Założycielem gorzelni Fettercairn był Sir Alexander Ramsay. Zakład powstał w 1824 roku, w miejscu starego młyna, na wyjątkowo pofałdowanym terenie Mearns of Kincardineshire. Destylarnia ta była drugim zakładem w Szkocji, który uzyskał licencję. W 1830 roku gorzelnia została sprzedana Sir Johnowi Gladstone'owi. Nowy właściciel zniósł podatek słodowy i wprowadził licencję na szklane butelki. W 1861 roku Królowa Wiktoria wraz z księciem Albertem odwiedzili destylarnię Fettercairn, co zostało uwiecznione na wspaniałym łuku znajdującym się w miasteczku.
Po 70 latach od założenia – w roku 1890, Fettercairn zostało przebudowane, co było niezbędne, ponieważ wcześniej zakład uległ pożarowi. W 1966 roku destylarnia została ponownie rozbudowana do czterech alembików. Budynki należące do gorzelni wyróżniają się pięknym, wiktoriańskim stylem – pobielone kamienne mury i pojedynczy komin w kształcie pagody, górują nad całą okolicą.
Fettercairn czerpie wodę ze źródła Cnoc Calma w górach Grampian. To właśnie woda ma olbrzymi wpływ na ostateczny smak trunku, podobnie jak lekko torfowany, słodowany jęczmień.
Gorzelnia wyposażona jest w kadź zacierną z żeliwa, z miedzianą pokrywą, a także osiem kadzi fermentacyjnych z sosny oregońskiej i cztery małe alembiki kotłowe. Co ciekawe – alembiki destylacji końcowej zaopatrzone są w wodospady, którymi opary spływają kaskadowo, co w efekcie zwiększa chłodzenie i powrót cięższych oparów do kotła. Dzięki temu produkowany destylat jest znacznie lżejszy.
Trunki w Fettercairn dojrzewają w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i w beczkach z dębu europejskiego po sherry. Beczki przechowywane są w miejscowych składach. Ciekawostkę stanowi fakt, że najstarsza beczka w gorzelni pochodzi z 1962 roku.
W portfolio destylarni od zawsze funkcjonuje edycja 12-letnia whisky Fettercairn 1824 Single Highland Malt oraz butelkowa niegdyś i już niedostępna 15-letnia rozlewana do butelek w gorzelni. Destylarnia oferuje również wydania specjalne np. 30-letnia Stillman's Dram, w serii Connoisseurs Choice (firmy Gordon & MacPhail). Destylat Fettercairn wykorzystywany jest do produkcji whisky mieszanych Whyte and Mackay. Aktualną ofertę gorzelni poszerzają obecnie edycje leżakujące przez 16, 22, 28, 40 i 50 lat w beczkach.
Nowoczesne Centrum dla zwiedzających, otwarte jest od maja do września. Centrum oferuje wycieczki, prezentacje audiowizualne i degustacje. Na terenie funkcjonuje sklepik, w którym można nabyć wyśmienite trunki.
Po uchwaleniu ustawy z 1823 roku destylarnia Fettercairn jako drugi zakład w Szkocji wykupiła oficjalną licencję (pierwszą gorzelnią, która to zrobiła, był Glenlivet), co nie jest jednoznaczne z tym że we wcześniejszych latach nie funkcjonowała w ogóle – na wzgórzach działały nielegalne destylarnie. Fettercairn to malownicze miejsce, niedaleko którego znajduje się zamek Kincardine, do którego przywieziono głowę Makbeta po jego śmierci.