LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L

KukunawaOfertaLAGAVULIN16YSzkocjaSingle Malt
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L 0zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L 1zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L 2

cena: 338.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDLAGAVULIN
YEAR16Y
VOL%43
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations
NA OKAZJEDymne i torfowe
NA OKAZJENa prezent
BECZKAbourbon

Dlaczego warto kupić whisky Lagavulin 16 letnią 43% 0,7L?

  1. Destylarnia Lagavulin położona jest w zatoce blisko, której znajdują się ruiny XIII-wiecznego zamku Dunyvaig
  2. 16-letni Lagavulin znany jest jako „król Islay”.
  3. Debiutowała w 1998 roku
  4. Torfowa, delikatna ale z mocną słodyczą, czuć nuty morza, soli i drewna
  5. Stworzona z destylatów leżakowanych przez 16 lat w beczkach po bourbonie
  6. Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
  7. Świetna dla miłośników torfowych destylatów ze Islay
  8. Wielokrotnie nagradzana

Nagrody i wyróżnienia dla Lagavulin 16 lat 43% 0,7L

Mocny smak torfu z wyspy Islay

Jedna z ulubionych whisky słodowych na świecie, czczony przez koneserów i ekspertów, 16-letni Lagavulin znany jest jako „król Islay”. Jest to szkocka whisky, którą każdy koneser lub entuzjasta musi mieć w swojej kolekcji! Leżakowany w dębowych beczkach przez 16 lat single malt ma masywny smak dymu torfowego, typowy dla południowej Islay, a jednocześnie oferuje bogactwo i wytrawność, która czyni go naprawdę interesującym trunkiem. Lagavulin 16 Year Old stał się wzorcowym produktem destylarni na surowej i pięknej, szkockiej wyspie. Alkohol miał swoją premierę w 1998 roku i od tego czasu stanowi główny trunek w całej ofercie gorzelni Lagavulin. Diageo, obecny producent trunki, jedna z największych firm tego typu na świecie i właściciel marki Johnnie Walker, włączył 16-letnią whisky do grupy Classic Malts of Scotland, razem z pięcioma innymi trunkami. Trunek ma 43% alkoholu.

Gorzelnia Lagavulin, położona na tajemniczej szkockiej wyspie Islay, działa od 1816 roku i została założona przez niejakiego Johna Johnstona na miejscu istniejących tam wcześniej mniejszych, nielegalnych destylarni. Na wyspie mieści się wiele innych, równie popularnych gorzelni i dlatego wyspa nazywana jest mekką fanów szkockich single maltów. Ta zielona, surowa kraina od wieków miała bliskie związki z whisky - jej skalne, podwodne jaskinie pełniły niegdyś funkcję schowków dla przemytników alkoholi! Dzisiaj na pięknych terenach tego niewielkiego skrawka lądu otoczonego wzburzonym morzem mieszka jedynie 3000 osób. Produkcja torfowych płynów co roku przyciąga jednak na wyspę duże liczby turystów. Destylarnia Lagavulin należy dzisiaj do koncernu Diageo, jednak przez lata od początku swojego istnienia, przechodziła z rąk do rąk różnych właścicieli. Nazwa gorzelni wzięła się galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza „młyn w małej dolinie”.

16-letni trunek stał się laureatem wielu nagród, zdobył: srebrny medal w International Spirits Challenge w 2018 roku oraz złote medale tego samego konkursu w latach 2009, 2010, 2013, 2015 i 2018. Uzyskał złoty medal w International Wine&Spirtis Competition w 2014 roku i złoty medal w The Scotch Whisky Masters w 2014 roku.

Słód jęczmienny bazą whisky Lagavulin

Podstawowym składnikiem każdego whisky jest woda. Umiejscowienie destylarni w pobliżu krystalicznie czystego źródła jest dlatego niezwykle istotne. Woda wpływa na kiełkowanie zbóż, w przypadku szkockich single maltów – jęczmienia. Jest również dodawana na etapie zacierania w celu wydobycia cukrów. Gorzelnie potrzebują również zimnej wody do skroplenia oparów z powrotem w ciecz. Woda, która zostanie wykorzystana w procesie produkcji, koniecznie musi być pozbawiona zanieczyszczeń i zdatna do picia.

Zacier stanowiący bazę każdego złotego trunku typu single malt powstaje z jęczmienia. Pierwszym krokiem jego obróbki jest namaczanie ziaren, co stymuluje je do kiełkowania. Dzięki trzykrotnemu zanurzeniu jęczmienia w wodzie ziarno może zakiełkować w ciągu kilku dni. Następnie jęczmień poddawany jest suszeniu, co hamuje jego kiełkowanie. Destylarnia Lagavulin zaprzestała stosowania suszenia metodą podłogową w 1974 roku i w pełni przestawiła się na suszenie dymem torfowym. Na koniec procesu produkcji trunku dochodzi do mielenia ziarna i jego zacierania.

Beczki po bourbonie zapewniają kokosowe i waniliowe nuty

Fermentacja, destylacja i maturacja to kolejne etapy wytwarzania whisky. Fermentacja polega na rozmnożeniu się drożdży, które zmieniają mieszankę w alkohol i dwutlenek węgla. Jego efektem jest osiągnięcie około 8-9% zawartości alkoholu w trunku. Później przychodzi pora na podwójną destylację mającą na celu rozdzielenie składników. Odbywa się ona w miedzianych alembikach, które eliminują z płynu szkodliwe metale i inne substancje. Końcowy etap stanowi maturacja, czyli dojrzewanie alkoholu w beczkach. Według zasad zapisanych w Scotch Whisky Regulations w 2009 jest konieczność leżakowania szkockiego trunku nie krócej niż przez okres trzech lat. Lagavulin stosuje beczki po sherry i dębowe po bourbonie z ponownego napełnienia. Celuloza i hemiceluloza dębu karmelizują płyn, dodając mu słodyczy i koloru; lignina rozkłada się, nadając złożoność i nuty wanilii, a garbniki zapewniają cierpkości zapachu i delikatności. Beczki wykorzystane po wcześniejszej maturacji w nich bourbona nadają płynowi kokosowych i waniliowych nut, a także jaśniejszego koloru.

Oleisty, torfowy trunek z owocowymi elementami

16-letni trunek to alkohol dla fanów mocno torfowych smaków i aromatów. Maturacja w beczkach z dębu zapewnia również delikatnie słodkie i owocowe nuty. Testując Lagavulina można liczyć na długi, porywający finisz.

Czysty, Old Fashioned lub w towarzystwie sera

Zwyczaj zakłada, że szkockie trunku typu single malt testujemy bez dodatków. Często wykorzystuje się jedynie krople bądź dwie wody, która jest w stanie wydobyć dodatkowe nuty smakowe z alkoholu. Producent poleca jednak koktajle, w które szkocka whisky wkomponuje się idealnie: Old Fashioned i Angus Collins z sokiem z cytryny, dodatkiem wody, sokiem pomarańczowym, wisienką i plastrem cytryny. Pamiętajmy również, że single malty to świetny dodatek do jedzenia! Torfowe, ziemiste i dymne szkockie whisky single malt, takie jak Lagavulin, świetnie współgrają z intensywnością słonego lub dojrzałego sera.

Stonowana, klasyczna prezentacja

Prezentacja trunku jest delikatna i stonowana. Butelka ma opływowy, zgrabny kształt i delikatnie brązowe szkło. Etykieta jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich, umiejscowiona w pionie, zawiera nazwę destylarni, rok jej powstania i informuje o miejscu, w jakim jest położona. Widzimy również przedstawienie graficzne statku, co nawiązuje do bliskości morza. Druga, pionowa i kwadratowa etykieta zawiadamia o procencie alkoholu zawartego w whisky, o czasie maturacji alkoholu i podaje bardziej szczegółowe informacje, na przykład o sposobie beczkowania. Lagavulin sprzedawany jest w ozdobnym, czarnym, eleganckim pudełku z ryciną przedstawiającą destylarnie na wyspie Islay.

Dla fanów torfowych smaków i wielbicieli klasyki

16-letni Lagavulin to flagowy single malt szkockiej destylarni. Trunek jest niezwykle popularny na świecie, a jego wysoki poziom potwierdzają liczne medale i wygrane w konkursach. To dobra opcja na prezent dla fana torfowych trunków, ale również dla kogoś, kto dopiero wchodzi w ich świat. Whisky świetna to degustacji w pojedynkę lub w gronie znajomych. Intensywne smaki z dodatkiem delikatnej słodyczy owocowych nut skradną wiele podniebień.

Webstories Lagavulin

Whisky w świecie filmu - zdjęcie do artyklu Whisky w świecie filmu

Klasyka torfu - zdjecie do artykulu Klasyka torfu

Informacje szczegółowe

Kraj Szkocja
Rodzaj whisky Single Malt
Region Islay
Producent Lagavulin Distillery
Marka LAGAVULIN
Właściciel Diageo
Bottler oficjalny
Wiek 16Y
Zawartość alkoholu 43
Pojemność 0.7L
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie
Filtrowanie filtrowana na zimno
Barwienie karmel
Opakowanie Pudełko
Typ whisky torfowa
Ilość torfu 35 ppm
Jim Murray 95

Podobne whisky

zdjęcie produktu LAGAVULIN 12Y 17TH RELEASE 56,5% 0,7L
LAGAVULIN 12Y 17TH RELEASE 56,5% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L
LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7L
LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12 Y 2014 54,4% 0,7L
LAGAVULIN 12 Y 2014 54,4% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L
LAGAVULIN 8Y 48% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7L
LAGAVULIN 12Y 56,8% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 10Y TRAVEL EXCLUSIVE 43% 0,7L
LAGAVULIN 10Y TRAVEL EXCLUSIVE 43% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y  DISTILLERS EDTION 2002/2018 43% 0,7L
LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDTION 2002/2018 43% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDITTION 2000/20016 43% 0,7L
LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDITTION 2000/20016 43% 0,7L
zdjęcie produktu GAME OF THRONES LAGAVULIN 9Y HOUSE LANNISTER 46% 0,7L
GAME OF THRONES LAGAVULIN 9Y HOUSE LANNISTER 46% 0,7L
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12Y 57,3% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022
LAGAVULIN 12Y 57,3% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022
zdjęcie produktu LAGAVULIN 12 Y DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022 57,3% 0,2L
LAGAVULIN 12 Y DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022 57,3% 0,2L
zdjęcie produktu LAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7L
LAGAVULIN DISTILLERS EDITION PEDRO XIMENEZ 43% 0,7L
cena niedostępne niedostępne niedostępne niedostępne 273.00 zł niedostępne niedostępne niedostępne niedostępne 479.00 zł 755.00 zł 279.00 zł 479.00 zł
ocena
kraj Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja Szkocja
rodzaj whisky Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt Single Malt
marka LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN LAGAVULIN
wiek 12Y 16Y 16Y 12Y 8Y 12Y 10Y 16Y 16Y 9Y 12Y 12Y NAS
alkohol % 56.5 43 43 54.4 48 56.8 43 43 43 46 57.3 57.3 43
pojemność 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.2L 0.7L
Jim Murray 95 95.5 89.5
Region Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay Islay
Producent Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery Lagavulin Distillery
Właściciel Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo Diageo
Bottler oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny oficjalny
Dojrzewanie - beczka dąb amerykański po bourbonie beczki refill dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie beczki hogshead, sherry dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie beczki refill dąb amerykański po bourbonie sherry Pedro Ximenez sherry Pedro Ximenez dąb amerykański po bourbonie dąb amerykański po bourbonie, Virgin Oak dąb amerykański po bourbonie beczki refill, dąb amerykański po bourbonie Virgin Oak dąb amerykański po bourbonie
Finisz - beczka sherry Pedro Ximenez
Filtrowanie niefiltrowana na zimno filtrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno niefiltrowana na zimno
Barwienie niebarwiona karmel niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona niebarwiona
Opakowanie Karton Pudełko Karton Karton Karton Karton Karton Karton Karton Tuba Tuba Karton Karton
Typ whisky torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa torfowa
Ilość torfu 35 ppm 35 ppm
Nakład 507 butelek 505 butelek
Single Cask
Cask Strength Tak

Promowane whisky

zdjęcie produktu DEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon69.90 zł |
zdjęcie produktu AUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon84.99 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon134.92 zł |
zdjęcie produktu SINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | sherry Pedro Ximenez | bourbon99.90 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon198.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon159.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | sherry354.97 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon | sherry149.21 zł |
zdjęcie produktu OLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | bourbon | sherry Oloroso395.00 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon119.90 zł |

Opinie

Andrzej 2021-02-22
"Zamówienie zrealizowane szybko. Polecam. "
Kondzio 2021-09-26
"moja ulubiona, rzadko dostępna, polecam"
Filip 2021-09-26
"zawsze mile widziany w dobrej cenie :)"
Andrzej 2024-07-15
"Wyśmienita jak zawsze. "

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas