Jeste┼Ť tutaj:KukunawaCa┼éa ofertaKNOCKANDOZnaleziono: 5 whisky
zdjęcie produktu KNOCKANDO 18 SLOW MATURE 43% 0,7L GBKNOCKANDO 18 SLOW MATURE 43% 0,7L GBKNOCKANDO | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt289.00 zł |
zdjęcie produktu KNOCKANDO 15Y COFFRET 0,7L 43% GBKNOCKANDO 15Y COFFRET 0,7L 43% GBKNOCKANDO | 15Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt219.00 zł |
zdjęcie produktu KNOCKANDO 12Y 43% 0,7L GBKNOCKANDO 12Y 43% 0,7L GBKNOCKANDO | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt169.00 zł |
zdjęcie produktu KNOCKANDO 12Y 43% 0,7LKNOCKANDO 12Y 43% 0,7LKNOCKANDO | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt149.90 zł |
zdjęcie produktu KNOCKANDO 21Y COFFRET 43% 0,7LKNOCKANDO 21Y COFFRET 43% 0,7LKNOCKANDO | 21Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt499.00 zł |

Whisky Knockando - historia destylarni

W j─Özyku gaelickim Knockando oznacza ÔÇ×czarny pag├│rekÔÇŁ (ÔÇ×Cnoc-an-dhuÔÇŁ). Gorzelni─Ö zbudowa┼é w roku 1898 Ian Thompson, kt├│ry handlowa┼é alkoholem i pochodzi┼é z Elgin. Na pocz─ůtku dzia┼éalno┼Ťci Thompson destylowa┼é wy┼é─ůcznie zim─ů, wykorzystuj─ůc do tego celu w┼éasny j─Öczmie┼ä. Owa sezonowa produkcja, jak mo┼╝na by┼éo nazwa─ç wspomniane dzia┼éania trwa┼éa jedynie kilka lat. Destylarnia Knockando to wyj─ůtkowe miejsce, produkuj─ůce wspania┼ée trunki, trafiaj─ůce do gustu wielu koneser├│w whisky.

┼Üliczny Ksi─ů┼╝─Ö Karolek

W Knockando stacjonowa┼éy wojska ┼Ülicznego Ksi─Öcia Karolka (ÔÇ×Bonnie Prince CharlieÔÇŁ) - Edwarda Stuarta w 1745 roku. Zdarzenie to mia┼éo miejsce dok┼éadanie na brzegu rzeki Spey, podczas marszu na bitw─Ö pod Culloden, kt├│ra zapisa┼éa si─Ö na kartach historii.

Lokalizacja

Gorzelnia Knockando znajduje si─Ö na stromym brzegu rzeki Spey, na obszarze poro┼Ťni─Ötym lasami. W okolicy znajduje si─Ö ┼║r├│d┼éo czystej wody ÔÇô Cardnach i to w┼éa┼Ťnie ten czynnik w du┼╝ej mierze odpowiedzialny jest za wyj─ůtkowy smak whisky s┼éodowej z Knockando. Nie bez znaczenia jest r├│wnie┼╝ s─ůsiedztwo linii kolejowej ÔÇô Great North of Scotland, kt├│ra znacz─ůco u┼éatwia proces logistyczny. Jest to do┼Ť─ç malownicza destylarnia, z licznymi magazynami na terenie, z kt├│rych cz─Ö┼Ť─ç by┼éa niegdy┼Ť u┼╝ywana do produkcji s┼éodu, co trwa┼éo a┼╝ do 1968 roku. Po tym, jak s┼éodownie zosta┼éy przekszta┼écone w magazyny, Knockando kupuje sw├│j (lekko torfowy) s┼é├│d od lokalnych s┼éodownik├│w. W magazynach na miejscu znajduj─ů si─Ö beczki przeznaczone na single malty (niekt├│re z nich to beczki po sherry), podczas gdy beczki przeznaczone na blendy s─ů sk┼éadowane gdzie indziej.

Budynek

Pobielone ┼Ťciany zabudowa┼ä gorzelni z charakterystycznym kominem w kszta┼écie pagody, g├│ruj─ů dumnie nad zalesionymi terenami. W 1969 roku destylarnia zosta┼éa rozbudowana ÔÇô dobudowano mi─Ödzy innymi dwa dodatkowe alembiki i now─ů gorzelni─Ö. Dzia┼éania te nie wp┼éyn─Ö┼éy jednak negatywnie na wiktoria┼äski styl zak┼éadu. Dawna stacja, kt├│ra usprawnia┼éa kiedy┼Ť logistyk─Ö, s┼éu┼╝y obecnie jako budynek centrum handlowego.

W┼éa┼Ťciciele

Bankructwo firmy Pattison's Ltd wymusi┼éo na za┼éo┼╝ycielu Ianie Thompsonie zako┼äczenie dzia┼éalno┼Ťci. W 1904 roku Destylarni─Ö Knockando kupi┼éa sp├│┼éka z Londynu ÔÇô W. & A. Gilbey Ltd. Zajmowa┼éa si─Ö ona w├│wczas produkcj─ů ginu. W 1962 roku sp├│┼éka W. & A. Gilbey po┼é─ůczy┼éa si─Ö z Justerini & Brooks. Utworzy┼éy one IDV (International Distillers & Vintners Ltd). Kolejnym krokiem by┼éo po┼é─ůczenie IDV z grup─ů Grand Metropolitan. W 1998 roku Grand Metropolitan po┼é─ůczy┼éo si─Ö z United Distillers, tworz─ůc UDV/Diageo.

Whisky mieszana

Destylat produkowany w Knockando wykorzystywany jest g┼é├│wnie jako sk┼éadnik whisky mieszanej J & B, kt├│ra uchodzi za jeden z najlepiej sprzedaj─ůcych si─Ö trunk├│w na ┼Ťwiecie. Trylionowa butelka whisky J & B Rare zosta┼éa podarowana w 1985 roku premier Margaret Thatcher. Wydarzenie to mia┼éo miejsce, podczas przyznawania zak┼éadowi nagrody ÔÇô Queen's Award for Export Achievement.

Wyposa┼╝enie gorzelni

Jak zosta┼éo wspomniane, destylarnia Knockando wykorzystuje do produkcji trunk├│w wod─Ö ze ┼║r├│d┼éa Cardnach. W gorzelni u┼╝ywa si─Ö subtelnie torfowanego j─Öczmienia. Na wyposa┼╝eniu Knockando znajduje si─Ö mi─Ödzy innymi kad┼║ zacierna ze stali nierdzewnej, osiem kadzi fermentacyjnych wykonanych z sosny orego┼äskiej, cztery alembiki kot┼éowe. Cz─Ö┼Ť─ç whisky dojrzewa w okseftach po bourbonie (trunki do produkcji whisky mieszanej np. J & B), a cz─Ö┼Ť─ç jest przechowywana w europejskich beczkach po sherry (trunki do produkcji whisky s┼éodowej). Destylat z gorzelni przewo┼╝ony jest w cysternach do pobliskich zak┼éad├│w Auchroisk i Glenlossie, gdzie zostaje przelany do beczek, a nast─Öpnie cz─Ö┼Ť─ç z nich wraca do magazyn├│w na terenie gorzelni.

Trunki

W ofercie destylarni Knockando znajduje si─Ö mi─Ödzy innymi: Knockando Speyside Single Malt 12-letnia o subtelnym posmaku trawy z delikatnymi nutami orzecha i korzeni, a tak┼╝e Knockando 1992, dojrzewaj─ůca 12 lat i Knockando1980, dojrzewaj─ůca 18 lat. Opr├│cz tego gorzelnia wypuszcza edycje specjalne ÔÇô Knockando 1977 Extra Old i Knockando Single Cask, dojrzewaj─ůca 21 lat. Obecne portfolio stanowi linia czterech trunk├│w, ┼é─ůcz─ůcych deklaracje wieku z rocznikami. Ka┼╝da deklarowana wiekowo butelka, posiada r├│wnie┼╝ informacje, z kt├│rego roku pochodz─ů destylaty. Zestawienie otwiera 12-letnia wersja season, kolejna to 15-letnia richly matured, nast─Öpna 18-letnia slow matured, ostatni─ů jest wyj─ůtkowa 21-letnia master reserve.

Ciekawostki

Zdecydowana wi─Ökszo┼Ť─ç destylatu produkowanego przez Knockando trafia do whisky mieszanej J & B. Gorzelnia nie ma Centrum dost─Öpnego dla zwiedzaj─ůcych, lecz po wcze┼Ťniej dokonanej rezerwacji, mo┼╝na zobaczy─ç jej wn─Ötrza.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe┼énomocnictwaPolityka prywatno┼ŤciKlauzula informacyjna RODOOdst─ůpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas