Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaAKASHIZnaleziono: 7 whisky
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Higher expectations | Na prezent124.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI 5Y SHERRY CASK 50% 0,5L GBAKASHI 5Y SHERRY CASK 50% 0,5L GBAKASHI | 5Y | 50 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Dla konesera579.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI RED JAPANESE BLENDED 40% 0,5LAKASHI RED JAPANESE BLENDED 40% 0,5LAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram79.90 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 46% 0,5L GBAKASHI JAPANESE 46% 0,5L GBAKASHI | 46 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram259.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE MEISEI 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE MEISEI 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram145.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE BLENDED SHERRY CASK 40% 0,5L GBAKASHI JAPANESE BLENDED SHERRY CASK 40% 0,5L GBAKASHI | 40 | 0.5L | Japonia | Blended | Everyday dram159.00 zł |
zdjęcie produktu AKASHI JAPANESE 5 Y  RED WINE 50% 0,5LAKASHI JAPANESE 5 Y RED WINE 50% 0,5LAKASHI | 5Y | 50 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram878.99 zł |

Whisky Akashi

Japonia - kiedy pada to s┼éowo podczas rozmowy, niezale┼╝nie od miejsca czy grupy dyskutant├│w, zawsze ka┼╝demu przywodzi na my┼Ťl r├│┼╝norakie skojarzenia. W du┼╝ej mierze, nie analizuj─ůc ich szczeg├│┼éowo, mo┼╝na stwierdzi─ç, ┼╝e ukazuj─ů czy omawiaj─ů one wielko┼Ť─ç, w pryzmacie niewielkiego obszaru. 10 miejsce na ┼Ťwiecie pod wzgl─Ödem zaludnienia, przy stosunkowo ma┼éej powierzchni. Olbrzymie wp┼éywy na arenie mi─Ödzynarodowej jak na tak ma┼é─ů wysp─Ö. Gigantyczny rynek zbytu i produkcji, uwzgl─Ödniaj─ůcy skromne zasoby naturalne. Z Japoni─ů ka┼╝dy ma wiele skojarze┼ä, niezale┼╝nie od po┼éo┼╝enia czy pochodzenia. Ka┼╝da z tych my┼Ťli mo┼╝e by─ç z ┼éatwo┼Ťci─ů skalowana, co ukazuje dysonans wielko┼Ťci. Z jednej strony majestatyczne nowoczesne miasta, przepe┼énione nowinkami technologicznymi, w przeciwie┼ästwie do tradycyjnych przedmie┼Ť─ç z urzekaj─ůcymi drzewami kwitn─ůcych wi┼Ťni. Odnale┼║─ç tam mo┼╝na robotyk─Ö i technologi─Ö przysz┼éo┼Ťci oraz tradycyjn─ů ceremoni─Ö picia herbaty. Dysonanse znajduj─ů si─Ö pomi─Ödzy gigantycznymi mi─Ödzynarodowymi korporacjami mieszcz─ůcymi si─Ö na wyspie a ma┼éymi lokalnymi producentami ┼╝mudnie i rzemie┼Ťlniczo pracuj─ůcymi nad swoimi produktami. Wielkie inspiracje i wielomilionowe projekty, przeplataj─ů si─Ö z ma┼éymi arcydzie┼éami ulicznej sztuki, prezentowanymi przez jednoosobowych artyst├│w. ÔÇ×Du┼╝e i ma┼éeÔÇŁ nabiera na tej wyspie innych kontrast├│w, a niekiedy dwoistego znaczenia. Z pozoru niewielkie rzeczy, kt├│re dziej─ů si─Ö w tym kraju, mog─ů mie─ç gigantyczny wp┼éyw na ca┼éy ┼Ťwiat, a tak┼╝e na ┼Ťwiat whisky.

Produkcja whisky zaadaptowana na japo┼äsk─ů nut─Ö

Z pozoru niewiele mog┼éoby ┼é─ůczy─ç kraj kwitn─ůcej wi┼Ťni, kt├│rego podstaw─ů diety jest ry┼╝ ze Szkocj─ů naturalnie dzik─ů i stoj─ůc─ů na ┼éanach zbo┼╝a. Rozsmakowani w ry┼╝u Japo┼äczycy nie tylko na talerzu, ale i w sake, ulubili sobie ten nap├│j jako narodowy trunek. Podczas gdy w smaganej wiatrem i deszczem Szkocji, g├│rale raczyli si─Ö mocnym ┼éykiem whisky z d─Öbowych anta┼ék├│w. Narodowy trunek Japonii rozrasta┼é si─Ö na terenie ojczystego kraju, a szkocka whisky zdobywa┼éa przebojem rynki mi─Ödzynarodowe. Mniej wi─Öcej w tym samym czasie, kiedy Japonia otworzy┼éa si─Ö na wp┼éywy innych i rozpostar┼éa przed obcymi swoj─ů dotychczas hermetyczn─ů wysp─Ö, Szkocja szerokim strumieniem zacz─Ö┼éa zalewa─ç rynki swoim narodowym dobrem, kt├│rym jest ÔÇ×woda ┼╝yciaÔÇŁ. Kiedy trunki te dotar┼éy do kraju kwitn─ůcej wi┼Ťni, rozpocz─Öto prac─Ö nad pewnego rodzaju zaadaptowaniem tej ga┼é─Özi produkcji i wprowadzeniem jej szeroko na rynek lokalny. Co ciekawe - gorzelnia, kt├│ra jako pierwsza postawi┼éa kroki w tym kierunku, nazywa┼éa si─Ö Eigashima i od 1888 roku zajmowa┼éa si─Ö produkcj─ů lokalnych specjalno┼Ťci, takich jak sake, kt├│re jest rodzajem wina z ry┼╝u oraz shochu, destylatu pochodz─ůcego z tego wina. Od pocz─ůtku XX wieku, napi─Öcie zwi─ůzane z whisky w Japonii ros┼éo i coraz wi─Öcej oczu kierowa┼éo sw├│j wzrok i plany na ten obszar, jako potencjalne miejsce do rozwoju.

Eigashima

Gorzelnia Eigashima jako pierwsza posiada┼éa ju┼╝ w 1919 roku licencje na produkcje pierwszej japo┼äskiej whisky. Korzystaj─ůc z licencji, skupi┼éa si─Ö raczej na sprowadzaniu trunk├│w ze Szkocji i ┼é─ůczeniem ich w blendy, kt├│re nast─Öpnie by┼éy sprzedawane jako japo┼äski trunek. Jest to polityka, kt├│ra przez lata przy┼Ťwieca┼éa wielu gorzelni─ů i powodowa┼éa, i┼╝ mn├│stwo trunk├│w mog┼éo tytu┼éowa─ç si─Ö japo┼äskimi whisky, ale bez konieczno┼Ťci produkcji w kraju. Okres ten sprzyja┼é podobnym przedsi─Öwzi─Öciom i kiedy Eigashima posiada┼éa pierwsz─ů w kraju licencj─Ö na produkcj─Ö, dw├│ch ich przedsi─Öbiorczych m┼éodych ludzi szuka┼éo swojej drogi do stworzenia szkockiego trunku na japo┼äskim gruncie. W historii i biznesie nic nie jest tak oczywiste i ┼éatwo przewidywalne. Ka┼╝dy z tych projekt├│w z pocz─ůtku nie przyni├│s┼é oczekiwanego rezultatu. Musia┼éy min─ů─ç kolejne lata, aby dwaj m┼éodzi d┼╝entelmeni stworzyli swoje imperia, kt├│re zdoby┼éy z czasem nie tylko rynki lokalne, ale i og├│lno┼Ťwiatowe, podczas gdy Eigashima zupe┼énie zmieni┼éa kierunek swoich dzia┼éa┼ä i powr├│ci┼éa do produkcji lokalnych trunk├│w.

White Oak Distiller

Kolejny zwrot w kierunku whisky nast─ůpi┼é w latach 80, kiedy to nowo zbudowana i wyposa┼╝ona gorzelnia White Oak Distillery, powsta┼éa w cichej i spokojnej okolicy o ┼éagodnym klimacie, 30 km na po┼éudniowy zach├│d od miasta Kobe, z widokiem na malownicze morze ┼Ťr├│dl─ůdowe Seto i poblisk─ů wysp─Ö Awaji oraz odleg┼éy widok na wysp─Ö Shodo i szereg g├│r w Sikoku. Pocz─ůtkowo zak┼éad ┼é─ůczy┼é produkcj─Ö whisky z sake i shochu, jednak w dobie ogromnego boomu na whisky od 2017 roku, White Oak zaprzesta┼é produkcji lokalnych trunk├│w i skupi┼é swoj─ů energi─Ö (i si┼é─Ö pracownicz─ů) na produkcj─Ö whisky. Obecnie gorzelnia pracuje 6 dni w tygodniu, w okresie od kwietnia do lipca, aby zmaksymalizowa─ç ilo┼Ť─ç produkowanego trunku pod nazw─ů Akashi. Wydajno┼Ť─ç, jak─ů mog─ů uzyska─ç to oko┼éo 110 ton s┼éodowanego j─Öczmienia rocznie. Gorzelnia pracuje na jednej parze alembik├│w o niewielkich rozmiarach i bardzo tr├│jk─ůtnym kszta┼écie. Samym procesem produkcji kieruje T┼Źji (wielki mistrz w sztuce robienia sake), kt├│ry poprzez wdro┼╝enie metodologii wytwarzania sake, w procesie produkcji whisky, tworzy zupe┼énie nowe charakter trunku. Obecnie w White Oak dojrzewa blisko 1200 beczek - najstarsze w wieku oko┼éo 8 lat lub m┼éodsze. Wi─Ökszo┼Ť─ç dojrzewania odbywa si─Ö w beczkach z pierwszego nape┼énienia po bourbonie (poprzednio Wild Turkey) i nowych beczkach po sherry. Jednak w magazynie jest wiele r├│┼╝nych ciekawostek jak np. beczki po shochu, sake, czy nawet beczki po cognac. W sta┼éym portfolio gorzelni znale┼║─ç mo┼╝na Akashi blend zestawiany w 30% z destylat├│w s┼éodowych i whisky zbo┼╝owej, dojrzewaj─ůcych w beczkach z d─Öbu ameryka┼äskiego. W obszarze trunk├│w typu single malt odnale┼║─ç mo┼╝na 3-letni─ů edycj─Ö z beczek po bourbonie oraz 5-latka sta┼╝onego w beczkach po sherry. Ca┼éo┼Ť─ç portfolio dope┼éniaj─ů liczne edycje limitowane, do le┼╝akowania kt├│rych wykorzystywane s─ů rozmaite ciekawe beczki, w kt├│rych wcze┼Ťniej dojrzewa┼é na przyk┼éad likier z owoc├│w umeshu.

Akashi synonim japońskiej whisky

Akashi to jeden z tych ma┼éych japo┼äskich gigant├│w, kt├│ry nie musi ┼Ťciga─ç si─Ö wielko┼Ťci─ů produkcji, czy wchodzi─ç na wy┼╝yny swoich mo┼╝liwo┼Ťci. Doskona┼éo┼Ť─ç, kt├│ra sta┼éa si─Ö w ostatnich latach synonimem japo┼äskiej whisky, sprawia, ┼╝e nawet tak niewielkie przedsi─Öwzi─Öcia, wydaj─ů si─Ö mie─ç olbrzymi zasi─Ög.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas