Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaSPEYBURNZnaleziono: 6 whisky
zdj臋cie produktu SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN "BRADAN ORACH" 40% 0,7SPEYBURN | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane79.90 z艂 |
zdj臋cie produktu SPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent117.00 z艂 |
zdj臋cie produktu SPEYBURN 15Y 46% 0,7LSPEYBURN 15Y 46% 0,7LSPEYBURN | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations275.00 z艂 |
zdj臋cie produktu SPEYBURN 18Y 46% 0,7LSPEYBURN 18Y 46% 0,7LSPEYBURN | 18Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera379.00 z艂 |
zdj臋cie produktu SPEYBURN 25Y 46% 0,7LSPEYBURN 25Y 46% 0,7LSPEYBURN | 25Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dla kolekcjonera1190.00 z艂 |
zdj臋cie produktu SPEYBURN HOPKINS RESERVE 46% 1L GBSPEYBURN HOPKINS RESERVE 46% 1L GBSPEYBURN | 46 | 1L | Szkocja | Single Malt165.00 z艂 |

Whisky Speyburn z regionu Speyside

Po艣r贸d mi艂o艣nik贸w szkockiej whisky, bardzo wa偶ne miejsce zajmuje pewne s艂owo, kt贸re w zale偶no艣ci od umiejscowienia lub uk艂adu mo偶e posiada膰 wiele znacze艅, ale ka偶de z nich niesie za sob膮 艂adunek pozytywnej energii oraz wysokiej jako艣ci. S艂owem tym jest kr贸tkie i niekiedy enigmatyczne wyra偶enie spey. W zasadzie jest to nic wi臋cej poza nazw膮 jednej z wielu rzek przecinaj膮cych g贸rzyste tereny p贸艂nocnej cz臋艣ci Szkocji, administracyjnie zwanej Highland-em. Jednak jak 偶adna inna rzeka, ta sta艂a si臋 swoistym r贸wnowa偶nikiem s艂owa whisky, jednocze艣nie przydaj膮c samemu trunkowi kolorytu i wymiaru smakowego oraz jako艣ciowego. Na prze艂omie XVIII i XIX wieku dostarcza艂a czyst膮 wod臋 niezb臋dn膮 do produkcji wybitnych trunk贸w. Kr臋te koryto oraz liczne dop艂ywy tworzy艂y doskona艂y ekosystem produkcyjny, gwarantuj膮cy schronienie, wod臋 oraz mo偶liwo艣ci logistyczne, wykorzystuj膮ce szybki nurt rzeki. Powy偶sze aspekty sprawi艂y, i偶 obszar jej dorzecza sta艂 si臋 domem ponad po艂owy Szkockiej produkcji whisky. Niejednokrotnie producenci, decyduj膮c si臋 na budow臋 gorzelni, wybierali obszar wok贸艂 Spey, aby dzi臋ki mocy i symbolice s艂owa zawartego na etykietach whisky, m贸c podkre艣li膰 wyj膮tkowo艣膰 swoich trunk贸w, kt贸ra to wynika膰 mia艂a bezpo艣rednio z samego tylko po艂o偶enia gorzelni.

Speyside

Z biegiem czasu sama rzeka by艂a - pomimo wielko艣ci, zbyt ma艂a, aby pomie艣ci膰 wielko艣膰 swojego znaczenia. Zacz臋to dla uog贸lnienia dodawa膰 do jej nazwy dodatkowy cz艂on side. Zabieg ten zaowocowa艂 powstaniem i wyodr臋bnieniem z obszaru Highland nowego regionu, zwanego do dnia dzisiejszego Speyside. Tak powsta艂y i nazwany obszar, nie poprzesta艂 na s艂awie zapewnianej przez sam膮 tylko whisky - si臋gn膮艂 g艂臋biej do serc w臋dkarzy, zach臋caj膮c ich do po艂ow贸w 艂ososi, tak licznie spotykanych w jej nurtach. Mi艂o艣nik贸w czystej i pi臋knej natury, onie艣miela艂a swoim nieskazitelnym i nienaruszonym majestatem. Niezliczone legiony rowerzyst贸w, biegaczy czy spacerowicz贸w, przemierzaj膮 liczne szlaki, 艂akn膮c kontaktu z natur膮, donosz膮 reszcie 艣wiatu - wszystkimi dost臋pnymi kana艂ami social medi贸w, o istnieniu tego wyj膮tkowego obszaru wok贸艂 wyj膮tkowej rzeki.

Inspiracja

Rzeka Spey dzi臋ki swym kr膮g艂o艣ci膮 i licznym dop艂ywom oraz naturalnemu pi臋knu powo艂a艂a do 偶ycia lub zainspirowa艂a do stworzenia region Speyside 鈥 ten z kolei, stanowi膮c wi臋kszy byt, posiadaj膮cy pi臋kno przyrody, 偶yzne pola oraz ca艂e dobrodziejstwo rzeki, przyci膮ga艂 ludzi i ich biznesy. By膰 mo偶e w艂a艣nie tak powsta艂a w g艂owie Johna Hopkinsa idea gorzelni, w kt贸rej nazwie wybrzmiewa膰 mia艂o to samo kr贸tkie, acz majestatyczne s艂owo Spey.

Speyburn

Speyburn to gorzelnia, kt贸ra powstawa艂a wed艂ug okre艣lonego planu i terminarzu i podobnie, jak wszystkie takie projekty powsta艂a z op贸藕nieniem. John Hopkins by艂 zwi膮zany w latach 1874, z mark膮 koniaku Otard, jednak kryzys, kt贸ry przynios艂a plaga mszycy phylloxera na francuskie winnice, zmusi艂y przedsi臋biorc臋 do zmiany kierunku dzia艂a艅. Przyjrza艂 si臋 bli偶ej dynamicznie rosn膮cej kategorii trunk贸w, jak膮 by艂a Szkocka whisky i wraz z bratem oraz kuzynem rozpocz臋li produkcj臋 whisky mieszanej Hopkins Navy Supreme, oraz Old Mull. Chc膮c zapewni膰 sobie sta艂y dost臋p do destylat贸w, firma John Hopkins & Co. Kupi艂a gorzelnie Tobermory na wyspie Mull oraz naby艂a cz臋艣膰 aktyw贸w destylarni Glenlossie. Jednak dopiero w majestacie rzeki Spey i pod skrzyd艂ami regionu Speyside, John znalaz艂 swoje miejsce na ziemi. Urzeczony czarem naturalnego pi臋kna przyrody, rozpocz膮艂 budow臋 gorzelni, kt贸rej otwarcie i rozpocz臋cie produkcji mia艂o, w planach i g艂owie w艂a艣ciciela, nast膮pi膰 1 listopada roku 1897. Symbolicznie, data ta mia艂a stanowi膰 nawi膮zanie do celebrowanych w ca艂ym kr贸lestwie Diamentowego Jubileuszu Kr贸lowej Wiktorii. Gorzelnia powstawa艂a z trudem i mozo艂em, po艣r贸d licznych drzew i niewzruszonego majestatu rzeki, tu偶 obok cichego miasteczka Rothes. Nad pracami i wyko艅czeniem gorzelni czuwa艂 sam Charles C. Doig - s艂ynny architekt i tw贸rca ponad 50 gorzelni, kt贸ry zas艂yn膮艂 wprowadzeniem do Szkockich gorzelni spadzistych dach贸w, zwanych pagodami, kt贸re to po dzi艣 dzie艅 wyrastaj膮 ponad wiele gorzelni, jako wiekopomne dzie艂o jego 偶ycia. Projekt by艂 ambitny - umie艣ci膰 zak艂ad produkcyjny po艣r贸d g臋stego lasu, w rogu doliny, tu偶 przy wzg贸rzu Cnoc na Croiche inaczej zwanym wzg贸rzem szubienic, gdzie wieszano opryszk贸w z miasteczka. Ambicja pozostawi艂a po sobie obiekt, kt贸ry do dzisiaj jest jedn膮 z najcz臋艣ciej fotografowanych gorzelni na 艣wiecie, jednak o ma艂y w艂os nie zaprzepa艣ci艂a daty otwarcia. Pomimo wszelkich stara艅, pierwszy zaplanowany termin otwarcia nie zosta艂 zrealizowany. Dramatyczne prace i gonitwa, aby zd膮偶y膰 przed up艂ywem roku diamentowej rocznicy, wymaga艂y po艣wi臋cenia i pe艂nego zaanga偶owania za艂ogi. Kiedy wiadomym okaza艂o si臋, 偶e prace wyko艅czeniowe nie zostan膮 zako艅czone w roku 1897, Hopkins wraz ze swoj膮 zaanga偶owan膮 za艂og膮, rozpocz膮艂 produkcj臋 tu偶 na zako艅czenie roku. Sroga zima, brak ogrzewania oraz wyko艅czenia zak艂adu - w owym momencie w gorzelni, nie by艂o ani okien, ani drzwi, zmusi艂 za艂og臋 do pracy w szalikach, r臋kawiczkach i odzieniu, kt贸re zapewnia艂o, chocia偶 odrobin臋 komfortu termicznego. Ca艂ym tym po艣wieceniem uda艂o si臋 wyprodukowa膰 jedynie jeden anta艂ek destylatu, kt贸rego data mog艂a g艂osi膰 rok 1897 鈥 czyli dat臋 diamentowego jubileuszu Kr贸lowej Wiktorii. Po zako艅czonych pracach obiekt sta艂 si臋 swoistym po艂膮czeniem innowacji z natur膮 regionu. Jako jeden z pierwszych w Szkocji, zacz膮艂 korzysta膰 z pneumatycznych b臋bn贸w s艂odowych. Technika ta pozwoli艂a na 贸wczesne warunki znacznie przy艣pieszy膰 i usprawni膰 prace. Taka produkcja s艂odu trwa艂a nieprzerwanie a偶 do 1967 roku, kiedy to wraz z zaprzestaniem przewo偶enia towar贸w poblisk膮 lini膮 kolejow膮, produkcje s艂od贸w zacz臋to zleca膰 wyspecjalizowanym s艂odowni膮. Przez ca艂y ten okres przy zak艂adzie funkcjonowa艂a r贸wnie偶 pr臋偶nie dzia艂aj膮ca przetw贸rnia zu偶ytego zbo偶a oraz odpad贸w na pasz臋 dla byd艂a.

Funkcjonowanie destylarni

Gorzelnia pracowa艂a niemal bez przerw w swojej historii - jednym z okres贸w, w kt贸rych jej produkcja zosta艂a wstrzymana, by艂 czas II wojny 艣wiatowej. W tym momencie obszar destylarni zosta艂 przemieniony w istny poligon, a na dziedzi艅cu zalega艂a liczna amunicja. W istocie obiekt zosta艂 przystosowany na potrzeby drugiego pu艂ku artylerii Szkockiej i stanowi艂 ich baz臋 wypadow膮. Od roku 1991 po dzi艣 dzie艅 stanowi cz臋艣膰 grupy Inver House, w kt贸rej aktywach znajduj膮 si臋 takie obiekty jak Pulteney, Balblair, Knockdhu czy Balmenach. Du偶a cz臋艣膰 produkowanej whisky stanowi element sk艂adowy blend贸w, takich jak Hankey Bannister czy Catto鈥檚. Wersja single malt trafia w du偶ej mierze na rynek Ameryka艅ski, gdzie znalaz艂a du偶y rynek zbytu.

Proces destylacji

Obecnie Speyburn pracuje niezmiennie w tym samy miejscu, korzystaj膮c z dobrodziejstw dorzecza rzeki Spey. Jeden z jej dop艂yw贸w Granty Burn dostarcza wy艂膮cznie i niezmiennie od ponad 100 lat krystalicznie czyst膮 wod臋 do produkcji. Wyspecjalizowane s艂odownie zaopatruj膮 w s艂贸d j臋czmienny o sta艂ych parametrach, niezawieraj膮cych znacznych ilo艣ci fenoli, pochodz膮cych z suszenia torfem. Mielenie oraz proces zacierania odbywa si臋 w gorzelni, w jednej olbrzymiej kadzi zaciernej, w kt贸rej gor膮ca woda uaktywnia enzym, dzi臋ki kt贸remu cukier z艂o偶ony, jakim jest skrobia, rozk艂ada si臋 do cukr贸w prostych, kt贸re mog膮 zosta膰 poddane procesowi fermentacji. Do jego przebiegu wykorzystuje si臋 du偶e zbiorniki - zar贸wno drewniane, jak i bardziej nowoczesne ze stali nierdzewnej. To w nich podczas d艂ugiego procesu, dro偶d偶e przekszta艂caj膮 cukry proste w alkohol, daj膮c mocne piwo gorzelnicze. Tak powsta艂y trunek przepompowany jest do du偶ego alembiku pierwszej destylacji, w kt贸rym w wyniku kondensacji, powstaje nap贸j alkoholowy zwany low wine o mocy oko艂o 30%. Nast臋pnie powsta艂y produkt trafia do dw贸ch alembik贸w drugiej destylacji, w kt贸rych nast臋puje frakcjonowanie i oddzielenie serca destylatu - zostaje ono przelane do wyselekcjonowanych beczek po bourbonie i sherry. Beczki wype艂nione sercem destylatu, trafiaj膮 na d艂ugie lata do tradycyjnych magazyn贸w typu dunnage, gdzie w ciemno艣ci otoczone wilgotnym powietrzem znad rzeki Spey, latami rozwijaj膮 swoje smaki i aromaty.

Portfolio

Obecnie portfolio gorzelni zawiera trunki dost臋pne globalnie na 艣wiecie, lini臋 dedykowan膮 dla Ameryki oraz na strefy bezc艂owe. Standardowe portfolio otwiera niedeklarowana wiekowo whisky Speyburn Bradan Orach, co w t艂umaczeniu oznacza z艂ocisty 艂oso艣. Trunek ten w 100% dojrzewa w beczkach po bourbon whiskey. Pierwsz膮 deklarowan膮 wiekowo edycje stanowi 10-letnia kombinacja destylat贸w dojrzewaj膮cych w beczkach po ameryka艅skiej whiskey i hiszpa艅skim winie sherry. Kolejne pozycje w menu to: 15-letni trunek oraz 18-letni, kt贸re ca艂y okres swojego dojrzewania sp臋dzaj膮 w kombinacji beczek z d臋bu ameryka艅skiego i hiszpa艅skiego. Portfolio reprezentuj膮ce trunki dost臋pne w strefach duty free otwiera trunek bez deklaracji wiekowej dedykowany pami臋ci za艂o偶yciela Hopkinsa Reserve. Do jego le偶akowania wykorzystano destylaty dojrzewaj膮ce w beczkach, w kt贸rych wcze艣niej znajdowa艂a si臋 dymna whisky. Kolejnym trunkiem jest butelkowana z wi臋ksz膮 zawarto艣ci膮 alkoholu edycja 10-letnia, a ostatni膮 16-latek dojrzewaj膮cy w 100% w beczkach po ameryka艅skiej whisky. Edycj膮 spotykan膮 jedynie na ameryka艅skim rynku jest edycja Arranta Cask oznaczaj膮ca nieustraszony i odwa偶ny, do kt贸rej zestawienia wykorzystuje si臋 jedynie beczki z pierwszego nape艂nienia po bourbonie. Drug膮 dost臋pn膮 edycj膮 na rynku ameryka艅skim jest trunek Speyburn Companion Cask, kt贸ry dojrzewa w beczkach pochodz膮cych z gorzelni Buffalo Trace.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas