Destylarnia Caperdonich to jedna z czterech szkockich gorzelni, których whisky wchodzą w skład serii Secret Speyside Collection. Dla wielu smakoszy bursztynowych alkoholi, pozycje tej destylarni będą być może najciekawsze, biorąc pod uwagę, że gorzelnia od wielu lat pozostaje nieczynna. 25-latek dojrzewał w dębowych beczkach typu hogshead, którym zawdzięcza akcenty prażonych orzeszków, wanilii i mlecznej czekolady. Charakteru dodaje tutaj delikatne uderzenie dymu. A wszystko to bez sztucznych barwników i filtracji na zimno.
Destylarnia Caperdonich, której historia sięga 1897 roku, była niegdyś znana pod nazwą Glen Grant Numer 2. Na przełomie XIX i XX wieku nastąpił ogromny wzrost popytu na whisky, a co za tym idzie, gwałtowny wzrost produkcji opartej na pożyczonych pieniądzach. Nieuchronnie pęknięcia w przysłowiowym lodzie ustąpiły, a wynikający z tego luz, znany jako „kryzys Pattisona”, spowodował zamknięcie kilku gorzelni. Wśród nich był Glen Grant Number 2. Destylarnia leży w północnej części wioski Moraytown. Wraz z nowym właścicielem Glenlivet Distillers, destylarnia przeszła remont, który rozpoczął się w 1965 roku. Nazwa, zgodnie z prawem, musiała zostać zmieniona po uchwaleniu nowej ustawy, która nie zezwalała dwóm destylarniom na wspólną nazwę. Dlatego w 1967 roku zmieniono nazwę na Caperdonich, co oznacza „tajemną studnię”. Caperdonich produkował whisky przeznaczoną prawie wyłącznie do blendowania. Była wykorzystywana w mieszankach Chivas Regal i Passport. Pernod Ricard przejął Caperdonich w 2001 roku, ale dość szybko zamknął destylarnię i wstrzymał produkcję. Została otwarta na nowo w celu wytworzenia wyjątkowej whisky dla serii Secret Speyside Collection.
Beczki typu hogsheads są po klasycznych beczkach drugim najczęściej używanym rodzajem beczek do dojrzewania szkockiej whisky. Hogshead lub „hoggie” to wyjątkowy rodzaj zrekonstruowanej beczki z dodatkowymi klepkami, pozwalający na przechowywanie większej ilości whisky na tej samej powierzchni magazynowej, choć z mniejszym kontaktem z drewnem niż popularne beczki z amerykańskiego dębu. Beczki te są w stanie pomieścić około 250 litrów alkoholu. Bednarze często rozbijają pięć beczek po bourbonie na klepki i składają je z nowymi końcami, aby stworzyć beczki hogshead. Caperdonich dojrzewa w nich swój słód przez ćwierć wieku.
25-letni Caperdonich pełen złocistych refleksów imponuje wyważeniem pomiędzy kremowymi akcentami wanilii, a pikanterią białego pieprzu i delikatnością dębu. A do tego lekki dym.
Barwa: jasne złoto pełne refleksów;
Aromat: pomarańczowe cytrusy, orzeszki ziemna, biały pieprz i wanilia;
Smak: krówki mleczne, ciastko z karmelem, dymny akcent, jeszcze więcej cytrusów i dąb;
Finisz: nuty wanilii, suchego siana i dębu;
Cieszenie się w pełni smakiem i aromatem 25-latka będzie możliwe po dodaniu do dramu dwóch kropli wody o pokojowej temperaturze. Niepozorna woda sprawi, że wachlarz smakowy i aromatyczny tej whisky znacznie się otworzy. Degustuj whisky Caperdonich z niskiej szklanki typu tumbler lub specjalistycznego kieliszka przeznaczonego do degustacji.
Pękata butelka o wyjątkowo długiej szyjce, dzięki gładkiej tafli szkła, pozwala cieszyć się bursztynową barwą whisky. Na froncie umieszczono beżową etykietę o czarnych i złotych napisach. Za pomocą finezyjnej czcionki, informuje nas o zawartości. Obła butla będzie czekać na Was w prostokątnym pudełku o barwie przytłumionego błękitu.
25-letni single malt prezentuje nieco bardziej wyrazistą odsłonę regionu Speyside. Dzięki dymnym akcentom ten dram nabiera wyjątkowego charakteru. Na pierwszym planie pozostają jednak elementy typowe dla regionu, czyli kremowa wanilia i owocowa paleta. Coś dla wielbiciela dokładnie przemyślanych wydań, który dzięki swojemu doświadczeniu będzie w stanie docenić najmniejsze niuanse.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Single Malt |
Marka | CAPERDONICH |
Wiek | 25Y |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |