Knob Creek Rye został zaprezentowany światu w 2012 roku. Bursztynowa whiskey prosto z USA oferuje profil smakowy, który zapewnia wspaniałą równowagę między klasycznymi, pikantnymi żytnimi whisky, a słodszymi, waniliowymi bourbonami o niskiej zawartości żyta. Butelkowana z mocą 50% w Kentucky prezentuje zdecydowanie bardziej surowy charakter niż inne dramy od Jim Beam. Zdecydowanie nie jest to whisky lekka - ma wiele do zaoferowania, począwszy od aromatu, a na finiszu kończąc.
Jednym z głównych elementów ruchu gorzelnictwa rzemieślniczego była i nadal jest whiskey żytnia. Historycznie rzecz biorąc, żyto ma najgłębsze korzenie w amerykańskim gorzelnictwie. Nie powstrzymamy Cię przed delektowaniem się wspaniałym bourbonem, ale dla pijących, którzy chcą zanurzyć się w amerykańskiej kulturze destylacji, whiskey żytnia jest absolutnie obowiązkowa. W pewnym sensie whiskey żytnia jest lustrzanym odbiciem bourbona. Kieruje się podobnymi zasadami jak bourbon, ale wykorzystuje do tego inne składniki. Bourbon jest słodszy i bardziej dymny z nutami karmelu, podczas gdy żytnia jest ostrzejsza, z nutami pieprzu, trawy i zboża. Bourbon składa się z 51% kukurydzy, a Knob Creek Rye co najmniej z 51% żyta. Pozostałe 49% to inne zboża. W przypadku żytniej proporcje to zazwyczaj około 51% żyta, 39% kukurydzy i 10% jęczmienia słodowanego. Jak jest w przypadku Knob Creek Rye? Producent nie podaje dokładnych proporcji, jednak możemy spodziewać się, że są one właśnie takie.
„Straight rye” musi spełniać wszystkie wymogi prawne dotyczące żyta. Whiskey kategoryzowana w ten sposób powinna dojrzewać co najmniej dwa lata. Jeśli ma mniej niż cztery lata, na butelce musi znajdować się oświadczenie o wieku. Konsekwencją tego jest to, że jeśli butelka oznaczona „straight rye” nie zawiera informacji o wieku, to whisky dojrzewa przez co najmniej cztery lata. Dzięki tej zasadzie wiemy, że Knob Creek Rye odpoczywał w dębowych beczkach co najmniej taki okres czasu – mimo że sam producent nie podaje konkretnej liczby lat. Straigh rye whiskey nie może zawierać dodatkowych barwników ani sztucznych aromatów.
Knob Creek Rye to niezwykle głęboka żytnia whiskey, która łączy w sobie mnóstwo smaków: od orzechów, poprzez wanilię, aż po tytoń i owoce.
Barwa: ciemny bursztyn;
Aromat: syrop karmelowy, żyto, cytrusy, wiśnia, dąb, goździki;
Smak: czerwone owoce, skóra pomarańczy, orzeszki ziemne, karmel i odrobina gałki muszkatołowej, nuty pieprzu i mentolu.
Finisz: długi, karmelowy, dąb i wanilia, pełen równowagi;
Czystą whiskey Knob Creek Rye należy popijać powoli - celem jest docenienie niuansów whisky. Zdecydowanie nie należy jej spożywać jednym haustem. Chociaż celem czystej whisky jest delektowanie się whisky bez rozcieńczania, wielu entuzjastów twierdzi, że kilka kropel wody może uczynić trunek znacznie bardziej interesujący. Związki tworzące aromat dramu są hydrofobowe (co oznacza, że odpychają wodę), dzięki czemu są bardziej lotne i łatwiejsze do wyczucia po dodaniu wody do szklanki. Jeśli dopiero zaczynasz pić czystą whisky, dobrze jest przygotować trochę lodu. Możesz wziąć kilka łyków czystej żytniej, a następnie dodawać kostki lodu pojedynczo, aby zobaczyć, jak temperatura i stopień rozcieńczenia wpływają na Twój napój. Doświadczony pijący uzna whisky w temperaturze pokojowej za najlepsza rozwiązanie, ale nie ma powodu, aby czuć, że musisz od razu odnieść podobne wrażenia.
Butelka Knob Creek Rye prezentuje się co najmniej interesująco. Sama forma szkła jest dość kanciasta, a szyjka niedługa, zakończona nietypowym korkiem. Przez przezroczyste szkło jesteśmy w stanie dojrzeć bursztynową barwę trunku. Ciemno-zielona etykieta umieszczona na froncie kwadratowej butli wzbudza skojarzenia z militariami. Niektórzy powiedzą, że całość przypomina im...czołg!
Surowy, pikantny trunek przez lata swojej obecności na rynku został wielokrotnie doceniony przez krytyków, specjalistów i znawców. Amerykańska żytnia whiskey z Kentucky zdobyła złoty i srebrny medal w konkursie International Spirits Challenge oraz zajęła pierwsze miejsce w International Whisky Competition. Pozycja idealna dla wielbicieli wyrazistych i surowych akcentów oraz obszernej gamy walorów sensorycznych. Świetna do degustacji w pojedynkę, a także w większym gronie.
Kraj | USA |
---|---|
Rodzaj whisky | Rye Whiskey |
Marka | KNOB CREEK |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 50 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 92.5 |