Jeste艣 tutaj:KukunawaCa艂a ofertaTALISKERZnaleziono: 19 whisky
zdj臋cie produktu TALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER 10Y 45,8% 0,7L GBTALISKER | 10Y | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent159.00 z艂 |
zdj臋cie produktu GAME OF THRONES TALISKER SELECT RESERVE HOUSE GREYJOY 45,8% 0,7LGAME OF THRONES TALISKER SELECT RESERVE HOUSE GREYJOY 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera | Dymne i torfowe | Game of Thrones386.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER PORT RUIGHE 45,8% 0,7L GBTALISKER PORT RUIGHE 45,8% 0,7L GBTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent192.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER SKYE 45,8% 0,7L GBTALISKER SKYE 45,8% 0,7L GBTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Na prezent159.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER 18Y 45,8% 0,7LTALISKER 18Y 45,8% 0,7LTALISKER | 18Y | 48.5 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe579.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER 25Y 45,8% 0,7LTALISKER 25Y 45,8% 0,7LTALISKER | 25Y | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe1249.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER 11Y 55,1% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022TALISKER 11Y 55,1% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022TALISKER | 11Y | 55.1 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera | Diageo Special Releases 2022494.90 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER STORM 45,8% 0,7L GBTALISKER STORM 45,8% 0,7L GBTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dobrze znane | Dymne i torfowe169.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER DISTILLER'S EDITION 45,8% 0,7LTALISKER DISTILLER'S EDITION 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe306.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER NEIST POINT 45,8% 0,7LTALISKER NEIST POINT 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe0.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER 57 NORTH 57% 0,7LTALISKER 57 NORTH 57% 0,7LTALISKER | 57 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe299.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER DARK STORM 45,8% 1LTALISKER DARK STORM 45,8% 1LTALISKER | 45.8 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe260.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER DISTILLERS EDITION 2005/2015 45,8% 0,7LTALISKER DISTILLERS EDITION 2005/2015 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe299.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER 57 NORTH 57% 1L GBTALISKER 57 NORTH 57% 1L GBTALISKER | 57 | 1L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe649.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER SKYE 45,8% 1L GBTALISKER SKYE 45,8% 1L GBTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Na prezent209.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER SURGE 45,8% 0,7LTALISKER SURGE 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Na prezent340.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER PORT RUIGHE 45,8% 0,7L GLASS PACKTALISKER PORT RUIGHE 45,8% 0,7L GLASS PACKTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Zestawy209.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER DISTILLERS EDITION 2010 / 2020  45,8% 0,7LTALISKER DISTILLERS EDITION 2010 / 2020 45,8% 0,7LTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt306.00 z艂 |
zdj臋cie produktu TALISKER SKYE 45,8% 0,7L + MUGTALISKER SKYE 45,8% 0,7L + MUGTALISKER | 45.8 | 0.7L | Szkocja | Single Malt0.00 z艂 |

Whisky Talisker - per艂a szkockich Hebryd贸w

Do 2017 roku Talisker by艂 jedyn膮 destylarni膮 whisky s艂odowej na szkockiej wyspie Skye. Wypusty gorzelni opisywane s膮 jako wyraziste, ostre i charakterne. W katalogu marki mo偶na znale藕膰 wiele pozycji z okre艣leniem wieku (10-latka, 18-latka i 25-latka) lub bez, kt贸rych destylaty le偶akowa艂y w beczkach po sherry (jak na przyk艂ad Talisker Distiller's Edition) i winie porto (Talisker Port Ruighe) lub emanuj膮 wysok膮 zawarto艣ci膮 fenoli 鈥 zwi膮zk贸w odpowiedzialnych za wyst臋powanie dymnych nut. Gorzelnia zosta艂a za艂o偶ona w 1830 roku przez Hugh i Kennetha MacAskill贸w, a jej budowa zako艅czy艂a si臋 rok p贸藕niej. We wczesnym okresie dzia艂ania firmy, whisky produkowano metod膮 potr贸jnej destylacji, ale w 1928 roku zdecydowano si臋 na bardziej konwencjonaln膮 destylacj臋 podw贸jn膮. Talisker zosta艂 przej臋ty przez Distillers Company Limited w 1925 roku i jest obecnie cz臋艣膰 przedsi臋biorstwa Diageo.

Otulone mg艂膮 wysokie szczyty g贸r Cuillin

Skye to najwi臋ksza i prawdopodobnie najbardziej znana wyspa ze szkockich Hebryd贸w Wewn臋trznych. Oferuje niezwykle spektakularne krajobrazy, w艣r贸d kt贸rych dominuj膮 strzeliste szczyty wzg贸rz Cuillin oraz d艂ugie na 50 mil mozaiki wrzosowisk, jezior i wysokich klif贸w morskich. Nazwa wyspy wzi臋艂a si臋 od nordyckiego s艂owa 鈥瀞ky-a鈥, oznaczaj膮cego 鈥瀢ysp臋 chmur鈥. Metaforyczne nazewnictwo nawi膮zywa膰 mia艂o do cz臋sto spowitych mg艂膮 szkockich g贸r.

Skye stanowi centrum tradycyjnej kultury gaelickiej, a wi臋kszo艣膰 wyspiarzy u偶ywa j臋zyka gaelickiego w codziennych rozmowach. Tereny Skye zamieszkuje obecnie wi臋cej owiec ni偶 ludzi 鈥 jest tak od XIX wieku, kiedy zamo偶ni w艂a艣ciciele ziemscy uznali, 偶e hodowla owiec jest bardziej op艂acalna ni偶 zatrudnianie ludzi. Bezrolnych ch艂op贸w wyp臋dzono i do dzi艣 populacja wyspy jest o po艂ow臋 mniejsza ni偶 kiedy艣. Po艂膮czone mostem z kontynentaln膮 Szkocj膮, Skye znajduje si臋 dwie godziny jazdy od Inverness, najwi臋kszego miasta w regionie Highlands. Najlepsz膮 baz膮 wypadow膮 na miejscu jest stolica wyspy, portowe miasteczko Portee. Zakwaterowanie w samym centrum pozwoli dotrze膰 do destylarni Talisker w ci膮gu nieca艂ej p贸艂 godziny.

Sekrety whisky single malt

Szkockie whisky single malt s膮 produkowane przez oko艂o 150 gorzelni w ca艂ym kraju. Laik mo偶e zastanawia膰 si臋 nad konkretn膮 klasyfikacj膮 poszczeg贸lnych typ贸w tego wyj膮tkowego, bursztynowego alkoholu, a tak偶e nad wp艂ywem geografii i po艂o偶enia gorzelni wzgl臋dem finalnych smak贸w i aromat贸w whisky. Whisky (z gaelickiego 鈥瀠isgebeatha鈥, czyli 鈥瀢oda 偶ycia鈥) jest technicznie definiowana jako alkohol otrzymywany przez destylacj臋 sfermentowanego ziarna. Chocia偶 destylacja, jako proces technologiczny, zosta艂a wynaleziona przez Chi艅czyk贸w co najmniej w VII wieku naszej ery, to w艂a艣nie w Szkocji do艣wiadczy艂a pe艂nego rozwoju i id膮cych za nim r贸偶norodno艣ci. Szkocka whisky single malt to jeden z najbardziej cenionych trunk贸w na 艣wiecie. Niewiele alkoholi prezentuje tak bogate t艂o dziedzictwa, kunsztu i z艂o偶ono艣ci. Aby legalnie nazywa膰 whisky szkock膮, musi by膰 ona destylowana w jednej destylarni w Szkocji, w miedzianym destylatorze z niczego innego ni偶 s艂odowany j臋czmie艅, dro偶d偶e i woda. Nast臋pnie musi dojrzewa膰 w d臋bowych beczkach przez co najmniej trzy lata, a p贸藕niej zosta膰 zabutelkowana z moc膮 minimum 40% alkoholu.

Regionalizacja szkockiej whisky

Whisky single malt s膮 pogrupowane wed艂ug region贸w. Geografia regionu odgrywa ogromn膮 rol臋 w charakterze whisky, chocia偶 zdecydowanie bardziej kwintesencja trunku klaruje si臋 podczas maturacji w wyselekcjonowanych d臋bowych beczkach r贸偶nego typu 鈥 na przyk艂ad po sherry czy bourbonie. Zakres typ贸 whisky jest rzeczywi艣cie ogromny, a wyb贸r butelki dla siebie lub kogo艣 innego mo偶e by膰 przyt艂aczaj膮cym zadaniem. Je艣li szukasz whisky o wyra藕nym profilu smakowym, 艂atwiej jest zaw臋zi膰 opcje, wybieraj膮c wypusty destylarni z konkretnego regionu.

Destylarnia Talisker klasyfikowana jest jako region Highlands. Jest to najwi臋kszy region whisky single malt, w kt贸rym znajduje si臋 oko艂o jedna trzecia gorzelni w Szkocji. Ze wzgl臋du na wielko艣膰 regionu charakterystyka smakowa whisky mo偶e by膰 nieco skomplikowana. Historia produkcji szkockiej whisky z Highlands r贸偶ni艂a si臋 radykalnie od produkcji szkockiej whisky Lowlands. Gorzelnie g贸ralskie mia艂y od zawsze niezwykle lokalny charakter, a produkcja alkoholu odbywa艂a si臋 na ma艂膮 skal臋. Poruszaj膮c si臋 na zach贸d po regionie Highlands natrafiamy na destylarni臋 Talisker. Trunki z tych teren贸w maj膮 o wiele mocniejszy charakter ni偶 inne whisky g贸rskie. S膮 bardziej torfowe i maj膮 pe艂nowarto艣ciowe akcenty o 艂agodnym smaku.

Charakter whisky drzemi膮cy w torfie

Obecnie, kiedy wielbiciele whisky m贸wi膮 o trunkach torfowych, zazwyczaj maj膮 na my艣li s艂ody z Islay. Mimo tego, 偶e regiony te prezentuj膮 najwy偶sz膮 cz臋stotliwo艣膰 gorzelni wytwarzaj膮cych dymne pozycje, to r贸wnie偶 na pozosta艂ych terenach Szkocji znale藕膰 mo偶na gorzelnie z podobnymi upodobaniami. Jedn膮 z nich jest w艂a艣nie Talisker, a szczeg贸lnie wypust Talisker Skye! Suszony torf by艂 u偶ywany jako paliwo w Szkocji od setek lat. Poza tym torf jest unikalny dla bagien i wrzosowisk - rodzaj贸w obszar贸w, kt贸re pojawiaj膮 si臋 z do艣膰 du偶膮 cz臋stotliwo艣ci膮 w bardziej wilgotnych obszarach Szkocji, takich jak p贸艂nocno-zachodnie Highlands i wyspy Islay oraz Jura. Torf jest u偶ywany w procesie produkcji whisky od setek lat, a g艂贸wnym sposobem, w jaki charakterystyczne cechy smakowe torfu przedostaj膮 si臋 do whisky, jest jego wykorzystanie jako 藕r贸d艂a paliwa w procesie s艂odowania. Na tym etapie produkcji proces kie艂kowania zapocz膮tkowany przez namaczanie i obracanie j臋czmienia musi zosta膰 zatrzymany, a odbywa si臋 to poprzez zastosowanie ciep艂a. Tradycyjnie zapewnia艂 to piec opalany torfem, kt贸ry powodowa艂, 偶e j臋czmie艅 s艂odowany wch艂ania艂 znaczn膮 ilo艣膰 dymu torfowego. St臋偶enie torfu w whisky mo偶na zmierzy膰 za pomoc膮 wska藕nika ppm, czyli zawarto艣ci fenoli. Whisky Talisker s艂oduje swoj膮 whisky do poziomu oko艂o 20-25 ppm fenoli. Dla kontrastu najbardziej dymne trunki z Islay si臋gaj膮 poziomu 54 ppm, co plasuje single malty ze Skye gdzie艣 w po艂owie skali. Czego mo偶emy spodziewa膰 si臋 po torfowej whisky? Zdecydowanie wyrazistych akcent贸w palonego ogniska, w臋glonego drewna, solanki morskiej, wodorost贸w, a nawet banda偶y. Zapewnienie trunkowi dymnych akcent贸w jest mo偶liwe r贸wnie偶 poprzez wykorzystanie zw臋glonych beczek w procesie maturacji. Talisker Storm to propozycja marki, kt贸ra 艣mia艂o wychodzi poza ramy i oferuje akcenty palonego ogniska, niekoniecznie czerpane z etapu s艂odowania.

Jak poprawnie raczy膰 si臋 whisky Talisker?

Chocia偶 wiele napoj贸w alkoholowych najlepiej podawa膰 sch艂odzone, z pewno艣ci膮 nie jest tak w przypadku szkockiej. Je艣li chcesz wydoby膰 jak najwi臋cej ze swojej whisky Talisker upewnij si臋, 偶e podajesz j膮 w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Obni偶enie temperatury whisky, na przyk艂ad za pomoc膮 dodania paru ko艣ci lodu, sprawia, 偶e smaki si臋 鈥瀔urcz膮鈥. Tymczasem temperatura pokojowa pozwala na poznanie optymalnego smaku trunku, poniewa偶 zawarte w nich aromaty szpularnia si臋, co powoduje, 偶e 艂atwiej je doceni膰.

W kwestii szk艂a wykorzystywanego do degustacji 鈥 okazuje si臋, 偶e jeste艣my ofiarami film贸w i program贸w telewizyjnych. Standardowa szklanka do whisky, znana jako tumbler, mo偶e wydawa膰 si臋 niezb臋dnym elementem degustacji whisky. Nic bardziej mylnego! Okazuje si臋, 偶e najlepszym szk艂em do raczenia si臋 whisky s艂odow膮 jest...kieliszek w kszta艂cie tulipana!

Kiedy Talisker czeka ju偶 w odpowiednio dobranym szkle, podnie艣 szklank臋 do 艣wiat艂a i sprawd藕 kolor whisky. Niekt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e to pomaga okre艣li膰 wiek s艂odu, ale jest to b艂臋dne przekonanie. Sprawdzenie koloru da ci wskaz贸wk臋, jak dojrzewa艂 trunek. Z艂ociste single malty zwykle pochodz膮 z beczek z d臋bu po sherry, ja艣niejsze whisky z beczek po burbonie.

Sprawdzanie 鈥瀗贸偶ek鈥 whisky polega na trzymaniu szklanki za n贸偶k臋, przechylaniu jej, a nast臋pnie energicznym obracaniu, tak aby 艣ciany szklanki pokry艂y si臋 szkock膮. Kiedy szklanka jest trzymana prosto, zobaczysz 鈥瀗ogi鈥 formuj膮ce si臋 przy whisky sp艂ywaj膮ce po bokach szklanki. Sprawdzanie n贸g pomaga okre艣li膰 wiek Twojej whisky. Im wolniejsze nogi, tym bardziej 艂agodny p艂yn i starsza whisky.

Teraz, gdy ju偶 ustali艂e艣 wiek i pochodzenie swojej whisky, kusz膮ce by艂oby zanurzenie si臋 bezpo艣rednio w degustacji. Ale przed piciem pozosta艂 bardzo wa偶ny krok 鈥 sprawdzenie aromatu. Prawid艂owym sposobem na poznanie zapachu jest trzymanie szklanki z dala od siebie, a nast臋pnie podk艂adanie jej pod nos, bior膮c przy tym g艂臋boki wdech. Powt贸rz ten proces kilka razy, aby zobaczy膰, jakie nowe aromatyczne akcenty wykry艂e艣. Picie szkockiej naprawd臋 jest do艣wiadczeniem zmys艂owym na wielu poziomach, a 鈥瀢臋szenie鈥 jest niezb臋dne do zrozumienia pe艂nych cech smaku pozycji.

Na koniec przechodzimy do degustacji. Aby zrobi膰 to poprawnie, uformuj j臋zyk w kszta艂t ma艂ej 艂y偶eczki, a nast臋pnie we藕 艂yk ze szklanki. Nie po艂ykaj whisky od razu, zamiast tego pozw贸l jej spocz膮膰 na j臋zyku. Proces poznawania smak贸w mo偶e czasami by膰 przyt艂aczaj膮cy, szczeg贸lnie dla nowicjusza w 艣wiecie whisky. Ale pami臋taj, 偶e to Twoje kubki smakowe i 偶e nie ma dobrych ani z艂ych rzeczy do wykrycia. Kluczowe dla degustacji jest to, 偶e pomaga odr贸偶ni膰 od siebie r贸偶ne szkockie. Nast臋pnym razem, gdy spr贸bujesz konkretnego single malta, tw贸j umys艂 powinien by膰 w stanie go zidentyfikowa膰.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas