Dlaczego warto kupić whisky chivas 12 years old?
- Jedna z najpopularniejszych marek blended whisky z segmentu premium na świecie
- Założycielami marki są bracia James i John Chivas
- Wersja 12-letnia debiutowała w 1939 roku i zastąpiła pierwotną wersję 25-letnią
- Gładki, głęboki, pełen miodu, dojrzałych jabłek i wanilii
- Mieszanka co najmniej 12-letnich destylatów słodowych (m. in. Strathisla, Allt-a-Bhaine, czy Tormore) i zbożowych (przede wszystkim Strathclyde)
- Doskonała do picia zarówno saute, jak i w wyrafinowanych drinkach
- Znakomity stosunek jakość-cena
- Złoty medal na International Wine & Spirit Competition w 2015 roku
Marka Chivas, którą dziś znamy powstawała w umysłach dwóch braci, Jamesa i Johna Chivasów, przez wiele lat. Pierwszy krok ku niej postawili w 1828 postanawiając opuścić rodzinną farmę i wyruszyć do miasta Aberdeen w poszukiwaniu sposobu na założenie dochodowego biznesu. Obaj bracia szybko znaleźli pracę, James jako sklepikarz w luksusowym sklepie należącym do Wiliama Edwardsa, a John w miejscowej tkalni. W 1838 roku James został partnerem biznesowym Edwardsa i już wtedy rozpoczął pierwsze eksperymenty z produkcją whisky. Gdy w 1841 roku Edwards odszedł, jego miejsce w spółce zajął Charles Steward chętnie udzielający się w eksperymentach Chivasa. W roku 1843 firma zyskała pierwszy ogromny sukces otrzymując królewski gwarant i nakaz dostarczania produktów na królewski stół panującej ówcześnie królowej Wiktorii. Niedługo po tym firmę mianowano „Royal Grocer” dla marki królowej, księżnej Kentu i wydano kilka kolejnych nakazów dostarczania produktów na stoły książąt i arystokracji. Odtąd nazwisko Chivas już na stałe związało się z luksusem i konsumentami klasy wyższej.
Młodszy brat Jamesa, John, stał się częścią firmy po śmierci Stewarda w roku 1857. Wtedy też firma zmieniła oficjalnie nazwę na „Chivas Brothers”, a kilka lat później wydała swoją pierwszą oficjalną whisky – mieszankę 10-letnich destylatów słodowych i zbożowych. Ostatni członek rodziny Chivas, Aleksander, zmarł w 1893 roku, a po nim firmę przejęła spółka – jego prawa ręka Aleksander Smith oraz mistrz kupażowania firmy Charles Steward Howard – z zastrzeżeniem iż firma już na zawsze ma pozostać pod nazwą „Chivas Brothers”. Kolejne lata nie były łaskawe dla firmy, która wielokrotnie przechodziła z rąk do rąk tracąc pozycje i amerykański rynek zbytu, co spowodowane było wybuchem I wojny światowej. Swój blask Chivas Brothers odzywała w okresie II wojny światowej wraz z wypuszczeniem 12-letniej wersji whisky „Regal”, która szybko stała się numerem 1. wśród amerykańskich konsumentów. W 1949 roku marka została kupiona przez Seagrams, który wzmocnił jej marketing i poszerzył rynki zbytu, a od 2001 roku pozostaje pod skrzydłami Pernod Ricard. Chivas jest obecnie najlepszą i najchętniej wybieraną whisky w Azji oraz 4. na całym świecie.
Receptura 12-letniej wersji Chivas Regal liczy sobie już ponad 200 lat. Po raz pierwszy wydana została w 1909 roku, 16 lat po śmierci Aleksandra, jako 25-letnia blended whisky. Jej formułę opracował Charles Howard. W czasie I wojny światowej zaprzestano jej produkcji, a po wojnie powróciła w wersji 12-letniej jako „klasa Premium” i do dziś zajmuje główne miejsce w portfolio marki. Budowana jest z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, starzonych w beczkach po Sherry i po Bourbonie przez minimum 12 lat. Głównym składnikiem jest whisky single malt z Strathilsa, a jako resztę kupażu wymienia się destylaty z Tormore, Braeval, Allt-a Bhainne i Longmorn. Whisky single grain pochodzi z destylarni należącej do firmy Pernod Ricard Strathclyde Distillery.
Kolor: intensywnie bursztynowy;
Nos: łagodny; dzikie zioła, białe kwiaty, wrzos, krem waniliowy, miód, toffi, brzoskwinia, morela, żółta śliwka, maślany croissant, owoce sadu, konfitura cytrynowa;
Smak: kremowy; miód, mleczne krówki, dojrzała gruszka, słodkie płatki zbożowe, wanilia, pieczone jabłka, ziele angielskie, karmel, orzechy laskowe, toffi;
Finisz: bogaty i trwały; miód, wanilia, karmel, przyprawy korzenne, dąb;
Chivas Regal 12Y to doskonała whisky do smakowania w wersji saute, jako że została uznana za „wzorową szkocką whisky”. Degustacja bez dodatków pozwoli więc zapoznać się z najlepszymi cechami najlepszej z luksusowych whisky. Jednak ci, którzy szukają większych wrażeń z pewnością zadowolą się drinkiem, który powstał już w 1888 roku i został wydany w legendarnym podręczniku dla barmanów Harryego Johnsona. Wystarczy, że dodasz do whisky świeży sok z cytryny, cukier i odrobinę absyntu, szybko wstrząśniesz, przelejesz do niskiej szklanki na dwie kości lodu i uzupełnisz wodą gazowaną.
Butelka z jasnego szkła ma delikatnie pękaty kształt w górnej części i pękatą szyjkę przypominającą szyje alembików. Na jej końcu obleczono krótki bordowy kaptur, który komponuje się kolorystycznie z etykietą. Etykietę umieszczono w środkowej części butelki – jest nią srebrny herb ze zdobieniami, na którym mieszczą się dwie bordowe szarfy, jedna z nazwą producenta, a druga z nazwą whisky. Pomiędzy nimi mieści się jeszcze bordowa okrągła ramka z liczbą „12” oznaczającą wiek trunku. Pod szyjką znajduje się tłoczenie w kształcie logotypu firmy.
Butelka chowana jest w prostokątne pudełko odpowiadające stylem i barwą butelce. Na srebrnym tle widnieje logotyp marki oraz symbole uosabiające jej charakter. W górnej części powtórzono srebrno-bordowy herb z etykiety butelki, a w dolnej dodano ramkę z podpisami założycieli firmy Jamesa i Johna Chivasów.
Mimo iż Chivas należy do whisky klasy Premium jest to trunek, który powinien spróbować każdy wielbiciel złocistego alkoholu, nawet jeśli nie należy do arystokracji. O jej doskonałości mówi nie tylko królewski gwarant wydany w dawnych czasach, lecz także dwa wygrane złote medale w roku 2015 – w konkursie IWSC oraz „Mistrzowie Szkockiej Whisky”.
Zobacz także ten sam produkt w kartonikku Chivas regal 12, w zestawie ze szklankami Chivas 12 ze szklankami.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Region | Speyside |
Producent | Strathisla Distillery |
Marka | CHIVAS REGAL |
Właściciel | Pernod Ricard |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie, sherry |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |