Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaWOODFORDZnaleziono: 16 whisky
zdj臋cie produktu BN WOODFORD M.C. CHERRY W. B.12 45,2% 0,7LBN WOODFORD M.C. CHERRY W. B.12 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dla konesera785.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT 43,2% 0,7LWOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT 43,2% 0,7LWOODFORD | 43.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram154.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WOODFORD RESERVE 43,2% 0,7LBN WOODFORD RESERVE 43,2% 0,7LWOODFORD | 43.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram180.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WOODFORD M.C. BRANDY FINISH 45,2% 0,7LBN WOODFORD M.C. BRANDY FINISH 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Higher expectations549.00 z艂 |
zdj臋cie produktu BN WOODFORD KENTUCKY DERBY 146 45,2% 1LBN WOODFORD KENTUCKY DERBY 146 45,2% 1LWOODFORD | 45.2 | 1L | USA | Bourbon Whiskey450.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT HOLIDAY EDITION 43,2% 0,7LWOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT HOLIDAY EDITION 43,2% 0,7LWOODFORD | 43.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram239.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE WHEAT 45,2% 0,7LWOODFORD RESERVE WHEAT 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram189.90 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE RYE 45,2% 0,7LWOODFORD RESERVE RYE 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Rye Whiskey | Everyday dram232.47 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE STRAIGHT MALT 45,2% 0,7LWOODFORD RESERVE STRAIGHT MALT 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD MASTERS COLLECTION AMERICAN OAK 45,2% 0,7LWOODFORD MASTERS COLLECTION AMERICAN OAK 45,2% 0,7LWOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram579.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 43,2% 1LWOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 43,2% 1LWOODFORD | 43.2 | 1L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram280.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 43,2% 0,7LWOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 43,2% 0,7LWOODFORD | 43.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram234.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 45,2% 0,75LWOODFORD RESERVE DOUBLE OAKED 45,2% 0,75LWOODFORD | 45.2 | 0.75L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram239.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT 43,2% 1LWOODFORD RESERVE DISTILLERS SELECT 43,2% 1LWOODFORD | 43.2 | 1L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram390.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD RESERVE 43,2% 0,7L + SZK艁OWOODFORD RESERVE 43,2% 0,7L + SZK艁OWOODFORD | 43.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Everyday dram193.00 z艂 |
zdj臋cie produktu WOODFORD M.C. SELECT AMERICAN OAK 45,2% 0,75L WOODFORD M.C. SELECT AMERICAN OAK 45,2% 0,75L WOODFORD | 45.2 | 0.7L | USA | Bourbon Whiskey | Dla konesera579.00 z艂 |

Whisky Woodford

Trudno obj膮膰 jedn膮 my艣l膮, sentencj膮 czy s艂owem, czym jest Ameryka i ca艂a jej spu艣cizna, kt贸rej dzisiaj do艣wiadcza si臋 w 艣wiecie whisky. Mo偶e nie przyczyni艂a si臋 do stworzenia samej kategorii, ale odegra艂a olbrzymi膮 rol臋 w jej popularyzacji. W okresie rozwoju by艂a olbrzymim tyglem, w kt贸rym mieszaj膮ce si臋 wp艂ywy imigrant贸w ze Starego Kontynentu przeplata艂y si臋 ze sob膮 i 艂膮czy艂y, daj膮c fuzje, kt贸re z czasem zespala艂y si臋 tak 艣ci艣le, 偶e nie spos贸b by艂o dostrzec podobie艅stwa ze swoimi protoplastami. Oczywi艣cie dla ka偶dego historyka czy cz艂owieka z bran偶y, wp艂ywy i korzenie s膮 bardzo wa偶ne, pozwalaj膮 bowiem okre艣li膰 aktualn膮 to偶samo艣膰. Co ciekawe, nie licz膮c czas贸w wielkich odkry膰 i formowania si臋 podstaw sztuki gorzelniczej, przemys艂 ameryka艅ski rozwija艂 si臋 do艣膰 r贸wnolegle do tego w Szkocji czy Irlandii. Daty zak艂adania pierwszych destylarni, kt贸re przetrwa艂y do dzisiejszego cz臋sto si臋gaj膮 XIX czy nawet XVIII wieku, podobnie jak ma to miejsce na Starym Kontynencie. Odkrycia, kt贸re wp艂ywa艂y i nadal oddzia艂uj膮 na produkcj臋 trunk贸w, zosta艂y uformowane r贸wnolegle. Podobnie jak w Szkocji gorzelnie w trakcie swojego istnienia zmienia艂y w艂a艣cicieli, zyskuj膮c w wyniku przej臋膰 dost臋p do 艣rodk贸w finansowych, kt贸re pozwala艂y im na rozw贸j produkcyjny oraz dystrybucyjny. Niekiedy r贸wnie偶 na wz贸r kontynentalny dosi臋ga艂y ich krachy czy okresy zawieszenia w produkcji. Najbardziej ikonicznymi by艂y niew膮tpliwie czasy prohibicji oraz okres II Wojny 艢wiatowej. Inaczej ni偶 na Wyspach - trudniej niekiedy jest dostrzec ci膮g艂o艣膰 linii istnienia obiekt贸w, poniewa偶 wraz ze zmian膮 w艂a艣cicieli, zmienia艂y si臋 nazwy gorzelni oraz produkowanych w nich trunk贸w. Niekiedy trunek nosi艂 nazw臋 obiektu, w kt贸rym nie by艂 produkowany albo tylko cz臋艣膰 destylat贸w pochodzi艂a ze wskazywanego miejsca. W ameryka艅skich whisky do艣膰 jasno dostrzec mo偶na r贸偶nic臋 mi臋dzy obiektem produkcji a finalnym produktem. Oddzielone zosta艂y elementy nieruchome - zak艂ady i ruchome, takie jak trunki, kt贸rych produkcje mo偶na jak receptur臋 na ciasto zastrzec, ukry膰 w tajemnicy i odtworzy膰 w innym obiekcie. Charakterystyczne szkockie przywi膮zanie do miejsca, ust臋puje miejsca praktycznemu czy nawet kapitalistycznemu podej艣ciu do warto艣ciowania ruchomo艣ci, jakimi s膮 marki, brandy czy nazwy, a nieruchomo艣ciami - obiekty czy magazyny.

Elijah Pepper i Oskar

Oko艂o 1812 roku w mie艣cie Versailles, w hrabstwie Woodford rozpocz臋艂a swoj膮 dzia艂alno艣膰 Elijah Pepper. Nie by艂a to pierwsza gorzelnia, ale trzecia, kt贸ra przetrwa艂a do dnia dzisiejszego. Wcze艣niejsze obiekty by艂y 鈥瀙rzydomowymi鈥 miejscami s艂u偶膮cymi do destylacji czy zak艂adami produkuj膮cymi trunki na niewielk膮 skal臋. Jednak potencja艂, kt贸rym dysponowa艂 Elijah, pozwala艂 mu na systematyczne przenoszenie swojego biznesu na coraz wy偶sze stopnie. W m艂odzie艅czych latach swojej pracy Elijah Pepper z Culpeper w stanie Wirginia zbudowa艂 swoj膮 pierwsz膮 destylarni臋 whisky (w 1780 roku). Po zako艅czeniu wojny Elijah opu艣ci艂 sw贸j dom i wyruszy艂 na Zach贸d, dalej w g艂膮b Wirginii. Osiedli艂 si臋 w okolicach dzisiejszego Versailles, w hrabstwie Woodford, w stanie Kentucky. Elijah zbudowa艂 now膮 gorzelni臋 w Versailles, przy 藕r贸dle wody za budynkiem s膮du i sta艂 si臋 znany, jako doskona艂y lokalny rolnik-gorzelnik. Kiedy w 1794 r. wybuch艂a rebelia whisky, Elijah by艂 jednym z niewielu producent贸w z wystarczaj膮cymi 艣rodkami finansowymi, by zap艂aci膰 wymagany podatek akcyzowy. Wielu innych miejscowych destylator贸w, zosta艂o zmuszonych do rezygnacji z gorzelnictwa ze wzgl臋du na wysokie podatki i sprzeda偶 swoich d贸br Eliaszowi, kt贸ry z kolei destylowa艂 bez przerw. Wtedy w艂a艣nie w 1812 roku, Elijah kupi艂 du偶y obszar ziemi w pobli偶u 藕r贸d艂a w Glenn's Creek. Tam zbudowa艂 dom dla swojej rodziny i now膮, wi臋ksz膮 gorzelni臋. Dzi艣 destylarnia nad Glenn's Creek jest narodowym zabytkiem historycznym i stale dzia艂aj膮c膮 destylarni膮. Elijah da艂 pocz膮tek rodzinnej tradycji ameryka艅skiego gorzelnictwa, kt贸re trwa艂o przez trzy pokolenia. Od imienia jego syna Oscara, wzi臋艂a si臋 pierwotna oficjalna nazwa zak艂adu - Old Oscar Pepper Distilerry. W obiekcie produkowano takie bourbony jak Old Crow i Old Pepper, kt贸re znalaz艂y swoich mi艂o艣nik贸w po艣r贸d s艂ynnych ludzi pi贸ra, takich jak Mark Twain czy polityk贸w pokroju Ulyssesa Grant. Oscar nie tylko rozbudowa艂 gorzelnie w tym samym miejscu, w kt贸rym umiejscowi艂 j膮 jego ojciec. Zatrudni艂 r贸wnie偶 szkockiego chemika o nazwisku James C. Crow i wsp贸lnie pracowa艂 z nim nad procesem produkcji whisky, kt贸ry zrewolucjonizowa艂 spos贸b jej wytwarzania i jest powszechnie stosowany do dzi艣. Oscar, zatrudniaj膮c dr Crow w 1838 r. jako master distillera, przyczyni艂 si臋 do wynalezienia/udoskonalenia procesu sour mash i zrobi艂 tym samym prawdopodobnie pierwszy 鈥瀗owoczesny鈥 bourbon. Nie u偶ywa艂 miedzianych alembik贸w tak jak wszyscy inni. Wprowadzi艂 i stosowa艂 nowo wynalezionego destylatora coffeya, kt贸ry by艂 destylatorem kolumnowym, pozwalaj膮cym uzyskiwa膰 sta艂膮 moc destylatu. Sprawdza艂 t臋 si艂臋 za pomoc膮 urz膮dzenia zwanego hydrometrem - w odr贸偶nieniu od innych, kt贸rzy do tego celu najcz臋艣ciej potrz膮sali s艂ojem i na podstawie obserwacji p臋cherzyk贸w i kropli sp艂ywaj膮cych po 艣ciankach, odgadywali zawarto艣膰 alkoholu. Oskar u偶ywa艂 papierka lakmusowego i sacharymetru do sprawdzania poziomu kwasu i cukru, co pozwala艂o na pe艂n膮 kontrol臋 nad procesem i zachowanie powtarzalno艣ci trunku. By艂 on r贸wnie偶 zwolennikiem i or臋downikiem dojrzewania trunk贸w w wypalanych od 艣rodka beczkach.

James

Trzeci z pokolenia Pepper贸w, James w wyniku problem贸w finansowych zosta艂 zmuszony do sprzeda偶y rodzinnego zak艂adu sp贸艂ce Labrot & Graham. Leopold Labrot by艂 importerem francuskich win, a James Grahams bankierem z Frankfortu w Kentucky. Gorzelnia zmieni艂a nazw臋 na Labrot and Graham Distillery i pracowa艂a ona nieprzerwanie do czas贸w prohibicji, a nast臋pnie zosta艂a zamkni臋ta. By艂 rok 1941, kiedy Brown-Forman w艂a艣ciciel s艂ynnego Jacka Danielsa kupi艂 gorzelni臋 Labrot & Graham w Kentucky. Jednak ju偶 po 18 latach gorzelnia ponownie zosta艂a zamkni臋ta, a p贸藕niej sprzedana miejscowemu rolnikowi. Brown-Forman odkupi艂 destylarni臋 w 1993 roku, a pierwszy nowy destylat wyp艂yn膮艂 z alembik贸w, gdy rynek whisky zacz膮艂 si臋 dobrze rozwija膰. Rok 1996 by艂 艣wiadkiem oficjalnego wprowadzenia na rynek Woodford Reserve Bourbon.

Wsp贸艂cze艣nie

Historia ukazuje kolejnych w艂a艣cicieli, liczne zmiany nazwy gorzelni, mnogie liczby trunk贸w, kt贸re nie powstaj膮 ju偶 w pierwotnej destylarni, ale nie przesta艂y istnie膰, a jedynie zmieni艂y miejsce produkcji. Obecnie produkowana whiskey Woodford Reserve nie powstawa艂a od pocz膮tku w zak艂adzie z Versailles. Pocz膮tkowo trunek zestawiany by艂 z r贸偶nych destylat贸w, produkowanych w innych obiektach. Obecnie r贸wnie偶, okazjonalne braki w produkcji, 艂atane s膮 alkoholem z innych destylarni. Nie zmienia to faktu, 偶e w gorzelni, Woodford produkowany jest w klasycznych miedzianych alembikach, co stanowi swoisty fenomen w Ameryce, a warto przypomnie膰, 偶e to w艂a艣nie dr. Crow wprowadzi艂 do destylarni aparatury kolumnowe, kt贸re szybko zyska艂y popularno艣膰 i uznanie. Jest to powr贸t do korzeni i pewne podniesienie presti偶u, kt贸re w dzisiejszych czasach objawia si臋 w szukaniu konotacji z zak艂adami pracuj膮cymi na Wyspach. Alembiki przywodz膮 na my艣l szkockie single malty, z kt贸rymi kojarz膮 si臋 trunki o bardziej wysublimowanym charakterze. Kolejne innowacje to produkowanie destylat贸w opartych o inne zbo偶a poza kukurydz膮. Woodford powstaje w wersjach 偶ytnich, pszenicznych i s艂odowych. Dodatkowej pikanterii przydaj膮 limitowane serie, w kt贸rych destylat finiszowany jest w beczkach r贸偶nego pochodzenia i rodzaju.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas