Nad projektem destylarni Benromach czuwał Charles Doig, który był odpowiedzialny za wiele gorzelni powstających w regionie Speyside. Początki działalności zakładu datowane są na rok 1898. Już pierwsze 20 lat funkcjonowania zakładu, przyniosło dwie zmiany właścicieli. Doprowadziły one jedynie do zamknięcia gorzelni, w latach 30 XX wieku na całe 7 lat. W 1966 roku destylarnię zmodernizowano, a kilka lat później dwukrotnie rozbudowano. Benromach ma burzliwą historię, pełnią wzlotów i upadków – gorzelnia często zmieniała właścicieli, czuwających nad jej pracą. Po raz ostatni zakład zamknięto w roku 1983, ale już 10 lat później, firma Gordon & MacPhail z Elgin, wznowiła produkcję trunków. Destylarnia Benromach to wyjątkowe miejsce z bogatą przeszłością.
Zabudowania gorzelni Benromach mają biały kolor, na którym odznacza się komin z czerwonej cegły. Destylarnia stanowi idealny punkt orientacyjny, majestatycznie górujący nad okolicą – polami uprawnymi krainy Laich of Moray, w północnej części miasta Forres.
Gorzelnia czerpie wodę z Romach Hills, a torfowany lekko jęczmień chariot dostarczany jest do zakładu na specjalne zamówienie. Te dwa podstawowe składniki, stanowią doskonałą bazę powstających w destylarni trunków.
Zakład wyposażony jest między innymi w dużą kadź zacierną wykonaną ze stali nierdzewnej, a także cztery kadzie fermentacyjne z modrzewia oraz dwie tradycyjne alembiki, które są ogrzewane parą. Co warte podkreślenia – alembiki są niższe niż zazwyczaj, stąd pełniejszy i bogatszy destylat.
Trunki słodowe w destylarni Benromach dojrzewają w tradycyjnym składzie piwnicznym – głównie w nowo napełnianych beczkach po hiszpańskiej sherry. Whisky, która wykorzystywana jest do produkcji trunków mieszanych, dojrzewa z kolei w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu oraz ponownie napełnianych beczkach po sherry.
Pierwszą whisky wyprodukowaną w odnowionej gorzelnią była Benromach Traditional Speyside Malt – o aromatycznym bukiecie i smaku z lekko owocową nutą. W portfolio znajdują się również edycje 21 i 25-letnie prosto z beczki. W ofercie można znaleźć wykończenia specjalne – Benromach Port Wood oraz 21-letnia Benromach Tokaji (która dojrzewa w beczkach po słodkim węgierskim winie tokaj). Na szczególną uwagę zasługują niedostępne już roczniki wyjątkowe, takie jak Benromach 1968 i 55-letnia Benromach Classic. Aktualne portfolio reprezentuje trunki deklarowane wiekowo na 10, 15 i 21 lat powstające z połączenia beczek po bourbonie i sherry. W edycjach specjalnych spotkać można butelki, których zawartość dojrzewała w beczkach z pierwszego napełnienia po sherry albo po bourbonie. Niektóre serie korzystają również z trunków o profilu dymno-torfowym, powstałym przez wykorzystanie słodu suszonego dymem torfowym.
Benromach jest jedną z najmniejszych szkockich gorzelni. Trunki słodowe Benromach wygrały kilka nagród w międzynarodowych konkursach.
W roku 1999 byłą już suszarnię destylaryjną zaadaptowano na nowoczesne Centrum dostępne dla zwiedzających. Centrum nazwano Malt Whisky Centre – na jego terenie funkcjonuje dobrze zaopatrzony sklep, w którym znajduje się tak zwana „Sala dziedzictwa”, gdzie przedstawiono historię whisky słodowych. Gorzelnia Benromach oferuje wycieczki oraz degustacje, które odbywają się przez cały rok.