Dlaczego warto kupić Nikka from The Barrel?
- Twórca marki Nikka, Masataka Taketsuru, był także współtwórcą pierwszej japońskiej whisky Yamazaki, której premiera nastąpiła już w 1929 roku
- Debiutowała w 1985 roku
- Pełna, mocna, bogata, mnogość polnych, słodkich kwiatów, dużo świeżych, soczystych owoców, do tego miód, karmel, toffi, skóra, dębina i aromatyczne przyprawy
- Stworzona z destylatów słodowych i zbożowych z gorzelni Yoichi i Miyagikyo, z których wybrano ponad 100 partii, zmiksowano i leżakowano w beczkach po Bourbonie, sherry i tzw. refill hogshead przez kolejnych kilka miesięcy
- Butelkowana z mocą alkoholu 51,4% ABV
- Świetna whisky na kostki lodu lub z odrobiną wody, pasuje również do bardziej pikantnych, wykwintnych dań, serów i wędlin
- Zwycięstwo w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2019 roku
Jeszcze niedawno mało kto kojarzył Japonię z whisky, jednak dzięki marce Nikka na świecie nastąpił nagły boom na bursztynowego trunki z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nikka From The Barrel to wielokrotnie nagradzana blended whisky. Butelkowany o mocy 51,5% alkoholu, pełen smaku trunek, łaczy w sobie zarówno whisky single malt, jak i zbożowe z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Ogromna głębia wrażeń sensorycznych zawarta w alkoholu ma swoje źródło w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach wielu rodzajów: dębowych po bourbonie, po sherry i świeżych beczkach z dębu amerykańskiego. Po kupażowaniu destylaty leżakują razem przez okres od 3 do 6 miesięcy. Dzięki unikalnej technice blendowania i różnorodności whisky użytych w tej mieszance, Nikka From The Barrel Blended Whiskey oferuje różnorodne aromaty: goździki, cynamon, malinę, pomarańcze, orzechy włoskie oraz nutę miętowej sherry. Pomysł na trunek pojawił się już w 1985 roku w zespole blenderów gorzelni, kierowanym przez Shigeo Sato, który zaprojektował wówczas trunek będący mieszanką whisky zbożowej i słodowej.
Marka Nikka, należąca do japońskiego przedsiębiorstwa alkoholowego - Asahi Breweries, jest właścicielem dwóch gorzelni w Japonii: jedna znajduje się na północnej wyspie Hokkaido w pobliżu rzeki Yoichi, druga mieści się po przeciwnej stronie, na południowej wyspie Kyushu. Historia marki rozpoczyna się w 1918 roku. Młody, ambitny Japończyk - Masataka Taketsuru zostaje wysłany do Szkocji przez firmę Settsu Shuzo, która zamierza w niedługim czasie rozpocząć produkcję whisky w Japonii. Masataka rozpoczyna studia chemiczne na Uniwersytecie w Glasgow, a następnie praktykuje w trzech szkockich destylarniach. Po powrocie do kraju okazuje się jednak, że recesja po wojnie uniemożliwia firmie kontynuowanie projektu. Zebrana w Europie wiedza i doświadczenie przydają się jednak Taketsuru, kiedy dostaje propozycje kierowania produkcją whisky w destylarni Yamazaki. W gorzelni tej spędza następne lata, doskonaląc się w procesie wytwarzania magicznego alkoholu. W 1943 roku decyduje się otworzyć własną destylarnię na północy kraju i nazywa ja Yoichi. Warunki klimatyczne panujące na tamtych terenach do złudzenia przypominają Szkocję – jest wilgotno i chłodno. Pozwala to z powodzeniem wytwarzać trunki na wzór szkockich, tylko że w Japonii. W 1969 roku Masataka stawia kolejną gorzelnię – Miyagikyo. Dzisiaj starszy zakład specjalizuje się w destylatach słodowych, nowszy natomiast w zbożowych. Nikka From The Barrel stanowi zbalansowane połączenie wielu z nich.
Każdy destylat destylarni marki Nikka ma taką samą bazę: zacier i wodę. Produkcja zacieru rozpoczyna się od zalania ziaren jęczmienia lub innych zbóż wodą, co stymuluje je do kiełkowania. Później, w odpowiednim momencie, ziarna są suszone metoda podłogową lub przy użyciu torfu. Torf funduje zacierowi dymne i zimne nuty. Wytwór ląduje w kadziach zaciernych razem z bardzo ciepłą wodą, gdzie skrobia ulega rozpuszczeniu. Woda używana w wielu procesach produkcji jest czerpana przez destylarnie z pobliskich rzek. Musi być ona krystaliczne czysta i w pełni zdatna do picia.
Kolejnym etapem jest fermentacja – odbywa się ona przy wykorzystaniu ostygłego już zacieru i drożdży, które żywiąc się cukrami, produkują alkohol. Płyn zyskuje wówczas moc kilkunastu procent. Później dochodzi do destylacji w miedzianych alembikach. Ten etap ma na celu oddzielenie odpowiedniej warstwy płynu, która ląduje w beczkach. Destylaty zawarte w Nikka From The Barrel leżakują w dębowych beczkach po bourbonie, po sherry i beczkach dębowych, wcześniej nieużywanych. Master Blender łączy je wszystkie razem i ponownie umieszcza w beczce na czas od trzech do sześciu miesięcy, który wystarcza, aby wszystkie destylaty splotły się ze sobą w smaku i aromatach. Płyn wtedy oczekuje na decyzję o butelkowaniu.
Nikka From the Barrel to ciekawa propozycja prosto z Japonii. Maturacja w beczkach po sherry niektórych destylatów zapewnia mieszance winnych elementów, uzupełnionych nutami klarującymi się w beczkach po bourbonie. Przemyślane leżakowanie tworzy niesamowicie bogatą, aromatyczną i interesującą whisky typu blended malt.
Barwa: bursztyn;
Aromat: zrównoważony, nuty ciętych kwiatów, świeżych owoców, przypraw, goździków, cynamonu i dębiny;
Smak: pełny i mocny, obecność zimowych przypraw, toffi, karmel, wanilia, owoce;
Finisz: zaskakująco długi, rozgrzewający z odrobiną dębu i owoców;
Popularnym sposobem picia blended whisky w Japonii jest tzw. mizuwari. Praktyka ta pozwala skomponować idealnego drinka, który wyciągnie z trunku wszystko to, co najlepsze. Opiera się na zmieszaniu jednej miarki whisky z dwoma miarkami wody, dodaniu plastra cytryny i uzupełnieniu kostkami lodu. Dobranie do Nikka From The Barrel imbirowego piwa to równie świetny pomysł, zwłaszcza dla fanów mocniejszej słodyczy.
Bardzo gustowna, pękata, minimalistyczna butelka i etykieta trunku Nikka From The Barrel przypominają raczej luksusowe perfumy niż whisky. Bezbarwne szkło pozwoli w pełni podziwiać głęboki kolor alkoholu. Whisky sprzedawana jest w eleganckim pudełku, o formie równie pozbawionej przepychu co sama butelka.
Nikka From The Barrel zachwyci zarówno wielbicieli blendów, jak i osoby dopiero co wkraczające w tajemniczy świat alkoholi. Przystępna cena, podobnie jak minimalistyczna butelka zachęca do zakupu tego niezwykłego trunku, leżakującego w różnych rodzajach beczek. Opracowana maturacja nadaje pozycji marki Nikka charakteru i niezwykłości. Trunek był wielokrotnie nagradzany, między innymi złotym medalem i trofeum na International Spirit Challenge w roku 2015 i brązowym medalem na Malt Maniasc Awards w 2013 roku.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | NIKKA |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 51.4 |
Pojemność | 0.5L |