Gorzelnię Macduff założono w 1960 roku, na obrzeżach rybackiego miasteczka o tej samej nazwie. Macduff położone jest na wschodnim brzegi rzeki River Deveron, naprzeciw starożytnego grodu królewskiego – Banff. Ta szkocka destylarnia została zbudowana przez konsorcjum, w skład którego wchodzili George Crawford, Morty Dykes, Brodie Hepburn – ostatni wymieniony, zaangażowany był w ówczesnych czasach w pracę przy gorzelniach Tullibardine i Deanstone. Gorzelnia powstała przy wykorzystaniu najnowszych dostępnych technologii - kadzie filtracyjne, kondensatory, alembiki ogrzewane były gorącą parą, co miało zapewnić lekkość destylatu przy jednoczesnym zachowaniu charakteru gorzelni. Okres rozpoczęcia pracy w destylarni okazał się wyjątkowo dobry - w przeciągu zaledwie pierwszej dekady gorzelnia podwoiła ilość alembików. Kolejne 30 lat funkcjonowania, przyniosło destylarni kilka zmian właścicieli, a w roku 1990 dodano kolejny - już piąty z kolei alembik.
Technologiczna woda, potrzebna do produkcji trunków w gorzelni Macduff pobierana jest ze źródeł znajdujących się powyżej destylarni. Woda do chłodzenia z kolei pochodzi z rzeki River Deveron (whisky słodowa o tej samej nazwie znajduje się w portfolio zakładu).
Jęczmień – delikatnie torfowany, sodowany, sprowadzany jest do destylarni Macduff na specjalne zamówienie, podobnie jak mieszanka drożdży gorzelniczych i piwnych, które wykorzystywane są w procesie fermentacji.
W Macduff pracuje wykonana ze stali nierdzewnej kadź zacierna, dziewięć kadzi fermentacyjnych również ze stali nierdzewnej, a także dwa alembiki pierwszej destylacji oraz trzy alembiki destylacji końcowej. Czas fermentacji utrzymywany jest pomiędzy 49 a 55 godzin, co przydaje lekkości i zwiewności charakterowi whisky. Dość intrygująco prezentują się szyje wychodzące z alembików, które, aby zmieścić się pod dachem, wygięte są w kształt litery U, łącząc się z kondensatorami.
Trunki dojrzewają w beczkach po bourbonie, po sherry i w beczkach wielokrotnie napełnianych (niektóre z nich wypalane są we własnym składzie bednarskim destylarni – zabieg ten dodaje posmaku waniliowego i tostowego produkowanym trunkom), w składach ulokowanych w pobliżu Deveron.
W portfolio gorzelni znajdowała się między innymi 10-letnia Glen Deveron Single Highland Malt, 5-letnia whisky eksportowa czy roczniaki marki Macduff, które są rozlewane do butelek z serii Connoisseurs Choice firmy Gordon & MacPhail, a także w firmach Cadenhead i Signatory. Destylat wykorzystywany jest również do produkcji whisky mieszanych – William Lawson's Finest Scotch Whisky, 12-letniej Scottish Gold. Obecne portfolio gorzelni zostało ograniczone i wznowione pod postacią dwóch edycji leżakujących przez okres dziesięciu lat i drugą, dojrzewającą o dwa lata dłużej.
Gorzelnia nie ma Centrum dla zwiedzających, nie organizuje również wycieczek ani degustacji.
Gorzelnia Macduff pierwotnie wypuszczała na rynek trunki z etykietą „Macduff”, a kilka lat później whisky butelkowana była w destylarni jako „Glen Deveron”, by ostatecznie od roku 2015 zmienić nazwę na „Deveron”. Na etykiecie oprócz nazwy gorzelni widnieje rycina przedstawiająca zabudowania zakładu.