Maker's Mark to oryginalny ręcznie robiony bourbon klasy premium. Stworzony przez Billa Samuelsa jest gładki i niezwykle przystępny z łatwym wykończeniem, które stanowi kontrast dla mocnych whisky, mogących niektórych odstraszać swoją wyrazistością. Trunek w butelce o wyjątkowo długiej szyjce wytwarzany jest w małych partiach w destylarni w Loretto w stanie Kentucky. Butelkowany z mocą 45% oferuje akcenty korzennego miodu, żytnie akordy oraz dębowe elementy.
Bill Samuels kupił gorzelnię Burksa w Loretto w stanie Kentucky w 1953 roku i zrobił to, co było do przewidzenia - ale nie w przewidywalny sposób. Chcąc wybrać odpowiedni mashbill, czyli recepturę dla swojego nowego bourbona, inspirował się klasykami takimi jak Old Fitzgerald i W. L. Weller przygotowanymi przez Pappy Van Winkle. Nie chciał poświęcać czasu na destylowanie, starzenie i smakowanie każdego kandydata, więc stworzył jednocześnie whisky z każdej możliwej mieszanki zbóż. Zwycięzcą okazała się mieszanka pozbawiona żyta, natomiast łączy w sobie słodowany jęczmień, kukurydzę i pszenicę. Rezultat jest mniej ostry niż w przypadku whisky z domieszką żyta.
Zacier Maker's Mark składa się w 70% z kukurydzy, w 16% z miękkiej pszenicy i 14% ze słodu jęczmiennego. Zanim zacier wyląduje w kadzi, ziarna należy zmielić. Destylarnia wykorzystuje młyn walcowy, który kruszy ziarno pomiędzy dwoma dużymi walcami. Młyn walcowy ma tę zaletę, że można go ustawić na bardzo precyzyjną szerokość i dokładnie określa grubość przemiału. Maker's Mark gotuje zacier bardzo ostrożnie, aby nie uwolnić dużej ilości białek, które sprawiają, że whisky jest gorzka i nieprzyjemna. Maker's Mark ma swój własny szczep drożdży i dba o ich konserwację. Wytwarza bardzo owocowe i lekkie aromaty. Jednym ze sposobów zapewnienia czystego i uporządkowanego wzrostu drożdży jest dodanie do nich chmielu, który zwalcza niepożądane bakterie. Fermentację prowadzi się w stosunkowo małych drewnianych fermentorach. Aby zachować odpowiednie smaki, szybkość fermentacji jest utrzymywana na niskim poziomie.
Destylacja whisky odbywa się w najskrytszych destylatorach w branży. Maker's Mark beczkowany jest z mocą 55% alkoholu. Podczas maturacji alkohol paruje przez niewielkie otwory w drewnie beczek, co nazywane jest „udziałem aniołów” - opary whisky lecą prosto do nieba. Gorzelnicy amerykańskiej marki szczegółowo przyjrzeli się smakom zawartym w drewnie i stwierdzili, że sezonowane drewno ma zupełnie inny profil smakowy niż drewno świeżo cięte. Dlatego też Maker's Mark jako jedną ze swoich zasad ustalił, że dębowe klepki muszą być sezonowane przez co najmniej dziewięć miesięcy w otwartym terenie. Zmniejsza to ilość taniny w drewnie i pozwala whisky dojrzewać w łagodniejszy sposób.
Maker's Mark to klasyka amerykańskiego gatunku w delikatnej wersji. Bursztynowy trunek oferuje fuzję orzechowych, waniliowych i karmelowych smaków.
Barwa: rubin i bursztyn;
Aromat: ciepły, miodowy, lekka wanilia, prażone orzechy, czekolada;
Smak: krówka, brzoskwinie, orzeszki ziemne, nuty tytoniu;
Finisz: karmel, skórka pomarańczy, drzewny;
Podczas degustacji skup się na robionej barwie whisky. Zwróć uwagę, jak komponuje się z kolorystyką opakowania. Przyłóż szklankę do nosa i racz się zapachem korzennego miodu, owoców i skórki cytrusów. Degustuj powoli – daj się ponieść smakom słodu jęczmiennego, krówki i dębowemu finiszowi rozkwitającemu na podniebieniu. Taka kolekcja smaków i aromatów sprawia, że Maker's Mark jest świetnym przyjacielem z wermutem. Dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik drinka Mahattan. Jest to również świetny wybór do Old Fashioned.
Tak, jak klasyką stały się delikatne walory smakowe i aromatyczne Maker's Mark, tak legendą jest już sama prezentacja trunku. Pękata butelka o długiej szyjce obtoczonej w czerwonej „polewie”, imitującej wosk przyciąga wzrok. Na jej froncie umieszczono beżową etykietę z charakterystyczną czcionką nazwy trunku i wszystkimi informacjami o pozycji. Brzegi etykiety zostały wykończone finezyjną falą.
Maker's Mark celuje w wielbicieli delikatnej strony bursztynowych alkoholi. Nie doświadczymy w nim pikanterii żyta, a w zamian dostaniemy finezyjne akcenty dębowego drewna, słodkich owoców i karmelu. Świetna propozycja do samotnej degustacji lub delektowania się whisky w grupie znajomych. Wierzymy jednak, że amerykańskiego bourbona Maker's Mark nie trzeba polecać – wiadomo przecież, że to trunek klasy premium z najwyższej półki.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Bourbon Whiskey |
Marka | MAKER'S MARK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 45 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 91 |