LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L

KukunawaOfertaLAGAVULIN16YSzkocjaSingle Malt
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L 0

cena: 320.00 z艂
DOST臉PNO艢膯 10 sztukCZAS WYSY艁KI do 48 godzinBRANDLAGAVULIN
YEAR16Y
VOL%43
POJEMNO艢膯0.7L
KRAJSzkocja
RODZAJSingle Malt
NA OKAZJEHigher expectations
NA OKAZJEDymne i torfowe

Mocny smak torfu z wyspy Islay

Jedna z ulubionych whisky s艂odowych na 艣wiecie, czczony przez koneser贸w i ekspert贸w, 16-letni Lagavulin znany jest jako 鈥瀔r贸l Islay鈥. Jest to szkocka whisky, kt贸r膮 ka偶dy koneser lub entuzjasta musi mie膰 w swojej kolekcji! Le偶akowany w d臋bowych beczkach przez 16 lat single malt ma masywny smak dymu torfowego, typowy dla po艂udniowej Islay, a jednocze艣nie oferuje bogactwo i wytrawno艣膰, kt贸ra czyni go naprawd臋 interesuj膮cym trunkiem. Lagavulin 16 Year Old sta艂 si臋 wzorcowym produktem destylarni na surowej i pi臋knej, szkockiej wyspie. Alkohol mia艂 swoj膮 premier臋 w 1998 roku i od tego czasu stanowi g艂贸wny trunek w ca艂ej ofercie gorzelni Lagavulin. Diageo, obecny producent trunki, jedna z najwi臋kszych firm tego typu na 艣wiecie i w艂a艣ciciel marki Johnnie Walker, w艂膮czy艂 16-letni膮 whisky do grupy Classic Malts of Scotland, razem z pi臋cioma innymi trunkami. Trunek ma 43% alkoholu.

Gorzelnia Lagavulin, po艂o偶ona na tajemniczej szkockiej wyspie Islay, dzia艂a od 1816 roku i zosta艂a za艂o偶ona przez niejakiego Johna Johnstona na miejscu istniej膮cych tam wcze艣niej mniejszych, nielegalnych destylarni. Na wyspie mie艣ci si臋 wiele innych, r贸wnie popularnych gorzelni i dlatego wyspa nazywana jest mekk膮 fan贸w szkockich single malt贸w. Ta zielona, surowa kraina od wiek贸w mia艂a bliskie zwi膮zki z whisky - jej skalne, podwodne jaskinie pe艂ni艂y niegdy艣 funkcj臋 schowk贸w dla przemytnik贸w alkoholi! Dzisiaj na pi臋knych terenach tego niewielkiego skrawka l膮du otoczonego wzburzonym morzem mieszka jedynie 3000 os贸b. Produkcja torfowych p艂yn贸w co roku przyci膮ga jednak na wysp臋 du偶e liczby turyst贸w. Destylarnia Lagavulin nale偶y dzisiaj do koncernu Diageo, jednak przez lata od pocz膮tku swojego istnienia, przechodzi艂a z r膮k do r膮k r贸偶nych w艂a艣cicieli. Nazwa gorzelni wzi臋艂a si臋 galickiego Lag A'Mhulin, co oznacza 鈥瀖艂yn w ma艂ej dolinie鈥.

16-letni trunek sta艂 si臋 laureatem wielu nagr贸d, zdoby艂: srebrny medal w International Spirits Challenge w 2018 roku oraz z艂ote medale tego samego konkursu w latach 2009, 2010, 2013, 2015 i 2018. Uzyska艂 z艂oty medal w International Wine&Spirtis Competition w 2014 roku i z艂oty medal w The Scotch Whisky Masters w 2014 roku.

S艂贸d j臋czmienny baz膮 whisky Lagavulin

Podstawowym sk艂adnikiem ka偶dego whisky jest woda. Umiejscowienie destylarni w pobli偶u krystalicznie czystego 藕r贸d艂a jest dlatego niezwykle istotne. Woda wp艂ywa na kie艂kowanie zb贸偶, w przypadku szkockich single malt贸w 鈥 j臋czmienia. Jest r贸wnie偶 dodawana na etapie zacierania w celu wydobycia cukr贸w. Gorzelnie potrzebuj膮 r贸wnie偶 zimnej wody do skroplenia opar贸w z powrotem w ciecz. Woda, kt贸ra zostanie wykorzystana w procesie produkcji, koniecznie musi by膰 pozbawiona zanieczyszcze艅 i zdatna do picia.

Zacier stanowi膮cy baz臋 ka偶dego z艂otego trunku typu single malt powstaje z j臋czmienia. Pierwszym krokiem jego obr贸bki jest namaczanie ziaren, co stymuluje je do kie艂kowania. Dzi臋ki trzykrotnemu zanurzeniu j臋czmienia w wodzie ziarno mo偶e zakie艂kowa膰 w ci膮gu kilku dni. Nast臋pnie j臋czmie艅 poddawany jest suszeniu, co hamuje jego kie艂kowanie. Destylarnia Lagavulin zaprzesta艂a stosowania suszenia metod膮 pod艂ogow膮 w 1974 roku i w pe艂ni przestawi艂a si臋 na suszenie dymem torfowym. Na koniec procesu produkcji trunku dochodzi do mielenia ziarna i jego zacierania.

Beczki po bourbonie zapewniaj膮 kokosowe i waniliowe nuty

Fermentacja, destylacja i maturacja to kolejne etapy wytwarzania whisky. Fermentacja polega na rozmno偶eniu si臋 dro偶d偶y, kt贸re zmieniaj膮 mieszank臋 w alkohol i dwutlenek w臋gla. Jego efektem jest osi膮gni臋cie oko艂o 8-9% zawarto艣ci alkoholu w trunku. P贸藕niej przychodzi pora na podw贸jn膮 destylacj臋 maj膮c膮 na celu rozdzielenie sk艂adnik贸w. Odbywa si臋 ona w miedzianych alembikach, kt贸re eliminuj膮 z p艂ynu szkodliwe metale i inne substancje. Ko艅cowy etap stanowi maturacja, czyli dojrzewanie alkoholu w beczkach. Wed艂ug zasad zapisanych w Scotch Whisky Regulations w 2009 jest konieczno艣膰 le偶akowania szkockiego trunku nie kr贸cej ni偶 przez okres trzech lat. Lagavulin stosuje beczki po sherry i d臋bowe po bourbonie z ponownego nape艂nienia. Celuloza i hemiceluloza d臋bu karmelizuj膮 p艂yn, dodaj膮c mu s艂odyczy i koloru; lignina rozk艂ada si臋, nadaj膮c z艂o偶ono艣膰 i nuty wanilii, a garbniki zapewniaj膮 cierpko艣ci zapachu i delikatno艣ci. Beczki wykorzystane po wcze艣niejszej maturacji w nich bourbona nadaj膮 p艂ynowi kokosowych i waniliowych nut, a tak偶e ja艣niejszego koloru.

Oleisty, torfowy trunek z owocowymi elementami

16-letni trunek to alkohol dla fan贸w mocno torfowych smak贸w i aromat贸w. Maturacja w beczkach z d臋bu zapewnia r贸wnie偶 delikatnie s艂odkie i owocowe nuty. Testuj膮c Lagavulina mo偶na liczy膰 na d艂ugi, porywaj膮cy finisz.

Barwa: bursztynowa;

Aromat: intensywny, nienachalnie torfowy, morska bryza, mi贸d, suszone 艣liwki;

Smak: oleista tekstura, mocno torfowy, nuty grejpfruta i warzyw, tanina, delikatna s艂odycz, nuty wina;

Finisz: d艂ugi, torfowy z elementami owocowymi;

Czysty, Old Fashioned lub w towarzystwie sera

Zwyczaj zak艂ada, 偶e szkockie trunku typu single malt testujemy bez dodatk贸w. Cz臋sto wykorzystuje si臋 jedynie krople b膮d藕 dwie wody, kt贸ra jest w stanie wydoby膰 dodatkowe nuty smakowe z alkoholu. Producent poleca jednak koktajle, w kt贸re szkocka whisky wkomponuje si臋 idealnie: Old Fashioned i Angus Collins z sokiem z cytryny, dodatkiem wody, sokiem pomara艅czowym, wisienk膮 i plastrem cytryny. Pami臋tajmy r贸wnie偶, 偶e single malty to 艣wietny dodatek do jedzenia! Torfowe, ziemiste i dymne szkockie whisky single malt, takie jak Lagavulin, 艣wietnie wsp贸艂graj膮 z intensywno艣ci膮 s艂onego lub dojrza艂ego sera.

Stonowana, klasyczna prezentacja

Prezentacja trunku jest delikatna i stonowana. Butelka ma op艂ywowy, zgrabny kszta艂t i delikatnie br膮zowe szk艂o. Etykieta jest podzielona na dwie cz臋艣ci. Pierwsza z nich, umiejscowiona w pionie, zawiera nazw臋 destylarni, rok jej powstania i informuje o miejscu, w jakim jest po艂o偶ona. Widzimy r贸wnie偶 przedstawienie graficzne statku, co nawi膮zuje do blisko艣ci morza. Druga, pionowa i kwadratowa etykieta zawiadamia o procencie alkoholu zawartego w whisky, o czasie maturacji alkoholu i podaje bardziej szczeg贸艂owe informacje, na przyk艂ad o sposobie beczkowania. Lagavulin sprzedawany jest w ozdobnym, czarnym, eleganckim pude艂ku z rycin膮 przedstawiaj膮c膮 destylarnie na wyspie Islay.

Dla fan贸w torfowych smak贸w i wielbicieli klasyki

16-letni Lagavulin to flagowy single malt szkockiej destylarni. Trunek jest niezwykle popularny na 艣wiecie, a jego wysoki poziom potwierdzaj膮 liczne medale i wygrane w konkursach. To dobra opcja na prezent dla fana torfowych trunk贸w, ale r贸wnie偶 dla kogo艣, kto dopiero wchodzi w ich 艣wiat. Whisky 艣wietna to degustacji w pojedynk臋 lub w gronie znajomych. Intensywne smaki z dodatkiem delikatnej s艂odyczy owocowych nut skradn膮 wiele podniebie艅.

Podobne whisky

zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L DISTILLERS EDTION 2002/2018LAGAVULIN 16Y 43% 0,7L DISTILLERS EDTION 2002/2018LAGAVULIN | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe490.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 12Y 57,3% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022LAGAVULIN 12Y 57,3% 0,7L DIAGEO SPECIAL RELEASES 2022LAGAVULIN | 12Y | 57.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla kolekcjonera | Diageo Special Releases 2022660.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y DISTILLERS EDIT. 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera | Dymne i torfowe479.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 8Y 48% 0,7LLAGAVULIN 8Y 48% 0,7LLAGAVULIN | 48 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Na prezent219.90 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 25Y 200th ANNIVERSARY 51,7% 0,7LLAGAVULIN 25Y 200th ANNIVERSARY 51,7% 0,7LLAGAVULIN | 25Y | 51.7 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Dla konesera9900.00 z艂 |

Promowane whisky

zdj臋cie produktu GREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN 20Y 40% 0,7lGREIGN | 20Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single grain | Higher expectations139.00 z艂 |
zdj臋cie produktu LAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN 16Y 43% 0,7LLAGAVULIN | 16Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe320.00 z艂 |
zdj臋cie produktu CHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL 12Y 40% 0,7LCHIVAS REGAL | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane92.99 z艂 |
zdj臋cie produktu GLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH 12Y 43% 0,7L GBGLENDRONACH | 12Y | 43 | 0.7L | Szkocja | Single Malt199.00 z艂 |
zdj臋cie produktu NIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA FROM BARREL 51,4% 0,5LNIKKA | 51.4 | 0.5L | Japonia | Blended Malt189.00 z艂 |

Opinie

Andrzej 2021-02-22
"Zam贸wienie zrealizowane szybko. Polecam. "
Kondzio 2021-09-26
"moja ulubiona, rzadko dost臋pna, polecam"
Filip 2021-09-26
"zawsze mile widziany w dobrej cenie :)"

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtyku艂y o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin Pe艂nomocnictwaPolityka prywatno艣ciKlauzula informacyjna RODOOdst膮pienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas