12-letni single malt Royal Lochnagar to pełna osobowości, ale nie narzucająca się, złocista whisky. Butelkowana z mocą 40% alkoholu, znana jest z bogatego smaku i aromatu. Na podniebieniu delikatne owoce, drewno, kremowo toffi i fale sandałowego drzewa. Prosto z trzeci raz napełnianych beczek z dębu europejskiego i amerykańskiego trafia do profilowanej butelki. Świetna whisky słodowa na początek przygody, ale również interesujący dram dla doświadczonych wielbicieli złocistych alkoholi.
Royal Lochnagar Distillery znajduje się w Easter Balmoral. Destylarnia ma bardzo wyróżniających się sąsiadów: milę na północny-zachód znajduje się Zamek Balmoral, szkockie schronienie wakacyjne rodziny królewskiej od 1848 roku. Royal Lochnagar cieszy się wspaniałą lokalizacją. Znajduje się na wysokości nieco ponad 1000 stóp, ćwierć mili od rzeki Dee i na zboczach, które wznoszą się równomiernie przez pięć mil na południe do szczytu Lochnagar, góry która dominuje w tej części Aberdeenshire i od którego destylarnia wzięła swoją nazwę. Jeśli istnieje jedno słowo, które może podsumować każdy aspekt destylarni Royal Lochnagar, jest to „jakość”, zarówno pod względem wrażenia odwiedzających, jak i produktu. Jest to najmniejsza z destylarni Diageo.
Początki gorzelnictwa na tym terenie sięgają założenia tu gorzelni na gruntach wydzierżawionych od Balmoral Estate w 1845 roku przez Johna Begga. Royal Lochnagar rozwijała się do końca XIX wieku, a w 1906 roku destylarnia została odbudowana i ponownie wyposażona. Została później przejęta przez firmę John Dewar and Sons Ltd, która w 1925 roku stała się częścią Distillers Company Limited (która później stała się częścią Diageo).
Produkcja destylarni Royal Lochnagar jest niewielka, ograniczana przez fizyczną pojemność sprzętu, a dodatkowo ogranicza ją decyzja o umożliwieniu destylatorom „odpoczywania” pomiędzy destylacjami, aby osiągnąć najwyższą jakość whisky. W Royal Lochnagar są tylko trzy washbacki są umieszczono razem w niezwykle ciasnej kabinie. Pomieszczenie jest tak małe, że dwutlenek węgla wytwarzany w procesie warzenia jest odczuwany jako zagrożenie, więc pomieszczenie jest oglądane zza okien w sąsiednim korytarzu przez odwiedzających gorzelnię.
12-latek od Royal Lochnagar zachwyca świetną jakością i wyklarowanymi akcentami smakowymi i aromatycznymi. A wśród nich liczi, toffi i kremowe toffi.
Barwa: pomarańczowy bursztyn;
Aromat: drewno, toffi, olej lniany i liczi;
Smak: owocowy, drewno dębu, kremowe toffi;
Finisz: średniej długości, posmak sandałowego drzewa, dość ostry;
Jeżeli dodacie do 12-latka odrobinę wody, dwie lub trzy krople, stanie się nieco bardziej kwaskowy, a swoim profilem zacznie przypominać owoce liczi. Warto pić single malta bez dodatków lub z dwiema kostkami lodu. Świetnie smakuje zarówno podczas cieplejszego, letniego wieczoru, jak i podczas degustacji w zimowy wieczór w domowym zaciszu.
Prosty design etykiety i butelki z pewnością zaskarbi sobie grono fanów. Szkocka marka wie, że prostota i elegancja sprzedaje się najlepiej. Butelka 12-latka jest smukła, wysoka i ma lekko profilowaną szyjkę. Etykieta w kształcie proporczyka przybrała barwę ciemnego granatu, a na niebieskim tle wyróżniono białe i złociste napisy. Na mniejszej, położonej nieco niżej, etykiecie znajdziemy więcej informacji o tej interesującej pozycji.
12-letni Royal Lochnagar to whisky idealna zarówno dla początkujących, jak i dla znawców. Pierwsze grupa z pewnością przekona się do bardziej wyrafinowanych i wiekowych single maltów, druga zaś utwierdzi się w przekonaniu, że wiekowa whisky świetnej jakości wcale nie musi kosztować fortuny. Wybitna, owocowa i słodka rozkocha w sobie każde podniebienie, które potrafi docenić elegancję i świetną pracę destylarni.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | ROYAL LOCHNAGAR |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |