15-letnia whisky Dimple to bardzo popularny, szkocki blend. Składa się z ponad 30 destylatów, zarówno whisky single malt, jak i zbożowych. Główne single malty zawarte w Dimple to te pochodzące z destylarni Glenkinchie i Linkwood. Dimple zachwyca kolorem ciemnego bursztynu, zapachem suszonych owoców i ciepłych przypraw oraz bogatym, kremowym, maślanym smakiem. Trunek został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu. Od początku swojego istnienia, Dimple stanowił symbol klasy i luksusu. Nic się nie zmieniło!
Producent Dimple wspomina: Whisky Haig to najstarsza ze wszystkich whisky szkockich, a może nawet najstarsza whisky na świecie! Whisky Haig jest przesiąknięta historią, odkąd została po raz pierwszy destylowana przez Johna Haiga w Cameronbridge w Szkocji w 1824 roku. Destylarnia, obecnie należąca do Diageo, z biegiem lat stała się jedną z największych w Europie. Pierwsze butelki Dimple weszły do oficjalnej sprzedaży w 1893 roku. W języku angielskim słowo „dimple” oznacza „wgniecenie” lub „dołeczek”, co nawiązuje do unikalnego kształtu butelki z wgłębieniami. Forma szkła to coś, co wyróżnia trunek od ponad wieku i w 1958 roku zostało zarejestrowane, jako znak towarowy. W XIX wieku butelki Dimple były poszukiwane jako skarbonka dla srebrnych monet o nominałach 3 i 6 pensów!
Dzisiaj ten szkocki blend to wciąż klasa sama w sobie. Trunek grał nawet w filmach i pojawiał się na kartkach książek. Spostrzegawczy zauważyli go w serialu Breaking Bad, a fani Jamesa Bonda być może zarejestrowali, że to ulubiona whisky przyjaciela agenta – Felixa, policjanta z CIA.
Urok finalnego smaku naszego bohatera bierze się z pieczołowicie opracowanego procesu produkcji, który zawsze rozpoczyna wytworzenie zacieru z wyselekcjonowanego ziarna. Każdy z destylatów składających się na Dimple – a jest ponad 30 – opiera się na jakimś z jego rodzajów Może być to na przykład jęczmień. Zacier wytworzony z ziaren jęczmienia jest podstawą whisky słodowej, czyli single malt. Dimple łączy w sobie trunki zarówno zbożowe, jak i w typie single malt. W pierwszej kolejności ziarno zostaje namoczone na okres około 3 dni. Po tym czasie następuje jego suszenie – metodą podłogową lub przy użyciu torfu, co jest w stanie nadać płynowi dymnych i ziemistych aromatów palonego ogniska. Później przychodzi pora na mielenie i zacieranie w specjalnych kadziach zaciernych, w których dochodzi do rozkładu skrobi.
Ostygły zacier poddawany jest fermentacji w kotłach warzelniczych, do których wrzucane są również drożdże. Drożdże, żywiąc się cukrami, produkują z nich alkohol. Następny etap to destylacja, której zadaniem jest wzmocnienie mocy płynu oraz wydzielenie jego konkretnej warstwy. Odbywa się to w miedzianych alembikach. Metal, z którego są wykonane, ma właściwości oczyszczające. Gotowy destylat ląduje w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie. Whisky zawarte w Dimple to trunki leżakujące co najmniej 15 lat. W tym czasie drewno beczek nieustannie pracuje: kurczy się i rozszerza, nadając tym samym zawartości szczególnych cech. Drewno dębu zapewnia alkoholowi z beczek waniliowe nuty, finezyjną strukturę i delikatność. Po leżakowaniu konkretne destylaty są ze sobą blendowane. Nad tym procesem czuwa doświadczony Master Blender, którego głównym narzędziem pracy jest nos. W odpowiednim momencie Master Distiller decyduje o rozpoczęciu butelkowania.
Szkocki blend o pięknym, gęstym kolorze bursztynowym, emanuje nutami toffi i krówki zarówno w aromacie, jak i smaku. Wrażenia aromatyczne są wzmocnione przez akordy cytrusowe i drzewne.
Barwa: bursztyn z refleksami;
Aromat: kremowy, toffi, przyprawy, suszone owoce, lekka nuta cytrusów;
Smak: wieloetapowy, początkowo zaskakująco szorstko, ale szybko ustępuje ciepłemu, lekko wędzonemu posmakowi z karmelową słodyczą;
Finisz: dość krótki finisz palonej krówki lub karmelu z nutą dębu w tle.
Dimple, jako szkocki single malt, to pozycja do kosztowania zarówno bez dodatków, jak i w formie drinka. Sam producent rekomenduje raczenie się trunkiem z odrobiną wody, która wzmocni wrażenia sensoryczne zawarte w bursztynowym płynie. Do odpowiednio dobranej szklani, na przykład w typie tumbler, można również dodać dwie kostki lodu. Szkocki blend świetnie współgra z sokiem pomarańczowym, jabłkowym i grejpfrutowym. Dobrze sprawdzi się w klasycznych koktajlach na bazie whisky: Whisky Sour, Old Fashioned czy Mint Julep. Delikatna struktura produktu sprawia, że warto z nim eksperymentować i testować połączenia prosto z głowy!
Charakterystyczna butelka Dimple stanowi znak rozpoznawczy trunku od ponad 100 lat. Z pewnością zwraca uwagę i przyciąga wzrok. Projektant szkła nadał mu formę o trzech ścianach z bokami, które sprawiają wrażenie zapadających się. Stąd „dimple” - czyli „wgniecenie”, „dołeczek”. Butelka jest bezbarwna – kolor trunku pozwala nacieszyć oczy. Design etykiety jest dość klasyczny, bogaty w formę i w iście królewskim stylu. Złoty kolor finezyjnej czcionki nadaje całości luksusowego klimatu. Jak zaznacza sam producent, podpis Master Blendera gorzelni, poświadcza o najwyższej jakości alkoholu.
Dimple, szkocka whisky typu blended, to pozycja z prawdopodobnie najdłuższą historią na całym rynku bursztynowych trunków. Trunek o pięknym kolorze kryje w sobie paletę kremowych smaków z nutami toffi i suszonych owoców. Charakterystyczna butelka to znak rozpoznawczy tego niezwykłego alkoholu. Z pewnością każdy smakosz i znawca whisky doceni taki prezent. Dimple kojarzy się z luksusem i klasą. Szklaneczka opracowanego smakowo i aromatycznie trunku uczyni wieczór wyjątkowym – czy to spędzony na samotnej degustacji, czy na rozmowach z przyjaciółmi przy kolacji.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended |
Marka | DIMPLE |
Wiek | 15Y |
Zawartość alkoholu | 43 |
Pojemność | 1L |