12-letni single malt Strathisla to owocowy i bogaty w nuty sherry wypust prosto z jednej z najstarszych działających szkockich destylarni. Idealna propozycja dla osób, które dopiero zaczynają poznawać cuda whisky, ponieważ łatwo go popijać i cieszyć się słodkim smakiem toffi. Do sięgnięcia po whisky zachęca nie tylko jej ciepły, bursztynowy kolor ale również ciekawy design butelki.
Destylarnia Strathisla mieści się na wschodnim brzegu rzeki Isla, niedaleko na północ od centrum miasteczka Keith. W pobliżu znajduje się studnia Fons Bulliens, źródło wody tradycyjnie używane przez gorzelnię. Strathisla to najstarsza nieprzerwanie działająca destylarnia Highland. Jest to również - bez cienia wątpliwości - najładniejsza destylarnia w Szkocji. Otoczenie i krajobraz, kształt kamiennych budynków, imponujące pagody i koło wodne razem tworzą czarujący efekt. Milltown Distillery, jak Strathisla była znana przez większość swojego życia, została założona w 1786 roku przez George'a Taylora i Alexandra Milne'a. Niektóre relacje sugerują, że destylarnia została gruntownie przebudowana, a jej nazwę zmieniono na Strathisla po dużych pożarach w 1876 i 1879 roku. W 1949 roku ówcześni właściciele gorzelni ogłosili upadłość z powodu, a już rok później gorzelnia została nabyta na aukcji przez Chivas Brothers Ltd.
Destylarnia Strathisla czerpie wodę ze studni Fons Bullen. Woda ze źródła jest ceniona, ponieważ jest całkowicie pozbawiona torfu, co zapewnia cudownie gładką whisky. Miejscowa legenda mówi, że źródło zamieszkują kelpie – stwory ze szkockich baśni, które mogą na zmiane wyglądać jak konie i jak ludzie, i znane są z tego, że ciągną ludzi do wodnego grobu. Jeśli jednak studnie zamieszkują te tajemnicze istoty, to trzeba przyznać, że wykonały świetną robotę, utrzymując wodę w największej czystości! 12-letni single malt Strathisla zawdzięcza swoją delikatność krystalicznej wodzie z Fons Bullen, ale również przemyślanej maturacji w dębowych beczkach po sherry. Napełnianie beczek odbywa się w sąsiedniej destylarni Glen Keith.
12-letni single malt Strathisla prezentuje świetny stosunek ceny do jakości, pod którą kryją się wszechstronne nuty: od owoców, poprzez przyprawy, aż po wypieki.
Barwa: złoty bursztyn;
Aromat: dąb, kandyzowana skórka pomarańczy, kwiaty, nuty przypraw i wypieków;
Smak: sułtanki, ciastka cynamonowe, ziele angielskie, jabłka;
Finisz: długi, bardzo owocowy;
Delikatna whisky pod bursztynowym płaszczem kryje akcenty soczystej sherry. Dzięki owocowej stronie single malt śmiało może być degustowany na różne sposoby – od raczenia się nim bez dodatków do wykorzystania w drinku. Świetnie smakuje również z dodatkiem wody lub na kostce lodu. Pamiętajcie, że dobrze mieć pod ręką niską szklankę o grubym dnie, znaną jako tumbler.
Pękata butelka o niedługiej szyjce została wykonana z bezbarwnego szkła, zza którego tafli w oczy bije złocista barwa głębokiego bursztynu. Na niewielkiej, białej etykiecie o falowanych brzegach umieszczono znak rozpoznawczy szkockiej destylarni, czyli pagodowe dachy. Single malt kupimy w eleganckim, prostokątnym pudełku, zdobionym różowymi akcentami.
12-letni single malt Strathisla to idealna propozycja dla znawców whisky, którzy odnajdą w nim klasyczne smaki tradycyjnego alkoholu z regionu Highland. Z drugiej jednak strony trunek świetnie sprawdzi się na samym początku przygody z whisky słodową, a to wszystko dzięki swojej delikatności. Okazuje się, że whisky dojrzewająca w beczkach dla sherry to whisky dosłownie dla każdego!
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | STRATHISLA |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |
Jim Murray | 85.5 |