Dlaczego warto kupić whisky Linkwood 10 years old?
- W 1971 roku obok pierwotnej gorzelni Linkwood wybudowano siostrzaną gorzelnię, która ostatecznie przejęła działalność pierwszej w 1985 roku
- Debiutowała w latach 90-tych XX wieku (między 1991 a 1994 rokiem)
- Świeża, lekka, letnie owoce, odrobina cytrusów i owoców tropikalnych, wanilia, cedr, nuty cygar, anyżku, migdałów, orzechów, miodu, żywicy sosnowej, skoszonej trawy, ziół, kwiatów i pieprzu
- Stworzona z nietorfowych destylatów leżakowanych przez 12 lat w beczkach po bourbonie
- Butelkowana z mocą alkoholu 43% ABV
- Świetna na piknik lub wstęp do mniej znanych, ciekawych szkockich whisky
- Należy do stworzonej przez Diageo serii 26 whisky z mniej znanych gorzelni, nieformalnie nazwanej przez guru w świecie whisky, Michaela Jacksona, „Flora & Fauna”
- Posiada potencjał inwestycyjny (większość whisky z serii wycofano z rynku)
Gorzelnia Linkwood została wybudowana w 1821 roku przez Petera Browna, ówczesnego zarządcę posiadłości Seafield, i wyposażona w dwa alembiki mogące wyprodukować 4,5 tysiąca litrów alkoholu rocznie. Po śmierci Petera w 1868 roku zarządcą gorzelni został James Walker, jednak firma wciąż pozostawała w rękach rodziny Brown. W latach 1872-73 syn założyciela, Wiliam Brown postanowił rozbudować ojcowskie przedsiębiorstwo i w miejscu starych budynków wybudował nową gorzelnię o dużo większej wydajności mogącej wyprodukować aż 227 tysięcy litrów alkoholu rocznie. W 1898 roku gorzelnię objęła nowo powstała spółka Linkwood-Glenlivet, a wydajność destylarni wzrosła do 454 tysięcy litrów tym samym zwiększając ilość wyprodukowanych butelek i rozpoznawalność marki. W latach 30. XX wieku gorzelnia przeszła pod skrzydła firmy Scottish Malt Distillers, którą wkrótce przejęła United Distillers, właściciel sześciu szkockich marek produkujących whisky single malt. Z powodu wojny gorzelnia musiała zostać zamknięta na kilka lat w okresie 1941-1945, jednak krótko po wojnie znów została otwarta, a dodatkowo zmodernizowana. W roku 1971 zbudowano bliźniaczą do niej destylarnię, nazwano ją Linkwood B i wyposażono w kolumny destylacyjne. Razem są one w stanie wyprodukować aż 2,5 miliona litrów alkoholu rocznie. Obecnym właścicielem marki jest koncern Diaego, właściciel 28 innych gorzelni. Dziś większość produkowanej w gorzelni whisky trafia do blendów, takich marek jak Johnnie Walker, White Horse czy Dimple. Jedyną oficjalną whisky single malt wydawaną przez destylarnię jest marka Linkwood Flora & Fauna. Diaego również zainwestowała w rozbudowę gorzelni, dobudowując kolejną halę alembików, instalując 6 nowych kadzi fermentacyjnych i tym samym zwiększając moc produkcyjną do zadziwiających 5,6 milionów litrów destylatów rocznie.
Oficjalna butelka Linkwood 12 YO należy do kolekcji Flora & Fauna, która debiutowała na rynku na początku lat 90. Tworzona jest z whisky produkowanych w mniej znanych gorzelniach z portfolio koncernów, co pozwala na przedstawienie ich konsumentom. Była częścią oryginalnej serii, niestety kilka lat temu została wycofana z produkcji.
Kolor: jasno-złoty;
Nos: kwiatowy i przyjemny; kwiat jabłoni, jabłko, trawa cytrynowa, migdały, galaretka z pigwy, miód, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy, agrest, wanilia, crème brulee, orzechy włoskie, anyż, karmelizowany cukier;
Smak: zbalansowany i oleisty; pieczone jabłko, olejek sosnowy, agrest, wanilia, słód, prażone orzechy, miód, tarta cytrynowa, pieprz, anyżek, migdały;
Finisz: trwały; wanilia, jabłko, orzechy włoskie, siano, anyż, lukrecja, dąb;
Do degustacji Linkwood 12Y najlepiej przygotować profesjonalny kieliszek typu glencair. Jest to kieliszek o pękatej czaszy, która pozwala wyzwolić się aromatom nad szeroką taflą trunku i skupić się na zwężającym się ku górze brzegu szkła. Dzięki temu degustujący może zapoznać się z pełnym wachlarzem aromatów, jakie ma do zaoferowania. Sprawdzonym pomysłem jest także zestawienie kieliszka whisky z talerzem kandyzowanych owoców i prażonych w cukrze orzechów, które wzmocnią doznania na podniebieniu.
Klasyczny kształt butelki z wypukłą szyjką, wykonanej z jasnego szkła oddaje klasyczny charakter whisky zamkniętego wewnątrz. Cechą charakterystyczną jest prostokątna etykieta w kolorze kremowym, na której widnieje para łabędzi, nawiązująca do charakteru miejsca w którym znajduje się destylarnia. Nad rysunkiem łabędzi znajduje się informacja o miejscu produkcji trunku, a pod nim nazwa whisky oraz informacje na jej temat. Etykieta ma prosty design, a całości dopełnia czarny prosty kaptur obleczony na szyjce.
Butelka dodatkowo zamykana jest w pudełku, odpowiadającym designowi etykiety. Na czarnym tle widnieje dokładne powtórzenie etykiety wraz z rysunkiem łabędzi i informacjami o whisky. Prosty, nieskomplikowany styl o eleganckim charakterze.
Jedyna butelka wydawana pod nazwą destylarni to idealny pomysł na prezent dla kolekcjonerów-miłośników whisky, którzy poszukują rzadkich i niezwykłych trunków. Z pewnością niewiele tego typu butelek może znaleźć się w domowej kolekcji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Region | Speyside |
Producent | Linkwood Distillery |
Marka | LINKWOOD |
Właściciel | Diageo |
Bottler | oficjalny |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 0.7L |
Dojrzewanie - beczka | dąb amerykański po bourbonie |
Filtrowanie | filtrowana na zimno |
Barwienie | karmel |
Jim Murray | 94.5 |