Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaYUSHANZnaleziono: 6 whisky
zdjęcie produktu YUSHAN BLENDED MALT 40% 0,7LYUSHAN BLENDED MALT 40% 0,7LYUSHAN | 40 | 0.7L | Taiwan | Blended Malt260.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7L GBYUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7L GBYUSHAN | 46 | 0.7L | Taiwan | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7LYUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7LYUSHAN | 46 | 0.7L | Taiwan | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,5L GBYUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,5L GBYUSHAN | 46 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram265.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE PEATED CASK 46% 0,5L GBYUSHAN SIGNATURE PEATED CASK 46% 0,5L GBYUSHAN | 46 | 0.5L | Japonia | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe199.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE SHERRY CASK 46% 0,5LYUSHAN SIGNATURE SHERRY CASK 46% 0,5LYUSHAN | 46 | 0.5L | Taiwan | Single Malt | Everyday dram280.00 zł |

Whisky Yushan - sukces tajwańskiej whisky z destylarni Nantou

Seria Yushan to kolekcja whisky z tajwa┼äskiej destylarni Nantou, zaraz obok drugiej serii Omar. Nazwa inspirowana jest najwy┼╝sz─ů, tajwa┼äsk─ů g├│r─ů. Marka Nontou to whisky single malt i whisky blended malt. Prezentuje umiarkowanie owocowy alkohol, do┼Ť─ç ostry w nosie bez rozcie┼äczania i o przyjemnej konsystencji. Z wod─ů jako dodatek uwalnia przede wszystkim aromaty pieczonych jab┼éek, staje si─Ö ┼Ťwie┼╝y i lekki. Destylacja alkoholi s┼éodowych w Nantou rozpocz─Ö┼éa si─Ö w 2008 roku ÔÇô i ten rok jest uwa┼╝any za oficjaln─ů dat─Ö powstania destylarni, cho─ç produkcja likier├│w w zak┼éadzie w Nantou ma d┼éu┼╝sz─ů histori─Ö. W tym okresie coraz trudniejsze i dro┼╝sze by┼éo kupowanie alkoholi s┼éodowych w Szkocji, dlatego postanowiono rozpocz─ů─ç w┼éasn─ů produkcj─Ö. Sukcesy Kavalana w sprzeda┼╝y whisky zmusi┼éy pa┼ästwowego producenta i dystrybutora alkoholi (TTL) do zrewidowania asortymentu i rozpocz─Öcia sprzeda┼╝y w┼éasnej whisky single malt w 2013 roku.

Trochę o tajwańskiej historii whisky

Przed prze┼éomem tysi─ůcleci koncentracja przemys┼éu whisky pozostawa┼éa w krajach o tradycjach, korzeniach i historii produkcji ÔÇô czyli przede wszystkim w Szkocji, Irlandii i USA. Je┼Ťli chodzi o azjatyck─ů whisky, to w centrum uwagi zazwyczaj by┼éa Japonia. Ale Azja jest rozleg┼éa i ma znacznie wi─Öcej do zaoferowania. Podr├│┼╝uj─ůc przez Morze Wschodniochi┼äskie do wyspiarskiego Tajwanu, odkryjecie now─ů, ┼Ťwie┼╝─ů kultur─Ö whisky, kt├│rej nigdzie indziej nie da si─Ö do┼Ťwiadczy─ç. Niewiele kraj├│w osi─ůgn─Ö┼éo s┼éaw─Ö w temacie whisky w tak kr├│tkim czasie, jak Tajwan. Jak my┼Ťlisz, kt├│ry kraj na ┼Ťwiecie ma najwy┼╝sze spo┼╝ycie szkockiej whisky typu single malt na osob─Ö? Wielka Brytania? Stany Zjednoczone? Nie! Odpowied┼║ to: Tajwan! To w┼éa┼Ťnie tam konsumpcja szkockiej single malt na osob─Ö jest ponad dwukrotnie wy┼╝sza ni┼╝ we Francji, kt├│ra zajmuje miejsce europejskiego lidera.

Niezwyk┼éym faktem jest r├│wnie┼╝ to, ┼╝e ostatnio w ┼Ťwiecie whisky m├│wi si─Ö o Tajwanie bardziej jako o kraju produkuj─ůcym whisky ni┼╝ jako o kraju konsumuj─ůcym whisky. Kiedy w 2015 roku whisky z Tajwanu sta┼éa si─Ö najlepsz─ů whisky na ┼Ťwiecie wed┼éug WWA, zacz─Ö┼éo by─ç jasne, ┼╝e whisky tajwa┼äska to co┼Ť, czym nale┼╝y zacz─ů─ç si─Ö interesowa─ç.

Formalnie uznaje si─Ö, ┼╝e rozpocz─Öcie produkcji whisky na Tajwanie mia┼éo miejsce 1 stycznie 2002 roku po przyst─ůpieniu tego kraju do WTO. Sta┼éo si─Ö to po 10 latach negocjacji warunk├│w akcesji oraz 3 latach okresu przej┼Ťciowego i adaptacyjnego. Tajwan sta┼é si─Ö 144. krajem cz┼éonkowskim WTO i zosta┼é zmuszony do zniesienia istniej─ůcego monopolu na produkcj─Ö napoj├│w alkoholowych. A w 2006 roku swoje podwoje otworzy┼éa pierwsza prywatna destylarnia Kavalan ÔÇô da┼éo to pocz─ůtek nowej erze. W rzeczywisto┼Ťci jednak whisky by┼éa produkowana na Tajwanie r├│wnie┼╝ wcze┼Ťniej, od 1984 roku produkowa┼éa j─ů pa┼ästwowa firma Taiwan Tobacco & Liquor Company.

W przeciwie┼ästwie do Japonii, Tajwan posiada przepisy okre┼Ťlaj─ůce, czym jest whisky- nie s─ů one jednak zaskakuj─ůce. To standardowe, znane ju┼╝ ze Szkocji przepisy, takie jak konieczno┼Ť─ç maturacji w d─Öbowych beczkach nie mniej ni┼╝ dwa lata i butelkowanie z moc─ů najmniej 40% alkoholu.

Nie zawsze było kolorowo

We wrze┼Ťniu 1999 roku na Tajwanie mia┼éo miejsce niszczycielskie trz─Ösienie ziemi, kt├│re pozostawi┼éo ┼Ťlad tak┼╝e w winiarni Nantou ÔÇô wtedy jeszcze zak┼éad nie produkowa┼é whisky. Nierdzewny alembik, kt├│ry by┼é u┼╝ywany do produkcji lokalnej brandy, zosta┼é wyrzucony ze swojego miejsca w warsztacie produkcyjnym i teraz jest zainstalowany na terenie winnicy, staj─ůc si─Ö pomnikiem tamtych smutnych wydarze┼ä. W nast─Öpstwie po┼╝aru zniszczy┼éo si─Ö r├│wnie┼╝ 5 z 8 magazyn├│w.

Produkcja ÔÇô od j─Öczmienia do destylacji

J─Öczmie┼ä nie ro┼Ťnie na Tajwanie, wi─Öc ca┼éy s┼é├│d do produkcji whisky kupowany jest w Wielkiej Brytanii. Pomimo tego, ┼╝e Nantou korzysta z wody ze studni, woda ta pokonuje d┼éug─ů drog─Ö przez okoliczne g├│ry. Nantou nie uzdatnia wody do produkcji, ale filtruje j─ů dodo etap├│w nape┼éniania i butelkowania beczek. Miejscowa woda ma wysoki poziom minera┼é├│w i niskie pH, co znacznie wp┼éywa na smaki whisky.

Fermentacja brzeczki, czyli efektu zacierania ziarna z wod─ů, odbywa si─Ö w ma┼éych metalowych kadziach o pojemno┼Ťci 1500 litr├│w. Okres fermentacji waha si─Ö od 60 do 84 godzin. Nantou eksperymentowa┼éo z drewnianymi umywalkami, ale zrezygnowa┼éo z u┼╝ywania drewna w ciep┼éym klimacie ÔÇô by┼éo wiele problem├│w zwi─ůzanych z zanieczyszczeniem bakteryjnym. Je┼Ťli chodzi o dro┼╝d┼╝e, Nantou u┼╝ywa suchych dro┼╝d┼╝y gorzelniczych. Sprz─Öt do destylacji zosta┼é sprowadzony do z innych zak┼éad├│w produkcyjnych przedsi─Öbiorstwa TTL w 2008 roku. By┼éa to para r├│┼╝nych alembik├│w ÔÇô jeden by┼é w┼éoski, a drugi szkocki, z miasta Forsyths. P├│┼║niej, w 2009 roku, dodano dwa kolejne szkockie fotosy, z kt├│rych jeden by┼é nowy. Wszystkie destylatory maj─ů r├│┼╝ne kszta┼éty, dlatego w celu uzyskania trwa┼éego charakteru trunku przed nape┼énieniem beczek, alkohole otrzymane na r├│┼╝nych parach destylat├│w s─ů mieszane. Obecna zdolno┼Ť─ç produkcyjna destylarni to 400 tys. litr├│w czystego alkoholu rocznie.

A co z torfem?

Destylarnia pracuje na s┼éodzie torfowym przez miesi─ůc w roku. S┼é├│d torfowy osi─ůga poziom 50 ppm. W przypadku pracy ze s┼éodem torfowym, destylarnia destyluje alkohol do nieco ni┼╝szego stopnia ni┼╝ zazwyczaj, aby wy┼éapa─ç wi─Öcej zwi─ůzk├│w fenolowych i sprawi─ç, by nowy produkt by┼é bardziej oleisty. Ka┼╝dy element tego procesu jest sprawdzany na bie┼╝─ůco i pilnowany przez specjalist├│w.

Szybsze dojrzewanie ni┼╝ w Europie

Nantou kupuje beczki w Stanach Zjednoczonych i Europie, a beczki te s┼éu┼╝─ů nie tylko do starzenia whisky, ale tak┼╝e do starzenia innych produkt├│w, w tym destylat├│w owocowych. Stosowane s─ů beczki z d─Öbu ameryka┼äskiego i europejskiego. W przypadku beczek po bourbonie, Nantou wykorzystuje beczki zw─Öglone do trzeciego stopnia.

Beczki s─ů nape┼éniane przy zawarto┼Ťci alkoholu nieco powy┼╝ej 59%. Czemu? Jak ju┼╝ zapewne wiedz─ů wszyscy koneserzy whisky, gor─ůcy klimat Tajwanu sprawia, ┼╝ beczki pracuj─ů niezwykle aktywnie, whisky znacznie szybciej dojrzewa, a alkohol szybciej si─Ö ulatnia. By─ç mo┼╝e nie powinni┼Ťmy pr├│bowa─ç wypracowywa─ç jakiejkolwiek formu┼éy na zgodno┼Ť─ç dojrzewania na Tajwanie i w Szkocji (np. jeden rok dojrzewania na Tajwanie to trzy lata w Szkocji itd.), ale degustacje jednoznacznie potwierdzaj─ů, ┼╝e tajwa┼äska whisky ca┼ékiem skutecznie konkuruje ze znacznie starszymi wydawnictwami z Wysp Brytyjskich. ┼Ürednio ÔÇ×udzia┼é anio┼é├│wÔÇŁ - czyli w┼éa┼Ťnie ulatnianie si─Ö alkoholu z zabeczkowanej whisky - wynosi tutaj 6-8% rocznie, a to 3-4 razy wi─Öcej ni┼╝ w Szkocji.

Blended malt i single malt

Nantou posiada w┼éasn─ů lini─Ö rozlewnicz─ů na miejscu. Z powodzeniem pozwoli┼éo to usprawni─ç ostatni etap produkcji whisky ÔÇô zar├│wno serii Omar, jak i Yushan. Kolekcja Yushan sk┼éada si─Ö wielu zr├│┼╝nicowanych pod wzgl─Ödem typu i sposobu dojrzewania wypust├│w. Yushan Single Malt Whisky Sherry Cask dojrzewa┼éa w beczkach po sherry Oloroso, podczas gdy jej siostra Yushan Single Malt Whisky Bourbn Cask w beczkach z bia┼éego, ameryka┼äskiego d─Öbu po bourbonie. W katalogu znajdziemy r├│wnie┼╝ blended malt whisky, stanowi─ůcy kupa┼╝ wielu ciekawych whisky s┼éodowych.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas