competition w 2017 roku oraz złotem w International Spirits Challenge 2014 roku. Whisky wielokrotnie zajęła również drugie miejsce w wielu istotnych konkursach. Szkocki trunek przez lata wyrobił sobie świetną renomę – dlatego nie ma na co czekać z degustacją!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Aberlour Distillery |
Marka | ABERLOUR |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | bourbon, sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Opakowanie | Pudełko- zestaw + 2 szklanki |