Jesteś tutaj:FETTERCAIRNCała ofertaZnaleziono: 3 whisky
zdjęcie produktu FETTERCAIRN FIOR 42% 0,7LFETTERCAIRN FIOR 42% 0,7LFETTERCAIRN | 42 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 zł |
zdjęcie produktu FETTERCAIRN 12Y 40% 0,7LFETTERCAIRN 12Y 40% 0,7LFETTERCAIRN | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram239.00 zł |
zdjęcie produktu FETTERCAIRN 22YO 47% 0,7LFETTERCAIRN 22YO 47% 0,7LFETTERCAIRN | 22Y | 47 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera1490.00 zł |

Whisky Fettercairn

Założycielem gorzelni Fettercairn był Sir Alexander Ramsay. Zakład powstał w 1824 roku, w miejscu starego młyna, na wyjątkowo pofałdowanym terenie Mearns of Kincardineshire. Destylarnia ta była drugim zakładem w Szkocji, który uzyskał licencję. W 1830 roku gorzelnia została sprzedana Sir Johnowi Gladstone'owi. Nowy właściciel zniósł podatek słodowy i wprowadził licencję na szklane butelki. W 1861 roku Królowa Wiktoria wraz z księciem Albertem odwiedzili destylarnię Fettercairn, co zostało uwiecznione na wspaniałym łuku znajdującym się w miasteczku.

Budynek

Po 70 latach od założenia – w roku 1890, Fettercairn zostało przebudowane, co było niezbędne, ponieważ wcześniej zakład uległ pożarowi. W 1966 roku destylarnia została ponownie rozbudowana do czterech alembików. Budynki należące do gorzelni wyróżniają się pięknym, wiktoriańskim stylem – pobielone kamienne mury i pojedynczy komin w kształcie pagody, górują nad całą okolicą.

Woda

Fettercairn czerpie wodę ze źródła Cnoc Calma w górach Grampian. To właśnie woda ma olbrzymi wpływ na ostateczny smak trunku, podobnie jak lekko torfowany, słodowany jęczmień.

Wyposażenie

Gorzelnia wyposażona jest w kadź zacierną z żeliwa, z miedzianą pokrywą, a także osiem kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i cztery małe alembiki kotłowe. Co ciekawe – alembiki destylacji końcowej zaopatrzone są w wodospady, którymi opary spływają kaskadowo, co w efekcie zwiększa chłodzenie i powrót cięższych oparów do kotła. Dzięki temu produkowany destylat jest znacznie lżejszy.

Beczki

Trunki w Fettercairn dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i w beczkach z dębu europejskiego po sherry. Beczki przechowywane są w miejscowych składach. Ciekawostkę stanowi fakt, że najstarsza beczka w gorzelni pochodzi z 1962 roku.

Trunki

W portfolio destylarni od zawsze funkcjonuje edycja 12-letnia whisky Fettercairn 1824 Single Highland Malt oraz butelkowa niegdyś i już niedostępna 15-letnia rozlewana do butelek w gorzelni. Destylarnia oferuje również wydania specjalne np. 30-letnia Stillman's Dram, w serii Connoisseurs Choice (firmy Gordon & MacPhail). Destylat Fettercairn wykorzystywany jest do produkcji whisky mieszanych Whyte and Mackay. Aktualną ofertę gorzelni poszerzają obecnie edycje leżakujące przez 16, 22, 28, 40 i 50 lat w beczkach.

Centrum

Nowoczesne Centrum dla zwiedzających, otwarte jest od maja do września. Centrum oferuje wycieczki, prezentacje audiowizualne i degustacje. Na terenie funkcjonuje sklepik, w którym można nabyć wyśmienite trunki.

Ciekawostki

Po uchwaleniu ustawy z 1823 roku destylarnia Fettercairn jako drugi zakład w Szkocji wykupiła oficjalną licencję (pierwszą gorzelnią, która to zrobiła, był Glenlivet), co nie jest jednoznaczne z tym że we wcześniejszych latach nie funkcjonowała w ogóle – na wzgórzach działały nielegalne destylarnie. Fettercairn to malownicze miejsce, niedaleko którego znajduje się zamek Kincardine, do którego przywieziono głowę Makbeta po jego śmierci.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas