Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertawino RiojaZnaleziono: 4 whisky
zdjęcie produktu FINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7LFINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7LFINLAGGAN | NAS | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | Black Week | wino Rioja212.00 zł |
zdjęcie produktu LEDAIG SINCLAIR SERIES RIOJA CASK 46,3% 0,7LLEDAIG SINCLAIR SERIES RIOJA CASK 46,3% 0,7LLEDAIG | NAS | 46.3 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon | wino Rioja220.00 zł |
zdjęcie produktu FINLAGGAN FEIS ILE 2024 50% 0,7LFINLAGGAN FEIS ILE 2024 50% 0,7LFINLAGGAN | NAS | 50 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | Na prezent | wino Rioja339.90 zł |
zdjęcie produktu FINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7L  - BEZ OPAKOWANIAFINLAGGAN RED WINE CASK MATURED 46% 0,7L - BEZ OPAKOWANIAFINLAGGAN | NAS | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | outlet | wino Rioja169.00 zł |

Hiszpański temperament - beczki po winie Rioja

Rioja to wino, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Ma w sobie słońce północnej Hiszpanii, aromat ciepłej ziemi i pewną dumę, której nie znajdzie się nigdzie indziej. Powstaje z odmian Tempranillo, Garnacha, Graciano i Mazuelo – i każda z nich wnosi coś od siebie: owoc, przyprawę, strukturę, głębię. Rioja dojrzewa w dębowych beczkach przez lata, czasem dekady, zanim trafi do kieliszków. A gdy taka beczka znajdzie się w rękach gorzelnika, whisky zyskuje zupełnie nowy wymiar.

Rioja - wiele odmian w jednym

Rioja to nie jedno wino, lecz cała historia. Region rozciąga się wzdłuż rzeki Ebro, gdzie winorośle rosną na gliniastych i wapiennych glebach, a klimat łączy w sobie wpływy Atlantyku i śródziemnomorskiego słońca. To właśnie ta mieszanka daje winom Rioja ich rozpoznawalny charakter: głębię, elegancję i lekko pikantną nutę. Wina te dojrzewają w dębie – często amerykańskim, czasem francuskim – który nadaje im ciepły aromat wanilii, kokosa, tytoniu i słodkich przypraw. To właśnie ten dąb, po opróżnieniu beczek, staje się jednym z najbardziej pożądanych materiałów do finiszowania whisky. Każda beczka ma w sobie echo wina, które w niej dojrzewało.

Smak, który łączy dwa światy

Whisky dojrzewająca w beczkach po Rioja ma w sobie niepowtarzalny balans. Z jednej strony zachowuje jęczmienną czystość i delikatny charakter destylatu, z drugiej nabiera wyraźnie winnego tła. W zapachu pojawiają się nuty wiśni, czarnej porzeczki, śliwki i suszonej żurawiny. Do tego dymne echo dębu, ciepły dotyk wanilii i odrobina przypraw. W smaku whisky staje się pełniejsza, bardziej jedwabista. Ma w sobie miękką taninę, lekko kwaskowy owoc i delikatną, winno-karmelową głębię. Finisz jest długi, suchy, ciepły – z posmakiem drewna, skóry i czerwonego wina.

Dialog whisku z drewnem

Gdy taka beczka trafia do gorzelni, whisky zaczyna z nią dialog. Przez pierwsze miesiące wciąga resztki wina z wnętrza drewna, potem przejmuje jego duszę – owocowość, głębię, odrobinę tanicznej suchości. W dobrych rękach efekt jest zdumiewający: whisky staje się cieplejsza, bardziej okrągła, z aromatem czerwonych owoców i cichego echa hiszpańskiego słońca.

Jak degustować – rytm powolnego odkrywania

Taka whisky najlepiej smakuje degustowana w spokoju. Wystarczy chwila w kieliszku tulipanowym, by uwolnić aromaty wina i drewna. Whisky z beczki po Rioja dobrze znosi odrobinę wody – otwiera się, łagodnieje, nabiera aksamitności. To whisky, którą warto pić wieczorem, powoli, w dobrym towarzystwie albo w ciszy.

Whisky z beczki po Rioja ma w sobie coś więcej niż smak - emocje! Ciepło, które przypomina o południowym słońcu, i głęboki spokój dojrzewania w kamiennych piwnicach. Nie jest to whisky do szybkiego picia. To trunek, który lubi rozmowę, wieczorne światło i powolne tempo. Dla niektórych to whisky romantyczna, dla innych – po prostu mądra. Ale dla wszystkich ma jedno wspólne przesłanie: że warto dać jej czas, bo każda minuta przynosi coś nowego.

Do czego pasuje – whisky przy stole

Zaskakująco dobrze sprawdza się przy jedzeniu. Jej taniczny profil i owocowość czynią ją wdzięcznym partnerem dla czerwonych mięs – steków, jagnięciny, dziczyzny. Świetnie komponuje się też z twardymi serami i deserami z ciemnej czekolady lub suszonych owoców.

Dla odkrywców

To nie jest whisky dla każdego. Sięgną po nią ci, którzy szukają w trunku nie tylko smaku, ale także nastroju. To wybór dla ludzi, którzy potrafią docenić równowagę między siłą a subtelnością, którzy lubią, gdy whisky ma w sobie ślad czegoś więcej niż tylko słód i dąb. Jeśli ktoś ceni czerwone wina, szczególnie te z charakterem, jak Rioja, zrozumie tę whisky od razu. Spodoba się miłośnikom głębokich, ciepłych aromatów, lekkiej taniny, długiego finiszu. To propozycja dla koneserów, którzy wolą wieczór z kieliszkiem i rozmową niż szybkie toastowanie. Dla tych, którzy lubią smak, który ma historię i duszę. Prym w doborze odpowiednich beczek po winie Rioja do swoich destylatów wiedzie destylarnia Finlaggan. Warto przyjrzeć się również edycją od Ledaig.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas