TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7L

KukunawaOfertaTOGOUCHINASJaponiaBlended
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7L 0

cena: 219.00 zł
DOSTĘPNOŚĆ 0 sztukCZAS WYSYŁKI do 48 godzinBRANDTOGOUCHI
YEARNAS
VOL%40
POJEMNOŚĆ0.7L
KRAJJaponia
RODZAJBlended

Japońska whisky? A może szkocka lub kanadyjska?

Togouchi Premium to blended whisky mieszana w Japonii, jednak wykorzystująca destylaty ze szkockiego słodu i kanadyjskiego zboża. Trunek łączy w sobie delikatną słodycz whisky zbożowej z dobrze zbalansowanymi nutami wanilii i czekolady whisky słodowej. Unikalny, mocno dymny i ziemisty aromat torfu nie jest jednak do końca lubiany przez Japończyków, dlatego Togochi jest tworzona z łagodnym finiszem i jedynie odrobiną aromatu torfowego, aby dopasować się do gustu mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Producent, czyli przedsiębiorstwo Chugoku Jozo powstałe w 1918 roku, nie zdradza które konkretnie destylarnie zaopatrują japoński zakład w swoje destylaty. Wiadomo jednak, że proporcja single maltów do whisky zbożowej wynosi 40% do 60%.

Togouchi to miejscowość, w której znajduje podziemny tunel o długości 361 metrów, zbudowany dla kolei, jednak nigdy niewykorzystany. Tunel został wydrążony w 1970 roku przez japońską firmę kolejową JR w celu rozszerzenia linii z Kabe do Hamada w Shimane. Dziś pełni on funkcję magazynu dla beczek. Miejsce to zapewnia idealne warunki do maturacji trunków – stałą temperaturę około 15 stopni oraz mocną wilgotność.

Jak powstaje zacier?

Pierwsze kroki produkcji whisky Togouchi mają miejsce w Kandzie i Szkocji. To tam, w destylarniach i słodowniach powstają zaciery dla whisky słodowej i zbożowej. Jęczmień i inne zboża w pierwszej kolejności zalewane są wodą, co stymuluje ziarna roślin do kiełkowania i rozbicia skrobi na cukry proste. W świecie whisky panuje przekonanie, że krainą najlepszego jęczmienia jest Szkocja, ze względu na warunki pogodowe i wysoką wilgotność. Następnie ziarna są suszone gorącym powietrzem lub torfem. Później dochodzi do mielenia i zacierana w kadziach z gorącą wodą, gdzie skrobia ulega rozpuszczeniu. Obok zacieru niezwykle istotna jest woda. Zazwyczaj gorzelnie położone są niedaleko źródeł z krystalicznie czystą wodą, którą wykorzystują później w wielu etapach produkcji złotego trunku.

Podwójna maturacja

Gotowy zacier łączony jest z drożdżami i umieszczany w specjalnym kotle, gdzie dochodzi do fermentacji. Drożdże raczą się cukrami i wytwarzają z nich alkohol. Ten etap kończy się wyprodukowaniem płynu o mocy alkoholu na poziomie około 15%. Wtedy przychodzi pora na destylację – w zależności od whisky może ona być pojedyncza, podwójna, odbywać się w specjalnych kolumnach lub miedzianych alembikach. Każda jej forma prowadzi ostatecznie do wydzielenia się fragmentu płynu, który ląduje w beczkach. Wszystkie destylaty użyte w blendzie Togouchi leżakują w beczkach najkrócej cztery lata. Następnie są kupażowane i poddawane ponownej maturacji, tym razem już w tunelu o świetnych do tego warunkach.

Miodowo-torfowy blend z nutami zbożowymi

Łagodny trunek z obecną słodyczą ciasta bananowego i biszkoptu z kremem budyniowym. Zadziwia przyjemnymi elementami wody różanej i wanilii.

Barwa: jasnozłota;

Aromat: bardzo delikatnie torfowy, słodki miód, orzechy i płatki kukurydziane;

Smak: lekki i łagodny, słodki, zbożowy, miodowy;

Finisz: niedługi, na końcu lekko torfowy;

Z czym serwować Togouchi Premium?

Togouchi Premium z uwagi na swoje delikatne, łagodne i finezyjne walory sensoryczne świetnie sprawdza się jako baza pod koktajle alkoholowe. Japońską blend whisky warto wykorzystać w klasykach, takich jak Whisky Sour, Manhattan, Mint Julep czy Old Fashioned. Dla bardziej leniwych wystarczy opcja wymieszania trunku z sokiem jabłkowym, pomarańczowym lub grejpfrutowym i zaserwowania mikstury w wysokiej, smukłej szklance pełnej lodu. Potrzebujesz więcej pomysłów? Połącz Togouchi z likierem migdałowym i lodem. Drink z pewnością wzbudzi miłe skojarzenia z babcinym ciastem. Mówi się, że to ulubiony koktajl Ojca Chrzestnego.

