Jesteś tutaj:YUSHANCała ofertaZnaleziono: 4 whisky
zdjęcie produktu YUSHAN BLENDED MALT 40% 0,7LYUSHAN BLENDED MALT 40% 0,7LYUSHAN | 40 | 0.7L | Taiwan | Blended Malt199.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7L GBYUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7L GBYUSHAN | 46 | 0.7L | Taiwan | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7LYUSHAN SIGNATURE BOURBON CASK 46% 0,7LYUSHAN | 46 | 0.7L | Taiwan | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |
zdjęcie produktu YUSHAN SIGNATURE SHERRY CASK 46% 0,7L GBYUSHAN SIGNATURE SHERRY CASK 46% 0,7L GBYUSHAN | 46 | 0.7L | Japonia | Single Malt | Everyday dram269.00 zł |

Whisky Yushan - sukces tajwańskiej whisky z destylarni Nantou

Seria Yushan to kolekcja whisky z tajwańskiej destylarni Nantou, zaraz obok drugiej serii Omar. Nazwa inspirowana jest najwyższą, tajwańską górą. Marka Nontou to whisky single malt i whisky blended malt. Prezentuje umiarkowanie owocowy alkohol, dość ostry w nosie bez rozcieńczania i o przyjemnej konsystencji. Z wodą jako dodatek uwalnia przede wszystkim aromaty pieczonych jabłek, staje się świeży i lekki. Destylacja alkoholi słodowych w Nantou rozpoczęła się w 2008 roku – i ten rok jest uważany za oficjalną datę powstania destylarni, choć produkcja likierów w zakładzie w Nantou ma dłuższą historię. W tym okresie coraz trudniejsze i droższe było kupowanie alkoholi słodowych w Szkocji, dlatego postanowiono rozpocząć własną produkcję. Sukcesy Kavalana w sprzedaży whisky zmusiły państwowego producenta i dystrybutora alkoholi (TTL) do zrewidowania asortymentu i rozpoczęcia sprzedaży własnej whisky single malt w 2013 roku.

Trochę o tajwańskiej historii whisky

Przed przełomem tysiącleci koncentracja przemysłu whisky pozostawała w krajach o tradycjach, korzeniach i historii produkcji – czyli przede wszystkim w Szkocji, Irlandii i USA. Jeśli chodzi o azjatycką whisky, to w centrum uwagi zazwyczaj była Japonia. Ale Azja jest rozległa i ma znacznie więcej do zaoferowania. Podróżując przez Morze Wschodniochińskie do wyspiarskiego Tajwanu, odkryjecie nową, świeżą kulturę whisky, której nigdzie indziej nie da się doświadczyć. Niewiele krajów osiągnęło sławę w temacie whisky w tak krótkim czasie, jak Tajwan. Jak myślisz, który kraj na świecie ma najwyższe spożycie szkockiej whisky typu single malt na osobę? Wielka Brytania? Stany Zjednoczone? Nie! Odpowiedź to: Tajwan! To właśnie tam konsumpcja szkockiej single malt na osobę jest ponad dwukrotnie wyższa niż we Francji, która zajmuje miejsce europejskiego lidera.

Niezwykłym faktem jest również to, że ostatnio w świecie whisky mówi się o Tajwanie bardziej jako o kraju produkującym whisky niż jako o kraju konsumującym whisky. Kiedy w 2015 roku whisky z Tajwanu stała się najlepszą whisky na świecie według WWA, zaczęło być jasne, że whisky tajwańska to coś, czym należy zacząć się interesować.

Formalnie uznaje się, że rozpoczęcie produkcji whisky na Tajwanie miało miejsce 1 stycznie 2002 roku po przystąpieniu tego kraju do WTO. Stało się to po 10 latach negocjacji warunków akcesji oraz 3 latach okresu przejściowego i adaptacyjnego. Tajwan stał się 144. krajem członkowskim WTO i został zmuszony do zniesienia istniejącego monopolu na produkcję napojów alkoholowych. A w 2006 roku swoje podwoje otworzyła pierwsza prywatna destylarnia Kavalan – dało to początek nowej erze. W rzeczywistości jednak whisky była produkowana na Tajwanie również wcześniej, od 1984 roku produkowała ją państwowa firma Taiwan Tobacco & Liquor Company.

W przeciwieństwie do Japonii, Tajwan posiada przepisy określające, czym jest whisky- nie są one jednak zaskakujące. To standardowe, znane już ze Szkocji przepisy, takie jak konieczność maturacji w dębowych beczkach nie mniej niż dwa lata i butelkowanie z mocą najmniej 40% alkoholu.

Nie zawsze było kolorowo

We wrześniu 1999 roku na Tajwanie miało miejsce niszczycielskie trzęsienie ziemi, które pozostawiło ślad także w winiarni Nantou – wtedy jeszcze zakład nie produkował whisky. Nierdzewny alembik, który był używany do produkcji lokalnej brandy, został wyrzucony ze swojego miejsca w warsztacie produkcyjnym i teraz jest zainstalowany na terenie winnicy, stając się pomnikiem tamtych smutnych wydarzeń. W następstwie pożaru zniszczyło się również 5 z 8 magazynów.

Produkcja – od jęczmienia do destylacji

Jęczmień nie rośnie na Tajwanie, więc cały słód do produkcji whisky kupowany jest w Wielkiej Brytanii. Pomimo tego, że Nantou korzysta z wody ze studni, woda ta pokonuje długą drogę przez okoliczne góry. Nantou nie uzdatnia wody do produkcji, ale filtruje ją dodo etapów napełniania i butelkowania beczek. Miejscowa woda ma wysoki poziom minerałów i niskie pH, co znacznie wpływa na smaki whisky.

Fermentacja brzeczki, czyli efektu zacierania ziarna z wodą, odbywa się w małych metalowych kadziach o pojemności 1500 litrów. Okres fermentacji waha się od 60 do 84 godzin. Nantou eksperymentowało z drewnianymi umywalkami, ale zrezygnowało z używania drewna w ciepłym klimacie – było wiele problemów związanych z zanieczyszczeniem bakteryjnym. Jeśli chodzi o drożdże, Nantou używa suchych drożdży gorzelniczych. Sprzęt do destylacji został sprowadzony do z innych zakładów produkcyjnych przedsiębiorstwa TTL w 2008 roku. Była to para różnych alembików – jeden był włoski, a drugi szkocki, z miasta Forsyths. Później, w 2009 roku, dodano dwa kolejne szkockie fotosy, z których jeden był nowy. Wszystkie destylatory mają różne kształty, dlatego w celu uzyskania trwałego charakteru trunku przed napełnieniem beczek, alkohole otrzymane na różnych parach destylatów są mieszane. Obecna zdolność produkcyjna destylarni to 400 tys. litrów czystego alkoholu rocznie.

A co z torfem?

Destylarnia pracuje na słodzie torfowym przez miesiąc w roku. Słód torfowy osiąga poziom 50 ppm. W przypadku pracy ze słodem torfowym, destylarnia destyluje alkohol do nieco niższego stopnia niż zazwyczaj, aby wyłapać więcej związków fenolowych i sprawić, by nowy produkt był bardziej oleisty. Każdy element tego procesu jest sprawdzany na bieżąco i pilnowany przez specjalistów.

Szybsze dojrzewanie niż w Europie

Nantou kupuje beczki w Stanach Zjednoczonych i Europie, a beczki te służą nie tylko do starzenia whisky, ale także do starzenia innych produktów, w tym destylatów owocowych. Stosowane są beczki z dębu amerykańskiego i europejskiego. W przypadku beczek po bourbonie, Nantou wykorzystuje beczki zwęglone do trzeciego stopnia.

Beczki są napełniane przy zawartości alkoholu nieco powyżej 59%. Czemu? Jak już zapewne wiedzą wszyscy koneserzy whisky, gorący klimat Tajwanu sprawia, ż beczki pracują niezwykle aktywnie, whisky znacznie szybciej dojrzewa, a alkohol szybciej się ulatnia. Być może nie powinniśmy próbować wypracowywać jakiejkolwiek formuły na zgodność dojrzewania na Tajwanie i w Szkocji (np. jeden rok dojrzewania na Tajwanie to trzy lata w Szkocji itd.), ale degustacje jednoznacznie potwierdzają, że tajwańska whisky całkiem skutecznie konkuruje ze znacznie starszymi wydawnictwami z Wysp Brytyjskich. Średnio „udział aniołów” - czyli właśnie ulatnianie się alkoholu z zabeczkowanej whisky - wynosi tutaj 6-8% rocznie, a to 3-4 razy więcej niż w Szkocji.

Blended malt i single malt

Nantou posiada własną linię rozlewniczą na miejscu. Z powodzeniem pozwoliło to usprawnić ostatni etap produkcji whisky – zarówno serii Omar, jak i Yushan. Kolekcja Yushan składa się wielu zróżnicowanych pod względem typu i sposobu dojrzewania wypustów. Yushan Single Malt Whisky Sherry Cask dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso, podczas gdy jej siostra Yushan Single Malt Whisky Bourbn Cask w beczkach z białego, amerykańskiego dębu po bourbonie. W katalogu znajdziemy również blended malt whisky, stanowiący kupaż wielu ciekawych whisky słodowych.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas