NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L

KukunawaOfertaNIKKAJaponiaBlended Malt
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L 0

cena: 189.00 z艂
DOST臉PNO艢膯 0 sztukCZAS WYSY艁KI do 48 godzinBRANDNIKKA
VOL%51.4
POJEMNO艢膯0.5L
KRAJJaponia
RODZAJBlended Malt

Dlaczego warto kupi膰 Nikka from The Barrel?

  1. Tw贸rca marki Nikka, Masataka Taketsuru, by艂 tak偶e wsp贸艂tw贸rc膮 pierwszej japo艅skiej whisky Yamazaki, kt贸rej premiera nast膮pi艂a ju偶 w 1929 roku
  2. Debiutowa艂a w 1985 roku
  3. Pe艂na, mocna, bogata, mnogo艣膰 polnych, s艂odkich kwiat贸w, du偶o 艣wie偶ych, soczystych owoc贸w, do tego mi贸d, karmel, toffi, sk贸ra, d臋bina i aromatyczne przyprawy
  4. Stworzona z destylat贸w s艂odowych i zbo偶owych z gorzelni Yoichi i Miyagikyo, z kt贸rych wybrano ponad 100 partii, zmiksowano i le偶akowano w beczkach po Bourbonie, sherry i tzw. refill hogshead przez kolejnych kilka miesi臋cy
  5. Butelkowana z moc膮 alkoholu 51,4% ABV
  6. 艢wietna whisky na kostki lodu lub z odrobin膮 wody, pasuje r贸wnie偶 do bardziej pikantnych, wykwintnych da艅, ser贸w i w臋dlin
  7. Zwyci臋stwo w swojej kategorii na World Whiskies Awards w 2019 roku

Nikka From The Barrel 鈥 balans zbo偶a i j臋czmienia

Jeszcze niedawno ma艂o kto kojarzy艂 Japoni臋 z whisky, jednak dzi臋ki marce Nikka na 艣wiecie nast膮pi艂 nag艂y boom na bursztynowego trunki z Kraju Kwitn膮cej Wi艣ni. Nikka From The Barrel to wielokrotnie nagradzana blended whisky. Butelkowany o mocy 51,5% alkoholu, pe艂en smaku trunek, 艂aczy w sobie zar贸wno whisky single malt, jak i zbo偶owe z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Ogromna g艂臋bia wra偶e艅 sensorycznych zawarta w alkoholu ma swoje 藕r贸d艂o w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach wielu rodzaj贸w: d臋bowych po bourbonie, po sherry i 艣wie偶ych beczkach z d臋bu ameryka艅skiego. Po kupa偶owaniu destylaty le偶akuj膮 razem przez okres od 3 do 6 miesi臋cy. Dzi臋ki unikalnej technice blendowania i r贸偶norodno艣ci whisky u偶ytych w tej mieszance, Nikka From The Barrel Blended Whiskey oferuje r贸偶norodne aromaty: go藕dziki, cynamon, malin臋, pomara艅cze, orzechy w艂oskie oraz nut臋 mi臋towej sherry. Pomys艂 na trunek pojawi艂 si臋 ju偶 w 1985 roku w zespole blender贸w gorzelni, kierowanym przez Shigeo Sato, kt贸ry zaprojektowa艂 w贸wczas trunek b臋d膮cy mieszank膮 whisky zbo偶owej i s艂odowej.

Marka Nikka, nale偶膮ca do japo艅skiego przedsi臋biorstwa alkoholowego - Asahi Breweries, jest w艂a艣cicielem dw贸ch gorzelni w Japonii: jedna znajduje si臋 na p贸艂nocnej wyspie Hokkaido w pobli偶u rzeki Yoichi, druga mie艣ci si臋 po przeciwnej stronie, na po艂udniowej wyspie Kyushu. Historia marki rozpoczyna si臋 w 1918 roku. M艂ody, ambitny Japo艅czyk - Masataka Taketsuru zostaje wys艂any do Szkocji przez firm臋 Settsu Shuzo, kt贸ra zamierza w nied艂ugim czasie rozpocz膮膰 produkcj臋 whisky w Japonii. Masataka rozpoczyna studia chemiczne na Uniwersytecie w Glasgow, a nast臋pnie praktykuje w trzech szkockich destylarniach. Po powrocie do kraju okazuje si臋 jednak, 偶e recesja po wojnie uniemo偶liwia firmie kontynuowanie projektu. Zebrana w Europie wiedza i do艣wiadczenie przydaj膮 si臋 jednak Taketsuru, kiedy dostaje propozycje kierowania produkcj膮 whisky w destylarni Yamazaki. W gorzelni tej sp臋dza nast臋pne lata, doskonal膮c si臋 w procesie wytwarzania magicznego alkoholu. W 1943 roku decyduje si臋 otworzy膰 w艂asn膮 destylarni臋 na p贸艂nocy kraju i nazywa ja Yoichi. Warunki klimatyczne panuj膮ce na tamtych terenach do z艂udzenia przypominaj膮 Szkocj臋 鈥 jest wilgotno i ch艂odno. Pozwala to z powodzeniem wytwarza膰 trunki na wz贸r szkockich, tylko 偶e w Japonii. W 1969 roku Masataka stawia kolejn膮 gorzelni臋 鈥 Miyagikyo. Dzisiaj starszy zak艂ad specjalizuje si臋 w destylatach s艂odowych, nowszy natomiast w zbo偶owych. Nikka From The Barrel stanowi zbalansowane po艂膮czenie wielu z nich.

Produkcja zacieru i 藕r贸d艂o krystalicznej wody

Ka偶dy destylat destylarni marki Nikka ma tak膮 sam膮 baz臋: zacier i wod臋. Produkcja zacieru rozpoczyna si臋 od zalania ziaren j臋czmienia lub innych zb贸偶 wod膮, co stymuluje je do kie艂kowania. P贸藕niej, w odpowiednim momencie, ziarna s膮 suszone metoda pod艂ogow膮 lub przy u偶yciu torfu. Torf funduje zacierowi dymne i zimne nuty. Wytw贸r l膮duje w kadziach zaciernych razem z bardzo ciep艂膮 wod膮, gdzie skrobia ulega rozpuszczeniu. Woda u偶ywana w wielu procesach produkcji jest czerpana przez destylarnie z pobliskich rzek. Musi by膰 ona krystaliczne czysta i w pe艂ni zdatna do picia.

Z beczki do beczki 鈥 skomplikowana maturacja whisky

Kolejnym etapem jest fermentacja 鈥 odbywa si臋 ona przy wykorzystaniu ostyg艂ego ju偶 zacieru i dro偶d偶y, kt贸re 偶ywi膮c si臋 cukrami, produkuj膮 alkohol. P艂yn zyskuje w贸wczas moc kilkunastu procent. P贸藕niej dochodzi do destylacji w miedzianych alembikach. Ten etap ma na celu oddzielenie odpowiedniej warstwy p艂ynu, kt贸ra l膮duje w beczkach. Destylaty zawarte w Nikka From The Barrel le偶akuj膮 w d臋bowych beczkach po bourbonie, po sherry i beczkach d臋bowych, wcze艣niej nieu偶ywanych. Master Blender 艂膮czy je wszystkie razem i ponownie umieszcza w beczce na czas od trzech do sze艣ciu miesi臋cy, kt贸ry wystarcza, aby wszystkie destylaty splot艂y si臋 ze sob膮 w smaku i aromatach. P艂yn wtedy oczekuje na decyzj臋 o butelkowaniu.

Pe艂nia smak贸w prosto z beczek

Nikka From the Barrel to ciekawa propozycja prosto z Japonii. Maturacja w beczkach po sherry niekt贸rych destylat贸w zapewnia mieszance winnych element贸w, uzupe艂nionych nutami klaruj膮cymi si臋 w beczkach po bourbonie. Przemy艣lane le偶akowanie tworzy niesamowicie bogat膮, aromatyczn膮 i interesuj膮c膮 whisky typu blended malt.

Barwa: bursztyn;

Aromat: zr贸wnowa偶ony, nuty ci臋tych kwiat贸w, 艣wie偶ych owoc贸w, przypraw, go藕dzik贸w, cynamonu i d臋biny;

Smak: pe艂ny i mocny, obecno艣膰 zimowych przypraw, toffi, karmel, wanilia, owoce;

Finisz: zaskakuj膮co d艂ugi, rozgrzewaj膮cy z odrobin膮 d臋bu i owoc贸w;

Mizuwari 鈥 japo艅ski spos贸b picia whisky

Popularnym sposobem picia blended whisky w Japonii jest tzw. mizuwari. Praktyka ta pozwala skomponowa膰 idealnego drinka, kt贸ry wyci膮gnie z trunku wszystko to, co najlepsze. Opiera si臋 na zmieszaniu jednej miarki whisky z dwoma miarkami wody, dodaniu plastra cytryny i uzupe艂nieniu kostkami lodu. Dobranie do Nikka From The Barrel imbirowego piwa to r贸wnie 艣wietny pomys艂, zw艂aszcza dla fan贸w mocniejszej s艂odyczy.

Japo艅ski minimalizm

Bardzo gustowna, p臋kata, minimalistyczna butelka i etykieta trunku Nikka From The Barrel przypominaj膮 raczej luksusowe perfumy ni偶 whisky. Bezbarwne szk艂o pozwoli w pe艂ni podziwia膰 g艂臋boki kolor alkoholu. Whisky sprzedawana jest w eleganckim pude艂ku, o formie r贸wnie pozbawionej przepychu co sama butelka.

Nikka From The Barrel zachwyci zar贸wno wielbicieli blend贸w, jak i osoby dopiero co wkraczaj膮ce w tajemniczy 艣wiat alkoholi. Przyst臋pna cena, podobnie jak minimalistyczna butelka zach臋ca do zakupu tego niezwyk艂ego trunku, le偶akuj膮cego w r贸偶nych rodzajach beczek. Opracowana maturacja nadaje pozycji marki Nikka charakteru i niezwyk艂o艣ci. Trunek by艂 wielokrotnie nagradzany, mi臋dzy innymi z艂otym medalem i trofeum na International Spirit Challenge w roku 2015 i br膮zowym medalem na Malt Maniasc Awards w 2013 roku.

Podobne whisky

zdj臋cie produktu NIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA MIYAGIKYO NO AGED 45% 0,7LNIKKA | 45 | 0.7L | Japonia | Single Malt348.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92LNIKKA BLACK CLEAR 37,0% 1,92LNIKKA | 37 | 1.92L | Japonia | Blended | Everyday dram249.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5L LIMITED EDITION GBNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt | Everyday dram259.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA SUPER 43,0% 0,7LNIKKA SUPER 43,0% 0,7LNIKKA | 43 | 0.7L | Japonia | Blended189.00 z艂 |
zdj臋cie produktu THE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LTHE NIKKA 12 YEARS 43% 0,7LNIKKA | 12Y | 43 | 0.7L | Japonia | Blended529.00 z艂 |

Promowane whisky

zdj臋cie produktu GREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations139.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 z艂 |
zdj臋cie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane92.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 z艂 |

Opinie

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas