Togouchi Premium to blended whisky mieszana w Japonii, jednak wykorzystująca destylaty ze szkockiego słodu i kanadyjskiego zboża. Trunek łączy w sobie delikatną słodycz whisky zbożowej z dobrze zbalansowanymi nutami wanilii i czekolady whisky słodowej. Unikalny, mocno dymny i ziemisty aromat torfu nie jest jednak do końca lubiany przez Japończyków, dlatego Togochi jest tworzona z łagodnym finiszem i jedynie odrobiną aromatu torfowego, aby dopasować się do gustu mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Producent, czyli przedsiębiorstwo Chugoku Jozo powstałe w 1918 roku, nie zdradza które konkretnie destylarnie zaopatrują japoński zakład w swoje destylaty. Wiadomo jednak, że proporcja single maltów do whisky zbożowej wynosi 40% do 60%.
Togouchi to miejscowość, w której znajduje podziemny tunel o długości 361 metrów, zbudowany dla kolei, jednak nigdy niewykorzystany. Tunel został wydrążony w 1970 roku przez japońską firmę kolejową JR w celu rozszerzenia linii z Kabe do Hamada w Shimane. Dziś pełni on funkcję magazynu dla beczek. Miejsce to zapewnia idealne warunki do maturacji trunków – stałą temperaturę około 15 stopni oraz mocną wilgotność.
Pierwsze kroki produkcji whisky Togouchi mają miejsce w Kandzie i Szkocji. To tam, w destylarniach i słodowniach powstają zaciery dla whisky słodowej i zbożowej. Jęczmień i inne zboża w pierwszej kolejności zalewane są wodą, co stymuluje ziarna roślin do kiełkowania i rozbicia skrobi na cukry proste. W świecie whisky panuje przekonanie, że krainą najlepszego jęczmienia jest Szkocja, ze względu na warunki pogodowe i wysoką wilgotność. Następnie ziarna są suszone gorącym powietrzem lub torfem. Później dochodzi do mielenia i zacierana w kadziach z gorącą wodą, gdzie skrobia ulega rozpuszczeniu. Obok zacieru niezwykle istotna jest woda. Zazwyczaj gorzelnie położone są niedaleko źródeł z krystalicznie czystą wodą, którą wykorzystują później w wielu etapach produkcji złotego trunku.
Gotowy zacier łączony jest z drożdżami i umieszczany w specjalnym kotle, gdzie dochodzi do fermentacji. Drożdże raczą się cukrami i wytwarzają z nich alkohol. Ten etap kończy się wyprodukowaniem płynu o mocy alkoholu na poziomie około 15%. Wtedy przychodzi pora na destylację – w zależności od whisky może ona być pojedyncza, podwójna, odbywać się w specjalnych kolumnach lub miedzianych alembikach. Każda jej forma prowadzi ostatecznie do wydzielenia się fragmentu płynu, który ląduje w beczkach. Wszystkie destylaty użyte w blendzie Togouchi leżakują w beczkach najkrócej cztery lata. Następnie są kupażowane i poddawane ponownej maturacji, tym razem już w tunelu o świetnych do tego warunkach.
Łagodny trunek z obecną słodyczą ciasta bananowego i biszkoptu z kremem budyniowym. Zadziwia przyjemnymi elementami wody różanej i wanilii.
Barwa: jasnozłota;
Aromat: bardzo delikatnie torfowy, słodki miód, orzechy i płatki kukurydziane;
Smak: lekki i łagodny, słodki, zbożowy, miodowy;
Finisz: niedługi, na końcu lekko torfowy;
Togouchi Premium z uwagi na swoje delikatne, łagodne i finezyjne walory sensoryczne świetnie sprawdza się jako baza pod koktajle alkoholowe. Japońską blend whisky warto wykorzystać w klasykach, takich jak Whisky Sour, Manhattan, Mint Julep czy Old Fashioned. Dla bardziej leniwych wystarczy opcja wymieszania trunku z sokiem jabłkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym i zaserwowania mikstury w wysokiej, smukłej szklance pełnej lodu. Potrzebujesz więcej pomysłów? Połącz Togouchi z likierem migdałowym i lodem. Drink z pewnością wzbudzi miłe skojarzenia z babcinym ciastem. Mówi się, że to ulubiony koktajl Ojca Chrzestnego.
Butelka Togouchi prezentuje się zdecydowanie elegancko i wykwintnie. Jej kształt jest obły i pękaty, a szkło przybrało ciemny kolor. Biała, minimalistyczna etykieta informuje złotymi napisami o najważniejszych cechach produktu, jak jego objętość, moc alkoholu (40%) i typ. Projektanci nawiązali do istotnego elementu kultury japońskiej, jakim jest kaligrafia, umieszczając na etykiecie japońskie znaki. Butelka sprzedawana jest w białym pudełku z finezyjnymi napisami wykonanymi japońskimi znakami.
Togouchi Premium to pozycja dla wszystkich zainteresowanych nietypowymi blendami – czy to dla fanów i znawców whisky, czy dla początkujących, dopiero wchodzących w ten skomplikowany świat. Delikatne walory smakowe i aromatyczne z pewnością skradną niejedno serce i podniebienie. Trunek tworzony na trzech kontynentach – Azji, Europie i Ameryce Północnej – wzbudzi niemałe zainteresowanie, jeśli zdecydujemy się zabrać go ze sobą na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Miło będzie raczyć się blendem w większej grupie, ale również podczas spokojnego wieczoru w samotności. Togouchi dostosuje się do okazji i przemieni każdy moment w szczególną chwilę.
Kraj | Japonia |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | TOGOUCHI |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 40 |
Pojemność | 0.7L |