Po podstawowym wypuście blended malt whisky Monkey Shoulder Smooth and Rich, William Grant & Sons wprowadza teraz Monkey Shoulder Smokey Monkey. Jak sama nazwa wskazuje, ta mieszanka szkockich słodów oferuje wyraziste nuty dymu. Na palecie znajdziemy również akcenty brzoskwini, jabłka, czekolady i kawy. Wszystko to butelkowane z mocą 40% alkoholu z charakterystycznymi trzema małpkami na obłej butelce.
Nazwę „Monkey Shoulder” należy rozumieć jako nawiązującą do tradycji. W dawnych czasach pracownicy gorzelni obracali tony kiełkującego jęczmienia za pomocą łopat, godzina po godzinie ręcznie. Ta ciężka praca czasami raniła ich ramiona, a ręce zwisały nisko, prawie jak u szympansa. Ta tymczasowa dolegliwość została nazwana „małpim ramieniem”, a od niej nazwano tę szkocką.
W 2005 roku Monkey Shoulder została wydana jako nowa, modna marka szkockiej firmy William Grant & Sons. Jej przewodnim światłem było bycie nową twarzą szkockiej whisky dla nowego pokolenia miłośników bursztynowych alkoholi. Monkey Shoulder to blended malt z trzech destylarni w Speyside, co wyjaśnia obecność trzech małp na ramieniu butelki. Monkey Shoulder opowiada o postawie i podejściu do tego, czym jest szkocka whisky, czym może być i jak się jej używa. Niedawno do marki macierzystej dołączyła Smokey Monkey, która obok słodkich whisky Speyside zawiera trochę torfowego słodu Highland.
Monkey Shoulder Smokey Monkey zaczaruje smakoszy szkockiej whisky pikantnym aromatem, smakami przypraw i dymnym finiszem.
Barwa: złota;
Aromat: miękki, pikantny, dymny, waniliowy i cytrusowy;
Smak: dym, wanilia, przyprawy i suszone owoce;
Finisz: długotrwały, dymny i słodki;
Słodka mieszanka z nutami owoców i czekolady oraz akcentami wyrazistego dymu świetnie smakuje bez dodatków, ale równie dobrze degustowana na kostkach lodu. Wystarczą dwie niewielkie kości lodu, aby nieco rozwinąć smaki i aromaty drzemiące w Monkey Shoulder. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ulubiony koktajl na bazie nieco dymnej mieszanki.
Trzy brązowe małpy na obłej butelce reprezentują liczbę destylarni z regionu Speyside, w których produkowana jest podstawowa ekspresja szkockiej marki. W przypadku edycji Monkey Shoulder Smokey Monkey dochodzi jeszcze dodatkowa destylarnia z regionu Highland. Butelka jest wykonana z ciemno-brązowego szkła i ma średniej długości szyjkę, zakończoną pomarańczową zakrętką. Etykieta z czarnymi i miedzianymi napisami stylizowana jest na starą i zniszczoną, co dodaje klimatu prezentacji.
Do podstawowego asortymentu marki Monkey Shoulder dołączyła bardziej dymna ekspresja. To wydanie powstało dla wielbicieli torfowych mieszanek i nieco bardziej wyrazistych, konkretnych smaków. Doskonała na każdą okazję, przekonuje nie tylko różnorodną paletą smakowo-aromatyczną, ale również ciekawą prezentacją, w której rolę główną grają trzy małpy.