Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaMARSZnaleziono: 4 whisky
zdj臋cie produktu IWAI SHINSHU MARS 40% 0,75LIWAI SHINSHU MARS 40% 0,75LMARS | 40 | 0.7L | Japonia | Single Malt179.00 z艂 |
zdj臋cie produktu IWAI TRADITION SHINSHU MARS 40% 0,75L GBIWAI TRADITION SHINSHU MARS 40% 0,75L GBMARS | 40 | 0.7L | Japonia | Single Malt239.00 z艂 |
zdj臋cie produktu MARS MALTAGE "COSMO" 43% 0,7L GBMARS MALTAGE "COSMO" 43% 0,7L GBMARS | 43 | 0.7L | Japonia | Blended Malt | Everyday dram289.00 z艂 |
zdj臋cie produktu MARS MALTAGE "COSMO" 40% 0,75L GBMARS MALTAGE "COSMO" 40% 0,75L GBMARS | 40 | 0.75L | Japonia | Blended Malt | Everyday dram0.00 z艂 |

Shinshu Mars - najwy偶ej po艂o偶ona destylarnia w Japonii

Shinshu Mars to za艂o偶ona w 1985 roku japo艅ska destylarnia whisky, kt贸ra nale偶y do firmy Hombo Shuzo Co. Destylarnia mie艣ci si臋 w wiosce Miyada, mi臋dzy strzelistymi Alpami Po艂udniowymi, a wysokimi Alpami 艢rodkowymi na wysoko艣ci 800 metr贸w n.p.m., co czyni j膮 najwy偶ej po艂o偶on膮 destylarni膮 w Japonii. Pierwotnie jednak destylarnia znajdowa艂a si臋 w prefekturze Kogoshima, na najbardziej wysuni臋tej na po艂udnie wyspie Kiusiu i by艂a 贸wcze艣nie najbardziej wysuni臋t膮 na po艂udnie gorzelni膮 w Japonii. Przeniesiono j膮 do nowej lokalizacji ze wzgl臋du na wyj膮tkowy klimat wioski Miyada 鈥 ch艂odne temperatury, kt贸re spowalnia艂y dojrzewanie trunk贸w oraz doskona艂y dost臋p do krystalicznie czystej wody ze stopu 艣niegu. Oficjaln膮 nazw膮 destylarni jest Hombo Shuzo Co, tak jak i ca艂ej firmy, jednak potocznie nazywa si臋 j膮 Honbo Ms (od whisky o nazwie Mars), Shinshu lub Mars Shihshu.

Burzliwa historia

Historia rozpoczyna si臋 wraz z podr贸偶膮 pierwszego Japo艅czyka, kt贸ry zosta艂 skierowany do Szkocji w celu przyswojenia wiedzy na temat produkcji whisky. By艂 to Masataka Taketsuru, kt贸ry w 1918 roku wyjecha艂 do Szkocji na zlecenie destylarni Settsu. Gdy wr贸ci艂 w 1920 roku z zeszytami wypchanymi notatkami okaza艂o si臋, 偶e Settsu ma problemy finansowe i aktualnie nie posiada mo偶liwo艣ci produkcyjnych dla whisky. W tej sytuacji Taketsuru zrezygnowa艂 ze wsp贸艂pracy z Settsu, zatrudni艂 si臋 w koncernie Suntory i za艂o偶y艂 pierwsz膮 japo艅sk膮 destylarni臋, jeszcze zanim na dobre rozpocz膮艂 prac臋 w swojej kolejnej gorzelni, Nikka.

Szef Masataki Taketsuru z firmy Settsu, Iwai Kiichiro, by艂 wielkim pasjonatem whisky i wkr贸tce potem jego serdeczny przyjaciel zwerbowa艂 go do destylarni Hombu Breweries w roli doradzcy. Hombu prowadzi艂a bowiem gorzelni臋 od 1909 roku, a w 1949 uzyska艂a licencj臋 na produkcj臋 whisky, by w 1960 utworzono ca艂y dzia艂 po艣wi臋cony tej produkcji. Iwai wykorzysta艂 wi臋c informacje z notatek przywiezionych przez Taketsuru i na ich podstawie nadzorowa艂 budow臋 gorzelni whisky. Ta, pierwsza destylarnia, znajdowa艂a si臋 w prefekturze Yamanashi niedaleko Tokio. Niestety owoce jej pracy nie przynios艂y takich efekt贸w, jakich oczekiwano. Whisky, kt贸r膮 tam tworzono, by艂a naprawd臋 dobra 鈥 ci臋偶ka i dymna, taka jak powinna by膰 dobra szkocka whisky, jednak 贸wcze艣nie japo艅scy konsumenci zainteresowani byli raczej trunkami 艂agodnymi i s艂odkimi. Z powodu ma艂ego zainteresowania i niskiej sprzeda偶y po 9 latach destylarni臋 przekszta艂cono w winiarni臋.

Kilka lat p贸藕niej firma powr贸ci艂a do produkcji whisky chwil臋 po gwa艂townym wzro艣cie popytu na z艂ocisty trunek w艣r贸d Japo艅czyk贸w. Produkcja zosta艂a wznowiona, lecz w siedzibie firmy w Kagoshimie, gdzie panowa艂y niesprzyjaj膮ce warunki dla whisky (gor膮cy i wilgotny klimat). Zarz膮d zdawa艂 sobie spraw臋, 偶e je艣li chc膮 odej艣膰 od whisky w formie 鈥瀙obocznego projektu鈥, a chc膮 zacz膮膰 traktowa膰 j膮 powa偶nie, to musz膮 znale藕膰 odpowiedniejsze miejsce do produkcji. Poszukiwania nowej lokalizacji rozpocz臋艂y si臋 na pocz膮tku lat 80. i zako艅czy艂y sukcesem w 1985 roku. Wtedy w艂a艣nie w wiosce Miyata, na wysoko艣ci 798 metr贸w n.p.m. otworzono destylarni臋 Shinshu. Miyata jest naprawd臋 niewielkim miasteczkiem, kt贸rego populacja wynosi zaledwie 9 tysi臋cy mieszka艅c贸w. Zim膮 temperatura spada tam nawet poni偶ej -15鈦癈, wilgotno艣膰 latem jest umiarkowana, a woda jest wysokiej jako艣ci 鈥 jest wi臋c to naprawd臋 doskona艂a lokalizacja dla produkcji whisky. Gorzelnia korzysta艂a z alembik贸w przeniesionych z fabryki Yamanashi, zaprojektowanej przez Kiichiro Iwai 鈥 s膮 to alembiki bardzo przypominaj膮ce alembiki z prost膮 g艂owic膮 u偶ywane w destylarni Yoichi.

Przez wiele lat whisky w Shinshu produkowano jedynie zim膮, a w pozosta艂e pory roku skupiano si臋 na produkcji innych napoj贸w. Przez kilka lat sprzeda偶 whisky w Japonii stale ros艂a, zreszt膮 tak, jak gospodarka i dobrobyt ca艂ego kraju. Wszystko sko艅czy艂o si臋 jednak w 1990 roku, gdy gospodarka uleg艂a stagnacji, a popyt na whisky drastycznie spada艂. Shinshu b臋d膮c do艣膰 m艂od膮 destylarni膮 nie poradzi艂a sobie i wstrzyma艂a produkcj臋 w 1992 roku.

Ponownie whisky powr贸ci艂a do 艂ask japo艅skiego rynku w roku 2007 i od tamtej pory popyt na ni膮 regularnie wzrasta艂. Rodzina Hombo postanowi艂a wi臋c raz jeszcze zaryzykowa膰 i w roku 2011 powr贸ci膰 do produkcji whisky, po prawie dwudziestoletniej przerwie. Dzi艣, pomimo i偶 marka nie jest tak znana, jak pozosta艂e japo艅skie brandy whisky, to Mars zyska艂a reputacj臋 producenta trunk贸w najwy偶szej jako艣ci. Potwierdzeniem wspania艂o艣ci whisky i presti偶u marki jest zdobyta w 2013 roku nagroda w konkursie World Whiskeys Award za najlepsz膮 whisky blended na 艣wiecie.

Dwie destylarnie i dwie produkcje

Obecnie firma dysponuje dwoma destylarniami oraz dodatkowym magazynem dedykowanym starzeniu si臋 whisky z d臋bowych beczkach. Pierwsz膮 destylarni膮 by艂a oczywi艣cie po艂o偶ona w wiosce Miyada, Shinshu, kt贸ra w 2016 roku zosta艂a wyposa偶ona w dwa nowe alembiki. W 2015 roku zosta艂a otwarta druga destylarnia w rodzinnej prefekturze za艂o偶ycieli, Kagoshima, o nazwie Tsunuki. R贸wnie偶 w 2016 roku firma wybudowa艂a specjalny magazyn na ma艂ej wyspie Yakushima, kt贸ra wpisana jest na List臋 艢wiatowego Dziedzictwa Narodowego. To tam starzej膮 si臋 trunki wyprodukowane w obu destylarniach w d臋bowych beczkach po Sherry, Brandy i Bourbonie. Jest to miejsce o wyj膮tkowym klimacie i bardzo du偶ej wilgotno艣ci powietrza (si臋gaj膮cej nawet 51%). Pomimo wi臋c swoich niewielkich rozmiar贸w, mie艣ci si臋 tam zaledwie 400 beczek, jest to wa偶ne miejsce dla firmy.

Podobnie, jak w destylarni Shinshu, produkcja whisky w nowej gorzelni Tsunuki odbywa si臋 w ch艂odniejszej po艂owie roku. Sezon na whisky w Shinshu tradycyjnie trwa艂 sze艣膰 miesi臋cy, jednak rosn膮cy popyt zmusi艂 firm臋 do podj臋cia decyzji o przed艂u偶eniu go i dzi艣 sezon trwa oko艂o osiem miesi臋cy. Mistrzem Gorzelnikiem w Shinshu jest Koki Takehira, a w Tsunuki Tatsuro Kusano, kt贸ry nauki pobiera艂 pracuj膮c przez 3 lata u boku tego pierwszego.

W obu destylarniach do produkcji alkoholu wykorzystywany jest j臋czmie艅 o czterech r贸偶nych poziomach torfu: torfowany, lekko torfowy, mocno torfowy oraz bardzo mocno torfowy. Temperatura zacierania s艂odu j臋czmiennego z wod膮 jest nieco ni偶sza ni偶 w tradycyjnych destylarniach i wynosi przy pierwszym - 72鈦癈, przy drugim - 79鈦癈, a przy trzecim - 82鈦癈. Kad藕 zacierna w gorzelniach wyposa偶ona jest w specjaln膮 boczn膮 szyb臋, dzi臋ki kt贸rej pracownicy mog膮 dok艂adnie obserwowa膰 proces zacierania.

Kadzie do fermentowania wykonane s膮 ze stali nierdzewnej i w ka偶dym z nich mie艣ci si臋 brzeczka w ilo艣ci oko艂o 5,5 kl, a czas fermentacji wynosi oko艂o 90 godzin. Do fermentacji wykorzystywane s膮 trzy rodzaje dro偶d偶y: dro偶d偶e gorzelnicze, tradycyjne dro偶d偶e wybrane specjalnie pod destylarni臋 Shinshu oraz dro偶d偶e normalnie wykorzystywane do produkcji piwa Weizen w browarze rzemie艣lniczym mieszcz膮cym si臋 obok Shinshu. Poniewa偶 w Tsunuki kadzie s膮 stalowe, w destylarni postanowiono w inny pom贸c wspom贸c wzrost bakterii kwasu mlekowego 鈥 zawieszaj膮c nad nimi wi膮zk臋 10-ciu d臋bowych klepek wykonanych z bia艂ego d臋bu ameryka艅skiego. Kwas mlekowy 艂agodzi smak whisky i wyg艂adza jej tekstur臋. W Shinshu kadzie s膮 偶eliwne, Mistrz Gorzelnik nie musi wi臋c martwi膰 si臋 tam o zbyt ma艂膮 prac臋 bakterii mlekowych. W destylarni Tsunuki znajduje si臋 r贸wnie偶 nowoczesny magazyn, kt贸ry zosta艂 stworzony w miejscu starej hali rozlewniczej. Jest tam miejsce na 2 tysi膮ce beczek, z czego 50 % z nich jest po Bourbonie i 50 % beczek po Sherry, po Rumie, Brandy i Laphroaig.

Oryginalne portfolio

Mimo i偶 produkcja whisky firmy jest znacznie mniejsza w por贸wnaniu z pozosta艂ymi dwoma japo艅skimi producentami, znana jest z tworzenia trunk贸w z najwy偶szej p贸艂ki. Portfolio jest bardzo r贸偶norodne, a wr臋cz zaskakuj膮ce. S膮 w niej whisky d艂ugo starzone, jak Mars Maltage 28 Year Old Pure Malt, kt贸ra zdoby艂a tytu艂 najlepszej whisky blended na 艣wiecie, Mars Komagatake 23-letnia whisky starzona w beczce po cogniacu czy The Lucky Cat finiszuj膮ca le偶akowanie w beczkach po Maderze. Do wersji podstawowej nale偶y np. Iwai Tradition nazwana imieniem projektanta pierwszych alembik贸w marki.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas