Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaAULTMOREZnaleziono: 3 whisky
zdjęcie produktu AULTMORE 21Y 46% 0,7L GBAULTMORE 21Y 46% 0,7L GBAULTMORE | 21Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera849.00 zł |
zdjęcie produktu AULTMORE 18Y 46% 0,7L GBAULTMORE 18Y 46% 0,7L GBAULTMORE | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera489.00 zł |
zdjęcie produktu AULTMORE 12Y 46% 0,7LAULTMORE 12Y 46% 0,7LAULTMORE | 12Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations210.00 zł |

Whisky Aultmore

„Aultmore” w języku gaelickim „allt mhor” oznacza „wielki potok” lub „wielki strumień”. Destylarnię zbudował w 1895 roku Alexander Edward Keith, który był uznawany za wielkiego promotora whisky. W jego rękach znajdowały się również takie zakłady jak Benrinnes i częściowo Craigellachie. Lokalizacja gorzelni nie została wybrana przypadkowo. W pobliżu znajduje się bowiem linia kolejowa Great North of Scotland Railway oraz liczne strumienie na wzgórzach i bogate zasoby torfu na wrzosowiskach Foggie Moss. Wszystko to pozwoliło właścicielowi cieszyć się swoimi obiektami, aż do trudnych lat 20. Wtedy to rozpoczął się okres licznych transformacji w branży, a destylarnie płynnie przechodziły z rąk do rąk. Aultmore został sprzedany w 1923 do firmy John Dewar’s & Sons, która to już w dwa lata później dołączyła do DCL (Distillers Company Limited), by po kolejnych 5 latach zmienić się w SMD (Scottish Malt Distillers). W 1971 roku gorzelnia została przebudowana, co podniosło jej zdolności produkcyjne. W 1998 roku destylarnia Aultmore została sprzedana firmie Bacardi i pozostaje pod jej zarządem do dzisiaj.

Woda

Gorzelnia Aultmore czerpię wodę, do produkcji trunków z potoku Auchinderran Burn. Położenie destylarni – na uboczu, w okolicy bogatej w torf, zachęcało na przełomie wieków do nielegalnego pędzenia mocnych alkoholi i stanowiło niejako centrum kontrabandy alkoholowej.

Alembiki

Na wyposażeniu destylarni znajdują się między innymi: kadź zacierna typu Lauter, wykonana ze stali nierdzewnej, sześć kadzi fermentacyjnych z modrzewia syberyjskiego oraz cztery alembiki. Co warte podkreślenia – kadź zacierna w gorzelni Aultmore jest uważana za jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie (zapewnia ona ciągłe produkowanie zacier, podczas którego woda dodawana jest stale – a nie porcjami). Minimalny okres fermentacji trwa nie mniej niż 58 godzin, a praca w gorzelni od 2008 trwa przez 7 dni w tygodniu.

Beczki

Trunki Aultmore dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie, w wielokrotnie napełnianych okseftach (są to duże beczki używane w winiarstwie oraz w piwowarstwie), a także w beczkach po sherry.

Trunki

W portfolio gorzelni znajduje się 12-letnia whisky Aultmore Single Highland Malt, o aromatycznym bukiecie i słodko-kwiatowym smaku. Podstawową edycję stanowi jednak trunek 10-letni, dojrzewający w dębowych beczkach, w których rozwija nuty karmelu, wanilii i jabłek. Destylat wykorzystywany jest również do produkcji whisky mieszanych Dewar's.

Centrum

Na terenie destylarni nie funkcjonuje Centrum dla zwiedzających, ale możliwe jest zobaczenie gorzelni po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji.

Ekologicznie

Aultmore jako jeden z pierwszych zakładów, w latach 50 zaczął wykorzystywać odpady posłodowe do produkcji karmy zwierzęcej (tak zwanej dark grains, czyli bogatej w białko paszy). W późniejszym czasie taki sposób postępowania przyjęto w większości gorzelni. Dzięki temu szkocki przemysł produkcji alkoholi mocnych uznaje się za sprzyjający ekologii.

Ciekawostki

W połowie lat 60 XX wieku, w pociągu należącym do destylarni, awarii uległy hamulce i wjechał on w budynki stacji Keith. Niedługo po tym zdarzeniu, linię kolejową zamknięto. Warty podkreślenia jest fakt, że niemal przez cały wiek, gorzelnię Aultmore zasilał 10-konny silnik parowy Abernethy, który miał rozbudowany system pędni i pasów, które łączyły wszystkie elementy ruchome, biorące udział w procesach produkcyjnych. Z uwagi na to, że w owym czasie był to szczyt możliwości w zakresie wykorzystania energii, silnik ten można zobaczyć w holu wejściowym do gorzelni Aultmore.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas