Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaDAILUAINEZnaleziono: 1 whisky
zdjęcie produktu DAILUAINE 34Y 50,9% 0,7LDAILUAINE 34Y 50,9% 0,7LDAILUAINE | 34Y | 0.7L | Szkocja | Single Malt2290.00 zł |

Whisky Dailuaine

Założycielem destylarni Dailuaine był farmer - William Mackenzie. Początki przedsięwzięcia przypadają na rok 1851. W języku gaelickim „dailuaine” oznacza „zielona dolina”. Gorzelnia położona jest w wyjątkowo urokliwym miejscu – w cudownym zakątku, znajdującym się przy potoku Carron Burn, pomiędzy górą Ben Rinnes a rzeką Spey.

Pierwszy właściciel

Miejscowy farmer William Mackenzie, który zbudował Dailuaine, zmarł w roku 1865. Jego żona wydzierżawiła wówczas gorzelnię bankierowi z Aberlour. Niedługo potem syn Williama – Thomas, zajął się rodzinnym biznesem i zmodernizował destylarnię. Na ówczesne czasy zakład mógł poszczycić się nowoczesną linią technologiczną i sporą automatyzacją produkcji np. maszynowym usuwaniem odpadów posłodowych. Rok 1891 to czas fuzji Mackenzie & Co z gorzelnią z wyspy Skye – czego efektem była Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd. Thomas Mackenzie zmarł w roku 1915, nie pozostawiając po sobie spadkobierców rodzinnego biznesu.

Zabudowania i wyposażenie

Granitowe budynki z okresu późnowiktoriańskiego do dnia dzisiejszego prezentują się znakomicie. W roku 1917 w destylarni doszło do poważnego pożaru, który nie wpłyną jednak negatywnie na konstrukcję i zabudowania zakładu. Do lat 50 XX wieku gorzelnię zasilała kombinacja dwóch kół wodnych, które były połączone pasem transmisyjnym i cztery silniki parowe. Przez cały wiek destylarnia Dailuaine przyjmowała i wydawała produkty i trunki koleją – a konkretnie parowozem „Dailuaine No.1”. Wspomniany parowóz służył do roku 1967, a obecnie można go zobaczyć w gorzelni Aberfeldy w Perthshire. Lata 50 to czas zmian dla gorzelni – zasilanie kołami wodnymi, zostało zamienione na elektrykę. Obecnie w zakładzie pracuje sześć alembików kotłowych, które są ogrzewane parą wodną, uzyskiwaną uprzednio z ogrzewania wody gazem ziemnym.

Woda

Do produkcji whisky potrzebna jest woda – w przypadku destylarni Dailuaine, pobierana jest ona z potoku Bailliemullich Burn, zaś źródłem wody do chłodzenia jest potok Carron Burn. Zarówno jeden, jak i drugi potok wypływa z góry Ben Rinnes.

Beczki

Whisky w Dailuaine dojrzewa częściowo w beczkach po bourbonie, a częściowo w beczkach po sherry. Co ciekawe – większość destylatu służy jako składnik popularnej whisky mieszanej Johnnie Walker.

Trunki

Jak zostało wspomniane wcześniej, destylat powstający w gorzelni Dailuaine wykorzystywany jest przy produkcji whisky mieszanej z „dżentelmenem w cylindrze” – Johnnie Walker. W portfolio destylarni znajduje się również 16-letnia Dailuaine Single Malt dostępna w serii Flora and Fauna firmy Diageo, w serii Connoisseurs Choice firmy Gordon & MacPhail, a także z Adelphi i Signatory.

Centrum

Gorzelnia Dailuaine nie ma Centrum dla zwiedzających, nie organizuje również wycieczek. To małe, kameralne miejsce, w którym powstają doskonałe destylaty.

Ciekawostki

Na etykiecie trunków Dailuaine znajduje się podobizna borsuka, którego nory można zobaczyć w lasach, w pobliżu destylarni.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas