The Epicurean to szkocka mieszanka prosto z regionu Lowlands, mająca swoją premierę w 2016 roku. Została wówczas włączona do serii Remarkable Regional Malts Collection firmy Douglas Laing&Co. Konkretnie ta edycja została wydana w 2020 i stanowi połączenie dwóch single maltów finiszujących przez ostatni rok procesu dojrzewania w beczce po francuskim winie Rivesaltes. Na palecie różnorodne owoce, miód, brązowy cukier i daktyle.
Whisky blended powstają z mieszanki single maltów z różnych destylarni i whisky zbożowej. W większości przypadków ilość single maltów zawartych w mieszance jest łudząco wysoka. Mieszanki często zawierają różne whisky słodowe z 40 lub nawet więcej różnych destylarni. Nadają mieszance najwięcej charakteru i smaku. The Epicurean Riversaltes Finished stanowi kupaż dwóch single maltów – producent nie zdradza jednak, z których konkretnie destylarni pochodzą. Pewne jest jednak, że mieszczą się w regionie Lowlands. Główna rola w tym wypuście przypadła wyjątkowym beczkom po francuskim winie Rivesaltes, które znacząco wpłynęły na owocowy charakter złocistej mieszanki.
Lowlands, czyli Niziny – podobnie jak większość Szkocji – były niegdyś kwitnącym ośrodkiem produkcji whisky słodowej, dopóki potrzeba ziarna do napędzania produkcji blendowanej szkockiej sprawiła, że single malt stał się prawie zapomnianą sztuką. Masowa produkcja była wrogiem produkcji single malt w regionie Lowlands – w tym w Edynburgu i Glasgow – a gorzelnicy zarobili regionowi złą reputację w XVIII i XIX wieku, zalewając rynek kiepskiej jakości spirytusem. Już pod wpływem wzrostu popularności mieszanek destylarnie słodu Lowland zostały dotknięte kolejnymi ciosami przez podwyżki podatków, pierwszą wojnę światową i nadejście prohibicji w USA. Na szczęście kilka wytrzymałych gorzelni Lowland przetrwało złe czasy, kontynuując produkcję delikatnych, trawiastych i łatwych do picia single maltów.
The Epicurean zaprezentowany światu w 2020 roku zachwycił smakoszy whisky wyrazistymi, owocowymi akcentami, falami przypraw i nutami orzechów.
Barwa: ciepłe złoto o wyrazistych refleksach;
Aromat: gruszki, winogrona, płatki śniadaniowe z miodem, daktyle i przypraw;
Smak: figi, daktyle, suszone owoce, jeszcze więcej przypraw i finezyjne fale wanilii;
Finisz: orzechy, przypraw i skórka pomarańczy;
W kwestii degustacji blended whisky nie ma zbyt wielu zasad. Świetnie sprawdzi się tutaj niska szklanka o grubym dnie, zwana pod nazwą tumbler. The Epicurean wybornie smakuje degustowany na czysto, z kościami lodu, z odrobiną wody lub w alkoholowym koktajlu. Każda forma degustacji pozwoli odkryć tę whisky zupełnie z innej strony i poznać ją na nowo.
Ta specjalna mieszanka wygrywa nie tylko bogatym profilem smakowym i aromatycznym, ale również wyjątkową etykietą. Szarą etykietę, umieszczoną na froncie bezbarwnej butelki, zdobi tajemniczy mężczyzna z wąsem i w kapeluszu. Sądząc po jego minie, świetnie się bawi i zamierza w ciągnąć w tę zabawę również i Ciebie. Postać zerka na nas również z wysokiej tuby o brzoskwiniowej barwie.
The Epicurean Riversaltes Finished z Remarkable Regional Malts Collection to wspaniała reprezentacja nizinnego regionu Lowlands w Szkocji. Pozwala zrozumieć, dlaczego whisky z tych terenów są uwielbiane przez smakoszy bursztynowego alkoholu. Złocisty dram oczaruje Was owocowym profilem i typową dla regionu delikatnością. W sam raz na każdą okazję.
Kraj | Szkocja |
---|---|
Rodzaj whisky | Blended Malt |
Marka | EPICUREAN |
Wiek | No age statement |
Zawartość alkoholu | 48 |
Pojemność | 0.7L |