W języku gaelickim Knockando oznacza „czarny pagórek” („Cnoc-an-dhu”). Gorzelnię zbudował w roku 1898 Ian Thompson, który handlował alkoholem i pochodził z Elgin. Na początku działalności Thompson destylował wyłącznie zimą, wykorzystując do tego celu własny jęczmień. Owa sezonowa produkcja, jak można było nazwać wspomniane działania trwała jedynie kilka lat. Destylarnia Knockando to wyjątkowe miejsce, produkujące wspaniałe trunki, trafiające do gustu wielu koneserów whisky.
W Knockando stacjonowały wojska Ślicznego Księcia Karolka („Bonnie Prince Charlie”) - Edwarda Stuarta w 1745 roku. Zdarzenie to miało miejsce dokładanie na brzegu rzeki Spey, podczas marszu na bitwę pod Culloden, która zapisała się na kartach historii.
Gorzelnia Knockando znajduje się na stromym brzegu rzeki Spey, na obszarze porośniętym lasami. W okolicy znajduje się źródło czystej wody – Cardnach i to właśnie ten czynnik w dużej mierze odpowiedzialny jest za wyjątkowy smak whisky słodowej z Knockando. Nie bez znaczenia jest również sąsiedztwo linii kolejowej – Great North of Scotland, która znacząco ułatwia proces logistyczny. Jest to dość malownicza destylarnia, z licznymi magazynami na terenie, z których część była niegdyś używana do produkcji słodu, co trwało aż do 1968 roku. Po tym, jak słodownie zostały przekształcone w magazyny, Knockando kupuje swój (lekko torfowy) słód od lokalnych słodowników. W magazynach na miejscu znajdują się beczki przeznaczone na single malty (niektóre z nich to beczki po sherry), podczas gdy beczki przeznaczone na blendy są składowane gdzie indziej.
Pobielone ściany zabudowań gorzelni z charakterystycznym kominem w kształcie pagody, górują dumnie nad zalesionymi terenami. W 1969 roku destylarnia została rozbudowana – dobudowano między innymi dwa dodatkowe alembiki i nową gorzelnię. Działania te nie wpłynęły jednak negatywnie na wiktoriański styl zakładu. Dawna stacja, która usprawniała kiedyś logistykę, służy obecnie jako budynek centrum handlowego.
Bankructwo firmy Pattison's Ltd wymusiło na założycielu Ianie Thompsonie zakończenie działalności. W 1904 roku Destylarnię Knockando kupiła spółka z Londynu – W. & A. Gilbey Ltd. Zajmowała się ona wówczas produkcją ginu. W 1962 roku spółka W. & A. Gilbey połączyła się z Justerini & Brooks. Utworzyły one IDV (International Distillers & Vintners Ltd). Kolejnym krokiem było połączenie IDV z grupą Grand Metropolitan. W 1998 roku Grand Metropolitan połączyło się z United Distillers, tworząc UDV/Diageo.
Destylat produkowany w Knockando wykorzystywany jest głównie jako składnik whisky mieszanej J & B, która uchodzi za jeden z najlepiej sprzedających się trunków na świecie. Trylionowa butelka whisky J & B Rare została podarowana w 1985 roku premier Margaret Thatcher. Wydarzenie to miało miejsce, podczas przyznawania zakładowi nagrody – Queen's Award for Export Achievement.
Jak zostało wspomniane, destylarnia Knockando wykorzystuje do produkcji trunków wodę ze źródła Cardnach. W gorzelni używa się subtelnie torfowanego jęczmienia. Na wyposażeniu Knockando znajduje się między innymi kadź zacierna ze stali nierdzewnej, osiem kadzi fermentacyjnych wykonanych z sosny oregońskiej, cztery alembiki kotłowe. Część whisky dojrzewa w okseftach po bourbonie (trunki do produkcji whisky mieszanej np. J & B), a część jest przechowywana w europejskich beczkach po sherry (trunki do produkcji whisky słodowej). Destylat z gorzelni przewożony jest w cysternach do pobliskich zakładów Auchroisk i Glenlossie, gdzie zostaje przelany do beczek, a następnie część z nich wraca do magazynów na terenie gorzelni.
W ofercie destylarni Knockando znajduje się między innymi: Knockando Speyside Single Malt 12-letnia o subtelnym posmaku trawy z delikatnymi nutami orzecha i korzeni, a także Knockando 1992, dojrzewająca 12 lat i Knockando1980, dojrzewająca 18 lat. Oprócz tego gorzelnia wypuszcza edycje specjalne – Knockando 1977 Extra Old i Knockando Single Cask, dojrzewająca 21 lat. Obecne portfolio stanowi linia czterech trunków, łączących deklaracje wieku z rocznikami. Każda deklarowana wiekowo butelka, posiada również informacje, z którego roku pochodzą destylaty. Zestawienie otwiera 12-letnia wersja season, kolejna to 15-letnia richly matured, następna 18-letnia slow matured, ostatnią jest wyjątkowa 21-letnia master reserve.
Zdecydowana większość destylatu produkowanego przez Knockando trafia do whisky mieszanej J & B. Gorzelnia nie ma Centrum dostępnego dla zwiedzających, lecz po wcześniej dokonanej rezerwacji, można zobaczyć jej wnętrza.