5-letnia japońska, dojrzewająca w dębowych beczkach po czerwonym winie whisky to trunek prosto z destylarni znanej ze skrupulatnego rzemiosła. To szczególne wyrażenie jest świadectwem innowacyjnego ducha japońskiej whisky, łączącego tradycyjne techniki z unikalnym procesem dojrzewania. Współgranie smaków tradycyjnej whisky z subtelnymi nutami owoców daje harmonijne i intrygujące doznania podczas picia.
Akashi to miasto, znajdujące się nad morzem, tuż nad wyspą Awaji, w pobliżu Zatoki Osaka. Miasto dało swoją nazwę whisky produkowanej przez bardzo starą destylarnię Eigashima, znaną również jako White Oak. Została założona w 1888 roku i produkowała shochu i sake. Jako pierwsza otrzymała koncesję na produkcję whisky, w 1919 roku. Przygoda z produkcją rozpoczęła się jednak znacznie później. Dopiero w 1984 roku rozbudowa destylarni umożliwiła zwiększenie produkcji. Marka Akashi powstała w 2007 roku.
Akashi to więcej niż marka, to kwintesencja japońskiej whisky leżakowanej zazwyczaj w dębowych beczkach lub beczkach po sherry – chociaż tym razem mamy do czynienia z wyjątkowym dramem, dojrzewającym w beczkach po czerwonym winie. Pięć lat w beczkach po czerwonym winie nadaje whisky głęboki, złożony profil smakowy i bogaty, rubinowy odcień.
Położona w sercu krainy znanej z kwitnącej wiśni destylarnia jest ucieleśnieniem tego, co najlepsze w whisky. Łącząc rodową japońską tradycję z nowoczesnymi technikami destylacji, Akashi tworzy whisky uwielbiane przez koneserów. Destylarnia Eigashima, położona w malowniczej Japonii, to kolebka whisky Akashi. To właśnie ta destylarnia, ze swoim dziedzictwem jest siłą napędową każdej butelki Akashi. Ich zaangażowanie w produkcję wyjątkowych whisky jest doceniane na całym świecie.
Whisky, która spędziła pół dekady w beczkach po czerwonym winie, prezentuje wyraziście owocową paletę smakową i aromatyczną. Poza nutami czerwonych owoców znajdziecie tutaj akcenty wanilii i przyjemnej słodyczy.
Barwa: miedziana;
Aromat: mieszana czerwonych owoców, nuty słodyczy i dębu;
Smak: otulający, maliny i żurawina, nuty deseru waniliowego;
Finisz: pełen dębu i wanilii, nuty kompotu;
Chociaż wiele szklanek wygląda jak „szklanki do whisky”, najbardziej odpowiednie do degustacji są te w kształcie tulipana, z łodygą lub bez. Węższa szyjka pozwala na skoncentrowanie aromatów już przy nosie. W przypadku braku idealnego kieliszka mały kieliszek do wina może załatwić sprawę. Aby w pełni poznać whisky, wystarczy porcja od 10 do 20 mililitrów. Choć można ją pić bez lodu, dopuszczalne jest dodanie niewielkiej ilości wody – zaledwie kilku kropli – aby złagodzić nutę alkoholu i pozwolić na rozwinięcie bardziej subtelnych smaków. Na lodzie ? W trybie degustacji lepiej podawać whisky w temperaturze pokojowej i unikać lodu, który w miarę topnienia osłabia smak. Dla tych, którzy nadal wolą pić alkohol na zimno, ciekawym wyborem będą trzymane w zamrażarce specjalne kamienie do whisky.
Prostota i minimalistyczna elegancja to znak rozpoznawczy butelek Akashi. Japońska whisky single malt, dojrzewająca 5 lat w beczkach po czerwonym winie, nie mogła mieć innej etykiety niż o czerwonym kolorze. Na etykiecie znajdziecie złote i czarna napisy, a także chińskie znaki. Pękata butla z bezbarwnego szkła czeka w obszernym, brązowym pudełku.
Wybór whisky Akashi oznacza doświadczenie bogatej historii, głęboko zakorzenionej kultury japońskiej i wyjątkowej wiedzy w zakresie destylacji. Dla koneserów, którzy chcą delektować się czystą esencją whisky, jednocześnie składając hołd tradycji, marka Akashi jest niewątpliwie najlepszym wyborem. 5-letnie wydanie z beczek po czerwonym winie to ciekawa propozycja dla spragnionych czegoś nowego w temacie japońskich propozycji.