Przed Wami 12-letnie wydanie szkockiej whisky z regionu Lowland marki Epicurean. Trunek poddany butelkowaniu z mocą 46% alkoholu zwraca uwagę nie tylko pięknym, bursztynowym kolorem, widocznym zza bezbarwnej tafli szkła, ale również zawadiacką postacią spoglądającą z etykiety. Tytułowy „Epikurejczyk” żył w latach 30. XX wieku w Glasgow, a jego ulubionym zajęciem było spędzanie czasu w barach i popijanie bursztynowych trunków. Bursztynowy blended malt trafił na rynek w 2020 roku. Można podejrzewać, że łączy w sobie destylaty z gorzelni Bladnoch, Glenkinchie i Auchentoshan. Zachwyca połączeniami kremowej wanilii z agrestem, trawy cytrynowej z kokosem i pieprzu z soczystą gruszką.
Marka Epicurean to pomysł alkoholowego potentata – firmy Douglas Laing. Brand nawiązywać ma tytułową postacią do miastowego konesera alkoholi, stałego bywalca barów, jakich wielu było w latach 30. XX wieku. Jego znakami rozpoznawczymi jest wąsik i czarny kapelusz. Douglas Laing zagrzał miejsce w świecie alkoholi w1948 roku i poza whisky Epicurean w swoim katalogu ma takie marki jak Scallywag, Big Peat czy Timourus Bestie – każda z nich świetnie zaprojektowana i zwracająca uwagę szatą graficzną.
12-letnia whisky Epicurean, podobnie jak inne wydania tej szkockiej marki, prezentuje typ blened malt z regionu Lowland. Blend malt to nie to samo co blended whisky! Blended malt łączy w sobie single malty z różnych destylarni, podczas gdy blended whisky łączy różnego rodzaju whisky, nie tylko słodowe. Mimo, że producent nie podaje których konkretnie gorzelni zaczerpnięto słody do 12-letniego wydania, to możemy podejrzewać, że pochodzę one z trzech działających wówczas na tamtych terenach destylarni: Bladnoch, Glenkinchie i Auchentoshan.
12-latek marki Epicurean prezentuje niebanalne połączenia. Sami zobaczcie:
Barwa: jasne złoto;
Aromat: słone orzeszki w karmelu, gruszka i maślany tost;
Smak: trawa cytrynowa, agrest, dąb i biały pieprz;
Finisz: kokosowe wiórki, brązowy cukier i wanilia;
Dojrzewająca 12 lat mieszanka blended maltów może wyśmienicie smakować na wiele sposobów – jednym z nich jest degustacja whisky bez dodatków. Innym – równie smakowitym – raczenie się trunkiem na kostkach lodu z wysokiej szklanki. Wielu smakoszy z pewnością postawi na połączenie whisky Epicurean z colą.
Na froncie czarno-białej etykiety, jak i na obszernym pudełku w tym samych kolorach, znajdziemy zawadiacką postać. To klasyczny bywalec barów i wielbiciel szkockiej z lat 30. XX wieku, który jest jednocześnie sympatycznym symbolem i logiem marki Epicurean. Tajemnicza postać nosi zawinięty wąs i wysoki, czarny kapelusz. Zwraca uwagę – to pewne!
Prezentacja trunku jest niezwykle zachęcająca, jednak to nie wszystko. 12-letnia edycja blended matla oferuje wrażenia z najwyższej półki – od barwy, poprzez aromaty i smaki, a na różnorodnym i rozwiniętym finiszu kończąc. Wydanie nie tylko dla znawców – amatorom również rozpali zmysły.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | EPICUREAN |
Wiek | 12Y |
Zawartość alkoholu | 46 |
Pojemność | 0.7L |