Jesteś tutaj:KukunawaCała ofertaLANGATUNZnaleziono: 8 whisky
zdjęcie produktu LANGATUN OLD DEER 46% 0,5LLANGATUN OLD DEER 46% 0,5LLANGATUN | NAS | 46 | 0.5L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | sherry | wino Chardonnay306.00 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN CIGAR MALT 45,6% 0,5LLANGATUN CIGAR MALT 45,6% 0,5LLANGATUN | 5Y | 45.6 | 0.5L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | sherry | wino Chardonnay439.90 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN OLD WOODPECKER 46% 0,5LLANGATUN OLD WOODPECKER 46% 0,5LLANGATUN | NAS | 46 | 0.5L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | wino Chardonnay409.00 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN OLD WOLF 46% 0,5LLANGATUN OLD WOLF 46% 0,5LLANGATUN | NAS | 46 | 0.5L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | sherry368.00 zł |
zdjęcie produktu SEVEN SEALS GIFTSET 5xLANGATUN WHISKY 0,25L SETSEVEN SEALS GIFTSET 5xLANGATUN WHISKY 0,25L SETLANGATUN | NAS | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations265.00 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN OLD CROW PEATED 46% 0,2LLANGATUN OLD CROW PEATED 46% 0,2LLANGATUN | NAS | 46 | 0.2L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | wino136.00 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN OLD CROW PEATED 46% 0,5LLANGATUN OLD CROW PEATED 46% 0,5LLANGATUN | NAS | 46 | 0.5L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | Dymne i torfowe | wino368.00 zł |
zdjęcie produktu LANGATUN OLD DEER 46% 0,2LLANGATUN OLD DEER 46% 0,2LLANGATUN | NAS | 30 | 0.2L | Szwajcaria | Single Malt | Higher expectations | sherry | wino Chardonnay132.00 zł |

Whisky Langatun ze Szwajcarii

Langatun to projekt rodzinny, zakorzeniony w historii, zrodzony z pasji. Ich whisky nie udają szkockich, a są po prostu sobą – odważne, konkretne, czasem zaskakujące. I to wszystko w środku Szwajcarii, w tak nieoczywistym dla whisky miejscu.

Od browaru do destylarni – długa historia z rodzinnym nazwiskiem

Cała historia zaczęła się w 1857 roku, kiedy pradziadek obecnego właściciela, niejaki Jakob Baumberger, otworzył browar w miasteczku Langenthal. Tam właśnie powstawało piwo, ale – jak to wtedy bywało – robiono też inne alkohole, w tym destylaty. Potem przez pokolenia rodzina prowadziła browar, aż do momentu, gdy Hans Baumberger III, czyli prawnuk założyciela, postanowił "odkurzyć" rodzinne tradycje i zrobić coś po swojemu. I tak powstała destylarnia Langatun – nazwa to stara forma słowa „Langenthal”. Krótkie, brzmi dobrze, i ma swoje korzenie.

Szwajcaria nie kojarzy się z whisky – i bardzo dobrze

Langatun leży w samym centrum Szwajcarii, w spokojnym regionie Berno, otoczonym lasami, polami i górami w tle. Nie znajdziemy tam wielkich hal produkcyjnych.Jest za to cisza, spokój i świetne warunki do dojrzewania whisky – czysta alpejska woda, suche powietrze, stabilna temperatura. I najważniejsze: wszystko robią tam ręcznie. Żadnej masowej produkcji, żadnych filtracji na zimno i sztucznych barwników. Czyste rzemiosło!

Eksperymentują, ale nie kombinują

Co wyróżnia Langatun? Przede wszystkim odwaga w podejściu do beczek. Tu naprawdę dzieje się sporo – whisky dojrzewają nie tylko w klasycznych beczkach po bourbonie czy sherry, ale też po czerwonych winach, piwach, porto. Każda edycja potrafi zaskoczyć. Niektóre dojrzewają w beczkach typu quarter cask, które mają więcej kontaktu z drewnem i szybciej dają efekt – ale nie chodzi o to, żeby przyspieszyć proces, tylko o to, żeby osiągnąć konkretny smak. I trzeba przyznać, że to się im udaje!

Langatun to whisky z piwnym DNA

Z racji rodzinnych korzeni, wiele ich whisky opiera się na jęczmieniu i słodzie robionym niemal w browarniczym stylu. I to się czuje – niektóre ich edycje mają w tle nuty bardziej piwne niż klasyczne. To nie wada – to styl. Ich pierwsze whisky były wręcz trochę „piwne” w duszy, i dziś ta nuta dalej się przewija w wielu butelkach.

Wszystko zaczyna się od jęczmienia – i choć brzmi to banalnie, to tak naprawdę wybór odpowiedniego ziarna ma ogromne znaczenie. Langatun korzysta wyłącznie z jęczmienia browarnego najwyższej jakości, importowanego z zagranicy, bo nie każda odmiana nadaje się do produkcji whisky. Jęczmień używany do destylacji musi mieć wysoki poziom skrobi. Chodzi o to, by dało się z niego uzyskać jak najwięcej cukru, który potem przekształca się w alkohol.

W whisky najczęściej używa się jęczmienia dwurzędowego – i dokładnie taki stosuje Langatun. To klasyczny surowiec, wykorzystywany w whisky od pokoleń. Jeszcze 200 lat temu dominowała stara odmiana ziarna. Co ciekawe, zanim jęczmień trafi do produkcji, najpierw odpoczywa – po wysuszeniu i schłodzeniu przez kilka miesięcy „śpi” w magazynach, by dopiero później zostać pobudzonym do życia i zacząć kiełkować w słodowni.

Whisky z XIX-wiecznego spichlerza

Cała destylarnia mieści się w zabytkowym, XIX-wiecznym spichlerzu. Miejsce ma duszę – nie wygląda jak zakład przemysłowy, tylko jak mała posiadłość. Whisky leżakuje tam w ciszy, bez presji, bez ciśnienia na produkcję. Wewnątrz grube ściany, naturalna wilgoć, klimat jak w starej winiarni. I to naprawdę czuć potem w butelce.

Co warto spróbować?

Zdecydowanie warto zacząć od Old Deer – klasyka, ale z charakterem. Potem Old Crow – wersja torfowa, ale nie przytłaczająca. Świetna jest też Jacob’s Dram, bardziej intensywna i deserowa. Jeśli trafisz na Cigar Malt – bierz w ciemno, to whisky zaprojektowana pod cygara, ciężka, oleista, z nutami kawy i ciemnej czekolady.

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas