Historia zaczyna się w 1740 roku, kiedy Stany Zjednoczone były jeszcze trzynastoma koloniami. Wtedy to właśnie przybyła do Ameryki rodzina Boehmów, zdeterminowana, by spełnić kolonialne marzenie i „amerykański sen”. Czterdzieści osiem lat później rodzina przeprowadziła się i osiadła na stałe tam, gdzie dziś znajduje się środkowe Kentucky i postanowiła „zamerykanizować” swoje niemieckie nazwisko zmieniając je na „Beam”. Miejsce, w którym osiedli charakteryzowało się gorącym latem, łagodną zimą i pobliskimi wapiennymi źródłami, co w połączeniu tworzyło idealne warunki pod uprawę kukurydzy. Pod koniec XVIII wieku niemieccy, szkoccy i irlandzcy imigranci produkowali w Ameryce dobrze sobie znane whisky żytnie, tworzone na podstawie przywiezionych ze swoich krajów receptur. Gdy rząd U.S.A. zachęcał rolników do przeniesienia się na zachód kraju i rozpoczęcie uprawy kukurydzy wielu z nich w tym Jacob Beam postanowili przenieść się do Kentucky i wykorzystując recepturę swoich przodków zacząć wykorzystywać nadmiar kukurydzy do tworzenia nowego, słodszego rodzaju whisky, czyli Bourbonu. Jacom Beam pierwszą beczkę stworzonego przez siebie Bourbona, a dokładnie Old Jake Beam Sour Mash sprzedał w 1795 roku, zaledwie trzy lata po utworzeniu się stanu Kentucky. Pomimo tego iż na początku XIX wieku stan ten był domem dla ponad 2 tysięcy gorzelników, Bourbon wypuszczony na rynek przez Beama szybko stał się lokalnym faworytem. Do dziś marka Jim Beam, której nazwa oddaje hołd pierwszemu założycielowi firmy, jest numerem jeden wśród najlepiej sprzedających się amerykańskich Bourbonów na świecie!
Knob Creek należy do prestiżowej kolekcji czterech Bourbonów Premium „Small Batch” wydanych przez markę, a jego nazwa inspirowana jest domem Abrahama Lincolna, w którym polityk spędził chłopięce lata. Kreator, Mistrz Destylacji, Booker Noe, tworząc ten trunek starał się odzwierciedlić charakter i smak „prawdziwych” Bourbonów tworzonych przed okresem amerykańskiej prohibicji.
Leżakuje przez 9 lat w nowych zwęglonych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Beczki te zwęglane są do „poziomu czwartego”, czyli najgłębszego. Ten najwyższy stopień wydobywa z trunku charakterystyczne cechy, a cukry zawarte w dębie ulegają karmelizacji i dodają do niego zapach syropu klonowego, słodkiego smaku i doskonałego bursztynowego koloru. Produkowany jest w niewielkich ilościach, maksymalnie do dwudziestu beczek.
Kolor: bursztynowy;
Nos: bogaty i intensywny; prażone orzechy, dąb, karmel, cynamon, owoce sadu, syrop klonowy, kukurydza, wanilia, miód, cytrusy, nuty słodowe;
Smak: dobrze zrównoważony; kukurydza, miód, suszone owoce, miód, pomarańcza, marcepan, dąb, karmel;
Finisz: długi; brązowy cukier, drewno, kukurydza, rodzynki, wiśnie, przyprawy korzenne, dąb;
Bourbon reprezentujący doskonałe trunki tworzone przed prohibicją powinno sączyć się z niskiej szklanki zupełnie saute. Osoby o delikatnym podniebieniu, dla których 50 % zawartości alkoholu to za dużo mogą dodać dużą kość lodu i ochłodzić nią ten wspaniały trunek. Szklaneczka bourbonu Jim Beam sprawdzi się w letnie popołudnie jako dodatek do podwieczorku składającego się z brzoskwiniowego ciasta hojnie obsypanego maślaną kruszonką.
Nie tylko alkohol, lecz także jego opakowanie nawiązuje do amerykańskiej przeszłości. Butelka ma kształt kolby, szyjka jest krótka, a szkło przezroczyste. Szyjka obleczona jest krótkim czarnym kapturem w prostym stylu, a środkowa część butelki zajęta jest przez etykietę przypominającą gazetę. Nawiązuje to do dawnego zwyczaju zawijania butelek whisky we fragmenty starych gazet.
Na etykiecie wyróżnia się wyraźna duża nazwa trunku, a pod nią kilka informacji na jego temat. Napisy rozmieszczone są nierówno, tak jakby naprawdę zostały wydrukowane w postaci gazety.
BN Knob Creek Small Batch zachwyci kolekcjonerów i prawdziwych miłośników whisky i Bourbonów. Jest to jedna z najlepszych butelek marki Jim Beam, skrywająca zachwycający trunek i dodatkowo prezentująca amerykańską historię.
Kraj | USA |
---|---|
Marka | KNOB CREEK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 1L |