Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaBALLANTINE'SZnaleziono: 15 whisky
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 17Y 40% 0,7L GBBALLANTINE'S 17Y 40% 0,7L GBBALLANTINE'S | 17Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | Na prezent229.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 12Y 40% 0,7L KARTONBALLANTINE'S 12Y 40% 0,7L KARTONBALLANTINE'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram99.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 21Y 40% 0,7LBALLANTINE'S 21Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 21Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Higher expectations | Na prezent319.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 30Y 40% 0,7LBALLANTINE'S 30Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 30Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dla konesera1619.98 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S GLENBURGIE 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S GLENBURGIE 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dla kolekcjonera234.71 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S GLENTAUCHER 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S GLENTAUCHER 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dla kolekcjonera199.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S MILTONDUFF 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S MILTONDUFF 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dla kolekcjonera199.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S FINEST 40% 0,7LBALLANTINE'S FINEST 40% 0,7LBALLANTINE'S | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane52.90 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S GLENBURGIE 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S GLENBURGIE 15Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 15Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dla kolekcjonera199.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 7Y 40% 0,7LBALLANTINE'S 7Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 7Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane75.53 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S FINEST 40% 1LBALLANTINE'S FINEST 40% 1LBALLANTINE'S | 40 | 1L | Szkocja | Blended69.90 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 40% 4,5LBALLANTINE'S 40% 4,5LBALLANTINE'S | 40 | 4.5L | Szkocja | Blended | Na prezent | Everyday dram698.97 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S BRASIL 35% 0,7LBALLANTINE'S BRASIL 35% 0,7LBALLANTINE'S | 35 | 0.7L | Szkocja59.00 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S 12Y 40% 0,7LBALLANTINE'S 12Y 40% 0,7LBALLANTINE'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended105.01 zł |
zdjęcie produktu BALLANTINE'S WILD  CHERRY FLAVOURED SPIRIT DRINK 30% 0,7L BALLANTINE'S WILD CHERRY FLAVOURED SPIRIT DRINK 30% 0,7L BALLANTINE'S | 30 | 0.7L | Szkocja | Dobrze znane48.73 zł |

Whisky Ballantine's ÔÇô najbardziej rozpoznawalny szkocki blend

Ballantine's to dzisiaj jedna z najbardziej popularnych na ┼Ťwiecie marek produkuj─ůcych szkock─ů whisky mieszan─ů. Oferta firmy jest niezwykle zr├│┼╝nicowana, a w┼Ťr├│d pozycji znajduj─ů si─Ö r├│wnie┼╝ wyj─ůtkowe single malty o dok┼éadnie opracowanych formu┼éach. Sztandarowym produktem marki jest oczywi┼Ťcie Ballantine's Finest, kt├│remu coraz wi─Öksz─ů konkurencj─Ö robi─ů takie wypusty jak Ballantine's Barrel Smooth, Ballantine's Brasil, Ballantine's Passion czy kt├│re┼Ť z pozycji z okre┼Ťleniem wieku. Single malty obecne w ofercie powsta┼éy w wyniku zaawansowanej wsp├│┼épracy z takimi szkockimi destylarniami jak Glenburgie i Miltonduff. Sukces marki opaty jest na przewrotnej historii i ┼Ťwietnemu zarz─ůdzaniu kolejnych w┼éa┼Ťcicieli w niepewnych dla przemys┼éu whisky czasach.

Z rodzinnej firmy do ┼Ťwiatowego lidera eksportu ÔÇô czyli jak to wszystko si─Ö zacz─Ö┼éo

W po┼éowie XIX wieku George Ballantine z rado┼Ťci─ů i zdumieniem stwierdzi┼é, ┼╝e jego mieszanki zyskuj─ů na popularno┼Ťci. Gorzelnik odkry┼é, ┼╝e sukces jego blend├│w polega na tym, ┼╝e s─ů one dostatecznie dost─Öpne i delikatne, aby zaspokoi─ç wymagania amator├│w, a jednocze┼Ťnie na tyle wyrafinowane, aby przyci─ůgn─ů─ç uwag─Ö koneser├│w. Jeszcze przed wej┼Ťciem w XX wiek, marka Ballantine's figurowa┼éa w ksi─ů┼╝ce telefonicznej Glasgow pod pi─Öcioma r├│┼╝nymi tytu┼éami: kupcy win, eksporterzy szkockiej whisky, sprzedawcy szkockiej whisky, importerzy wina i importerzy cygar. W├│wczas jeszcze nic nie zapowiada┼éo, ┼╝e za sto lat mieszanki Ballantine's b─Öd─ů rozpoznawalne i uwielbiane na ca┼éym ┼Ťwiecie. Firma, silnie ugruntowana jako eksporter rozwin─Ö┼éa si─Ö pod kierunkiem George'a Ballantine'a II i syna jego brata Archibalda, George'a Ballantine'a III.

W 1919 roku marka trafi┼éa pod skrzyd┼éa uznanych przedsi─Öbiorc├│w, kt├│rzy postawili sobie za zadanie przekszta┼écenie Ballantine's z rodzinnej firmy w ┼Ťwiatowego lidera w eksporcie blended whisky. Firma przesz┼éa z okresu rodzinnego, w kt├│rym rozwin─Ö┼éa si─Ö z jednego sklepu do du┼╝ego blendera, do ery intensywnego eksportu i marketingu, kt├│re ugruntowa┼éy jego mi─Ödzynarodow─ů nazw─Ö w ┼Ťwiecie whisky.

Ballantine's a prohibicja w USA

Najwi─Öksze wyzwanie dla nowych w┼éa┼Ťcicieli pojawi┼éo si─Ö kilka miesi─Öcy po zakupie firmy, kiedy Stany Zjednoczone uchwali┼éy ustaw─Ö o prohibicji. By┼é to niema┼éy problem dla wszystkich szkockich destylarni, kt├│re dostarcza┼éy alkohol na rynek USA. Co ciekawe, irlandzcy destylatorzy whisky zostali wezwani przez Ko┼Ťci├│┼é do zaj─Öcia moralnego stanowiska, w wyniku czego stracili dominacj─Ö na ameryka┼äskim rynku na rzecz Szkot├│w. Ci drudzy nie do ko┼äca przej─Öli si─Ö nowymi obostrzeniami. Amerykanie byli przyzwyczajeni do pal─ůcej, ┼╝ytniej whisky. Wprowadzenie trunku, kt├│ry rozp┼éywa┼éa si─Ö w ustach, a nie pali podniebienia, by┼éo ciekaw─ů zmian─ů na tamtejszym rynku alkoholowym. Ballantine's sta┼é si─Ö cz─Östym pasa┼╝erem ma liniowcach, kursuj─ůcych mi─Ödzy Wielk─ů Brytani─ů a Nowym Jorkiem i zdoby┼é akceptacj─Ö bogatych pasa┼╝er├│w. Kiedy ustawa o prohibicji zosta┼éa uchylona, a Ballantine's podbi┼é ameryka┼äski rynek i zyska┼é status marki mi─Ödzynarodowej.

Ballantine's w liczbach

Ka┼╝dego dnia na ca┼éym ┼Ťwiecie sprzedaje si─Ö 200 000 butelek mieszanki BallantineÔÇÖs Finest, czyli flagowego wypustu marki, co czyni j─ů jedn─ů z najpopularniejszych i najlepiej sprzedaj─ůcych si─Ö szkockich whisky na ┼Ťwiecie. BallantineÔÇÖs sprzeda┼éo ponad 7,4 miliona 9-litrowych skrzynek swojego produktu w 2018 roku, a rok wcze┼Ťniej 6,9 miliona skrzynek. Jest to jedna z najszybciej rozwijaj─ůcych si─Ö marek szkockiej whisky na ┼Ťwiecie.

Wyj─ůtkowy herb marki Ballantine's, czyli jeden z symboli marki

Poza typowym dla produkt├│w marki kwadratowym kszta┼étem butelek, niezwykle charakterystycznym elementem prezencji whisky jest widoczny niemal na ka┼╝dej etykiecie herb. Jest on swego rodzaju heraldycznym przedstawieniem procesu produkcji whisky i obrazuje zwi─ůzki marki z rzemios┼éem oraz tradycj─ů. Tarcza podzielona jest na cztery cz─Ö┼Ťci, a w ka┼╝dej z ─çwiartek znajdziemy jeden z symboli gorzelnictwa ÔÇô beczk─Ö z dojrzewaj─ůc─ů whisky, destylator, krystaliczn─ů wod─Ö oraz snop j─Öczmienia. G┼é├│wne kolory na tarczy - niebieski i z┼éoty - symbolizuj─ů wod─Ö i j─Öczmie┼ä, kluczowe naturalne elementy whisky. Herb przyzna┼é marce Lord Lyonu w 1938 roku. Ka┼╝dy szczeg├│┼é herbu, takiego jak Ballantine's, jest starannie zapisany w obszernych przechowywanych w biurze obecnego Lorda w Edynburgu. Kiedy kilka lat temu firma Ballantine's nieumy┼Ťlnie u┼╝y┼éa niew┼éa┼Ťciwego koloru na papierze firmowym i etykiecie whisky, biuro Lorda Lyonu nakaza┼éo przywr├│cenie w┼éa┼Ťciwych kolor├│w. Po ka┼╝dej stronie tarczy widzimy bia┼éego konia. Zdarza si─Ö, ┼╝e zwierze to w kr├│lewskiej symbolice Wielkiej Brytanii jest przedstawiane jako jednoro┼╝ec. Widoczne sztandary to flagi Szkocji - bia┼éy uko┼Ťny krzy┼╝ na niebieskim tle - ku pami─Öci ┼Ťw. Andrzeja, patrona Szkocji, kt├│ry zosta┼é ukrzy┼╝owany na uko┼Ťnym krzy┼╝u. Poni┼╝ej znajduje si─Ö ┼éaci┼äskie motto Amicus Humani Generis, kt├│re najlepiej t┼éumaczy─ç jako ÔÇ×Przyjaciel zwyk┼éego cz┼éowiekaÔÇŁ, ÔÇ×Przyjaciel ludzko┼ŤciÔÇŁ lub ÔÇ×Przyjaciel dla wszystkichÔÇŁ. Czy┼╝ nie nim w┼éa┼Ťnie jest Ballantine's?

Sekret smaku ukryty w ziarnach

Nie bez powodu jedn─ů ─çwiartk─Ö herbu marki wype┼énia snop z┼éotego j─Öczmienia. Dojrza┼ée ziarno stanowi pocz─ůtek procesu produkcji whisky. Wieki temu produkcja bursztynowego nektaru by┼éa ┼Ťci┼Ťle zwi─ůzana z porami roku. W ch┼éodnych miesi─ůcach ┼╝ywe dro┼╝d┼╝e by┼éy ┼éatwiejsze w obr├│bce, a j─Öczmie┼ä nie kie┼ékowa┼é tak szybko. Kiedy nadesz┼éo lato i temperatura wzros┼éa, wytw├│rcy whisky rozpoczynali prac─Ö w polu. Co ciekawe, to w┼éa┼Ťnie ten cykl sezonowy doprowadzi┼é do powstania s┼éodowni Ballantine's. Obecnie gorzelnie u┼╝ywaj─ů odmian j─Öczmienia Prisma i Chariot. Wcze┼Ťniej by┼éy to Riviera i Tankard, a poprzednia generacja to Corgi i Golden Promise. Marka Ballentine's nieustannie prowadzi badania nad j─Öczmieniem. Specjali┼Ťci firmy ┼Ťwietnie zdaj─ů sobie r├│wnie┼╝ spraw─Ö, jak istotn─ů rol─Ö odgrywa klimat Szkocji. Wymagana odpowiednia ilo┼Ť─ç s┼éo┼äca i deszczu musi pojawi─ç si─Ö w konkretnym czasie cyklu, aby odpowiednio oddzia┼éywa─ç na ziarno. Cykl p├│r roku nadal rz─ůdzi tym aspektem produkcji whisky. W sierpniu i wrze┼Ťniu rolnicy zbieraj─ů j─Öczmie┼ä. Ponad 43 tysi─ůca ton jest zbieranych w nieca┼ée pi─Ö─ç tygodni, aby zapewni─ç zapasy do produkcji whisky na najbli┼╝szy rok. J─Öczmie┼ä dla whisky Ballantine's dostarcza firma Kilgour. P├│┼║niej s┼éodowany j─Öczmie┼ä, pierwszy ze sk┼éadnik├│w whisky przedstawionych w herbie Ballantine, ┼é─ůczy si─Ö z kolejnym elementem, czyli wod─ů.

Magia beczek, czyli sk─ůd bierze si─Ö smak i aromat szkockiego blendu

Podczas dojrzewania w beczce odbywa si─Ö co┼Ť, co nie jest jeszcze w pe┼éni zrozumia┼ée dla nauki. Wiemy, ┼╝e d─ůb dzia┼éa jak filtr, poch┼éaniaj─ůc zanieczyszczenia z whisky i pozwalaj─ůc w zamian na przenikanie do niej cukr├│w drzewnych i garbnik├│w. Jednak ten dwukierunkowy proces dodaje nie tylko zapachu, koloru i charakteru, ale tak┼╝e dalszy tajemniczy wymiar, kt├│rego nikt do ko┼äca nie rozumie. Wynika to z dziwnego twierdzenia, ┼╝e ÔÇőÔÇőwhisky najlepiej smakuje tylko wtedy, gdy dojrzewa w destylarni, w kt├│rej zosta┼éa wyprodukowana. Dok┼éadnie tak, jak Ballantine's! Destylatorzy, kt├│rzy przeprowadzili nieformalne eksperymenty, twierdz─ů, ┼╝e je┼Ťli przeniesiesz beczk─Ö z Highlands do miejskiego magazynu w Glasgow, zmiana jest zauwa┼╝alna. Istotnym czynnikiem by─ç mo┼╝e jest mikroklimat ka┼╝dego z magazyn├│w. Niekt├│re gorzelnie lubi─ů zostawia─ç swoje magazyny dojrzewania otwarte, aby zapewni─ç dobry przep┼éyw powietrza. O okresie dojrzewania zar├│wno whisky s┼éodowej, jak i zbo┼╝owej decyduje kilka rzeczy - wielko┼Ť─ç beczek, wytrzyma┼éo┼Ť─ç spirytusu oraz temperatura i wilgotno┼Ť─ç w magazynie. Wiele destylarni marki Ballantine's stosuje tradycyjne metody dojrzewania. Preferowany styl uk┼éadania w stosy jest znany jako ÔÇ×sztauerskiÔÇŁ i polega na sk┼éadowaniu beczek u┼éo┼╝onych obok siebie poprzez uk┼éadanie coraz wy┼╝ej drewnianych szyn. Kiedy dojrza┼éa whisky jest gotowa do butelkowania wiemy, ┼╝e cztery elementy tworz─ůce herb Ballantine odegra┼éy swoj─ů rol─Ö. Z┼éoty j─Öczmie┼ä po┼é─ůczy┼é si─Ö z czyst─ů g├│rsk─ů wod─ů podczas s┼éodowania, zacierania i fermentacji. Alembik z d┼éug─ů szyjk─ů wydestylowa┼é p┼éyn, kt├│ry na co najmniej 3 lata wyl─ůdowa┼é w d─Öbowej beczce, gdzie wszed┼é w interakcj─Ö z drewnem.

Testowanie beczek i umiej─Ötno┼Ťci Master Blendera

Master blender to osoba, kt├│ra opracowuje formu┼éy alkoholi mieszanych. W bran┼╝y szkockiej whisky mistrzowie wybieraj─ů, kt├│re single malty i whisky zbo┼╝owe po┼é─ůczy─ç, aby uzyska─ç konkretny efekt. Specjali┼Ťci s─ů r├│wnie┼╝ odpowiedzialni za testowanie destylat├│w tu┼╝ po etapie maturacji. Master Blender marki Ballantine's w szybkim tempie porusza si─Ö pomi─Ödzy ┼Ťcie┼╝kami magazynk├│w, trzymaj─ůc w r─Öku szklank─Ö, wod─ů i pipet─ů, testuj─ůc pr├│bki z beczek. M├│wi si─Ö, ┼╝e jest on w stanie spr├│bowa─ç destylat├│w z 15 beczek w ci─ůgu jednej minuty. W tym czasie, stoj─ůc zaledwie kilka sekund przy ka┼╝dej beczce s┼éodowej whisky, mo┼╝e oceni─ç, czy spe┼énia ona jego oczekiwania. Podobno blender ma w pami─Öci ponad 4000 aromat├│w whisky, kt├│re mo┼╝e dowolnie przywo┼éa─ç i por├│wna─ç z destylatem, kt├│ry akurat testuje. Metoda polega na rozrzedzaniu pr├│bek whisky, kt├│re testuje, do oko┼éo 20 procent alkoholu, aby uwolni─ç aromat s┼éodu i ziaren. Rola Master Blendera nie polega po prostu na znalezieniu w┼éa┼Ťciwej r├│wnowagi pomi─Ödzy sk┼éadowymi whisky. Jego do┼Ťwiadczenie w sposobach wytwarzania whisky jest anga┼╝owane w ca┼éy proces, sprawdzaj─ůc jako┼Ť─ç od ziarna do szk┼éa. Idealny rodow├│d dla Master Blendera to najszersze mo┼╝liwe do┼Ťwiadczenie w bran┼╝y, najlepiej praca dla r├│┼╝nych firm na r├│┼╝nych stanowiskach, od butelkowania po wszystkie aspekty produkcji, aby zapewni─ç szerok─ů baz─Ö wiedzy. Wszyscy mikserzy zgadzaj─ů si─Ö, ┼╝e wiedza, kt├│r─ů zdobywaj─ů po drodze, jest wysoce subiektywna. Nawet po ca┼éym ┼╝yciu blendowania whisky, blenderzy przyznaj─ů, ┼╝e zapach i smak whisky pozostaj─ů osobistym do┼Ťwiadczeniem.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas