Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaHAIGZnaleziono: 1 whisky
zdj臋cie produktu HAIG GOLD LABEL 40% 0,7LHAIG GOLD LABEL 40% 0,7LHAIG | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane99.00 z艂 |

Whisky Haig

Wed艂ug wielu Haig to najstarsza destylarnia w Szkocji i cho膰 nie ma na to oficjalnych dowod贸w, mog艂a funkcjonowa膰 ju偶 w 1627 roku. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 istnieje zapis z 1655 roku, kt贸ry po艣wiadcza, 偶e w owym czasie Robert Haig stawia艂 si臋 przed lokalnym s膮dem ko艣cielnym z uwagi na niedzieln膮 destylacj臋.

Rodzinne historie

Praprawnuk Roberta 鈥 John Haig w 1751 roku po艣lubi艂 Margaret z domu Stein. Margaret by艂a c贸rk膮 w艂a艣cicieli kilku zak艂ad贸w destylacyjnych w regionie Lowlands. John i Margaret doczekali si臋 wsp贸lnie a偶 pi臋ciu syn贸w, a ich 偶yciow膮 misj膮 sta艂o si臋 nic innego, jak produkcja whisky. Jeden z syn贸w pary 鈥 William mia艂 syna, kt贸rego nazwa艂 John 鈥 to w艂a艣nie wnuk Johna praprawnuka Roberta Haiga, sta艂 si臋 z czasem jedn膮 z najbardziej wp艂ywowych os贸b na rynku whisky.

Nowy etap

21-letni John Haig w 1824 roku wybudowa艂 destylarni臋 Cameron Bridge. Na pocz膮tku John wytwarza艂 wy艂膮cznie s艂odowe trunki, jednak ju偶 po kilku latach doposa偶y艂 zak艂ad w wynalazek Roberta Steina, a mianowicie 鈥 kolumny destylacyjne, pracuj膮ce w systemie ci膮g艂ym, kt贸re ca艂kowicie odmieni艂y oblicze rodzinne biznesu Haig贸w. By艂 to czas szybkiego wzrostu produkcji, a tak偶e odkrywania nowych metod wytwarzania whisky. Gorzelnicy z Lowland od dawna zajmowali si臋 produkcj膮 na du偶膮 skal臋, ale technologia i prawo ogranicza艂y ich do wytwarzania whisky jedynie z alembik贸w. Na pocz膮tku John wytwarza艂 wy艂膮cznie s艂odowe trunki - sytuacja zmienia si臋 jednak ju偶 w 1829 roku. Wtedy to John zainstalowa艂 opatentowany przez jego kuzyna Roberta Stein wynalazek, kt贸ry wprowadzi艂 we w艂asnej destylarni Kilbagie. Wynalazkiem tym by艂a kolumna destylacyjna, pracuj膮ca w systemie ci膮g艂ym, kt贸ra ca艂kowicie odmieni艂a oblicze rodzinne biznesu Haig贸w. Jedna z kolumn Steina pracowa艂a i by艂a u偶ywana a偶 do 1929 roku. Min臋艂o kilka lat i patent kolumnowy zosta艂 ulepszony przez irlandzkiego in偶yniera Aeneas Coffey, kt贸ry to poprawi艂 projekt Steina za pomoc膮 w艂asnego patentu. John Haig niezw艂ocznie zainstalowa艂 r贸wnie偶 jeden z nich w swojej gorzelni. Kiedy Alfred Barnard, znany pisarz opisuj膮cy dzieje szkockiego gorzelnictwa, odwiedzi艂 go w latach 80 XIX wieku, zaprezentowa艂 obiekt i wymieni艂 list臋 urz膮dze艅 - 鈥瀌zia艂a艂y tam dwa urz膮dzenia Steina, dwie kolumny patentu Coffey i klasyczny przysadzisty alembik (prawdopodobnie do tworzenia trunku klasyfikowanego jako 鈥瀙ot still Irish鈥)鈥. Chocia偶 znacznie wi臋kszy rozmiar, dzi艣 ten sam projekt Coffey nadal jest u偶ywany w Cameronbridge.

Blended whisky

Po unowocze艣nieniu i doposa偶eniu destylarni John Haig & Co. Zacz膮艂 produkowa膰 blended whisky. Kiedy w 1878 roku umiera艂 John Haig, kompania zestawia艂a ju偶 oko艂o 4,5 mln litr贸w blend贸w rocznie. Co ciekawe 鈥 w 1877 roku, a wi臋c rok przed 艣mierci膮, John utworzy艂 konsorcjum DCL i zaj膮艂 w nim miejsce wraz ze swoim synem. Pierwotnym celem DCL mia艂a by膰 ochrona interes贸w producent贸w grain whisky. Rodzina Haig po艂膮czona z w艂a艣cicielami gorzelni Port Dundas, Carsebridge, Glenochil, Cambus i Kirkliston, by艂a w stanie kontrolowa膰 75% zdolno艣ci produkcyjnych whisky grain w Szkocji. Pozwoli艂o to nowej firmie uzyska膰 dominuj膮c膮 鈥 ostatecznie monopolistyczn膮 鈥 pozycj臋 w poda偶y, ale tak偶e mo偶liwo艣膰 ustalania cen. DCL z czasem, po wielu fuzjach przekszta艂ci艂o si臋 w Diageo - obecnego w艂a艣ciciela marki Haig.

Haig Club Single Grain

Cameronbridge pozosta艂 si艂膮 nap臋dow膮 dywizji produkuj膮cej whisky typu single grain DCL, a po zamkni臋ciu zak艂adu Port Dundas w 2010 roku pozosta艂 jedynym zak艂adem produkuj膮cym trunki zbo偶owe nale偶膮cym do Diageo. Od 1998 roku odbywa si臋 tutaj r贸wnie偶 produkcja gin贸w Gordon's i Tanqueray oraz w贸dki Smirnoff. Zosta艂 on dalej rozbudowany w ramach inwestycji o warto艣ci 40 milion贸w funt贸w w 2007 roku. Cameronbridge przez wiele lat jako jedyna z gorzelni zbo偶owych posiada艂a w艂asn膮 mark臋 鈥 Cameron Brig. Chocia偶 inne destylarnie podejmowa艂y pr贸by, by stworzy膰 trunek single grain, 偶adna nie potrafi艂a sprosta膰 temu wyzwaniu. W 2014 roku destylarnia zyska艂a wi臋ksze znaczenie jako dostawca whisky dla nowej marki trunku zbo偶owego Haig Club Davida Beckhama. Marka powsta艂 w oparciu o wsp贸艂prac臋 z by艂ym pi艂karzem Davidem Beckhamem i potentatem muzycznym Simonem Fullerem, w celu wprowadzenia na rynek nowej, luksusowej whisky single grain z Cameronbridge. Trunek nazwano Haig Club 鈥 w ho艂dzie dla rodziny destylator贸w, od kt贸rej wszystko si臋 zacz臋艂o i uk艂onie w stron臋 tre艣ci reklamowych z lat 20, kt贸re okre艣la艂y flagow膮 mieszank臋 Haiga jako 鈥濼he Clubman's Whisky鈥. Chocia偶 w 偶adnym wypadku nie by艂a to pierwsza whisky single grain, kt贸ra pojawi艂a si臋 w XXI wieku, Diageo opisa艂 wprowadzenie Haig Club jako 鈥瀢spania艂y akcelerator dla ca艂ego sektora鈥 i punkt zwrotny dla whisky zbo偶owej, kt贸ra 鈥瀢艂amuje si臋 do g艂贸wnego nurtu i zyskuje uznanie, na kt贸re zas艂uguje鈥. W sierpniu 2016 roku Diageo wypu艣ci艂o Haig Club Clubman, bardziej przyst臋pn膮 cenowo formu艂臋, kt贸ra ma odwo艂ywa膰 si臋 do 鈥瀝贸偶nych okazji i gust贸w konsument贸w鈥.

Ikoniczne trunki

W latach 30 XX wieku whisky Haig Gold Label z trzema maltami na czele 鈥 Glenkinchie, Linkwood i Glenlossie, sprzedawa艂a si臋 najlepiej z ca艂ej bogatej oferty DCL. Innym dobrze sprzedaj膮cym si臋 tym razem blendem by艂 firmowany przez Haiga 15-letni Dimple (w USA sprzedany pod etykiet膮 Pinch).

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas