Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley z ekskluzywnej serii Master's Collection to dwunasta edycja luksusowego bourbona. Trunek jest jednym z pierwszych whiskey z Kentucky, w których zastosowano słód jęczmienny wystawiony na działanie dymu z drewna drzewa wiśni. Pozycja zawiera 30% zacieru słodowego, który podbity wiśniowym drewnem, oferuje wyższą koncentrację słodu nić tradycyjny bourbon. Oryginalny sposób produkcji zapewnia whiskey intensywne smaki wędzonych migdałów i owoców. Bourbon butelkowany o klasycznej dla wypustów marki mocy 45,2 % alkoholu nie powstałby, gdyby nie wiedza, doświadczenie oraz pomysłowość utalentowanego mistrza destylacji - Chrisa Morrisa.
Bourbon to rodzaj whisky wytwarzanej z mieszanki ziaren zawierającej co najmniej 51% kukurydzy. Bursztynowy rodzaj alkoholu oże być produkowany w dowolnym miejscu w Stanach Zjednoczonych, a nie tylko w Kentucky, jak się powszechnie uważa. Butelki mogą być oznakowane jako „Straight Bourbon Whiskey”, gdy leżakują w zwęglonym nowym dębie przez co najmniej dwa lata. Wypust Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley nie posiada deklaracji wieku, jednak zgodnie z tą wiedzą możemy być pewni, że czas jego maturacji nie był krótszy niż czas określony w prawie. Burbon i whisky są często porównywane ze sobą. W rzeczywistości bourbon to rodzaj whisky, podobnie jak Cabernet Sauvignon to rodzaj wina czy IPA to rodzaj piwa. Podczas gdy burbon jest prawnie zobowiązany do posiada większej ilości kukurydzy w zacierze, whisky można destylować z pszenicy, żyta, jęczmienia lub kukurydzy.
Kolekcja marki obejmuje trzy główne pozycje: Kentucky Straight Bourbon Whiskey, Double Oaked Kentucky Straight Bourbon oraz Kentucky Straight Rye Whiskey. Każda z nich tworzona jest na bazie tych samych składników i wyjątkowo czystej wody z pobliskiej studni. Zamiast używać naturalnego słodu jęczmiennego stosowanego w Woodford Reserve Bourbon, mistrz gorzelnictwa Chris Morris wybrał słód, który był wędzony drewnem wiśniowym podczas procesu wypalania. Ta nietypowa technika nie jest regularnie stosowana podczas produkcji amerykańskiej whiskey. Ryzyko to drugie imię Master Distillera marki, jednak jak się okazuje – zdecydowanie popłaca! Kolekcja Master's Collection debiutowała w 2012 roku bourbonem Four Grain. Whiskey Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley to już dwunasta odsłona serii. Za sprawą wyjątkowego etapu słodowania, trunek zabrał specjalnych aromatów i smaków. Jednak kwintesencja bourbona dopełniła się jeszcze bardziej w etapie maturacji, czyli odpoczywania destylatu w dębowych beczkach. Finalnie trunek został zabutelkowany z mocą 45,2% alkoholu.
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley to przebogaty w walory sensoryczne trunek, który oferuje przyjemne akcenty migdałów, owoców i słodu.
Barwa: rubinowa;
Aromat: cukier brązowy, sosna, kolendra i jeżyna;
Smak: słodowy, wiśniowy, brązowy cukier, lekki dym, migdały;
Finisz: średniej długości, łagodne nuty wędzonki i kakao;
Sposób degustacji amerykańskiego bourbona może być prosty lub bardziej kreatywny – wszystko zależy od Ciebie. Aby poznać w pełni smaki zawarte w bursztynowym płynie, racz się nim bez dodatków, rozcieńcz paroma kroplami wody lub pij na kostkach lodu. Odkryj różnorodność pozycji Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley w klasycznych koktajlach, takich jak Manhattan, Mint Julep i Old Fashioned. Wszechstronność bourbona rozciąga się również na kuchnię! Stwórz syrop bourbonowy, idealny do gofrów solony sos karmelowy do lodów i ciasta!
Wypusty wspaniałej serii Master's Collection prezentują się spójnie, jeśli chodzi o design opakowań – w kwestii smaków i aromatów są za to niezwykle zróżnicowane! I tym razem rubinowy alkohol trafił do przejrzystej butelki, przypominającej kształtem alembik o długiej szyjce, zakończonej drewnianym korkiem z czerwoną banderolą. Wytłoczone w bezbarwnym szkle na froncie napisy prezentują podpis mistrza gorzelni, informują o typie alkoholu, z jakim mamy do czynienia oraz o numerze butelki, która akurat trafiła w nasze ręce.
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley to pozycja dla prawdziwych fanów niezwykłych trunków. Zainteresowani produkcją whisky, jako procesem samym w sobie, będą zachwyceni mogąc kosztować tej specjalnej whiskey. Użycie drewna drzewa wiśniowego w procesie słodowania sprawiło, że bourbon nabrał głęboko owocowych i słodkich akordów, które z pewnością zostaną docenione przez wielbiciela amerykańskich alkoholi i produktów marki Woodford Reserve.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | WOODFORD |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45.2 |
Pojemność | 0.7L |