Single malt whisky z najwyżej półki – przed Wami 34-letni Dailuaine, zabutelkowany z mocą 50,9% alkoholu. Limitowana ekspresja o jasnym kolorze została wydana jedynie w 2952 egzemplarzach, a wcześniej leżakowała ponad trzy dekady w dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. W 2015 roku luksusowe wydanie zostało włączone do prestiżowej kolekcji Special Release. Wszystko to dzięki gładkiemu profilowi smakowemu, pełnemu akcentów imbiru, gorzkiej czekolady i ziół na finiszu.
Pod koniec XIX wieku Dailuaine była największą destylarnią single malt w Speyside, a także jedną z najbardziej innowacyjnych. Została zbudowana w 1851 roku przez Williama Mackenzie, a do lat 60-tych XIX wieku była obsługiwana przez kolej Strathspey. Kompletna przebudowa w 1884 roku przyniosła instalację pierwszej szkockiej pagody na piecu, którego wysokość była celowo stroma, aby zminimalizować czas kontaktu między dymem torfowym a suszącym się słodem, co jest jednym z najwyraźniejszych wskaźników zmian w starym stylu „Strathspey”. W 1898 roku gorzelnia połączyła się z destylarnią Talisker, tworząc Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd. Dailuaine jest dziś również domem produkcji ciemnego ziarna, a dodatku przetwarza młóta z południowych i centralnych destylarni należących do firmy Diageo.
Konfiguracja – sześć dużych alembików i kondensatory – sugeruje, że należałoby wyprodukować lekki styl, ale zamiast tego destylarnia Dailuaine wytwarza ciężką, „mięsną” whisky. Dzięki długiej fermentacji, szybkiej destylacji i zastosowaniu stali nierdzewnej w kondensatorach, aby ograniczyć zużycie interakcja miedzi powstaje wyjątkowa whisky. 34-latek to klasyka regionu, która dopełnia się leżakując ponad trzy dekady w dębowych beczkach po bourbonie.
34-letni Dailuaine pod jasno-złotym kolorem kryje akcenty dębu, soczystych owoców, kremowego toffi i całą masę ziół prosto z ogrodu.
Barwa: jasne złoto;
Aromat: owoce, kremowe toffi, zboża i przyprawy;
Smak: zioła z ogrodu, gorzka czekolada, kawa i dąb;
Finisz: pieprzne akcenty i jeszcze więcej ziołowych elementów;
Tej wyrafinowanej i rzadkiej whisky należy się oczywiście specjalne traktowanie. Nie ma tutaj miejsca na przypadki i eksperymenty. Degustując single malta z najwyższej półki warto skupić się na najdrobniejszych szczegółach w wachlarzu smaków i aromatów. Wydobycie ich nie jest takie trudne – wystarczy dodać do szklanki z whisky dwie krople wody niegazowanej o pokojowej temperaturze.
W wysokim, prostokątnym pudełku o czarnym kolorze kryje się elegancka butelka z bezbarwnego szkła. Za gładką taflą dojrzycie złocistą whisky, 34-letniego single malta Dailuaine. Na froncie minimalistyczna etykieta i podstawowe informacje o rzadkiej ekspresji. Tutaj rządki prostota.
34-letni single malt Dailuaine z pewnością zainteresuje doświadczonych smakoszy whisky słodowej. Wspaniała ekspresja zostanie doceniona przez wyrafinowane podniebienie. Prawie trzy i pół dekady w dębowych beczkach po bourbonie zrobiło swoje!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | DAILUAINE |
Wiek | 34Y |
Pojemność | 0.7L |