Whisky Haig Gold Label to najstarsza ze wszystkich whisky szkockich, a może nawet najstarsza whisky na świecie! Blend ten jest przesiąknięty historią, odkąd został po raz pierwszy destylowany przez Johna Haiga w Cameronbridge w Szkocji w 1824 roku. John Haig założył destylarnię Kilbagie w XVIII wieku, chociaż jego rodzina była znana jako gorzelnicy jakiś czas wcześniej, a jego prapradziadek został złapany w 1655 roku za destylację w szabat. W 1824 roku John Haig otworzył gorzelnie zbożową Cameronbridge. Od tych skromnych początków Haig szybko stała się jedną z najpopularniejszych i odnoszących największe sukcesy szkockich blendów. Po śmierci Haiga firma upadła. Szybko jednak wróciła na tor, kiedy została zakupiona przez szereg międzynarodowych firm produkujących alkohole. W międzyczasie gorzelnia rosła w siłę i obecnie należy do koncernu Diageo.
Przez wiele lat Haig Gold była jedną z najlepiej sprzedających się szkockich whisky na świecie. Jest to produkt niezwykle przystępny w smaku, idealny do wykorzystania w wariacjach koktajlowych. Zawiera 40% blended maltów z destylarni Glenlossie, Glenkinchie i Linkwood, i 60% whisky single grain z gorzelni Cameronbridge. Butelkowany z mocą 40% alkoholu oferuje delikatne i finezyjne nuty przypraw, cytrusów oraz pieprzu.
Haig Gold łączy w sobie zarówno whisky typu single grain, jak i blended malt. Zacier do produkcji blended malt wytwarzany jest z jęczmienia, natomiast single grain z innych zbóż. Delikatność i finezja whisky zbożowej perfekcyjnie łagodzi moc i intensywność słodu jęczmiennego. Wyselekcjonowane ziarna początkowo namacza się, następnie poddaje suszeniu – metodą podłogową lub przy użyciu torfu, mieleniu, a na końcu zacieraniu w kadziach zaciernych.
Kolejne etapy produkcji obejmują fermentację, destylację, maturację, blendowanie oraz butelkowanie. Podczas fermentacji w specjalnych kotłach warzelniczych, zacier łączony jest z drożdżami, które żywiąc się cukrami, wytwarzają z nich alkohol. Podwójna destylacja w miedzianych alembikach – w mniejszym i większym – wzmacnia moc płynu i wydziela konkretną jego warstwę, którą umieszcza się w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Producent blendu nie zdradza, ile czasu leżakują poszczególne destylaty, jednak pewne jest, że czas ten nie jest krótszy niż 3 lata. Tak stanowią bowiem przepisy dotyczące szkockich trunków z 2009 roku. W odpowiednim czasie Master Blender rozpoczyna kupażowanie whisky ze sobą i butelkowanie.
Idealnie zrównoważony, klasyczny i popularny szkocki blend. Emanuje delikatnością, słodyczą i cytrusowym charakterem.
Barwa: jasno-złota; Aromat: gładki, lekki, nuty świeżej trawy i cytryny;
Smak: bardzo łagodny, gładki, nuty przypraw, pieprzu i słodu;
Finisz: lekko dymny, wyczuwalne przyprawy;
Haig Gold Label, jako niezwykle delikatna propozycja szkockich destylarni, stanowi idealną opcję na bazę pod wiele drinków – tych mniej lub bardziej klasycznych. Trunek dobrze smakuje z sokiem pomarańczowym i jabłkowym, a także z colą i Spiritem. Sprawdzi się w popularnych koktajlach, takich jak Whisky Sour, Old Fashioned czy Mint Julep. Bursztynowy alkohol zostawia ogromne pole do popisu i eksperymentów. Można podawać go na ciepło w połączeniu z miodem, cytryną, cynamonem, laską wanilii i gorącą wodą. Taka opcja z pewnością rozgrzeje po długim, jesiennym czy zimowym dniu. Na gorące popołudnia polecamy połączyć blend z mrożonymi truskawkami i taką miksturę podać w szklance koktajlowej.
Oldscholowy charakter butelki Haig Gold Label perfekcyjnie oddaje historię trunku. Szkło jest w kolorze ciemnego brązu, a design etykiety budzi skojarzenia z czasami paru dekad wstecz. Złoty napis „High” ujęty bogatą czcionką dodaje całości elegancji i klasy. Na emblemacie marki widoczna są lwy, czyli symbol Szkocji. Projekt objął również uwiecznienie na etykiecie masy medali i wyróżnień, jakie Haig Gold Label zdobyła przez lata istnienia na rynku.
Haig Gold Label to klasyczny, szkocki blend, który ma swoich fanów na całym świecie od wielu lat, a każdego roku zdobywa nowych. Trunek z powodzeniem sprawdza się przy wielu okazjach – tych bardziej i mniej formalnych. Jego delikatność sprawia, że świetnie działa w drinkach, co czyni go pozycją idealną na imprezę. Serwowany na zimno, czy na ciepło, umili każdy wieczór. Niezwykle przystępna cena, jak na tak wysokojakościowy alkoholu, powinna przekonać niezdecydowanych do postawienia wszystkich kart właśnie na szkocki blend Haig Gold Label.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | HAIG |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 88 |