Gorzelnię Linkwood zbudował w 1821 roku Peter Brown – bogaty ziemianin. Destylarnia znajduje się nad brzegiem rzeki Lossie, w pobliżu Elgin. Po 1841 roku zakładem zarządzał James Walker. Whisky Linkwood są znakomitym trunkiem, który doceniają najwięksi koneserzy, a także firmy produkujące blended whisky, takie jak Bell, Haig i White Horse.
W 1933 roku Linkwood przeszło na własność SMD. Po drugiej wojnie światowej menadżerem destylarni został Roderick Mackenzie, który zasłynął swoją świetną znajomością wpływu, jaki odciska mikrośrodowisko gorzelni na smak trunku. Wcześniej bowiem wskazywano na aparaturę, jako najważniejszy czynnik, który determinuje charakter whisky. Mackenzie zakazał dokonywania zmian przede wszystkim w sprzęcie, a nawet – usuwania pajęczyn, które pojawił się na terenie zakładu. Obecnie obiekt pozostaje w rękach giganta z branży, jakim jest koncern Diageo.
Do dnia dzisiejszego zachowały się pierwotne zabudowania destylarni, wykonane z kamienia, które są nadal użytkowane. Ważnym elementem infrastruktury jest słodownia, z jednym kominem w kształcie pagody. W 1873 roku syn założyciela – William Brown dokonał przebudowy gorzelni. Linkwood zostało jeszcze dwukrotnie rozbudowane – w 1962 i 1971 roku.
Priorytetem dla kolejnych właścicieli destylarni Linkwood było to, aby zachować oryginalny i wyjątkowy smak produkowanych w zakładzie trunków. Było to nadrzędną wartością do tego stopnia, że w roku 1971 zamówiono odpowiednie alembiki, które miały być wierną repliką pierwowzorów (z ich „uszkodzeniami”, wybrzuszeniami czy wgnieceniami).
Na etykiecie umieszczonej na butelce whisky Linkwood, widoczna jest para łabędzi, które prawdopodobnie zamieszkują potok Linkwood Burn. Sama butelka 12-letniego trunku jest niezwykle prosta w formie – klasyczny kształt, transparentne szkło i surowa etykieta.
Do chłodzenia wykorzystuje się wodę z potoku Linkwood Burn, zaś woda technologiczna pobierana jest z ze źródła w pobliżu jeziora Milbuies Loch.
W Linkwood pracuje żeliwna kadź zacierna z miedzianą pokrywą, jedenaście kadzi fermentacyjnych wykonanych z sosny oregońskiej i sześć alembików.
W portfolio znajduje się 12-letnia Linkwood Single Malt o pachnącym i słodkim bukiecie oraz owocowo-kwiatowym smaku. Większość produkcji Linkwood wykorzystywana jest do tworzenia whisky mieszanych. Okazjonalnie właściciel marki wypuszcza na rynek stare roczniki w bardzo limitowanej liczbie.
Z uwagi na fakt, że gorzelnia Linkwood nie ma Centrum dla zwiedzających, trunki w niej produkowane, koneserzy mogą poznać wyłącznie podczas degustacji wyjątkowych whisky, które powstają w destylarni, a następnie trafiają na półki sklepowe.