Minimalistyczna butelka z nutą japońskiej kultury

Butelka Togouchi prezentuje się zdecydowanie elegancko i wykwintnie. Jej kształt jest obły i pękaty, a szkło przybrało ciemny kolor. Biała, minimalistyczna etykieta informuje złotymi napisami o najważniejszych cechach produktu, jak jego objętość, moc alkoholu (40%) i typ. Projektanci nawiązali do istotnego elementu kultury japońskiej, jakim jest kaligrafia, umieszczając na etykiecie japońskie znaki. Butelka sprzedawana jest w białym pudełku z finezyjnymi napisami wykonanymi japońskimi znakami.

Nietypowy blend dla każdego

Togouchi Premium to pozycja dla wszystkich zainteresowanych nietypowymi blendami – czy to dla fanów i znawców whisky, czy dla początkujących, dopiero wchodzących w ten skomplikowany świat. Delikatne walory smakowe i aromatyczne z pewnością skradną niejedno serce i podniebienie. Trunek tworzony na trzech kontynentach – Azji, Europie i Ameryce Północnej – wzbudzi niemałe zainteresowanie, jeśli zdecydujemy się zabrać go ze sobą na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Miło będzie raczyć się blendem w większej grupie, ale również podczas spokojnego wieczoru w samotności. Togouchi dostosuje się do okazji i przemieni każdy moment w szczególną chwilę.

Informacje szczegółowe

Kraj Japonia
Rodzaj whisky Blended
Marka TOGOUCHI
Wiek NAS
Zawartość alkoholu 40
Pojemność 0.7L

Podobne whisky

zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE PREMIUM 40% 0,7L
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE 15Y 43,8% 0,7L
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE KIWAMI 40% 0,7L
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE 9Y 40% 0,7L
zdjęcie produktu TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L
TOGOUCHI JAPANESE 12Y 40% 0,7L
cena niedostępne niedostępne 629.00 zł niedostępne 389.00 zł niedostępne
ocena
kraj Japonia Japonia Japonia Japonia Japonia Japonia
rodzaj whisky Blended Blended Blended Blended Blended Blended
marka TOGOUCHI TOGOUCHI TOGOUCHI TOGOUCHI TOGOUCHI TOGOUCHI
wiek NAS 12Y 15Y NAS 9Y 12Y
alkohol % 40 40 43.8 40 40 40
pojemność 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L 0.7L
Jim Murray
Region
Producent
Właściciel
Bottler
Dojrzewanie - beczka
Finisz - beczka
Filtrowanie
Barwienie
Opakowanie
Typ whisky
Ilość torfu
Nakład
Single Cask
Cask Strength

Promowane whisky

zdjęcie produktu DEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S 12 40% 0,7LDEWAR'S | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Dobrze znane | bourbon69.90 zł |
zdjęcie produktu AUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN AMERICAN OAK 40% 0,7LAUCHENTOSHAN | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon84.99 zł |
zdjęcie produktu GLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE ORGINAL 12 Y 40% 0,7LGLENMORANGIE | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon134.92 zł |
zdjęcie produktu SINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON OF DUFFTOWN MALT M. 40% 0,7LSINGLETON | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | sherry Pedro Ximenez | bourbon99.90 zł |
zdjęcie produktu ARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG 10Y 46% 0,7LARDBEG | 10Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon198.00 zł |
zdjęcie produktu ISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM 40% 0,7LISLAY STORM | NAS | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | Dymne i torfowe | bourbon159.00 zł |
zdjęcie produktu MACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN 12Y SHERRY OAK 40% 0,7LMACALLAN | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | sherry354.97 zł |
zdjęcie produktu SPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN 10Y 40% 0,7LSPEYBURN | 10Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Everyday dram | bourbon | sherry149.21 zł |
zdjęcie produktu OLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY 15Y 46% 0,7LOLD PULTENEY | 15Y | 46 | 0.7L | Szkocja | Single Malt | Higher expectations | bourbon | sherry Oloroso395.00 zł |
zdjęcie produktu HANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER 12Y 40% 0,7LHANKEY BANNISTER | 12Y | 40 | 0.7L | Szkocja | Blended | Everyday dram | bourbon119.90 zł |

Opinie

Robert 2020-11-08
"Wygląda jak lekarstwo, smakuje jak lekarstwo. Zmieszana pewnie ze szkockich resztek - BLENDED. Dla mnie na nie."

Strefa Klienta

Mapa SerwisuArtykuły o whisky

Informacje

Regulamin PlatformyRegulamin PełnomocnictwaPolityka prywatnościKlauzula informacyjna RODOOdstąpienie od umowy

Kontakt

biuro@kukunawa.pl FacebookKontaktO nas